SonyEricsson S700
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 6.88

Tudás: 7.50

Minőség: 7.25

Értékelés: 7.21 | Szavazatok: 8

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Megjelenés

Egyik este érkezett hozzám ez a csodás készülék. Sajnos csak 2 napot tesztelhettem, ami egy kicsit kevés idő egy ilyen telefonhoz, szóval elnézést, ha valamit helytelenül írok. A telefon angol menüs és független volt. Kinyitva dobozát kisebb zűrzavar volt benne, látszik, hogy nem én teszteltem először. Szóval a dobozban találunk egy angol nyelvű leírást, egy telepítő CD-t, amin a szinkronizácós programon kívül kép, hang és multimédia tartalmak szerkesztésére alkalmas programok vannak. Ezenkívül egy jó minőségű stereo headset felvevőgombbal, és egy Sony Memory Stick átalakító kártyát, ami a telefon memória kártyáját kiegészítve számítógépen vagy az arra alkalmas készüléken használható. SE-re jellemzően ezt a készüléket se kell kikapcsolnunk, ha memóriakártyát akarjuk kivenni. Kezünkbe véve a telefont, szemünkbe tűnik a hatalmas kijelző, a négy irányú irányító pad közepén az Oké gombbal, a két soft billentyű, a C törlés gomb és a SE-re jellemző vissza gomb. A két oldalon megtaláljuk a hangerőszabályzó és a fényképező gombot. Na jó, most akkor fordítsuk meg a telefont és kezdjünk el azon gondolkodni, hogy az előbb nem-e egy telefon volt a kezünkben… Ugyanis a készülék hátulja teljesen úgy néz ki mint egy kis digitális fényképező. Az objektívet egy védő ajtó takarja, amit a mellette lévő pöcökkel nyithatunk ki. A készülék hátulját elforgatva láthatóvá válik a billentyűzet is. Ne felejtsük el, hogy amerre kifordítottuk a készüléket abba az irányba lehet visszacsukni is. A billentyűzet gombjai homorúak voltak, így kissé szokatlan a nyomkodásuk.

Kijelző

Bekapcsolva a készüléket szembetűnik, hogy nem kispályás kijelzővel van dolgunk. 320*240 pixeles 262 ezer szín megjelenítésére alkalmas TFT kijelző, ami még napfényben is jól látszik. A kijelző tű éles, minősége vetekszik a Sharp GX30-éval. Hogy megszámoljuk a pixeleket valószínűleg nagyítóra lenne szükségünk. A kijelző tetején van a térerő kijelző és a töltöttség jelző, míg az alján a dátum és az óra. Sajnos ez utóbbi mérete elég kicsi. Mivel a telefon egy idő után lekapcsolja teljesen a kijelzőt, tehát, ha meg akarnánk nézni az időt, meg kell nyomnunk egy billentyűt, mire kivilágosodik a kijelző. Keresgéltem a beállítások között, de nem találtam lehetőséget, hogy beállítsam az órát képernyővédőnek. Másik érdekesség, hogy ha kialszik a képernyő világítása, akkor először meg kell nyomnunk valamelyik gombot és csak másodszori megnyomásra csinálja a kért műveletet (pl.: sms írás). Menüje egy az egyben a K700i telefontól örökölte természetesen erre a felbontásra optimalizálva. Sebessége elfogadható. Az SE-re jellemzően erre a telefonra is tölthetünk theme-ket így egészen testre szabható a telefon színvilága. SMS íráskor még mindig elég kicsik a betűk, wap-ozáskor már egy fokkal jobbak, a betűméret állítására nem volt lehetőség.

Akkumulátor

Az 1000 mAh Lítium ion akkumulátor gyári adatok szerint 7 óra beszélgetésre, és 300 óra készenléti időt biztosítanak. A gyakorlatban nekem 1,5 nap után töltenem kellett, bár én az átlagos használattól jóval többet égetem a kijelzőt.

Csengőhang

40 szólamú a csengőhangja szépen szól. A telefon kezeli az mp3akat is. A beépített hangszóró kissé torzít teljes hangerőn, de ha rádugjuk a fülhallgatót, vetekszik a minősége és hangereje a jobb mp3-as lejátszókéval. Szinte minden eseményhez rendelhetünk hangot, kivéve az SMS-t. Itt csak a gyári hangjelzéseket használhatjuk, sajnos. A telefon kezeli a midit, amr, mp3, wave formátumokat. Ezek mindegyike lehet csengőhang. Még a memória kártyáról is.

Telefonkönyv

Mikor bekapcsoljuk először a telefont, felajánlja, hogy bemásolj a SIM kártyánkról az összes telefonszámot a telefon memóriájába. Összesen 510 telefonszámot tárolhatunk. Tehát nem bejegyzést, hanem telefonszámot, vagyis ha egy névhez 5 számot rendelünk, akkor az 510ből 5öt levon a telefon. Érdekes megoldás. Egy névhez rengeteg adatot csatolhatunk, több telefonszámot, email címet, csengőhangot és fényképet is. A k700-hoz hasonlóan itt is megjelent a vízszintes elrendezés, és jobbra-balra mászkálva láthatjuk az információkat az adott illetőről. Létrehozhatunk csoportokat és neveket adogathatunk hozzá. A telefon külön nézetben kezeli a SIM kártyán tárolt számokat és a telefonban tároltakat, vagyis váltogatnunk kell, ha hozzá akarunk férni az egyikhez. A telefon kihangosítható beszéd közben.

Üzenetek

Az üzeneteket alapból a telefon a memóriájában tárolja, de kérésünkre el tudja menteni a SIM kártyánkra is. Küldhetünk SMS-t, EMS-t és MMS-t is. Van karakterszámláló is. Sőt, formázhatjuk az üzeneteket is, és más kompatibilis készüléken meg is jeleníthetőek. MMS-nél maximum 100 kbyte lehet az üzenet mérete. Nagy képeknél a telefon automatikusan felajánlja az átméretezést és így az 1,3 megapixeles képeket is át tudjuk küldeni ismerőseinknek. Üzenetkészítésnél beszúrhatunk képeket, hangokat, szöveget és rengeteg oldalt. A telefon tartalmaz e-mail kliens is, sokrétű beállítási lehetőségekkel. Az email kliens kezeli a csatolt képek megjelenítését is.

Testreszabhatóság

A telefont teljesen az igényeikhez szabhatjuk. Lehet különböző színsémákat beállítani (a teszt készülékben sajnos csak egy volt), háttérképet, ki-be kapcsolási képet. Képernyőkímélőként beállíthatunk képek vagy animációt is. Különböző profilokat definiálhatunk, melyben beállíthatjuk, a csengés tulajdonságait is. Továbbá szinte minden eseményhez rendelhetünk dallamot vagy hangeffektet, kivéve az üzenet érkezéshez. Programozhatjuk a navigációs gombokat, hogy megnyomásokkor milyen funkció jelenjen meg.

Alkalmazások és extrák

File Manager: itt tárolhatjuk a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, színsémák, játékok, animációk stb. Az előre meghatározott mappákba saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájl is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között.

Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Sajnos amennyiben havi nézetben nézzük a naptárat és egy adott napon van programunk a telefon csak a megvastagított számmal jelzi, így kevésbé tűnik fel, jobb lett volna valamilyen színnel megjelölni az eseményeket.
Ezenkívül rendelkezésünkre állnak: emlékeztetők, feladatok, stopper, visszaszámláló.
Ébresztőóra: beállíthatjuk melyik napokon ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép.
Media player: segítségével lejátszhatjuk mp3-mainkat, videó fájlainkat. Lehetőségünk van egy jó equalizer használatára is, itt az alapbeállításokon kívül az ízlésünknek megfelelőt is beállíthatjuk. A másik érdekessége az lejátszónak, hogy minimalizálhatjuk és ekkor mást is csinálhatunk a telefonunkkal, pl wapozhatunk J. Akár füles nélkül is hallgathatjuk a zenéket bár ilyenkor a minőség még elfogadható.
FM rádió: ilyenkor felszólít a telefon, hogy dugjuk be a fülest, mert azt fogja antennaként használni. Átlagos a minősége. Lehet automatán és manuálisan is hangolni, de jobban járunk a manuálissal.Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne infra, bluetooth, GPRS class 10. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, írányíthatjuk a számítógépünket, prezentációkat, bemutatókat vetíthetünk vele. Részletek a SonyEricsson internet odalán.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. A teszt készülékben két játék volt előre telepítve. Java motorja elég gyorsnak mondható, támogatja a 3d-s játékokat is. Egy 3d-s tenisz és egy 3d-s Darts program volt telepítve a készüléken. A kijelző méretéhez manuálisan méretezhetőek a játékok.

Fényképező

Maximálisan XGA felbontást 1,3 Megapixel (1280*960) használhatunk. Fénykép mérete lehet:640*480, 320*240. Ha a telefont becsukjuk és kinyitjuk a hátulján a kamera rekeszt máris elindul a fényképező. A telefon teljes kijelzőjét használhatjuk keresőként. Rengeteg tulajdonságot beállíthatunk. Sőt, egy vaku fény is rendelkezésünkre áll, ha esetleg sötétben szeretnénk fényképezni. Beállítható a fehér egyensúly, a kép méret, a tömörítés mértéke, hogy milyen effektet használhatunk (fekete-fehér, ódon, invertált stb.), keretet is rendelhetünk egy képhez akár maximális felbontásban is. 8*-os digitális zoom-ot használhatjuk maximális felbontás mellet is. Ami újdonság volt számomra, a spot photometry, egy olyan funkció, ami: a képernyőn közepén megjelenik egy kereszt, amire ráirányítjuk, ahhoz állítja be a fehér egyensúlyt, ez pl.: akkor hasznos, ha a képen valaki egy sötétebb helyen van, mondjuk egy kocsiban és a környezet meg világos (napsütés), ilyenkor az emberke feje teljesen sötét és nem látszik, viszont ha a keresztet a fejére visszük, ahhoz állítja a fehér egyensúlyt és így láthatóvá válik a fej is. Beállíthatjuk, hogy a telefon automatikusan a belső memóriára, vagy a MS memória kártyára mentese-e a képet. A kattintás után megjelenik a fényképezett kép. A képek elég gyorsan dolgozza fel e telefon a mentést és a visszanézést is. Nem kell hosszú percekig várnunk, hogy újra fényképezhessünk. Jó fényviszonyoknál nagyon jó minőségű képeket készít. Ha kevés a fény, vagy zárt helységben kissé zajosak a képek.

Videó

Videót kétféle nézetben rögzíthetünk: 176*144 és 128*96. Formátuma 3GP lehet, hanggal együtt. Maximális rögzítési méret 2 perc, míg lejátszáskor bármilyen hosszú videót lejátszik a telefon. A kijelző adottságai miatt a videó mérete elég kicsinek tűnik. Állítólag támogatja az Mpeg4 formátumot is.

Memória

Összesen 32 Mbyte memóriát tartalmaz a készülék, ezt bővíthetjük Memory Stick Duo kártyával. A teszt készülékhez egy 32 Mbyte-os kártyát kaptam.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as wap szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Végre megfelelő gyorsaságú a wap böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Már csak a cHTML-t kéne lecserélni egy xHTML-re és akkor tökéletes is lehetne.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Képernyő védő üzemmódban nem mutatja az órát
 • Fényképezéskor Spot Photometry
 • Fényképezni csak összecsukott állapotban lehet
 • Kissé behemót méret
 • Ahhoz, hogy megnézzük az órát meg kell nyomnunk egy gombot.


Amin érdemes lenne javítani:
 • Lehessen saját hangokat is rendelni smshez
 • Fényképezéskor makró üzemmód
 • Állítható betűméret


Ami nagyon tetszett:
 • nagyon jó kijelző
 • media player
 • fülhallgatón keresztül meglepően jó hangminőség
 • Equalizer
 • Jó és gyors fényképező „modul”


A tesztelés során készített képek:

Összegzés:
Remek multimédiás telefon, szuper kijelzővel, viszonylag jó hangminőséggel. Remek terméktámogatás. Kisebb hibák akadnak, de egy 5öst is megérdemelhet. Egyelőre elég borsos áron kapható nálunk függetlenül eredeti menüvel 140-150 ezer Ft. Valószínűleg a vodafone fogja forgalmazni, live-os menüvel, ami majd ronthat képességein, de ára jóval kedvezőbb lesz.

 
Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.