SonyEricsson P910
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 6.53

Tudás: 6.47

Minőség: 6.76

Értékelés: 6.59 | Szavazatok: 17

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Nemrégiben kaptuk kezünkbe a Sony – Ericsson új smartphone-ját a P910i-t. A nagysikerű előd valamikor ez év télen került kezünkbe, de a nemzetközi premier körülbelül 1 éve lehetett. A megjelenése és az innovatív technológiák jó ötvözete nagy sikert könyvelt el azok körében, akik inkább egy okos, mint kis méretű készüléket részesítenek előnyben. Azt, hogy egy év elteltével a P910i mennyire lesz nagy meglepetések telefonja, remélhetőleg kiderül a következő sorokból.

Külső

A Smartphone-ok talán általános jellemzője, hogy olyan emberek számára teremt hordozható irodát, akik munkájuk, vagy életvitelük miatt sokat mozognak városon esetleg országokon belül. A telefon nem kifejezetten könnyű és az a „nyakba akasztható” jelző sem pontosan illik rá, amiről mi sem árulkodhat jobban, mint a 155 grammos súly. Zakóban vagy a hozzá adott fekvő bőrtokban azonban ez nem annyira érezhető. Dimenzióiban egyezik a P900-zal, és design tekintetében szinte azonos is azzal. Kis közvélemény-kutatásunk során is az derült ki, hogy kb. 2 percig nem lehet megmondani a két készülékről, hogy melyik- melyik. Pedig a teljes billentyűzet megváltozott több bennük a sötét szürke elem is, és szebbek- definiáltabbak a gombok is. (pl. nem csík formájúak, hanem teljes gombok lettek) A flip lehajtása után pedig jól kivehető az a mini keyboard, (qwerty típusú)amivel a mérnökök megörvendeztették a P910 vásárlókat. A Belső billentyűzet leginkább a hozzá adott ceruzával használható, mert egy átlagos méretű újjal nem könnyű hiba nélkül adatot bevinni. A monitor méretileg és képességek tekintetében nem újult meg, de az igazat megvallva ez nem is lett volna könnyen lehetséges. 208X320 pixeles 262k color LCD van benne, amin remekül nézhetőek meg akár a felvett, vagy feltöltött videók is. Az élvezhető minőség pedig nem hátrány egy kamerás, fotós telefonnál sem.

Kamera

A kamera, amit természetesen a készülék szélén található gyorsgombbal is könnyen elérhetünk, VGA képek készítésére ad lehetőséget. Természetesen több méretben készíthetünk álló, vagy mozgó képeket is, aminek csak a belső memória szab, nem túl közeli határt. Sajnos Zoom vagy komoly beállítás nem lehetséges rajta. Találtunk profil választót, de ez nem igazán mondható teljesnek. A lejátszáshoz, most is használhatjuk a kicsinyített, vagy a teljes képernyőt is, amivel akár egy 60 perces kis „road moviet” készíthetünk, vagy vetíthetünk le bárkinek. Van egy mini tükör is az optika alatt a hátsó lapon, amivel ellenőrizhetjük a saját magunkról készülő fotót is. A hangfelvétel minősége és dicséretre méltó, több sokperces felvétel lejátszása után sem tapasztaltuk, hogy a hang töredezett, akadozott volna, és a háttér hangok is jól kiszűrhetőek voltak. Ez pedig azt eredményezi, hogy egy előadás, prezentáció, pl. tökéletesen archiválhatóvá vált.

Belső

A belső jól felépített, logikus menürendszerről árulkodik. Olyan felhasználók számára is könnyen kezelhető, akik egy klasszikus Sony Ericssontól idegenkednek egy kicsit. A memória jelentősen megnőtt (az igények szerint) ezért a 16Mb-ról alapból 64 Mb-ot tudunk könnyen egy mozdulattal, a telefon kikapcsolása nélkül cserélni. Az operációs rendszer az un. Symbian 7.0, ami most a smartphoneok között a legjobbnak mondható, és alkalmazások tekintetében is a legteljesebb. Ennek az oprendszernek is köszönhető a variálható menütérkép mellett a Fájl Manager is, amivel Windows-szerűen könyvtárakban is átláthatjuk, kezelhetjük a belső tartalmat. A menü szűkíthető, és lehetőség van arra ezáltal, hogy csak meghatározott csoportokat kezeljünk. (pl. Business: számológép, contacts, naptár, stb.) Mivel egy bővíthető PDA-ról van szó, arról nem tudunk beszámolni, hogy mi- milyen tároló kapacitással rendelkezik, de azt tudjuk, hogy átlag felhasználó számára minden, így a contact-ok száma is több az elégnél. A telefonkönyv testre szabható, többféle kép, hang és adat csatolható, azonban keresni csak első betűre lehet. Az üzenetek első belépésre kísértetiesen hasonlít az Outlookra, ezért jelzi a kimenő, bejövő, folyamatban lévő üzenetek állapotát. Gyorsan és könnyen lehet bármilyen üzenetet küldeni 100kb-ig, legyen szó, SMS, MMS, e-mailről. Mindezek az un. push email technológiával társítva jelentkeznek. A naptár jó, és nagy felbontású, sajnos azonban mindig napi nézetet hozza elsőre le. Több bejegyzést lehet elmenteni benne egy időpontra, és minden bejegyzés hangjelzéssel is kiegészíthető, vagy szövegként is eltárolható.

Találtunk olyan ámulatba ejtő dolgokat, mint pl. a Quick Excel, amivel akár a számítógépes Excelben táblázatokat navigálhatunk. Képlet számolás is működik, de van szín, betűtípus kiválasztás is, nem is beszélve a táblázat méretezésének lehetőségéről. Az Excel örökös társa a Word is integrálva lett, amivel akár a PC-n megírt leveleinket is olvashatjuk, szerkeszthetjük, vagy fordítva. Továbbá PDF olvasó, aakk, passziánsz, számológép, világóra, térkép szoftver is rendelkezésünkre állt. Az MP3 lejátszó pedig hangzásilag közel volt a tökéleteshez. Testreszabhatósága igényes, de visszafogott. Nincsenek még máshol nem tapasztalt ötletek, sem pedig képek, témák, hangok, animációk.

A kommunikációban egyébként is élen járó SE e készülékébe is rakott Bluetooth technológiát, de van a klasszikus utakat kedvelők részére, infra is. Továbbá a GPRS, Java, xHtml, Wap is ott sorakozik a 3 GSM norrnás telefonban. A gyártó alapkészletben gazdagon felszerelte a P910i-t, ezért van asztali tartó, töltő, sztereó headset, bőrtok, memória kártya, és a hozzá tartozó kábelek, átalakítók illetve Cd.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Kicsit sajnáljuk, hogy a képernyő állandóan újlenyomatos lesz
 • Symbian 7.0 op rendszer
 • GSM 900/1800/1900
 • Jó minőségű anyagok
 • Teljes méretben megtekinthetőek a felvételek


Amin érdemes lenne változtatni
 • A qwerty bill. csak ceruzával működik jól
 • Az asztali töltő nem tölt PC-ről közvetlenül…(csatlakozója miatt)
 • Nincs zoom a kamerán
 • 5 grammal nehezebb, mint az elődje


Ami nagyon tetszett:
 • Gyors menü
 • PDf
 • Word
 • Excel
 • Gazdag felszereltség hozzá
 • Testreszabhatóságból kimagasló
 • Mp3 lejátszó
 • MMS
 • E-mail
 • Bluetooth


Összegzés:

A Sony Ericsson P910i, egy remekbe szabott telefon. Tökéletes társa az üzleti életben tevékenykedőknek, és erős versenytársa a többi smartphone-nak. Igényes, elegáns, kellőképpen markáns, és tudásában a különböző igényekhez jól alkalmazkodó PDA telefon. Kamerája jól kihasználható, Microsoft programjaiban igényes leképzésű, és más nem kizárólag GSM készülékekkel jól kommunikáló mobil iroda a P910i. Tudása és bővíthetősége, valamint a hozzá adott (bluetooth headset kivéve) teljes felszereltség hosszú időre tervezhetővé tette a „telefont”.
 
Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.