SonyEricsson P900

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 4.40

Tudás: 4.60

Minőség: 5.60

Értékelés: 4.87 | Szavazatok: 5

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


A telefon külsőleg több ismerős sikertelefont juttat eszünkbe. A gyártó réges-régen, amikor még külön utakon járt, japán részről megalkotta a híres Z sorozatot, svéd oldalról pedig a R380-s PDA-t. Tudás és küllem összeolvadása volt a tavaly megjelent SonyEricsson P800.

A P900-ban viszont a színeket jég fehér - jég kékből, szürke árnyalatokra cserélték, az ívek szögletesebbek lettek és valamivel markánsabb „terminátor” hatású kisugárzást nyert. Ez elsősorban inkább férfias és elegáns mivoltát hivatott jellemezni mintsem bármiféle negatív képi társítást. A méreteket megfigyelve pedig 1 cm-rel rövidebb és 10 grammal könnyeb, ami igen dicséretes tulajdonsága. A gombok is sokkal karakteresebbek már szinte fém kivitelűek. A bekapcsolás e típusnál is a készülék bal oldalán található, nem sokkal az infra és a jog dial alatt. A túl oldalon van a kamera bekapcsoló és az egygombos Internet elérés is. A memória fiók szintén a jobb oldalon található és ez jelentősen szebb összhatást nyújt a P800-hoz képest.

A Flip mellesleg leszerelhető pár pillanat alatt, amihez a gyártó kis használati útmutatást, valamint csavarhúzót is ad. A leszerelés után radikális változásokon nem esik át a készülék, praktikussági szempontokból sem feltétlenül jobb.

A képernyő szintén ámulatba ejtő 65000 színt kezel 208x305-ös pixelezéssel. Természetesen érintőképernyős, színei és élessége tekintetében pedig csillagos 5-öst érdemel. Megvilágítása egy kellemes árnyalatú, gondosan kiválasztott kék szín. Szerencsés azért, mert sötétben is jól, élesen világít és stílusban illik a telefon egészéhez. (Mellesleg színséma kiválasztás van a testre szabások között.)

A telefon hátsó részében kapott helyet a VGA kamera, amihez az önfényképezésre is felkészülve egy kis króm plakettet is felszereltek. Tőle nem messze van az érintőképernyő ceruzája. A ceruza vékony-törékeny „műszer” és érdekes módon nem teleszkópos. A hátsó lapon pedig a készülék megóvását elősegítő tapadó gumik vannak elszórva.

Bekapcsolás után elsőnek ki kell választanunk hogy mint telefont, vagy mint PDA akarjuk használni a készüléket. Az utóbbi mód, mint repülőgép stílus van feltüntetve, ami meg is alapozza a hangulatot. A jog dial-lal való navigáció Sonys hagyományokat követve egy 3d-s menüt hoz elénk. Logikussága miatt már csak ezzel is képesek lennénk elérni minden funkciót, de amint kinyitjuk a flipet, az összes csoda előtűnik Pandóra szelencéjéből. A menüt áttekinthetjük több nézet alapján, legyen szó könyvtárakról, ikonokról, vagy kategorizált felosztásról.16 Mb-os kártya áll rendelkezésünkre mindennemű mentéshez, szerkesztéshez, felvételhez, ami még PDA tekintetben is jónak számit. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy ez könnyen bővíthető is. A telefonkönyv sokrétűségéről az is árulkodhat, hogy - a számtalan bejegyzési alkalmatosság mellett - 8 telefonszám is elmenthető egy névhez, és persze akkor még az egyedi hangokat, képeket nem is csatoltunk hozzá. Ugyancsak tudunk ilyen és egyéb multimédiás dolgokat csatolni az üzenetekhez is, ahol még 10 féle smiley és szövegformázás, és nagy-kisbetű és kézrajz is kapcsolható. Az MMS-en kívül SMS, összekapcsolt SMS és EMS is van, a karaktereket pedig a nem a hátralévő, hanem a már leütött alapján számolja. Outlook-szerűen van egy Get&Send gomb is, amellyel lekérdezhetjük az üzeneteink állapotát. A naptár nagy felbontású 3 nézetű és kellemes kezelőfelületű. Érdekessége, hogy az első időpont elvileg 9 óránál van bejegyezve, mégis tudunk előbbre is tervezni. Minden dátumhoz menthetők adatok, így pl. ébresztés is, ami szintén kellemesen testre szabható.

Fényképezés: Ez a egyre népszerűbb és lassan már minőségileg is tökéletes funkció, meghatározó eleme a P900-nak. Van külső adottság választás,viszont sajnos zoom nincs. A képszerkesztés is adott. A szerkesztő a régebbi gyári windows rajzoló program szintjén van. Nem utolsó sorban ott a kamera, amivel közel 15 percnyi felvételt tudunk készíteni. Ezeket egyben, vagy több részben megbontva nézegethetjük, formázhatjuk, és persze továbbküldhetjük. Végül pedig nem elhanyagolható az sem, hogy lejátszáskor elég egyszer rábökni a monitorra, és a kép, vagy video teljes képernyőben, szinte ugyanolyan minőségben játszható le.

Hangok: Van hang felvevő és diktafon, minőségileg kifogásolhatatlan, és bármit is veszünk fől, vagy töltünk le, azt akár 16 szólamban vagy mitöbb mp3 szinten is le tudunk játszani, de e mellett a P900 ismeri a wav, midi, amr kiterjesztést is.

Különböző színsémák közül is tudunk stílusunkhoz passzoló összképbe önteni a telefont, de lehetőség van arra is pl. hogy kedvenc fényképeinket lássunk a monitoron háttérképként. Kommunikációs szempontokból sem kevésbé kifinomult telefon, a wap 2.0 mellett GPRS, xHtml, HTML, opera böngésző, Java, Bluetooth-t tud kezelni.

A gyártó egy elég komplett csomagot ad át a készülék megvásárlóinak, ami tartalmazza a töltő + asztali töltő, felvevős sztereo headset, bőr övtáska, törlőkendő, csavarhúzó + takaró flip, és természetesen a multimédiás kébel + cd.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Nincs yes-no gomb, csak Ok
 • Leszerelhető flipp
 • Oldalsó kamera elérés
 • SMS írás: szám gombsorról, kézírással, billentyűzetről
 • A karakterszámláló nem a hátralévő betűket számolja, hanem a leütötteket
 • A képek teljes nagyítása érintésre


Amin érdemes lenne javítani:
 • Szoftverileg még kissé instabil
 • Kicsit vékonyka az érintő ceruza


Ami nagyon tetszett:
 • Előnyös megvilágítás
 • VGA kamera
 • Jog Dial
 • 16 Mb-s kártya
 • Háttérképek menthetők el, külön nyitott és zárt állapotban.
 • 1 névhez 8 telefonszám+kép, címek, hangok kapcsolhatóak
 • GPRS
 • Bluetooth
 • WAP
 • MMS
 • Video felvevő
 • 65000 színes képernyő
 • Gazdag tartozékfelszereltség


Összegzés:
Az üzleti élet szereplőinek készített telefon úgy tűnik az élet minden területén képes helytállni. Míg nappal a Bluetooth, a naptár, a telefonkönyv, és más egyéb szolgáltatások alkalmazkodnak életvitelünkhöz, a hétvégéken segítségünkre lehet a kamera, fényképezőgép, MMS. Állandóan elegáns, megbízható és komoly benyomást kelt. Az akkumulátor talán egy gyengébb része a P900-nak, de ettől eltekintve remek darabot alkotott a svéd-japán vállalat.
 
Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.