SonyEricsson P800
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.27

Tudás: 6.82

Minőség: 7.45

Értékelés: 7.18 | Szavazatok: 11

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Ahhoz képest, hogy 50 évvel ezelött körülbelül egy teljes szoba tartalma volt egy úgynevezett számítógép, sot volt aki azt jósolta, hogy a jövoben talán ha 4, legfeljebb öt ilyen gépre lesz szüksége a világnak. Mára már elértük, hogy mindenki a belso zsebébol internetezhet, képeket, hangokat, fényképeket (lassan talán illatokat) küldhet bárki másnak a világon. Természetesen a GSM telefonok és az asztali (vagy hordozható) számítógépek között is sikerült találni egy arany középutat a PDA–GSM telefonokat. Persze gyártónként csak 1-2 ilyen modellt hoznak ki évente, hiszen a magas ár, valamint a szimpla telefonokhoz képest lényegesen nagyobb kivitelezési költségek miatt talán több típus nem is lenne indokolt. Mégis mindenkit jó érzéssel tölt el egy-egy ilyen kézszámítógépet kézhez venni. És ez különösképpen igaz az új SONY ERICSSON P800-ra. A következo pár percben errol olvashatnak egy bemutató tesztet.

Külso: Minden kétséget kizáróan a telefon vitathatatlanul Sony-Ericsson sarj. A fémes színek, az apró ívelt formák, a szögletes de lekerekített készülékház egésze mondatja ezt velünk. Nem ajánlatos ingzsebben tartani, viszont övcsaton, vagy inkább zakóban nem okozhat gondot 160 grammos súlya. Gombsora megújult, nincs pl. YES illetve No rajta (csak piktogramok és az OK), designilag megfelel, elso ránézésre kicsit talán törékenynek tunhet. Viszont kellemes kialakítása és jó kiosztása kárpótolja ezt a benyomást.

Kicsit összhatásilag eszünkbe juttatja a Motorola accomply 008-t, valamint a Nokia 7650-et összegyúrva. A Flip leszerelheto, és amint a „mutét” megtörtént, a kijelzo automatikusan átvált érinto gombsorra. A menübe való belépéshez még a „Sony”-s Jog Dial is ott van a P800 oldalán. Apropó képernyo: a színes kontrasztos, 4096 színt megjeleníto 176x220 pixeles felbontású képernyo ámulatba ejto grafikákat mutat meg a felhasználónak. Ez az, amire már csak annyit lehetne mondani „szebb annál, minthogy le lehessen szavakkal írni”. Szintén érdekesség a ceruza, ami a készülék alján van a svájci bicskák fogpiszkálójára emlékezteto módon eldugva. Ez a kis plasztik darab jelentosen megkönnyíti az érinto-képernyon való navigációt, vagy annak pontosságát. Van még egy „terepszínu” (kék) infra a p800 felso részében, és egy notebookoknál is fellelheto memory stick tároló. (gyárilag 16 Mb-os kártyát találunk a csomagban, de igénytol függoen megvásárolhatjuk a 64 Mb-os bovítot is.) Maradt még a hátsó fele a gépnek, ami szintén érdekes, hiszen itt található a digitális fényképezogép. A 640x480 pixeles kamera sokak szerint nem a legjobb helyen van (újlenyomatok a megfogásnál a lencsén, saját magunkat nem tudjuk fotózni, stb.) Beállitható viszont a VGA típusú kamerán a fényero, a kontraszt, bizonyos idojárási viszonyok, méretezés, minoség.

Mi van a dobozban? Számtalan menüpontja közül a mazsolázást eloször az üzeneteknél kezdjük. A legkifejlettebb multimédiás és hagyományos üzenetküldési funkciókat találtuk itt meg: MMS, SMS, EMS, E-mail klienst kezel, (pop3, smtp, imap4 támogatással). Az MMS-eknél találhatunk elore beállított sablonokat, amiket természetesen módosíthatunk is. A képek, hangok minosége teljesen egyedülálló akármelyik eddig látott – tesztelt típushoz képest. A szövegbevitel két féle módon történhet, vagy kézírás felismero szoftverrel, vagy pedig a ceruza által apró kis gombokon keresztül. Egyik megoldás sem praktikus autóvezetés, vagy bármilyen jelegu közlekedés közben sajnos. A „telefonkönyv”. Minden esetben ezt a szót szoktuk használni, most azonban talán a névjegyalbum jobban helytálló lenne. A 16 Mb tárhelybol vélhetoen meg tudunk spórolni néhány 1000 névbejegyzésnyi helyet. Természetesen ezekhez otthoni, munkahelyi, mobil, e-mail, stb bejegyzéseket társíthatunk. És még valamit: Fényképet!!! Ami „természetesen” hívásoknál is megjelenik. Talán már csak hab a tortán, hogy kompatibilis a legtöbb irodai programmal. Naptár. A napi bejegyzésekhez számtalan információ rögzítheto, teljes mértékig megfelel tudása egy mai korszeru PDA-nak. Mérete, képernyoje és a színek adta lehetoségek pedig magától értetodoen tökéletes átláthatóságot nyújtanak. Beállítható a prioritás nagysága, felhasználási területe (üzleti, magán, stb.), az ébresztés. Diktafon: szintén a 16Mb-os tárhelybol kell gazdálkodnunk, de van lehetoség a bovítésre is. A hangoknál pedig még itt van a hanglejátszó, dallamkomponáló midi player, ami a midiken túl még wav és mp3 formátumokat is kezel (16 szólamban) a video pedig szinte korlátlan hosszúságú filmek tárolását teszi lehetové. Mindez azt jelenti, hogy több percnyi filmet tudunk tárolni.( 100 kb.-os méreten belül) Mindezt pedig MMS-ben el is küldhetjük bárkinek. Kommunikációs készségeihez segítségünkre lesz a hagyományos infra port mellett a beépített Bluetooth, aminek a muködését egy külön led bizonyítja. Ezt a fülhallgatós kibovítéssel pedig akár 10 méter távolságból is használhatjuk a p800-al. További lehetoség a számítógép ill. a programok szinkronizációja. Ez USB vagy soros kábellel oldható meg. Természetesnek mondható mára a WAP, a GPRS, de a p800 as tudja kezelni a Flash illetve a Java alkalmazásokat. Mellékelten találhatjuk a csomaghoz a szinkronizációs cd-t, valamint a szükséges kábeleket.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Leveheto billentyuzet.
 • Bovítheto memória
 • A billentyuzet kiosztása eltéro
 • Kétkezes kezelés
 • 3 idopontos ébresztés


Amin érdemes lenne változtatni:
 • A videó lejátszó csak kis méretben képes a képet mutatni
 • A tesztelt darab menüje idegen nyelvu volt
 • Összetett menürendszer, nehéz a logikáját megszokni
 • Kicsit néha akad a szoftver
 • Nehéz a szövegbevitel
 • 160 gramm súly
 • nincs SMS visszajelzés
 • nincsenek felhasználói profilok
 • a kamera helye zavaró lehet
 • Az excel táblázatokat tudja kezelni, azonban abban szerkesztésre nincs lehetoség.


Ami nagyon tetszett:
 • Videó felvevo/ lejátszó
 • Diktafon
 • Java
 • WAP
 • Fényképezogép
 • Fénykép csatolása a névbejegyzésekhez
 • PDA
 • MMS
 • Naptár
 • Bluetooth


Vélemény:
Nehéz volt egy ennyire tökéletes külsovel és belsovel rendelkezo , valóban multimédiás telefonról sok rosszat mondanunk. A p800-as magába foglalja a PDA, GSM-mobil, iroda és minden egyébb kategóriát. Elsosorban olyanoknak tudjuk ajánlani, akiket nem hoz zavarba egy bonyolultabb rendszer megtanulása. E mellett pedig örömmel próbálják ki a kamerát, az MMS küldést és szükségük van egy komoly PDA-ra is.
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.