SonyEricsson P1
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.98

Tudás: 8.48

Minőség: 8.40

Értékelés: 8.29 | Szavazatok: 42

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

Végre elkészült a Sonyericsson P1i mely tovább viszi a P990 tudását, sőt annál is többet tud, viszont végre a formára is oda figyeltek tanulva az M sorozattól. Végre vékony és könnyű a készülék, nincs rajta fölösleges flipp, szép letisztult formákkal bír a készülék. A hatalmas kijelző alatt találjuk a normál QWERTY billentyűzetet, mely ugyanolyan mint a p990-ben, meg kell szokni a használatát. Megfordítva a készüléket végre találhatunk a készülék tudásához méltó kamerát is: 3 Megapixel, autofocus és persze az elmaradhatatlan segédfény is van benne. Megmaradt a jog-dial is, bár most már csak tekergetni és benyomni tudjuk. Amennyiben kevés a belső memória, bővíthetjük MS stick micro kártyával is. úgy tünt nekem a sebességen is javítottak egy kicsit, mintha gyorsabb lenne a készülék. Megnövelték a belső memória méretét is. Komplett irodai csomagot is találunk előre telepítve (Word,excel, powerpoint, pdf)

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény megfelelően látható. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn.

Akkumulátor

Az akkumulátor Li-ion. A gyártó szerint ez kb. 10 óra beszélgetésre, és 440 óra készenléti időre elég. Közepes használat mellett két nap alatt lemerült. Viszont repülő üzemmódban elég sokáig bírja.

Csengőhang

72 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, kezeli az mp3-t is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Végre az sms-ek hangját is megváltoztathatjuk. Hangszórója minősége egész jó. Dobozában találhatunk hozzá stereo headset-et is. Sőt, ha kissé vastagabb a pénztárcánk vehetünk hozzá stereo bluetooth headset-et is.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum a memória beteltéig képes eltárolni adatainkat. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Bejegyzésekhez bármennyi adatot tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A teszt készülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Íráshoz használhatjuk a qwerty billentyűzetet is bár először nem árt megszokni hogy egy billentyűt két irányban is meg lehet nyomni. De használhatjuk a képernyőn megjelenő billentyűzetet is vagy a kézírás felismerést is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk is a kijelzőn, de egy picit akadoznak.

Extrák

File manager: itt nézegethetjük, rendezgethetjük a fájlainkat a telefon memóriájában és a kártyán is egyaránt.
E-mail kilens.
Rádió: az RDS funkcióval ellátott rádió szépen szól. Headset csatlakoztatása kötelező hozzá mert ez az antennája
Mp3 lejátszó: szépen szól, csinálhatunk lejátszási listákat és állíthatjuk a hangszínt is. Szépen kijönnek a mély hangok és van extra basszus is. Háttérbe téve más funkcióját is használhatjuk a telefonnak,
Videó lejátszó.
Office alkalmazások
3G telefonálás: a kijelző felett látható apró kamera segítségével indíthatunk videó hívást is. Erre egy külön gomb van. Miközben a hívott képét is láthatjuk, alul a mienket is, sőt 2* nagyításra is van lehetőségünk.

Kommunikáció

Van infra portja, bluetooth és GPRS, de nem támogatja az EDGE hálózatot, viszont a 3G és az UMTS hálózatot igen. UMTS hálózaton már elég kellemes az internet böngészése is, de ha otthon vagyunk, akár használhatjuk a wi-fi-t is. A készülék a 11 Mbit/s-es kapcsolatot támogatja.

Fényképező

Maximálisan 2048 × 1536 -os képet képes készíteni . A mobilt az oldalára fordítva tudunk a legkényelmesebben fényképezni. Ilyenkor felülre kerül az elsütő gomb, ami tényleg úgy működik már, mint egy digitális fényképezőn, benyomjuk picit, befókuszál, majd jobban benyomva elsüti a képet. Lehetőségünk van éjszakai, makro és megvilágított képek készítésére. A képek mobilhoz képest kitűnő minőségüek köszönhetően az auto-fókusznak is. A beállításokat a kijelzőt nyomogatva tudjuk megváltoztatni.

Videó

A telefonnal készíthetünk max. 320*240-es felbontású 3GP vagy MPEG4 videó fájlokat hanggal együtt. Ebben a felbontásban max 15 fps a felvételi sebesség, kisebb felbontásnál lehet 30 is.

Memória

A telefonban 256 Mb ROM és 128 Mb RAM található. Ebből kb 160 mega szabadon felhasználható. Ha nem lenne elég memória, kártyával bővíthetjük.

WAP

A böngészője egy integrált Opera 8.0. Támogatja a HTML, XHTML, JavaScript, frames, CSS, és TSL és SSL biztonsági protokolt. Elég gyors a böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Ezenkívül vizszintesen is lehet használni.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Szép kecses forma
 • Kevés ideig bírja az akksi
 • Stereo bluetooth headset támogatása
 • Menüben a navigálás néha lassú volt

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Néha kissé bonyolult menü szerkezet
 • EDGE támogatás hiánya
 • Nagyobb program támogatottság

Ami nagyon tetszett:

 • Jó minőségő kijelző
 • Széles körű kapcsolodás
 • Remek minőségű kamera
 • Opera 8.0 böngésző


A tesztelés során készített képek:

 • naplemente
 • virág
 • virág, közeli
 • nap-árnyék


  Összegzés

  Ha Sonyericssont kell vennem akkor nagyon erősen elgondolkoznék a P1-en. A régi p900-ból fejlődött vonal végre révbe ért. Egy nagy tudású smartphone azoknak akik már unják a S60 szériát és szeretik tapogatni a kijelzőt. Főleg üzletembereknek ajánlott.


  2008. január 06.

 •  
  Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.