SonyEricsson M600
3

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 6.80

Tudás: 8.60

Minőség: 5.80

Értékelés: 7.07 | Szavazatok: 5

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

Ismét egy symbianos Sony Ericsson jutott el hozzám. Ez a telefon már nem egy ideji darab, ez meg is látszott a tudásán és sebességén. Nekem kicsit lassúnak tűnt a tőbbi symbinos Nokiaához és windows-os pda-hoz és smartphonehoz képest. A hatalmas kijelző alatt találjuk a kissé érdekes kiosztású billentyűzetet. Hogy miért is érdekes? Nos első ránézésre az látszik csak, hogy a billentyűzeten két betű van a három vagy négy helyett. Előszőr azt hittem, hogy kétszer kell megnyomni egymás után, hogy elérjűk a második betűt, de nem, a billentyű jobbra balra nyomásával választhatjuk ki a betűket. Kissé körülményes, főleg ha valakinek nagy ujjai vannak, vagy nagyok a körmei. Másik kissé kényelmetlen dolog az az oldalán lévő jog-dial. Ami alapból jó ötlet lenne, csak itt meg az a probléma, hogy az előtte lévő műanyag miatt elég nehéz benyomni. A másik oldalon található a memória kártyát eltakaró fedél. Kissé nehézkes a ki és berakás. Amennyiben már összetapogattuk az érintés érzékeny kijelzőt, a telefon tetején elrejtett ceruzát is használhatjuk. Sajnos kicsit lassú a telefon mikor a menű pontok között lépkedünk, meg amíg betölt egy alkalmazás.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is megfelelően látható. A színek szépek és kontrasztosak.

Akkumulátor

Az akkumulátor Li-polymer 900 mAh. A gyártó szerint ez kb. 7 óra beszélgetésre, és 340 óra készenléti időre elég. Szomorúan tapasztaltam, hogy közepes használat mellett egy nap alatt lemerült. Viszont repülő üzemmódban elég sokáig bírja.

Csengőhang

40 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az mp3-t is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Végre az sms-ek hangjár is megváltoztathatjuk. Hangszórója minősége egész jó. Dobozában találhatunk hozzá stereo headset-et is. Sőt, ha kissé vastagabb a pénztárcánk vehetünk hozzá stereo bluetooth headset-et is.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum a memória beteltéig képes eltárolni adatainkat. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Bejegyzésekhez bármennyi adatot tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A tesztkészülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. íráshoz több lehetőségünk is van. Becsukott állapotban úgy használhatjuk, mint egy normál telefont, kinyitva a flippet, a qwerty billentyűzetet használhatjuk. Ékezet írásához többször megnyomva a gombot tudunk eljutni, természetesen ebben a módban is van prediktív. Harmadik módszer, ha csak firkálgatunk a kijelzőre betűket. A negyedik pedig a virtuális billentyűzet.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk is a kijelzőn, de egy picit akadoznak.

Extrák

File manager: itt nézegethetjük, rendezgethetjük a fájlainkat a telefon memóriájában és a kártyán is egyaránt.
E-mail kilens: kissé lassan töltötte le az e-maileket.
Mp3 lejátszó: szépen szól, csinálhatunk lejátszási listákat is. Állíthatjuk a hangszínt is. Szépen kijönnek a mély hangok is, van extra basszus is. Háttérbe téve más funkcióját is használhatjuk a telefonnak,


Kommunikáció

Van infraportja, bluetooth és GPRS, de nem támogatja az EDGE hálózatot, viszont az UMTS hálózatot igen. UMTS hálózaton már elég kellemes az internet böngészése is. Sajnos wi-fi nincs benne.

Fényképező

Nincs benne fényképező.

Videó

A videó nézegetésen kivűl kamera hiányában nem tudunk videót rögzíteni.

Memória

A telefonban 80 Mb RAM található. Ha nem lenne elég memória kártyával bővéthetjük. Alapból egy 64 Megás SM M2 kártyát adnak hozzá.

WAP

A böngészője a 2.0-as WAP az xHtml-t, a html-t is támogatja. Az Opera egy integrált változata található meg benne. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Kicsit lassúnak találtam a böngészőt, hiába használtam 3G-s hálózatot is.

Amit érdekesnek találtunk:

  • Billentyűzet
  • Kevés ideig bírja az akku
  • Stereo bluetooth headset támogatása
  • Menüben a navigálás néha lassú volt

Amit érdemes lenne változtatni:

  • WI-FI hiánya
  • Lassú bőngésző
  • Kamera hiánya
  • Alig van hozzá program

Ami nagyon tetszett:

  • Jó minőségű kijelző
  • Vékony


Összegzés

A szép külső zord belsőt takar. Kissé lassú, kissé hiányos, alig lehet rá találni programot. A P990 jóval gyorsabb és fejlettebb volt. Üzleti telefonról lévén szó én beletettem volna a wi-fi-t is és egy gyorsabb e-mail kezelő klienst.

2007. május 12.

 
Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.