SonyEricsson K800

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.42

Tudás: 8.52

Minőség: 8.60

Értékelés: 8.51 | Szavazatok: 95

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

Úgy néz ki a Sony Ericsson folytatja a K sorozatot és minél többet présel bele ebbe a szériába. Első ránézésre egy elegáns telefonkészülék kerül a kezünkbe, de amint megfordítjuk, rájövünk, hogy ennél többről van szó. Ez egy fényképező is egyben méghozzá a Cybershot kategóriából. A K750-hez képest nagyobb kijelzőt kapott a készülék ezért a billentyűzetet is át kellett szabni. Közelebb és egymásba kerültek a gombok, ígynehezebb kezelni őket. A joystick teljesen jól használható, kérdés, hogy meddig bírja. A mobil súlya és térfogata is nőt egy kicsit.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn. Betűmérete megfelelő, bár néha kicsinek mondható. Sms írásnál végre vastagított betűk vannak, így jobban láthatóak. Menűje ikonos elrendezésű, szép színes és elég gyors is.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-polimer. A gyártó szerint ez kb. 7 óra beszélgetésre, és 350 óra készenléti időre elég. Az akkumlátor sűrű használat mellett is elég sokáig, akár 3 napig is bírja. Persze, minél többet használjuk a multimédiás dolgokat, annál jobban merül.

Csengőhang

72 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az MP3-t is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Végre az sms-ek hangját is megváltoztathatjuk. Hangszóró minősége egész jó, de maximum hangerőn kissé torzitja az mp3-akat vagy a rádiót. Ez a torzítás megmarad a füles használata közben is. Ha kicsivel lejjebb veszük a hangerőt, egész kellemesen szól.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez maximum 20 adatot tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A tesztkészülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenetírásnál lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk is a kijelzőn, nem akadoznak.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy általános számológép
E-mail kilens.
Rádió: az RDS funkcióval ellátott rádió szépen szól. Headset csatlakoztatása kötelező hozzá, állomások tárolásán kivül képes az rádió csatornák nevének kijelzésére is.
MP3 lejátszó: szépen szól, csinálhatunk lejátszási listákat is. Állíthatjuk a hangszínt is. Szépen kijönnek a mély hangok is. Háttérbe téve más funkcióját is használhatjuk a telefonnak, Érezhető lassulás nem tapasztalható.

Kommunikáció

Van infraportja, bluetooth és GPRS, nem támogatja az EDGE hálózatot, de a 3G hálózatot igen.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is.

Fényképező

Elsők között ez a telefon tudja a 3 megapixeles felbontást. Maximálisan 2048 × 1536-es képet képes készíteni . A mobilt az oldalára fordítva tudunk a legkényelmesebben fényképezni. Ilyenkor felülre kerül az elsütő gomb, ami tényleg úgy működik már, mint egy digitális fényképezőn, benyomjuk picit, befókuszál, majd jobban benyomva elsüti a képet. Az elsütő gombtól kicsit távolabb található a 8* digitális zoom-ot szabályzó gombpáros. A lencseajtó kinyitásával automatikusan bekapcsol a fényképező. Lehetőségünk van éjszakai, makro és megvilágított képek készítésére. A mobilfényt lecserélték egy Xeon vakura ami tényleg jó képeket csinál még teljesen sötét helyen is. Nem árt megjegyezni, hogy fokusz segéd fény is van a telefonban, ami a félhomályban és a sötét helyeken jön jól. Kép minősége egész jó, sőt egy telefonhoz képest kiváló.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96 és 176*144-es felbontású videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes a visszajátszási sebesség elfogadható. Sajnálatos, hogy egy ilyen jó telefon nem tud nagyobb felbontású videót készíteni. A Nokia az ilyen kategóriában már 640*480-as videót tud.

Memória

A telefonban 64 mega memória áll rendelkezésünkre. Ezt szabadon felhasználhatjuk, de dughatunk a készülékbe Memory stick micro-t (M2)

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML és HTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is. A böngészőjét a Netfront készítette.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Szögletes forma
 • Jól felszerelt telefon
 • Joystick finom
 • Menüben a navigálás gyors volt

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Nagyobb felbontású videó
 • EDGE támogatás
 • Jobb minőségű füles

Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségő kijelző, még erős napfényben is
 • Szépen szól az MP3
 • Remek minőségű kamera
 • Nagy tudás, kis méret
 • Nagy készenléti idő


A tesztelés során készített képek:

 • napos
 • távoli
 • este
 • beltér
 • beltér


  Összegzés

  Úgy néz ki eljött az idő, amikor bemegyünk az üzletbe és nem egy telefon és egy kamerát meg egy mp3 lejátszót veszünk külön, hanem csak azt mondjuk, kérünk egy K800-at. Egyedüli fájó pontja ennek az egésznek az akkumulátor. Ugyanis egy ilyen telefon normál használat mellett elég gyorsan le fog merülni. De ettől függetlenül ez egy remek készülék egyaránt üzletre és szórakozásra is.

  2006. december 22.

 •  
  Köszönjük az SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.