SonyEricsson K770
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.34

Tudás: 7.97

Minőség: 8.06

Értékelés: 8.12 | Szavazatok: 35

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

A k770i a Sonyericsson K szériájának egy újabb darabja. A gyártó ezt a k750 utódjának szánta. Igazolja ezt a névválasztás is, ám formailag igen nagy az eltérés a k750-hez képest ennek hosszított, viszont vékonyabb a formatervezése, ugyanakkor a szögletes formák itt is megmaradtak. A billentyűzeten is tapasztalhatunk eltérést, az előlapot nagyobb részben a kezelőfelület foglalja el. Itt kapott helyet többek között az ötállású navigációs gomb, és a numerikus gombok melyek vékonyan metszettek, vízszintesen egymáshoz simulnak, függőleges irányban viszont tagoltak. A készülék oldalán megtaláljuk a hangerőszabályzó gombokat melyek a kelleténél jobban be lettek süllyesztve és ez olykor gondot jelenthet, emellett itt találjuk a fotó gombot is. Ha megfordítjuk a telefont láthatjuk a kameravédőt mely fémből készült, ha elhúzzuk felvillan a hátlapon található két kék fényű led, és megpillantjuk a 3.2 Megapixeles autófókuszos Cyber-Shot kameránkat, felette láthatjuk az elődjéhez képest kisebb teljesítményű fotófényt és a kameratükröt. A telefon memóriája 16 Mbyte, de a dobozban megtalálunk minden szükséges tartozékot (256MB-os M2-es memóriakártya, headset, USB kábel, Cd, töltő). Az összeszerelés minősége megfelelő, viszont a hátlapnál tapasztalhatunk némi elállást ami enyhe nyikogást eredményez.


Kijelző

A kijelző felbontása 240x320 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző mérete mindössze 1.9 col (25x38mm) viszont nagyon jó minőségű, még erős napfényben is viszonylag jól látható. A fényképek szépek, kontrasztosak. Betűmérete megfelelő Sms írásnál vastagított, így jobban láthatóak. Menüje 3x4-es ikonos elrendezésű és gyors.

Akkumulátor

Az akkumulátor 930 mAh kapacitású Li-Polymer. A gyártó szerint ez kb. 6 óra beszélgetésre, és 400 óra készenlétre elég. Az akkumulátor viszonylag sűrű használat mellett is elég sokáig, akár 3 napig is bírja.

Csengőhang

Megszólaltatja a polifonikus csengőhangokat is, és persze mivel kezeli az mp3-at ezért érdemesebb ezt beállítani csengőhangnak, ébresztőnek, sőt akár sms hangnak is. A hangszóró minősége nem tökéletes de azért elmegy, maximum hangerőn kicsit torzít. Ez a torzítás megmarad a headset használata közben is, de ha kicsit levesszük a hangerőt akkor egész kellemes a hangzás. Mellesleg hallgathatunk rajta akár rádiót is amit még ébresztőnek is beállíthatunk. Ebből a típusból sajnos kimaradt a közkedvelt MegaBass funkció.

Telefonkönyv

A telefonkönyv maximum 1000 kapcsolat eltárolására képes. A kapcsolatokhoz rendelhetünk fényképet, e-mail címet, webcímet, hangparancsot és még sok egyebet. Választhatunk hogy a telefon a készülék memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezett telefonkönyvként.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenetek küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű és találhatunk benne T9 szótárat is melyet természetesen kikapcsolhatunk. Üzenetírásnál lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Színekkel és főleg témákkal alakíthatjuk kedvünkre telefonunk kinézetét. Állíthatunk saját háttérképeket, indítási képet, és animációkat is.

Alkalmazások és extrák

Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető.
Ébresztőóra: ez egy külön menüpont 5 riasztás találunk benne mindhez állíthatunk külön-külön riasztási jelzést időt, ismétlődő riasztást.
Számológép: klasszikus számológép
E-mail kliens.
PictBridge funkció:képblogolás
TrackId: felvehetünk a pl. a rádióból egy számból néhány másodpercet felküldjük a központba(wapon) és visszajön az előadó neve, album, számcím.(ha sikerült felismernie)
MP3 lejátszó:készíthetünk lejátszási listákat, állíthatjuk a hangszínt(nincs megabass). Háttérbe téve más funkciót is használhatunk pl.:játék

Kommunikáció

Van rajta bluetooth, GPRS, infraportja nincs, nem támogatja az EDGE hálóztatot, de a 3G hálózatot igen.

Java, programok

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmazásokat is és tölthetünk is le.

Fényképező

A fényképező maximális képfelbontása 3 megapixel mellyel 2048x1536-es képeket tudunk készíteni. A mobilt az oldalára fordítva tudunk a legkényelmesebben fényképezni. Ilyenkor felülre kerül az elsütő gomb ami már tényleg olyan mint egy digitális fényképezőn, benyomjuk picit befókuszál majd jobban benyomva elsüti a képet. Az elsütő gombtól picit távolabb található a 3x(csak VGA módban) digitális zoom-ot szabályozó gombpáros. Az objektívtakaró elhúzásával automatikusan bekapcsol a fényképező. A telefonnal készíthetünk éjszakai, makro és megvilágított képeket is, és választhatunk a különböző motívumprogramok közül is. Ebben telefonban sajnos még nincs Xenon vaku csak egy fotófény, de azért ez is jobb mint semmi, a kamera elég érzékeny a fényviszonyokra(homályban elmosódhat a kép). A képek minősége telefonhoz képest kiváló.

Videó

A telefonnal készíthetünk 176x144-es felbontású videó fájlokat hanggal együtt, vagy akár hang nélkül is ha kikapcsoljuk a mikrofont. Minősége nem túl jó igen kockás már felvétel közben is.

Memória

A telefonban 16 Mbyte beépített memória áll rendelkezésünkre, de dughatunk a készülékbe Memory stick micro-t (M2)

WAP

A 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik a képek, zenék, animációk, játékok letöltésére is. Támogatja a különböző betűstílusokat is. A böngésző elég gyors és kezeli az xHTML és HTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is. A böngészőjét a Netfront készítette.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Jó kezelőfelület
 • Jól felszerelt készülék
 • Szögletes forma
 • Menüben gyors navigálás

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Nagyobb felbontású videó
 • Xenon vaku
 • Nagyobb kijelző
Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű kijelző
 • Nagy tudás, kis méret
 • elegáns


Összegzés

Elegáns készülék nem túl figyelemfelkeltő mégis nagy tudást rejt magában. Telefon fényképezőgép és Mp3 lejátszó is mindez egy készülékben és kis méretben. Ha szeretnéd hogy minden egy helyen legyen és meg legyen a design is akkor lehet hogy ez lesz a következő készüléked.

2008. augusztus 3.

        Budai Imre