SonyEricsson K750i
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.52

Tudás: 8.29

Minőség: 8.71

Értékelés: 8.51 | Szavazatok: 56

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

Megjelent a Sonyericsson sikerszériájának újabb darabja, a K750i. Első ránézésre nagyon hasonlít az előző K700 modellhez. Hasonló méretű a kijelző, és szögletesek formák. Billentyűzetben már némi eltérést találunk, nem átlátszóak, ugyanakkor jól nyomogathatóak és a joystick is megfelelő érzékenységű. A készülék oldalán a hangerőszabályzó gombokon kívül megtaláljuk a memória kártya helyét is. A memóriakártyát bármikor minden fennakadás nélkül vehetjük ki és tehetjük be. A telefonhoz alapból egy 64 Mbyte-os Memory Stick Pro-t kapunk átalakítóval. Ezenkívül a doboza tartalmaz egy átlagos headsetet is, némi leírást a telefonhoz, egy USB kábelt, amivel tölteni is lehet a telót, és egy telepítő CD-t. Megfordítva a készüléket egy lehúzható 'ajtót' találunk ami a 2 Megapixeles, autofokusszal megáldott kamerát és egy nem kis teljesítményű mobil fényt rejt.

Kijelző

A kijelző 176*220 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn. Betűmérete megfelelő, bár néha kicsinek mondható. Sms írásnál végre vastagított betűk vannak, így jobban láthatóak. Menűje ikonos elrendezésű, szép színes és elég gyors is.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-polimer. A gyártó szerint ez kb. 9 óra beszélgetésre, és 400 óra készenléti időre elég. Az akkumlátor sűrű használat mellett is elég sokáig, akár 3 napig is bírja (sok fényképezés, mobil fény használat, zenehallgatás).

Csengőhang

40 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az mp3-at is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Végre az sms-ek hangját is megváltoztathatjuk. Hangszórója minősége egész jó, de maximum hangerőn kissé torzitja az mp3-akat vagy a rádiót. Ez a torzítás megmarad a füles használata közben is, de amennyiben kicsit leveszük a hangerőt, egész kellemesen hangzást biztosít a készülék.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 500 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez maximum 15 adatot tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A teszt készülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenet írásnál lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk a kijelzőn, nem akadoznak.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy általános számológép
E-mail kilens.
Rádió: az RDS funkcióval ellátott rádió szépen szól. Headset csatlakoztatása kötelező hozzá, állomások tárolásán kivül képes az rádió csatornák nevének kijelzésére is.
Mp3 lejátszó: szépen szól, csinálhatunk lejátszási listákat is. Állíthatjuk a hangszínt és szépen kijönnek a mély hangok is. Háttérbe téve más funkcióját is használhatjuk a telefonnak, érezhető lassulás nélkül.

Kommunikáció

Van infra portja, bluetooth és GPRS, de nem támogatja az EDGE hálózatot.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is.

Fényképező

Maximálisan 1632 × 1224 -es képet képes készíteni (még kezeli a 640*480 és 160*120-es felbontást is). A mobilt az oldalára fordítva tudunk a legkényelmesebben fényképezni. Ilyenkor fölülre kerül az elsütő gomb, ami tényleg úgy működik már, mint egy digitális fényképezőn: benyomjuk picit, befókuszál, majd jobban benyomva a gombot elkészíti a képet. Az elsütő gombtól kicsit távolabb található a 8* digitális zoom-t szabályzó gombpáros. A lencse ajtó kinyitásával automatikusan bekapcsol a fényképező. Lehetőségünk van éjszakai, makro és megvilágított képek készítésére. A mobil fény elemlámpaként is használható, s egy kisebb szobát elég jól be is lehet vele világítani. A képek mobilhoz képest kitűnő minőségüek.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96 és 176*144-es felbontású 3GP videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes a visszajátszási sebesség elfogadható.

Memória

A telefonban 38 mega memória áll rendelkezésünkre. Ezt szabadon felhasználhatjuk, de dughatunk a készülékbe Memory stick duo-t és pro-t is, egészen 1 Gigabyteig.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Szögletes forma
 • Jól felszerelt telefon
 • Joystick finom
 • Menüben a navigálás gyors volt


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Nagyobb felbontású és méretű kijelző
 • EDGE támogatás
 • Jobb minőségű füles

Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű kijelző, még erős napfényben is
 • Szépen szól az MP3
 • Remek minőségű kamera
 • Nagy tudás, kis méret
 • Nagy készenléti idő


A tesztelés során készített képek:
A tesztelés során készített képek:Összegzés

Ha szeretnél egy jó minőségű telefont, egy digitális fényképezőt és egy mp3 lejátszót rádióval, akkor megtaláltad a megfelelőt. Bónuszként ott van a beépített mobilfény ami zseblámpaként is használható. Nem árt bele venni egy kicsivel nagyobb memóriakártyát.


2005. október 14.

 
Köszönjük a Sony Eicsson támogatását tesztünkhöz.