SonyEricsson K608i
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.75

Tudás: 7.75

Minőség: 7.75

Értékelés: 7.75 | Szavazatok: 4

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Megjelenés

Határozottan jó érzés volt először kézbe venni a K608i-t. Mondhatjuk úgy is, pozitívan csalódtunk. „Okos-telefonhoz” képest elég kicsi és kifejezetten könnyű. (105.1x 45.4 x 18.8 mm; 105g). A fémes hatású design férfias és komoly megjelenést kölcsönöz, amin sajnos kicsit ront a gombok tapintása. A kijelző mellé került bal oldalra a videó telefonálást indító-, jobbra pedig a saját menükhöz vezető gomb. Mindkettő nagyon kényelmesen használható és kifejezetten jót tesz a telefon megjelenésének, hogy ez a két gomb nem emelkedik ki a telefon síkjából. A jobbra fent található kis kamerába kell mosolyognunk videó telefonálás közben, amit viszont elég nehezen láthatunk, mert a kijelzőn kicsit apróra sikerült a kép, de érthető, hiszen annál több hely marad partnerünk képének, és hát ugye erre van ez a funkció.
A hátlap levételét elősegítő két kis „pöcök” nagyon jól használható viszont a kártyát cserélni nem olyan egyszerű feladat, kicsit görbíteni kell, hogy ki tudjuk szedni, de ez azért általában úgysem mindennapos feladat.
A hátán található forgatható lencsevédő előtt még mindig le a kalappal. Praktikus, egyszerű, könnyen kezelhető és még azt is ráfoghatjuk, hogy szép is. Néha zsebből kivételkor elfordul és bekapcsol a kamera, de erősen hangsúlyoznám a „néha” szót, nehogy valakit pont ez ijesszen el.
A dobozában találunk még ezenkívül USB kábelt, leírást, CD-t, headset-et, és ki ne hagyjuk a töltőt, aminek őszintén bevallva, ha valaki végre egyszer átalakítaná a csatlakozóját, esküszöm imáimba foglalnám a nevét. Siralmas. És ami nagyon szomorú még, hogy bármennyire is kutatjuk át a dobozt vagy magát a készüléket vagy azt asztalt, hogy nem hagytuk-e ott, vagy hívjuk fel a központot kétségbeesetten, hogy „hol van?”, a válasz: „nincs, memóriakártya az nincs”, meg hely sincs neki, mert hát 32Mb és game over. Igen, igaz, ez talán nem is annyira szomorú, inkább mosolyogjunk rajta közös erővel! Azért mentségére legyen mondva, a filekezelő nagyon könnyen használható, úgyhogy kicsit többször ülve a számítógép előtt, kamerázók, töltögetők és zenehallgatók is túlélhetik 32Mb-al. És akkor még gyorsan egy pozitívum: a menüje is egész jól használható, ha az ember belejön, hogy mi, hogy működik.

Kijelző

A kijelző 176*220 pixel felbontású 262.144 színnel. Röviden és tömören: nagy és szép.

Akkumulátor

900 mAh -es Li-ion. A gyártó szerint 370 óra a készenléti idő és 8 órát bírja beszélgetés közben. Lehet, hogy nálunk valahogy gyengébb az áram, de mi már azzal is kiegyeznénk, ha a felét bírná. Tesztelésünk során előfordult, hogy kétségbeesve kutattuk a most már néhány helyen fellelhető gyorstöltő automatákat, hogy életet leheljünk a szerkezetbe. Videó telefonálás közben elvileg másfél órát bír, ezt az időtartalmú egybe videó telefonálást őszintén megvallva nem erőltettük.

Csengőhang

A polifonikus csengőhangokat már megszokhattuk, ezenkívül az MP3-ak is nagyon jól szólnak.

Telefonkönyv

500 x 20 mező tárolására képes.

Üzenetek

Küldhetünk SMS-t, MMS-t, E-mail-t. Könnyen és gyorsan kezelhető.

Testreszabhatóság

Tölthetünk le különböző témákat illetve már rajta is van egy pár. Rövid idő alatt megfelelően kényelmessé tehetjük a használatát az elképzeléseink szerint.

Alkalmazások és extrák

Az alapvető funkciókra sok szót nem fecsérelnénk. Van benne minden, aminek lenni kell: naptár, ébresztő, számológép MP3/MPEG4 lejátszó, rádió stb. Létezik még benne ezen kívül MusicDJ es VideoDJ, ezeket a szerkesztőket mindenki próbálja ki, akinek szüksége van rá, nekünk nem nagyon volt.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

1,3 Megapixeles fényképezője, 1280x1024 pixeles képeket készít. Nem mondanám, hogy csúcsminőség, de amit egy telefontól várhatunk azt megkapjuk. A kis világító lámpának leginkább valószínűleg kulcskeresés közben van funkciója éjszaka, de biztos volt már aki más lehetőségeket is felfedezett benne.

Videó

MPEG4 ill 3GP formátumban rögzíthetünk videót.

Memória

Ezúton hirdetnénk meg a GURU új fórumát: A telefongyártók legnagyobb bakijai címmel. Nem feltétlen erre a telefonra vonatkozóan, mert tényleg átvészelhetjük azért életünk egy részét 32Mb-al is, de kíváncsiak vagyunk ki mit tart a legnagyobb problémának.

Amit érdekesnek találtunk:

  • Mérete és súlya
  • Nagyon jó rádió

Amit érdemes lenne változtatni:

  • Akkumlátor kapacitása
  • Többször lefagyott illetve lelassult
  • Nem túl kényelmes gombok
Ami nagyon tetszett:
  • Szép design
  • Nagy és szép kijelző
  • Jó ár


A tesztelés során készített képek:Összegzés

Nagyon impozáns, férfias készülék, amely összességében jól kezelhető és a tudásához képest nagyon kedvező áron kapható. A bővíthető memória hiánya azért bárhogy nézzük egy ilyen telefonnál elég kellemetlen, de kibírható, főleg, ha ez az oka a tudásához képest hihetetlen árnak. Leginkább férfiaknak és üzletembereknek ajánlható.

2005. december 15.

 
Köszönjük a Sony Ericsson támogatását tesztünkhöz.