SonyEricsson K600

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.33

Tudás: 8.50

Minőség: 10.00

Értékelés: 9.28 | Szavazatok: 6

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

Megjelent a Sonyericsson első nem kinyithatós 3G készüléke. Alumínium borítású szép ezüst színű készülék, formája eltér a Sonyericsson-tól megszokottól. A billentyűzet kialakítása azonban igen messze áll a tökéletestől. A gombok elég mélyen ülnek a borításban, nem beszélve a joystick-ról. Így kezelése elég körülményes és nehezen nyomkodhatóak a billentyűk. A készüléken plusz gombként szerepel a 3G videóhívásért felelős gomb. Ezt megnyomva egyből videótelefonálhatunk is. A készülék két kamerát tartalmaz, egy 1,3 Mpixelest a hátoldalán, amit egy hasonló ajtócska fed, mint a W800nál, míg a másik egy kisebb felbontású kamera, ami szembe néz velümk. A dobozában mindent megtalálunk ami a Sonyericssonra jellemző, még headset-et is. Sajnos a telefon nem bővíthető memória kártyával. Csatlakozója még a régi Sonyericssonokkal kompatibilis.

Kijelző

A kijelző 176*220 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn. Betűmérete megfelelő, bár néha kicsinek mondható. Sms írásnál végre vastagított betűk vannak, így jobban láthatóak. Menűje ikonos elrendezésű, szép színes de az effektnek köszönhetően kissé lassan jelenik meg.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-polimer. A gyártó szerint ez kb. 8 óra beszélgetésre, és 370 óra készenléti időre elég. Szokatlan módon a teszt során maximum egy napig bírta kevés használat mellett. Lehet, hogy ez csak a teszt készülék hibája volt.

Csengőhang

72 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az mp3 is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Végre az sms-ek hangját is megváltoztathatjuk. Hangszórója egészen jó minőségű. Sajnos mp3 lejátszónak nem igazán alkalmas a készülék, mivel nem bővíthető a memóriája.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 500 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendezhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez maximum 20 adatot tárolhatunk.A belső kamera segítségével indíthatunk videó hívásokat is az arra alkalmas hálózaton.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A teszt készülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenetírásnál lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk is a kijelzőn, nem akadoznak.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy általános számológép
E-mail kilens.
Rádió: az RDS funkcióval ellátott rádió szépen szól. Headset csatlakoztatása kötelező hozzá, állomások tárolásán kivül képes az rádió csatornák nevének kijelzésére is.
Mp3 lejátszó: szépen szól, csinálhatunk lejátszási listákat is. Állíthatjuk a hangszínt is. Szépen kijönnek a mély hangok is. Maximum csengőhangnak fogjuk tudni felhasználni az mp3-akat.

Kommunikáció

Van infra portja, bluetooth és GPRS, és támogatja az UMTS hálózatot.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is.

Fényképező

Maximálisan 1280 × 1024 -es képet képes készíteni (még kezeli a 640*480 és 160*120-es felbontást is). A mobilt az oldalára fordítva tudunk a legkényelmesebben fényképezni. Ilyenkor felülre kerül az elsütő gomb, ami tényleg úgy működik már, mint egy digitális fényképezőn. Az elsütő gombtól kicsit távolabb található a 4* digitális zoom-ot szabályzó gombpáros. A lencse ajtó kinyitásával automatikusan bekapcsol a fényképező. Lehetőségünk van éjszakai, makro és megvilágított képek készítésére. A mobil fény csak egy ledet tartalmaz, így fénye csekélyebb, mint a K750-é. Sajnos auto-focus nincs a telefonban, így képei kissé homályosak.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96 és 176*144-es felbontású 3GP videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes a visszajátszási sebesség elfogadható.

Memória

A telefonban 33 mega memória áll rendelkezésünkre. Ezt szabadon felhasználhatjuk, a bővítésről sajnos le kell mondanunk.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Aluminium borítás
 • Retro forma
 • Finom joystick
 • Menüben a navigálás gyors volt


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Auto-focus-os fényképező
 • Memóriakártya bővítés
 • Gombok kezelhetősége

Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű kijelző, még erős napfényben is
 • Szépen szól az MP3
 • 3G telefonálási lehetőség
 • UMTS hálózat kezelése
 • Jó felszereltség


Összegzés

Aki szereti a régi hi-fi-kre emlékeztető formavilágot, annak ajánlott ez a készülék. Szerintem érdemes megvárni a következő változatát ennek a szériának, hogy kinője a gyerekbetegségeit. Ettől függetlenül a Sonyericssontól megszokott minőséget hozza, és egy szép, elegáns készülék, kissé visszafogottabb tudással.


2006. február 6.

 
Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.