SonyEricsson K550
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.84

Tudás: 7.44

Minőség: 7.56

Értékelés: 7.61 | Szavazatok: 43

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

Úgy látszik a SonyEricsson nem fogy ki az ötletekből, egy újabb K példány járt nálunk...méghozzá egy igen érdekes tipus került kezeink közé a K550 formájában. Az érdekes jelző inkább csak a külsejére vonatkozik, a tudása inkább jónak mondható. Kézbe véve a telefont, egyből feltűnik, hogy valamelyest vékonyabb lett, mint az elődei, de kicsit lötyögősre is sikeredett. Érdekes megoldás, hogy a hátlapot két kapcsoló átállításával lehet levenni, de az is, hogy a készülék oldalán található a töltő és a headset csatlakozó. A hátoldalt tekintve, a K550i teljesen úgy néz ki mint egy ultra kompakt fényképezőgép. Egy lencse takaró, egy vaku led és persze az elmaradhatatlan Sonyericsson felirat. Megfordítva a telefont, feltünik az érdekes kialakítású billentyűzet. A navigációs gyűrűvel nincs is gond, de a számgombok nekünk nem estek kézre, hosszabb nyomogatás után kényelmetlen lehet.

Kijelző

A kijelző 176*220 pixel 262 ezer színnel és TFD technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn. Betűmérete megfelelő, bár néha kicsinek mondható. Menűje ikonos elrendezésű, szép színes és elég gyors is.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-polimer. A gyártó szerint ez kb. 7 óra beszélgetésre, és 350 óra készenléti időre elég. Az akkumlátor sűrű használat mellett is elég sokáig, akár 3 napig is bírja. Persze, minél többet használjuk a multimédiás dolgokat, annál jobban merül.

Csengőhang

Polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az mp3-t is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Végre az sms-ek hangját is megváltoztathatjuk. A hangszóró minősége egész jó, de maximum hangerőn kissé torzitja az mp3-akat és a rádiót.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez maximum 20 adatot tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A tesztkészülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenetírásnál lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk is a kijelzőn, nem akadoznak.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy általános számológép
E-mail kilens.
Rádió: az RDS funkcióval ellátott rádió szépen szól. Headset csatlakoztatása kötelező hozzá, állomások tárolásán kívül képes az rádió csatornák nevének kijelzésére is.
Mp3 lejátszó: szépen szól, csinálhatunk lejátszási listákat és állíthatjuk a hangszínt. Szépen kijönnek a mély hangok is. Háttérbe téve a lejátszót, érezhető lassulás nélkül használhatjuk a telefon más funkcióit is. Hallgathatjuk a zenéket stereo bluetooth headseten keresztül is.

Kommunikáció

Van infraportja, bluetooth 2.0, EDGE és GPRS kapcsolat.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is.

Fényképező

A fényképezője átlagosnak mondható az SonyEricssonok között. 2 Megapixel a max felbontása. A mobilt az oldalára fordítva tudunk a legkényelmesebben fényképezni. Ilyenkor felülre kerül az elsütő gomb, ami tényleg úgy működik már, mint egy digitális fényképezőn, benyomjuk picit, befókuszál, majd jobban benyomva elsüti a képet. Az elsütő gombtól kicsit távolabb található a digitális zoom-ot szabályzó gombpáros. A lencseajtó kinyitásával automatikusan bekapcsol a fényképező. Lehetőségünk van éjszakai, makro és megvilágított képek készítésére. A mobil fény kisegíthet minket sötétben, de nem pótolja a Xeon vakut. Kép minősége egész jó, sőt egy telefonhoz képest kimagasló.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96 és 176*144-es felbontású videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes, a visszajátszási sebesség elfogadható. Sajnálatos, hogy egy ilyen jó telefon nem tud nagyobb felbontású videót készíteni. A Nokia az ilyen kategóriában már 640*480-as videót tud.

Memória

A telefonban 64 mega memória áll rendelkezésünkre. Ezt szabadon felhasználhatjuk, de dughatunk a készülékbe Memory stick micro-t (M2)

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML és HTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is. A böngészőjét a Netfront készítette.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Stereo bluetooth headset támogatás
 • Nagy tudású telefon
 • Vékony
 • Gyors navigálás a menüben

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Nagyobb felbontású videó
 • 3G/HSDPA támogatás
 • Kicsit jobb minőségű kamera, vaku.

Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű kijelző, még erős napfényben is
 • Szépen szól az MP3
 • Nagy tudás, kis méret
 • Nagy készenléti idő


A tesztelés során készített képek:

 • nap-árnyék
 • virág
 • virág, közeli
 • naplemente
 • nappali
 • távoli-Gellérthegyről


  Összegzés

  Főleg fiataloknak való nagy tudású telefon. Egy mp3 lejátszó, telefon és fényképező egyben, ahogy ez mostanában jellemző a Sonyericsson készülékeire.

  2007. június 27.

 •  
  Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.