SonyEricsson K510
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.82

Tudás: 8.35

Minőség: 8.65

Értékelés: 8.61 | Szavazatok: 17

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

Fiatalos és elegáns, ez az embernek az első benyomása a telefonról. A K510 képében köszönthetjük a SonyEricsson K500 utódját. Külsőre a telefon követi a Sonyericsson mostani divatját. A billentyűzete jól használható, sőt a joystickja is, bár nem biztos, hogy sokáig bírja. A szokásos kezelőgombok vannak az elején, míg az oldalán a hangerő szabályzó és a kamera gomb található. A hátoldalon található a ma már alapnak mondható 1.3 Megapixeles kamera, mellette a tükör, de mobil fényre ne is számítsunk. A kamera alatt lévő hangszoró egész jónak mondható. Memóriakártya bővítésre ne számítsunk mert nincs benne.

Kijelző

A kijelző 128*160 pixel 256 ezer színnel és TFT technológiával készült. A K500-hoz képest csak a színek száma nőtt, ami ránézésre nem feltűnő. A kijelző jó minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn. Betűmérete megfelelő.

Akkumulátor

Az akkumulátor 750 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez kb. 6 óra beszélgetésre, és 360 óra készenléti időre elég. Azért 2-3 nap után nem árt feltölteni.

Csengőhang

40 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az MP3-t és az AAC-t is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Végre az sms-ek hangját is megváltoztathatjuk. Hangszóró minősége egész jó. Sajnos MP3 lejátszónak nem igazán alkalmas a készülék, mivel nem bővíthető a memóriája.

Telefonkönyv

A telefonkönyv mérete nőtt, már maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez több adatot tárolhatunk.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A tesztkészülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenetírásnál lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk is a kijelzőn, nem akadoznak.

Alkalmazások és extrák

Fájlkezelő : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy általános számológép
E-mail kilens.

Kommunikáció

Van infraportja, a K500-hoz képest újdonság, hogy Bluetooth is van benne. Csak a GPRS kapcsolatot támogatja.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is. Támogatja a 3D gyorsítást is.

Fényképező

Maximálisan fizikai felbontással 1280 × 1024 -es képet képes készíteni. Autofókuszt és mobilfényt sem található a készülékben. A képek egészen jók ehhez a kategóriához képest, bár csak bizonyos távolságban lehet megfelelő minőségű képeket készíteni. Közeli és távoli képeket felejtsük el, mert azok elég homályosak lesznek.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96 felbontású 3GP vagy MPEG4 videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes, a visszajátszási sebesség elfogadható.

Memória

A telefonban 28 mega memória áll rendelkezésünkre. Ezt szabadon felhasználhatjuk, a bővítésről sajnos le kell mondanunk.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Cserélhető elő és hátlap
 • Megnövelt memória
 • Kényelmes a joystick
 • Menüben a navigálás gyors volt

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Auto-focus-os fényképező
 • Memória kártya bővítés
 • Nagyobb kamera
 • Mobil fény
 • Rádió hiánya

Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű kijelző, még erős napfényben is
 • Szépen szól az MP3
 • Kicsi, kézre álló méret
 • Szép készülékház és billentyűzet


A tesztelés során készített képek:

 • közeli, lámpafényben
 • virág közelről 1
 • virág közelről 2
 • külső


  Összegzés

  Szép, fiatalos, olcsó és jó. Nagyjából ezek mondhatóak el a készülékről, látszik, hogy nem a legalsó kategória, talán egy kicsit már a közép alatt van. Ha valaki ennél többet akar, akkor esetleg a K610-re nevezzen be.


  2007. március 1.

 •  
  Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.