SonyEricsson C901 GreenHeart Teszt

Tovább a SonyEricsson C901 GreenHeart készülékre

SonyEricsson C901 GreenHeart
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 6.67

Tudás: 7.33

Minőség: 6.67

Értékelés: 6.89 | Szavazatok: 3

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


A Sony Ericsson a C901 modellből két változatot készített, egy „átlagosat” és egyet a GreenHeart, tehát a környezetvédelem jegyében, hiszen az ma nagyon trendi. Nálunk a „zöld” változat járt. Érdemes pár szót ejteni a GreenHeart-ról mint témáról.

Ez ugyanis nemcsak egy márkanév, több mint üres marketingduma. A Sony Ericsson ugyanis a GreenHeart projekten belül tervezi, hogy 2015-ig 20 százalékkal csökkenti gyáraiban a CO2 kibocsátást, ahogy további 15 százalékkal csökkentik ugyanezt az értéket a termékek teljes életciklusa alatt.

C901

Az Ocean White – fehér – színű Sony Ericsson C901 egy nagyon picike dobozban érkezett hozzánk, amely már önmagában látni engedi a környezetbarát hozzáállást, hiszen a csomagolás olyan mini, amilyen csak lehet, hogy a telefon, az újrahasznosított anyagból készült „tok”, a töltő és a headset beleférjen. No persze a használati utasítást nem kell keresni sem papír-, sem CD-alapokon, már a telefonban találjuk meg (a 2 gigabájtos M2 memóriakártya a telefonban bújik meg).

Azt azonban csak utána olvasással tudjuk meg, hogy a burkolat 50 százalékban újrahasznosított műanyagból készült, a festék pedig vízbázisú, valamint a kijelző egy energiatakarékos változat: saját magának állítja be a fényerőt, este visszavesz, nappal pedig 100 százalék a megvilágítás ereje.

C901

Külső

A telefon hozza az unalmasnak mondott külsőségeket, tehát nem sok újításra számíthatunk. Megszokott, úgymond finom svédes szögletesség, jó nyomáspontú gombok jellemzik, emellett minőségi módon van összerakva a burkolat, nem nyekereg átlagos nyomáspróba alatt. A telefon jobb oldalán található a hangerőgomb párosa, alatta a kamera gyorsgombja, a videó-fényképező váltója és egy visszajátszáshoz tartozó gyorsgomb foglal helyet.

C901

Bal oldalon lent a fast portos töltőcsatlakozó és a nyakbaakasztó/mobildísz tartója látható. A C901 tetején látható gombocska elhúzásával vehető le az egyébként pattintós jellegű hátlap, amely merevségét az elég méretes, fém aktív lencsevédő adja. A kijelző 2.2 colos, 240×320 pixeles, ám fizikailag jóval nagyobb már, mint például a K810-emé, a színek élénkségéről pedig szinte nem is érdemes beszélni, a fotók magukért szólnak.

C901

Alapfunkciók

A telefonkönyv az ezer éve ismert, 1000 név és 7000 adatmező áll rendelkezésre, csoportok, gyorshívás, hívásfotó, hangtárcsázás mind megtalálható a funkciók között. A szöveges üzeneteknél azonban újdonságként hatott a Facebook szó mint lehetőség, hiszen eddig legfeljebb telepíthettünk a mobilunkra Java alapú alkalmazást, integrálva nem volt megtalálható a népszerű közösségi oldal programja. A webes felület gyakorlatilag csak annyival tud többet, hogy az alkalmazások használhatóak, egyébként a mobilról is minden elérhető.  

C901

Az alapokhoz tartozik maga a zárt rendszer is, amely a K850 óra az A200 platform nevet viseli. Az elődökhöz képest itt már három felirat is szerepel alapállásban alul, valamint elérhetők a flash menük, és számos apró finomítás (mint például animációk tömkelege, amelyek alig-alig tűnnek fel, mégis minőségi érzetet nyújtanak: egy példa: a billentyűzár kulcsa a felső státuszsorból előugrik, majd oda is bújik vissza). További érdekesség még a főmenü többféle elrendezése, van rácsos, 3×4 ikon elrendezés, akad forgó és listás is.

A szervező is a rég megszokott, van naptár kétféle nézettel, feladatok, feljegyzések (ez utóbbi főképernyőre tehető), időzítő, számológép, stopper. Az alkalmazásokban számos előre telepített megtalálható, ilyen például a Facebook ugyebár, a YouTube kliense, a Walk Mate lépésszámláló, a Photo Mate, PIM Wallpaper, világóra. A szórakozás takarja például a hangrögzítést, a Bluetooth-os távirányítást, a TrackID-t, a Google Maps-et (beépített GPS nincs).

C901

Internetezni is lehet persze a C901-gyel, EDGE, 3G és HSDPA a kínálat, Wi-Fi-t ne keressünk, ez nem az a kategória a gyártónál (sajnos). Helyi adatkapcsolatra Bluetooth 2.0 és az opcionális adatkábel, esetleg kártyaolvasó adott. Nagyon örültem, hogy az első számítógépre kötésnél nagyjából 5-10 másodperc után feltelepített minden szükséges drivert (amúgy plug and play a cucc valójában) és már használhattam is. A K810-em a mai napig sír valamiért a régi gépemen minden rádugásnál. Ez utóbbi persze lehet user-probléma is. :)

C901

Multimédia

Először is talán a kameráról ejtenék pár szót, amely nem mossa ugyan le a színről a konkurenciát, de alternatívának abszolút vállalható darab. A Cyber-shot szériás kamera 5 megapixeles, van benne autofókusz, LED és xenon vaku (ez a mai napig majdnem teljes kizárólagosságot élvez a Sony Ericssonnál, más gyártók valahogy nem buknak a xenon+LED kombóra), de kötelező ma már az arc- és mosolyfelismerő is.

A Sony Ericsosn érti a módját, hogy kell egy mobilról messziről ordítóvá tenni, hogy fotógép, hiszen elég csak az aktív lencsevédőt lehúzni és a fehér billentyűzetvilágítás eltűnik, csak azok a gombok kapnak gyönyörű kék megvilágítást, amelyek gyorsfunkcióval ellátottak 83, 6, 9, #, és az oldalsó gombok).

C901

Videó felvételre is van lehetőség, ám ennél a mobilnál a Sony Ericsson még mindig a QVGA felbontású videókat részesített előnyben. Az biztos, hogy nem ezért veszik majd meg a vásárlók a telefont.

Zene szempontjából adott a megszokott lejátszó számos hangszínszabályzási lehetőséggel (igen, van Megabass), ID3 tag rendezéssel, albumborító megjelenítéssel. Természetesen az RDS-es FM-rádió is kötelező egy Sony Ericsson mobilban, ez, ahogy a zenelejátszó is, fut a háttérben. Kihangosítva le fogunk döbbenni, nagyon szépen és minőségin szólnak rajta a zenék.

Összegzés

Ami a környezettudatosságot illeti, szó nem érheti a ház elejét, tényleg nem csak üres marketingfogás a GreenHeart, ráadásul még azt nem is mondtuk, hogy a telefon azonnal hisztizik, ha feltöltött, hogy húzzuk le töltőről. Erre persze más gyártók mobiljai is alkalmasak, de örülünk, hogy a Sony Ericsson is közéjük tartozik. A 950 mAh-s akkumulátor nálam 4 napig simán bírta, igaz, én az első nap 50 százalékra vettem a fényerőt, ahogy mindig is használom a Sony Ericsson mobiljaimat (ennek oka, hogy 100 százalékon este kisüti a szememet), valamint feleslegesen nem lógott 3G-n és HSDPA-n a telefon, ahogy a Bluetooth is csak a kocsiban kell.

Számos funkció nagyon ötletes és hasznos, összességében csak pozitívan tudok a mobilról nyilatkozni (és ezúton jelzem családom felé, hogy mit kérek karácsonyra), egyetlen hátránya a telefonnak, hogy a környezetbarát hozzáállást, az extrákat mind megfizetteti a felhasználóval. Vicces, hogy ha a gyártónak egyértelműen és bevallottan olcsóbb egy GreenHeart mobil előállítása költségben, akkor miért is drágább, mint a GH-mentes változat…

Na jó, van még egy hátrány, az pedig az ár, hiszen jelenleg a Pannonnál 40 ezer forintért lehet hozzájutni 2 éves előfizetéssel (vagy kártyafüggetlenül vásárolhatjuk meg, mivel egy darabig még csak a Pannonnál lesz elérhető). Ha ezt a 40 ezret mondjuk még megfeleznék a két év rablánc mellett, a kereslet eléggé megugrana, de így…