Sony_Z7

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.08

Tudás: 7.67

Minőség: 8.33

Értékelés: 8.03 | Szavazatok: 12

Szavazzon Ön is!

Az elektronikai piac, azon belül is a szórakoztató elektronika talán legismertebb márkaneve a Sony. A japán gyártó évek óta nagy sikerrel állít elő mobiltelefonokat is. Jelenlegi tesztünkben a Z7-est szeretnénk megismertetni Önökkel.

A készülék megjelenését tekintve a szokásos Sony-s irányzatot képviseli. Alapvetően szögletes, téglalap alakzatú készülékház leginkább egy cigarettásdoboz formavilágát idézi. Az ezüstszínű előlap, valamint a fekete oldallapok együttesen eleganciát kölcsönöznek a készüléknek. Bár bizonyos vélemények szerint a telefon kissé bumfordi és antenna nélküliségéből adódóan abszolút nem is emlékeztet egy telefonra, a mi véleményünk szerint extravaganciája inkább pozitív irányú.

Mint a Sony „Z” sorozat összes tagja (kivéve az első szárnypróbálgatásnak tekinthető Z1) az aktív flip vonzerejével lett felvértezve. Ennek köszönhetően a billentyűzet teljes és az így félbeosztott monitor részleges védelmet élvez. A képernyő egyébként narancssárga pompában úszik 4 soros és animációkkal, azon belül is 3d animációkkal gazdagon fűszerezett. A gombsor különösebb „értékekkel” nincs ellátva, egyedisége maximum abban nyilvánulhat meg, hogy megfelelő fényviszonyok mellett kék árnyalatot vesz. E mellett nyomkodhatósága megfelelő, kiosztása könnyen megszokható, háttérvilágítása szép, formái követik az újbegyet. A perifériákat vizsgálva még érdemes a SONY stílusjegyet kiemelni, azaz a „jog dialt” ez a görgethető menü gomb, amivel joystickként navigálódhatunk a menükben. Lényegében a teljes menü gyors és pontos kihasználásához ezt kell használnunk. Érzésünk szerint a telefon - mint eddig mindig - leginkább balkezes használat esetén kényelmes.

A narancssárga menübe lépve nem találunk logikai változtatást. A 10 főmenü egymást követően kellemesen dimenzionálva, árnyékkal és természetesen a hozzá tartozó jelmagyarázattal kering körbe. Legelőször az üzenetekbe tudunk lépni. Ennek kevés sajátossága közül érdemes kiemelni, hogy lehet előre definiált aláírást gyártani, a gombokhoz tartozó karakter variációk külön sávban megjelennek, ezért a hozzászokási időt követően gyorsítható az SMS írás ideje. Található egy EMS szerű alkalmazás is itt, ami pontosan nem definiálható, mert bár „édes” animációkkal és hangokkal van teletömve (az édesnél nem igazán lehetne pejoratívabb jelzővel illetni, mert olyan nagyon gyermeteg képekkel bír csak). Más vizsgált típusokkal kompatibilitást nem élvezett, és csatolása sem minden esetben létesült. A telefonkönyv 500 név tárolására ad lehetőséget. Természetesen a rögzítendő számokat kategorizálhatjuk, illetve pl. megkülönböztethetjük egymástól típusuk szerint. Lehetőségünk van ikonokat is hozzárendelni a számokhoz. A memória hátralévő részéről pedig a telefon folyamatosan tájékoztat, ami előnyös funkciónak tűnik. Extrák menüpontot is felfedezhetünk a telefonban, itt kapott szerepet a közhelyesen definiálható „egyszerű, de nagyszerű” naptár. Ez a szokásos mérettel, és tudással rendelkező, lassan alapfunkciónak nevezhető funkció magáért beszél. Mint a régi sony-knál, itt is jelen van a naptáron kívül többi titkári alkalmazás is: óra, ébresztő, számológép, diktafon, WAP. További újdonságkat a játékokban találhatunk. Szerepet kapott egy elég gyermeteg 21, ez tulajdonképpen elég gyenge utánzata a motorolla féle black jacknek, valamint a manapság egyre népszerűbb csócsó (asztali foci) ahol az oldalsó jog dialt kell igénybe vennünk. Tudomásunk szerint ez nem kifejezetten segíti a görgő állapotának hosszú távon is akadálytalan működését. A játék ötlete egyébként remek, kidolgozása azonban még igényelne pár álmatlan éjszakát a tervezőktől. A tökéletes összhatásért pedig többszólamú dallamokkal is ellátták a Sony Z7-est.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Meglepő formavilág, és antenna nélküli kivitel.
 • Gyermeteg képek
 • Narancssárga megvilágítás
 • A lassan már elavultnak tekinthető 3d-s menü rendszer


Amin érdemes lenne változatni:
 • Nincs infra port
 • Az SMS memória is alap lenne manapság
 • Naptár csak havi nézetben érhető el
 • Kidolgozatlan játékok
 • A kijelző könnyen karcolódik
 • A t9 szótár nehezen elérhető
 • Túl sok szerep jut a görgőre, ami nem is lenne baj, de ez nehezen navigálható


Ami nagyon tetszett:
 • Diktafon
 • WAP
 • EMS
 • Ki és bekapcsoláskor, a filmeknél látott módon számol vissza 3…2…1..
 • 500 neves telefonkönyv
 • Óra, ébresztő
 • Korrekt akkumulátor
 • Polifonikus csengőhangok


Összegzés:
A telefon mindent egybevetve egyéni, de nehezen eladható darabnak tűnik. Nincsen túlterhelve óriásléptű változtatásokkal, ami a dolog pozitív oldaláról nézve annyi jelent a Sony rajongóknak, hogy egy régitől eltérő designú, könnyen kiismerhető telefont tudnak mostantól használni. Szolgáltatásai klasszikusként jellemezhetőek, innovatív megoldásai viszont még kicsit szarvashibásak. Mindenesetre szoftvere többé-kevésbé megbízható, akkumulátora az átlagos szint felett van.
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.

Olvassa el további tesztjeinket is! Olvassa el további tesztjeinket is!