Sony Xperia Yuga

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzat


Szavazás
Külső: 10.00

Tudás: 10.00

Minőség: 10.00

Értékelés: 10.00 | Szavazatok: 2


LG Optimus G teszt: végre egy jó LG!

 Nálunk járt a kisebbik dél-koreai gyártó egyik csúcsmobilja, amely egyértelműen az egyik legjobb mostani készülék az LG-től. Sajnos a cég az évek alatt egyre lejjebb csúszott a ranglétrán, egyetlen mobiljuk sem volt képes jogosan és hosszabb távon felvenni a versenyt a konkurenciával, főként nem support terén. A hivatalosan tavaly augusztusban bemutatkozott és máshol már november óta kapható LG Optimus G végre jobb irányba viszi a gyártót, hazánkban egyébként tavasztól kapható hivatalosan. Az LG E975 Optimus G gyakorlatilag nem más mint egy icipici külső módosításon átesett Google Nexus 4, ami nem is csoda, hisz ez utóbbi telefon az LG-féle Google referenciakészülék. A VIP Phone-tól kapott kis gyári, fehér dobozban található a telefon, alatta a hálózati töltőfej, az USB kábel és a sztereó füles, valamint a SIM cseréhez szükséges fém nyitóka. A teljesen fekete telefon szögletes, kevésbé kerekített sarkú mint a Nexus 4, leginkább egy Samsung i9100 Galaxy S2-re hajaz talán, legalábbis dizájn tekintetében. A komor színvilágot csak a körbefutó, krómhatású keret oldja valamelyest. Az Optimus G teljes elő- és hátlapja egyaránt üvegborítású – előbbi Gorilla Glass 2 –, az unibody megoldás pedig gondoskodik arról, hogy ne legyen szétszedhető otthon, cserébe viszont nem is nyekereg, recseg sehol sem, nagyon masszív.

Az előlap jelentős részét a 4.7 colos, 768×1280 képpont felbontású True HD IPS+ kijelző foglalja el, a képminőség gyönyörű, rendkívül fényes megjelenítőről beszélhetünk. Tűéles kép, nagy betekintési szög fogadott bennünket, a színek is rendben vannak, bár persze a fekete itt sem teljesen fekete, ahogy a fehér is kissé kékes, de ez a technológiai adottságok miatt van. A kijelző felett csak az LG logoja, valamint az ezüst előlapi hangszóró látható, rejtettek az előlapi kamera, a fény- és távolságszenzorok és a pici állapotjelző LED. A megjelenítő alatt szintén rejtve foglal helyet a három érintőgomb, hiszen fizikai billentyű nem található az Optimus G-n. Némi hátrány, hogy bizony egy kevés tapizás után is botrányosan néz ki az üveg elöl-hátul, még cellux sem kell az ujjlenyomat-vételhez... 

A hátlap teljes egészében a Nexus 4-et idézi, erre erősít rá a pöttyös mintázat is. Sajnos a kamera lencséje kiáll a síkból, így asztalra téve furán billeg a készülék. Szintén nem tetszett, a minimalista szépséget erősen rondítja a hátlap alján a többsoros felirat, amely egyébként azért került oda, mivel a hátlap nem levehető, ám valahol megtalálható kell legyen a sorozatszám, IMEI szám és egyéb információk a szervizeknek például. Az Optimus G oldala nem zsúfolt szerencsére, így alul találjuk a védelem nélküli microUSB portot, a készülék tetején a 3.5 mm-es jacket, jobb oldalon a bekapcsoló-/képernyőzár gombját, amely kényelmes, balra pedig csak a hangerőgomb párosa foglalja a helyet.

Az LG Optimus G hardver szempontból remekel, hiszen egy négymagos, 1.5 gigahertzes Snapdragon S4 Pro processzort rejt a burkolat, ezt pedig megtoldották nem kevesebb mint két gigabájt RAM-mal és egy Adreno 320 grafikus gyorsítóval. Benchmark tesztek tekintetében olyan telefonokat utasít durván maga mögé mint a Samsung i9300 Galaxy S III, mindössze az ugyanilyen chipsettel ellátott Sony Xperia Z tud hasonló értékeket produkálni. A nálunk járt tesztpéldányon már az Android 4.1.2 rendszer futott, ehhez társította a cég a saját fejlesztésű Optimus UI 3.0 kezelőfelületet. A gyártó kezelőfelülete meglepően jól személyre szabható, így először érdemes megismerni és esetleg csak utána másra cserélni, ugyanis valóban nagyon jól használó launchert dobtak össze. Ilyen tetszetős funkciók például a Samsung gyári megoldására hajazó widgetek, parancsikonok főképernyőhöz adása, a redőny lehúzásakor a toggle ikonok sokasága, melyek igény szerint elrejthetők, előhívhatók és saját sorrendbe tehetők, a Qslide alkalmazások gyors elérése, a fényerő szintén redőnyből való hozzáférése, a tálcára helyezhető, négynél több ikon, stb.

A home screenek közti váltást számos effekt teszi élvezetesebbé, de lezárt képernyőn is hozzáadható többféle óra, alul pedig négy parancsikon, extraként pedig külön beállítható, hogy a képernyőzár ténylegesen, a gomb lenyomásakor legyen aktív vagy esetleg késleltetve, melynek időpontját mi választhatjuk meg 5 másodperctől 30 percig történő intervallumban. A Qslide appok megérnek egy külön említést, hiszen mindegyik popup ablakban ugrik fel és bezárásig ott is maradnak, miközben a telefon ugyanúgy használható mint előtte, természetesen az alkalmazások bárhova húzhatók a kijelzőn, de akár átlátszóvá is varázsolhatók átmenetileg, vagy át is méretezhetők.

A főmenő horizontális lapozós, külön fülre került a menü, a felhasználó által letöltött appok és a widgetek. A menü rendezhető ABC vagy telepítés dátuma szerinti sorrendben, de akár egyedi sorrendet is támogat az Optimus G, továbbá választhatók nagy vagy normál ikonok (5×4 vagy 6×5 ikon egy lapon), állítható menü háttér és gyors hozzáférés is kapható az alkalmazásokhoz uninstalláláshoz, adatok törléséhez például, tehát nem kell a beállításokban kutakodni. Jópofa még az egykezes használat beállítása, így a tárcsázónál beállítható jobb- és balkezesek számára is. Ugyanez elérhető a virtuális billentyűzetnél, kár hogy alapvetően erre nem keres rá az ember, így nem biztos, hogy az új felhasználók tudnak majd egyáltalán erről a használat-könnyítő opcióról. Biztos user hiba, de nekem a virtuális billentyűt az istennek sem sikerült egykezesre állítani. Fektetett állapotban egyébként tablet-szerűen ketté lehet választani a gombsort.

Nagyon tetszett több előre telepített app, úgymint például a Backup, amellyel biztonsági másolat készíthető a telefonon lévő tartalmakról: előzetesen beállított appok és azok beállításai, letöltött alkalmazások és adataik, hívásnapló, kezdőoldal hátterekket, ikonokkal, böngésző könyvjelzői, naptárbejegyzések, négyjegyek, rendszerbeállítások, SMS-ek. Ezzel hatalmasat alkotott az LG, más gyártóknál ugyanis az ilyen jellegű mentésekhez vagy külön PC-s program vagy számos, telefonra telepített más alkalmazás, esetleg root kell. Nagyon jó, ráadásul ütemezhető is, hogy mikor szeretne a user mentést kérni! Tetszetős még az Időjárás widget, amely AccuWeather alapú és nagyon minőségi grafikát kapott.

Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide! Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide!

Két extra még a Safety Care funkció különböző élethelyzetekben nyújt hasznos, segítséget: szöveges üzenet formájában képes automatikusan elküldeni a készülék helyadatait a beállított személyeknek, például segélyhívás esetén, ha a telefon meghatározott ideig nincs használatban, vagy miután a felhasználó befejezett egy hívást a megadott partnerrel, illetve a Privacy Keeper: A Privacy Keeper funkcióval a felhasználók a bejövő hívások során elrejthetik a hívó fél adatait, például nevét, telefonszámát és fényképét. A hívó adatai a megfelelő ikon elcsúsztatásával tekinthetők meg a képernyőn.

A zenei részre itt sem lehet panasz, minden földi jót biztosít a teljesen megújult zenelejátszó, van albumborító, random lejátszás, ismétlés, a redőnyből történő kezelés, beletekerési lehetőség, automatikus kikapcsolás 10 perc-2 óra után, Dolby Mobile vagy egyedi hangzás headset használatakor. Sajnos a gyári füles nem egy nagy eresztés, érdemes egy komolyabbra beruházni – úgy általában is. A lejátszót RDS-es FM-rádió egészíti ki.

Az LG Optimus G kamerája 13 megapixeles fotók készítésére használható, sok extra lehetőséget rejt a modell. Így például adott az autofókusz, az arckövetés, a LED vaku, a hangvezérelt fotózás, a zoom, a fényerő, az ISO (100-200-400), az időzítő, a helymeghatározás, a kamerahang módosítása, amely négyféle hangot takar, de a telefon néma módjában csöndben marad, továbbá van még fehéregyensúly, látvány mód, színhatás és HDR (az utolsó hat tesztkép így készült), panoráma, sorozatfelvételi mód is. A hangerőgombokkal lehet exponálni, így nem is hiányzik annyira a fizikai külön gomb. Videó tekintetében 1080p felbontású mozgóképek rögzíthetők, az autofókusz folyamatos, ráadásul közben fotózhatunk is.

Adatátviteli szempontból hibátlan az LG Optimus G, van itt GPRS-től az LTE-ig minden, Bluetooth 4.0, MHL-támogatás, Wi-Fi a/b/g/n, hotspot, DLNA, dual channel és Miracast. Internetelérést gyárilag rögtön a beépített böngésző és a Chrome is biztosít. A beépített 32 gigabájtos memória azonban sokak – főként a filmeket, zenéket kedvelők, illetve a fotózást és videózást erőteljesebben űzők – számára igencsak hamar elfogy majd, így a bővíthetőség hiánya miatt mindenképp állandó mentésre lesz szükség akár online felhőbe, akár számítógépre. Szintén a hátlap eltávolíthatatlansága az ok, amiért nem cserélhető a 2100 mAh-s akkumulátor sem. Szerencsére persze beállítható energiatakarékos mód, illetve átlagos használattal azért estig kibírja, de akik régebben pót akksikat szereztek be régebbi telefonjaikhoz, azok most áttérhetnek a töltők vagy pedig a hordozható, univerzális külső akkumulátorok beszerzésére.

És ha már felmerült a Google Nexus 4-hez való hasonlítás, érdemes néhány dolgot megjegyezni. Az N4-hez képest 32 gigabájt tárhely plusz adott, a kijelzőhöz dedikált gombok járnak, nem pedig a rendszerbe integrált, ezúttal a megjelenítőből vesz el értékes pixeleket, az Optimus G 13 megapixeles kamerát kapott. Azonban tény, hogy drágább az N4-nél, ráadásul míg a Google referenciamobilként egy jó darabig minden rendszerfrissítést automatikusan, az elsők között kap meg, addig az LG frissítési támogatása és OS kiadása híresen lassú. Ha már összehasonlítás, akkor azért a HTC One-ban összességében ütősebb hardver található, multimédiában pedig nagyon jó a Beats Audio miatt, a Sony Xperia Z szintén erősebb az előbb említettekben, plusz bővíthető a memóriája és még az IP57 szabványt is tudja, tehát por- és cseppálló a burkolata.

Összességében egy rendkívül jó készülékhez volt szerencsénk az LG Optimus G személyében, így aki csúcskategóriát keres és együtt tud élni a tesztben említett néhány hátrányával, annak nagyon jó választás lehet. Kár, hogy jelenleg hasonló tudást némileg olcsóbban is megszerezhetünk más márkáknál, illetve hogy még mindig 20-30 ezer forinttal olcsóbb itthon is egy Google Nexus 4.

Az LG Optimus G teszthez a készüléket a VIP Phone biztosította, amelyet ezúton is köszönünk!