Sony_Xperia_Yuga

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzat


Szavazás
Külső: 10.00

Tudás: 10.00

Minőség: 10.00

Értékelés: 10.00 | Szavazatok: 2

Szavazzon Ön is!

LG Optimus G teszt: végre egy jó LG!

 Nálunk járt a kisebbik dél-koreai gyártó egyik csúcsmobilja, amely egyértelműen az egyik legjobb mostani készülék az LG-től. Sajnos a cég az évek alatt egyre lejjebb csúszott a ranglétrán, egyetlen mobiljuk sem volt képes jogosan és hosszabb távon felvenni a versenyt a konkurenciával, főként nem support terén. A hivatalosan tavaly augusztusban bemutatkozott és máshol már november óta kapható LG Optimus G végre jobb irányba viszi a gyártót, hazánkban egyébként tavasztól kapható hivatalosan. Az LG E975 Optimus G gyakorlatilag nem más mint egy icipici külső módosításon átesett Google Nexus 4, ami nem is csoda, hisz ez utóbbi telefon az LG-féle Google referenciakészülék. A VIP Phone-tól kapott kis gyári, fehér dobozban található a telefon, alatta a hálózati töltőfej, az USB kábel és a sztereó füles, valamint a SIM cseréhez szükséges fém nyitóka. A teljesen fekete telefon szögletes, kevésbé kerekített sarkú mint a Nexus 4, leginkább egy Samsung i9100 Galaxy S2-re hajaz talán, legalábbis dizájn tekintetében. A komor színvilágot csak a körbefutó, krómhatású keret oldja valamelyest. Az Optimus G teljes elő- és hátlapja egyaránt üvegborítású – előbbi Gorilla Glass 2 –, az unibody megoldás pedig gondoskodik arról, hogy ne legyen szétszedhető otthon, cserébe viszont nem is nyekereg, recseg sehol sem, nagyon masszív.

Az előlap jelentős részét a 4.7 colos, 768×1280 képpont felbontású True HD IPS+ kijelző foglalja el, a képminőség gyönyörű, rendkívül fényes megjelenítőről beszélhetünk. Tűéles kép, nagy betekintési szög fogadott bennünket, a színek is rendben vannak, bár persze a fekete itt sem teljesen fekete, ahogy a fehér is kissé kékes, de ez a technológiai adottságok miatt van. A kijelző felett csak az LG logoja, valamint az ezüst előlapi hangszóró látható, rejtettek az előlapi kamera, a fény- és távolságszenzorok és a pici állapotjelző LED. A megjelenítő alatt szintén rejtve foglal helyet a három érintőgomb, hiszen fizikai billentyű nem található az Optimus G-n. Némi hátrány, hogy bizony egy kevés tapizás után is botrányosan néz ki az üveg elöl-hátul, még cellux sem kell az ujjlenyomat-vételhez... 

A hátlap teljes egészében a Nexus 4-et idézi, erre erősít rá a pöttyös mintázat is. Sajnos a kamera lencséje kiáll a síkból, így asztalra téve furán billeg a készülék. Szintén nem tetszett, a minimalista szépséget erősen rondítja a hátlap alján a többsoros felirat, amely egyébként azért került oda, mivel a hátlap nem levehető, ám valahol megtalálható kell legyen a sorozatszám, IMEI szám és egyéb információk a szervizeknek például. Az Optimus G oldala nem zsúfolt szerencsére, így alul találjuk a védelem nélküli microUSB portot, a készülék tetején a 3.5 mm-es jacket, jobb oldalon a bekapcsoló-/képernyőzár gombját, amely kényelmes, balra pedig csak a hangerőgomb párosa foglalja a helyet.

Az LG Optimus G hardver szempontból remekel, hiszen egy négymagos, 1.5 gigahertzes Snapdragon S4 Pro processzort rejt a burkolat, ezt pedig megtoldották nem kevesebb mint két gigabájt RAM-mal és egy Adreno 320 grafikus gyorsítóval. Benchmark tesztek tekintetében olyan telefonokat utasít durván maga mögé mint a Samsung i9300 Galaxy S III, mindössze az ugyanilyen chipsettel ellátott Sony Xperia Z tud hasonló értékeket produkálni. A nálunk járt tesztpéldányon már az Android 4.1.2 rendszer futott, ehhez társította a cég a saját fejlesztésű Optimus UI 3.0 kezelőfelületet. A gyártó kezelőfelülete meglepően jól személyre szabható, így először érdemes megismerni és esetleg csak utána másra cserélni, ugyanis valóban nagyon jól használó launchert dobtak össze. Ilyen tetszetős funkciók például a Samsung gyári megoldására hajazó widgetek, parancsikonok főképernyőhöz adása, a redőny lehúzásakor a toggle ikonok sokasága, melyek igény szerint elrejthetők, előhívhatók és saját sorrendbe tehetők, a Qslide alkalmazások gyors elérése, a fényerő szintén redőnyből való hozzáférése, a tálcára helyezhető, négynél több ikon, stb.

A home screenek közti váltást számos effekt teszi élvezetesebbé, de lezárt képernyőn is hozzáadható többféle óra, alul pedig négy parancsikon, extraként pedig külön beállítható, hogy a képernyőzár ténylegesen, a gomb lenyomásakor legyen aktív vagy esetleg késleltetve, melynek időpontját mi választhatjuk meg 5 másodperctől 30 percig történő intervallumban. A Qslide appok megérnek egy külön említést, hiszen mindegyik popup ablakban ugrik fel és bezárásig ott is maradnak, miközben a telefon ugyanúgy használható mint előtte, természetesen az alkalmazások bárhova húzhatók a kijelzőn, de akár átlátszóvá is varázsolhatók átmenetileg, vagy át is méretezhetők.

A főmenő horizontális lapozós, külön fülre került a menü, a felhasználó által letöltött appok és a widgetek. A menü rendezhető ABC vagy telepítés dátuma szerinti sorrendben, de akár egyedi sorrendet is támogat az Optimus G, továbbá választhatók nagy vagy normál ikonok (5×4 vagy 6×5 ikon egy lapon), állítható menü háttér és gyors hozzáférés is kapható az alkalmazásokhoz uninstalláláshoz, adatok törléséhez például, tehát nem kell a beállításokban kutakodni. Jópofa még az egykezes használat beállítása, így a tárcsázónál beállítható jobb- és balkezesek számára is. Ugyanez elérhető a virtuális billentyűzetnél, kár hogy alapvetően erre nem keres rá az ember, így nem biztos, hogy az új felhasználók tudnak majd egyáltalán erről a használat-könnyítő opcióról. Biztos user hiba, de nekem a virtuális billentyűt az istennek sem sikerült egykezesre állítani. Fektetett állapotban egyébként tablet-szerűen ketté lehet választani a gombsort.

Nagyon tetszett több előre telepített app, úgymint például a Backup, amellyel biztonsági másolat készíthető a telefonon lévő tartalmakról: előzetesen beállított appok és azok beállításai, letöltött alkalmazások és adataik, hívásnapló, kezdőoldal hátterekket, ikonokkal, böngésző könyvjelzői, naptárbejegyzések, négyjegyek, rendszerbeállítások, SMS-ek. Ezzel hatalmasat alkotott az LG, más gyártóknál ugyanis az ilyen jellegű mentésekhez vagy külön PC-s program vagy számos, telefonra telepített más alkalmazás, esetleg root kell. Nagyon jó, ráadásul ütemezhető is, hogy mikor szeretne a user mentést kérni! Tetszetős még az Időjárás widget, amely AccuWeather alapú és nagyon minőségi grafikát kapott.

Két extra még a Safety Care funkció különböző élethelyzetekben nyújt hasznos, segítséget: szöveges üzenet formájában képes automatikusan elküldeni a készülék helyadatait a beállított személyeknek, például segélyhívás esetén, ha a telefon meghatározott ideig nincs használatban, vagy miután a felhasználó befejezett egy hívást a megadott partnerrel, illetve a Privacy Keeper: A Privacy Keeper funkcióval a felhasználók a bejövő hívások során elrejthetik a hívó fél adatait, például nevét, telefonszámát és fényképét. A hívó adatai a megfelelő ikon elcsúsztatásával tekinthetők meg a képernyőn.

A zenei részre itt sem lehet panasz, minden földi jót biztosít a teljesen megújult zenelejátszó, van albumborító, random lejátszás, ismétlés, a redőnyből történő kezelés, beletekerési lehetőség, automatikus kikapcsolás 10 perc-2 óra után, Dolby Mobile vagy egyedi hangzás headset használatakor. Sajnos a gyári füles nem egy nagy eresztés, érdemes egy komolyabbra beruházni – úgy általában is. A lejátszót RDS-es FM-rádió egészíti ki.

Az LG Optimus G kamerája 13 megapixeles fotók készítésére használható, sok extra lehetőséget rejt a modell. Így például adott az autofókusz, az arckövetés, a LED vaku, a hangvezérelt fotózás, a zoom, a fényerő, az ISO (100-200-400), az időzítő, a helymeghatározás, a kamerahang módosítása, amely négyféle hangot takar, de a telefon néma módjában csöndben marad, továbbá van még fehéregyensúly, látvány mód, színhatás és HDR (az utolsó hat tesztkép így készült), panoráma, sorozatfelvételi mód is. A hangerőgombokkal lehet exponálni, így nem is hiányzik annyira a fizikai külön gomb. Videó tekintetében 1080p felbontású mozgóképek rögzíthetők, az autofókusz folyamatos, ráadásul közben fotózhatunk is.

Adatátviteli szempontból hibátlan az LG Optimus G, van itt GPRS-től az LTE-ig minden, Bluetooth 4.0, MHL-támogatás, Wi-Fi a/b/g/n, hotspot, DLNA, dual channel és Miracast. Internetelérést gyárilag rögtön a beépített böngésző és a Chrome is biztosít. A beépített 32 gigabájtos memória azonban sokak – főként a filmeket, zenéket kedvelők, illetve a fotózást és videózást erőteljesebben űzők – számára igencsak hamar elfogy majd, így a bővíthetőség hiánya miatt mindenképp állandó mentésre lesz szükség akár online felhőbe, akár számítógépre. Szintén a hátlap eltávolíthatatlansága az ok, amiért nem cserélhető a 2100 mAh-s akkumulátor sem. Szerencsére persze beállítható energiatakarékos mód, illetve átlagos használattal azért estig kibírja, de akik régebben pót akksikat szereztek be régebbi telefonjaikhoz, azok most áttérhetnek a töltők vagy pedig a hordozható, univerzális külső akkumulátorok beszerzésére.

És ha már felmerült a Google Nexus 4-hez való hasonlítás, érdemes néhány dolgot megjegyezni. Az N4-hez képest 32 gigabájt tárhely plusz adott, a kijelzőhöz dedikált gombok járnak, nem pedig a rendszerbe integrált, ezúttal a megjelenítőből vesz el értékes pixeleket, az Optimus G 13 megapixeles kamerát kapott. Azonban tény, hogy drágább az N4-nél, ráadásul míg a Google referenciamobilként egy jó darabig minden rendszerfrissítést automatikusan, az elsők között kap meg, addig az LG frissítési támogatása és OS kiadása híresen lassú. Ha már összehasonlítás, akkor azért a HTC One-ban összességében ütősebb hardver található, multimédiában pedig nagyon jó a Beats Audio miatt, a Sony Xperia Z szintén erősebb az előbb említettekben, plusz bővíthető a memóriája és még az IP57 szabványt is tudja, tehát por- és cseppálló a burkolata.

Összességében egy rendkívül jó készülékhez volt szerencsénk az LG Optimus G személyében, így aki csúcskategóriát keres és együtt tud élni a tesztben említett néhány hátrányával, annak nagyon jó választás lehet. Kár, hogy jelenleg hasonló tudást némileg olcsóbban is megszerezhetünk más márkáknál, illetve hogy még mindig 20-30 ezer forinttal olcsóbb itthon is egy Google Nexus 4.

Az LG Optimus G teszthez a készüléket a VIP Phone biztosította, amelyet ezúton is köszönünk!