Sony_Xperia_V

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.56

Tudás: 9.54

Minőség: 9.52

Értékelés: 9.54 | Szavazatok: 122

Szavazzon Ön is!

Sony Xperia V: Váó!

Szerkesztőségünkbe látogatott a japán gyártó, még nyáron bemutatásra került, és december óta elérhető modellje, a Sony Xperia V. A VIP Phone-tól kapott doboz átlagos méretű, cserébe lapos. Az Xperia V alatt a szokásos tartozékok találhatók meg, úgymint hálózati töltőfej, EC-801 adatkábel és egy MH750-es agybadugós headset, plusz gumidugókkal. Mindenképp külön kell említeni az Xperia V külsejét, amely bizony gyönyörű. Igaz, itt elhagyták az alsó átlátszó sávot, amely rögtön beazonosíthatóvá teszi a mostanában elérhető Sony Xperia mobilokat, azonban ez nem gond. A teljes előlap fekete, mindössze a kijelző felett látható Sony logó és a VGA felbontású előlapi kamera „zavarja meg” a minimalista dizájnt. Ami alaphelyzetben nem látszik, az az előlapi rácstól jobbra rejtőzködő állapotjelző LED, a távolság és fényszenzor. Alulról hiányoznak a gombok, ez nem véletlen, az Xperia V a rendszerbe integrált érintőgombokat használja, tehát a képernyőn érhetők el a menü, a vissza és az alkalmazásváltó billentyűk. A feketeséget körben szürke, egyébiránt kiálló kerettel oldották fel a Sony dizájnerei, én csak remélni tudom, hogy nem pattog majd le a festék ezekről az élekről, ugyanis nem fémből, hanem műanyagból készült ez a rész is.

A Sony újra elkezdte használni az íves átlapot, ezt anno az arc S-nél láthatták azon szerencsések, akik kezükbe foghattak egy ilyen modellt, hisz ez sem volt elérhető hazánkban szolgáltatóknál. A fekete hátlap kellemes anyagú, nem ujjlenyomat-gyűjtő és nem is csúszik. A komor színvilágot nem is igazán akarták feldobni, mindössze a szürke Xperia felirat tűnhet fel, de elsőre tán észre sem venni a hátlap tetejébe integrált kamera szenzorát, alatta a LED vakut, vagy esetleg alul a hangszóró rácsot, még kevésbé az e felett látható másodlagos mikrofont, mely a zajszűrés miatt került oda, a jobb hangminőséget segíti hangos körülmények között.

 Az előlap nagy részét a 4.3 colos, 720 x 1280 pixel felbontású, 342ppi pixelsűrűségű TFT kijelző foglalja el, méghozzá Sony Mobile Bravia Engine 2-vel látták el a még jobb színhűségért cserébe. A megjelenítőt egy fóliának látszó réteg védi, nehogy leszedje bárki is, az ugyanis a készülék IP57 szabványának teljesítéséhez kell! Hisz a telefon por- és vízálló, ez utóbbit 1 méter mélységig és 30 percig tudja teljesíteni a certifikáció alapján. Ami a színhűséget illeti, valóban csodálatosak és természetesnek hatnak a színek, ám a fekete azért még mindig messze elmarad az AMOLED-étől. Cserébe a fehér, az bizony mosópor reklámnak is elmehetne, hibátlan. A már említett szürke keret rejti a hangerőgombokat és a képernyőzár/bekapcs gombot jobb oldalt, alul a mikrofont, balra a védővel ellátott microUSB csatlakozóportját és a dokkolóhoz való dupla érintkezőt és az Xperia V tetején a 3.5 mm-es jack dugót, az IP57 miatt ezt is védi egy gumidugó.

SGS3 vs Xperia V

A készülékre épp akkor érkezett meg az Android 4.1.2 frissítés, amikor nálunk járt, így persze gyorsan fel is tettük azt. Az OS alatt egy kétmagos, 1.5 gigaherztes Qualcomm MSM8960, Snapdragon Krait processzor dolgozik a nem épp friss Adreno 225 grafikai gyorsítóval, ám ezek szépen teszik a dolgukat az 1 gigabájt RAM társaságában. A beépített tárhely 8 gigabájt, ebből 2 gigabájt használható fel programok telepítésére, microSD-t nem ad a gyártó, viszont akár a 32 gigásakat is támogatja. Gyárilag a frissítés után választhat a felhasználó a Sony-féle Timescape kezelőfelület vagy az Apex közül, ugyanis ez is rákerül az update-tel, akárcsak a képernyőzár feloldása. Érdekes még a minialkalmazások megjelenése, ha az alkalmazásváltó gombot megnyomjuk, egyrészt feljön maga a tényleges váltó, melyből törölhetők az előzmények és háttérben futó programok, nem mellesleg alul láthatók miniappok, úgymint számológép, időzítő (tesztírás közben főzés rulez!), jegyzet, diktafon, ezeket pedig tovább bővíthetjük a Playből.

Zenei téren mindig is az elsők között volt a Sony már az Ericssonos időkben is, amikor is behozták a Walkman márkanevet – akkor még ugye külön készítettek fotózásra és zenére alkalmas telefonokat. A beépített, nem túl meglepően Walkman nevet kapott zenelejátszó igazán elsőosztályú. Két fül közül az elsőn az aktuálisan hallgatott zene látható, a másikon pedig a zenék között válogathatunk közben. Természetesen kezeli az ID3 tag-eket (zeneszámok, albumok, előadók, lejátszási listák, SensMe channel, ismerősök zenéi, saját kedvencek). A Throw menüponttal vezeték nélkül lejátszó a zene az Xperia V-től más eszközön. Egyszerűen csak össze kell hozni a két készüléket, egy Wi-Fi hálózatra. Szerkeszthetők a zenei adatok, nem kell PC-n szórakozni velük, bekapcsolható a ClearAudio+, ez szoftveresen feljavítja a hang tisztaságát, valamint van még többféle hangzás is, melyek szabadon állíthatók. A gyári lejátszóhoz tartozik még egy RDS-es FM-rádió, valamint a Sony TrackID zenefelismerő, amely hosszú évek óta a Sony mobilok sajátja (már a Sony Ericssonnál is megtalálható volt). Érdemes még tudni, hogy van benne torzítás védelem, amely miatt bizonyos beállításoknál úgy érzékelheti a user, hogy nem hangosodik tovább a telefon. Tehát ClearBass-nál nincs max hangerő, ha a közép mély és közép magas +1 decibelen van, mert ilyenkor torzítás lép fel.

Kamera tekintetében egy 13 megapixeles szenzort kapunk az Xperia V esetében, amely beállítások tömkelegét képes felmutatni. Van itt LED vaku, autofókusz, érintőfókusz, Exmor R, HDR, vaku, arcfelismerés, panorámakép, stb. Kevésbé tetszett az érintőfókusz, ugyanis egyetlen érintésre gyakorlatilag bár azonnal elkészíti a képet, nem biztos, hogy az a legjobb lesz. Továbbá fájt a fizikai kameragomb hiánya, de hamar túl lehet rajta lépni. Videót full HD-ben, sztereó hanggal és folyamatos autofókusszal vesz fel a telefon. Lejátszás tekintetében viszi az avit és az mkv-t is, ellenben az ac-3 hangot nem kedveli. Az utolsó 8 tesztkép HDR-rel készült.

Adatkapcsolatok terén minden adott, amit csak kérhetünk, van GSM, 3G és LTE modul, kétcsatornás Wi-Fi a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi direct és Hotspot, de Bluetooth 4.0, MHL microUSB és NFC. Mi kellhet még? Ja igen, OTG-támogatás, tehát rácsatlakoztató egér, billentyűzet, pendrive Internetelérést a gyári böngésző mellett a szintén előre telepített Chrome-mal is megtehetünk, ez szinkronizálható a PC-s Chrome-mal. A Wi-Fi-nél fontos megemlíteni a Helyalapú Wi-Fi funkciót, mely eltárolja minden csatlakozási pontnál a cellainformációkat és ha a készülék adott cellákon belül tartózkodik, úgy automatikusan bekapcsolja a vezeték nélküli internetelérést. Jelenleg ezt a funkciót más modellekre csak külön programok telepítésével lehet elérni – igaz, azok ettől lényegesen sokoldalúbbak, ez csak egy lehetőség a sok közül. Szintén nagyon szerettük és kötelezővé tennénk a Sony által kifejlesztett Intelligens Csatlakozást (LiveWare). Ez nem tesz mást mint előre definiált tartozékok csatlakozásakor előre beprogramozott eseményeket képes megtenni, például a headset csatlakoztatásakor automatikusan elindulhat a zenelejátszó vagy a Skype, mindez pedig időben is személyre szabható. Gyárilag megtalálható méga WisePilot navigáció, amely persze csak próbaverzió, ezt 2011 óta minden Xperia mobil megkapja, ám e nélkül lehet élni, van több más alternatíva is helyette. Nem utolsó szempont, hogy a Sony a Box online tárhelyszolgáltatóval kötött szerződésnek megfelelően ingyen 50 gigabájt tárhelyet biztosít minden Sony Xperia V tulajdonosnak. A levehető hátlap alatt rejtőzik az 1700 mA-s akkumulátor, amely az átlagnál jobban teljesített (2 nap átlagos nyúzással) a nálunk töltött idő alatt.

A Sony Xperia V esetében egyet nem értünk, mégpedig azt, hogy miért nem lehet itthon hivatalosan elérni, szolgáltatóknál? Valamilyen oknál fogva ilyen módon ugyanis nem vásárolható meg jó áron a telefon, pedig igény biztosan lenne rá. A készülék minőségi, gyönyörű, megfelelő hardverrel ellátott, gyors, így ha nem is felsőkategóriás, de a középkategória felső szegmensében a helye. Ehhez képest meglehetősen normális áron – a teszt írásakor 105 ezer forint környékén – lehet megvenni, így mindenképp ajánljuk!

A Sony Xperia V teszthez a készüléket a VIP Phone biztosította a Telefongurunak, melyet ezúton is köszönünk!