Sony_Xperia_1_II

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.63

Tudás: 9.63

Minőség: 9.53

Értékelés: 9.60 | Szavazatok: 19


A Sony egy olyan csúcstelefont adott ki, amiben találni hiányosságokat, de élmény kézbe venni, John Hammond a Jurassic Parkból pedig azt mondaná, hogy „Nem spóroltam semmin!”, azaz nagyon drága és csak felületesen nézve tökéletes. A Sony-nál a névadást egy olyan ember kezébe adták, aki nem volt túl kreatív, ezért a márkanevet, az Xperia szót és a széria számát még egy római kettessel bonyolította. Meggyőződésem, hogy senki nem vette észre, hogy a teszt címe végén II helyett ll lett.

A dobozban megtaláljuk az Xperia 1 II-t, a 18 wattos töltőfejet, a mindkét oldalon USB C-re végződő kábelt, a fülhallgatót néhány extra gumiharanggal, valamint hét különböző, kisebb-nagyobb füzetecskét.

A Sony Xperia 1 II előlapján találjuk a bemetszés nélküli kijelzőt, amit csak egészen vékony káva ölel körül. Az oldalsó kávákba be van építve egy oldalérzékelő nevű szerkezet, amihez be lehet állítani pár funkciót, hogy mit reagáljon dupla koppintásnál, vagy valamilyen irányú végigsimításnál. Ez jól hangzik, és tök jó, hogy így is el lehet érni néhány funkciót, de azt tapasztaltam, hogy amikor igénybe szerettem volna venni az oldalérzékelőt, nem működött, néha meg spontán érzékelte az ujjaimat, mindenféle szándékos kocogtatás nélkül.

IMG_20200721_190243

A galériában a jobb és bal nyilakkal lapozhatsz

Az előlapon találjuk meg a fénymérőt és a közelségérzékelőt, valamint a szelfi kamerát és az értesítési LED-et, ami mostanában egyre ritkább. Sok más telefonnal ellentétben mindkét hangszóró az előlapra került.

A hátlapon található a kamera négyes és a vaku. Az Xperia keretének alján helyezkedik el a type-C töltőport és a mikrofonpáros egyike. A másik mikrofon a keret tetején pihen a jack-csatlakozó társaságában. Bal oldalon látható a körömmel kipiszkálható SIM-tálca, ami egy SIM-kártyának és egy microSD kártyának szolgál otthonnal. A keret jobb oldalán található az ujjlenyomat-olvasós be/kikapcsoló gomb a készülékházba mélyesztve.

Alapvetően meglehetősen gyors az ujjlenyomat-érzékelő, csak meg kell szokni, hogy pontosan hogyan kell a telefont megfogni. A be/kikapcsoló gomb felett található a hangerőszabályozó páros, ami szerintem túl rövid, nincs elkülönítve rendesen a két kapcsoló. A készülék jobb alsó sarkának közelében leledzik a kétállású exponáló gomb, amit ha egyből a belső állásig nyomunk, megnyílik a kamera alkalmazás. Onnantól az első állás a fókuszálásért, a második pedig a fénykép ellövéséért felel.

IMG_20200721_190418(1)

A galériában a jobb és bal nyilakkal lapozhatsz

A telefonra egyszerűen jó ránézni, a készülék egy igen prémium üvegszendvics, ahol az üveg Gorilla Glass 6. Sokaknak előnyt jelenthet, hogy a modell rendelkezik IP65/68 szabvánnyal, azaz bizonyos fokig víz- és porálló. A készülék nagyon csúszik és az ujjlenyomatokat is gyűjti rendesen, tokot mindenképpen érdemes venni hozzá, nem lehet kellemes egy 400.000 forintos telefont szervizeltetni. Vagy biztosítás kell rá.

A Sony Xperia 1 II a Qualcomm csúcskategóriás processzorát kapta, a Snapdragon 865-öt, ami nagyon gyors és 5G modemmel is fel van szerelve, ami pár év múlva hasznos lesz, de egyelőre nincs eléggé kiépítve a rendszer. A processzor 8 magja három különböző órajelű egységből áll, a leggyorsabb 2,84 gigahertzen pörög, belőle csak egy van, míg három mag maximális órajele 2,42 gigahertz, valamint négy mag 1,8 gigahertzen zakatol.

Screenshot_20200708-141743

A galériában a jobb és bal nyilakkal lapozhatsz

Hardveres téren mindenből a legmenőbbet kapjuk, például a Wi-Fi 6 szabványt, Bluetooth 5.1-et, UFS 3 típusú 256 GB háttértárat valamint 8 GB RAM-ot. Kérdés nem merülhet fel, ez mindenre elég, nem vagyok oda a telefonos játékokért, de az X Plane-t kipróbáltam az Xperián, kis melegedést tapasztaltam, de akadásmentes élmény volt.

Az Xperia 1 II szoftvere átlátható és funkciókban gazdag, de a design valahogy nem illik egy mai telefonhoz, a Sony Xperia Z3 szoftvere jutott eszembe, ami egy 2014-es telefon. A jelenlegi tesztalany szoftvere Android 10-re épült, a Sony pedig hozzátette az oldalérzékelős funkciókat. A megszokott fontos funkciókat természetesen megkapjuk, például a mindig aktív kijelzőt, a gesztusvezérlést és a sötét módot. A legjobban hangzó funkció a hívás felvételének megoldása volt, hiszen csak a fülhöz kellett emelni a készüléket, a hívás elutasításához pedig elég megrázni a telefont.

Screenshot_20200709-002123

A galériában a jobb és bal nyilakkal lapozhatsz

A Sony Xperia 1 II kameráját a gyártó hivatalos weboldala szerint fényképezőgépekkel foglalkozó mérnökök fejlesztették. A vele készült képek a Sony és a Zeiss kooperációjának köszönhetőek. A Sony-t külön tisztelet érdemli, amiért nem próbálja 64 megapixeles kamerákkal kiszúrni a szememet, hiszen a telefon 4K-s kijelzője is csak kicsivel több, mint 6 megapixeles képet tud megjeleníteni. Ennek köszönhetően a szenzoroknak aránylag nagy a pixelméretük, éjszaka is jó képeket tudnak lőni.

Screenshot_20200708-172920

A galériában a jobb és bal nyilakkal lapozhatsz

Az Xperia 1 II esetében a főszenzor, a telefotó kamera és a széles látószögű egység is 12 megapixel felbontású. Ezen kívül a portréfotók hátterének elszeparálása végett kapott a telefon egy 0,3 megapixeles ToF érzékelőt.

A főszenzorral lőtt képek esetében a fókuszálással volt egy kis probléma, például az óraszerkezetes képen a csörgőrugóra sehogy nem tudott fókuszálni, de például az úgynevezett felső hídon a Made in Hungary felirat teljesen jól kivehető. A képek színei szépek, kontrasztosak, de a világos árnyalatoknál látható egy kis elmosódás.

DSC_0080

A galériában a jobb és bal nyilakkal lapozhatsz

A széles látószögű egységnél a képek sarkai szokás szerint torzulnak, de azon kívül teljesen rendben vannak. A telefotó kamera néha jobb közeliket (20-25cm helyett 40-45) lőtt távolabbról, mint a főkamera közelebbről, összességben meg voltam elégedve vele.

DSC_0084

A galériában a jobb és bal nyilakkal lapozhatsz

A szoftvernek nincs sok dedikált funkciója, mindössze pro mód, Google Lens integráció, Lassított mozgás, Szelfi portré, kreatív effektus, azaz a kaleidoszkópok és elszínezések egyvelege és panorámakép áll rendelkezésre. Majdnem mindent automatizált az alap fényképező program, de megtalálható a Photo Pro, amivel bármit is állíthatunk, mintha valódi fényképezőgép lenne a telefon. A Photo Pro videós testvére is megtalálható a telefonon.

Szerintem kicsit nehézkes az érintőképernyőn babrálni sok manuális beállítással, de akinek erre van igénye, annak remek lehetőségeket nyújt, hogy új szintre emelje mobilfotózási képességeit. Az előbbi mondat vége inkább hangzik egy marketingszövegnek, de akinek van türelme, kísérletezgethet a módok között, és olyan fotókat készíthet, amit automatikus módban nem lehet.

Screenshot_20200720-212811

A galériában a jobb és bal nyilakkal lapozhatsz

A szelfi kamera szerényen 8 megapixeles, de ennek a felbontása is nagyobb, mint a 4K-s kijelzőé. Az arcfelismerés hiányzott nekem a telefonból, de így legalább véletlenül sem jutnak hozzá az arcadataimhoz.

A Sony Xperia 1 II videós képességére nem lehet panasz, 4K-ban 24, 25, 30 és 60 fps-sel készülhetnek a videók, míg 1080p-ben van lehetőség 120 fps-es lassításra is. Ehhez társul az elektronikus és az optikai képstabilizáció a rezzenésmentes videók érdekében.

A kijelző felbontását már említettem, 4K, azaz 1644×3840 pixeles. A képarány 21:9 elég nyújtott, de nem zavaróan. A kijelző mérete 6,5 inch, ami után fura volt a saját, 6 inches telefonomat megfogni, főleg úgy, hogy a Mi 9 SE-m kijelzője kevésbé nyújtott és így az egymás után a két telefont használni nagyon fura volt. A színek elképesztően szépek, eddig a kijelző csak pozitív dolgokat kapott. Eddig. Ugyanis a kijelző képfrissítése csak 60Hz, míg a processzor akár 144Hz-es képfrissítést is tudna, de mondjuk az Xperia 1 II 400.000 forint fölötti árán legalább a 90Hz lenne a specifikációs táblázatokba írva, már az is jó lenne. A kijelző által biztosított látvány így is nagyon jó, de ár-érték arányt nézve lehetne sokkal jobb is.

Screenshot_20200716-115145

A galériában a jobb és bal nyilakkal lapozhatsz

A Sony Xperia 1 II akkumulátora 4000 milliamperóra kapacitású, mindössze 4-5 órás kijelzőidőket értem el vele, amire jó szívvel sem lehet azt mondani, hogy jó, ez már három éve is ciki volt nagyon egy flagshiptől (Galaxy S8). Adott a 21 wattos vezetékes gyorstöltés, ami nagyjából 1 óra 45 perc alatt éri el 20 százalékról a 100-at. Vezeték nélküli töltésre 11 wattos teljesítményen van lehetőség, de az otthoni vezeték nélküli töltőnk nem képes ekkora feszültség leadására, így ehhez nem tudok konkrét időt mondani. Az akkumulátorkímélő üzemmód sokat segít, de nekem a STAMINA üzemmód név alapján nem evidens. Még szerencse, hogy melléraktak egy akkumulátor ikont.

Ha valaki nekem felajánlaná ezt a telefont 180.000 forintért, nagyon szívesen megvenném, de ez nem ennyibe kerül, hanem 410.000 forintba a cikk írásakor, 2020 nyár közepén. Nem értem, mi kerülhet ennyibe úgy egy csúcstelefonon, hogy a hasonló, szintén felsőkategóriás hardverrel rendelkező készülékek minimum 50.000 forinttal olcsóbbak az Xperia 1 II-nél. Még a híresen drága iPhone 11 Pro Max is megkapható olcsóbban, úgy, hogy a mai világban az Apple termékei státusz-szimbólumnak számítanak, a Sony pedig ismert, megbízható, jó, mint szerintem az Apple termékek, de nem státusz-szimbólum.

Ezt a telefont annak ajánlom, aki egy elegáns készülékre vágyik, nagyon szeret fotózni, látja a lehetőségeket a mobilfotózásban és nem sajnálja a pénzt egy telefonra.

Írta: Herskovits Gábor