Sony_Xperia_10_III

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.43

Tudás: 6.90

Minőség: 6.81

Értékelés: 7.05 | Szavazatok: 21


A Sony telefonos üzletága már jópár éve csak réteg termékeket gyárt “profi felhasználóknak”, ami a trendeknek néha ellentmondó paraméterekben merül ki, cserében van rengeteg kompromisszum. 

Ez utóbbi mondat tudat alatt is a csúcs Sony-ról szólt, ám a tesztalany, a Sony Xperia 10 III a középkategóriát képviseli, így ami amúgy kiemelkedő lenne, például a profi kamera a profi szoftverrel, az sem kiemelkedő, csak átlagos.

Kicsomagolás

A doboz fedelét leemelve nem ér semmi pozitív megerősítés, hogy jó választás volt a készüléket megvenni, miután előkerül a dobozból a telefon, ugyanis egy fájdalmasan lassú, 7,5 wattos töltőfejet és egy USB-C kábelt találunk. Ez az a szituáció, amikor nyilván vagy veszünk gyorstöltőt vagy az előző telefon adapterét használjuk.

IMG_20210715_132119_1

Adjanak normális teljesítményű töltőfejet vagy inkább semmit. Egyébként SIM-tű sem kerül a dobozba, ami nem jelent problémát, hiszen körömmel kihúzható a SIM-kártya rekesze, ami hibrid megoldásként vagy 2 SIM-et vagy egy microSD-t és egy SIM-et fogad be.

Akkumulátor

Általánosságban nagyon ragaszkodom a megszokott sorrendhez, miszerint a kicsomagolás és a dizájn követi egymást, engem ez a kis teljesítményű töltőadapter annyira felhúzott, hogy az akkumulátort a cikk végéről előre hoztam.

Az üzemidő egyébként rendben van, a 4500 milliamperórás kapacitású telep 5-6-7 órányi képernyő időt lehetővé tesz, akinek ez elég egy napra, annak nem lesz probléma a mindennapok során a lassú, 7,5 wattos töltő használata, majd feltölti éjszaka, napközben viszont kifejezetten dühítő tud lenni, hogy nagyjából 3 órán át szívja magába az energiát a mobil, így hiába vehetné fel az elektromosságot 30 wattal a Sony Xperia 10 III képessége alapján, nem teszi meg. Én a 18 wattos Xiaomi töltőm használatával 1-1 és negyed óra töltési időt spóroltam meg.

IMG_20210715_133924_1

A neheztelésemhez hozzátartozik, hogy a Sony az előd modellhez képest drasztikusan emelt a telep kapacitásán, ugyanis az elődbe csak 3600 mAh került. Ezért jár a dicséret. 

Dizájn

Ami késik, nem múlik, pedig sok mindent nem is kell részletezni, a megjelenés évek óta nem változott, az előddel pedig még egymás mellett is összekeverhetők. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek változások, még akkor sem, ha eltarthat egy ideig, amíg észrevesszük őket. Az Xperia 10 III az utolsó generációhoz képest valójában lecsökkent - egy milliméterrel keskenyebb és három milliméterrel rövidebb, emellett egyike azon kevés készülékeknek a középkategóriában, amelyek „kompaktak” még 2021-ben.

IMG_20210715_133425

A Sony kissé szögletesebb vonalvezetéssel, elnyújtott alakkal, Gorilla Glass 6-os elő- és hátlappal, oldalsó ujjlenyomat olvasóval, valamint dedikált Google Assistant gombbal, értesítési LED-del és jack csatlakozóval kecsegtet, a műanyag keretet csak suttogva szabad mondani, de nem is zavart igazán. Ahogy említettem, a hátlap is Gorilla Glass 6-ból készült, ez nem kis teljesítmény, tekintve, hogy a Galaxy S21 hátlapja műanyag, pedig több mint kétszer drágább, mint a 10 III.

Ami 2021-hez nem illik, azok az aránylag vastag alsó és felső kávák, hiszen nincs bevágás vagy kameralyuk, valamint kijelző alá sem próbálják beszerelni a szelfi kamerát és hasonló ínyencségeket. A készülék IP68-as vízállósági szabványt is bezsebelt, fél órán át röhögve úszik a másfél méteres vízben.

IMG_20210715_134224_1

Jobb oldalon középen találjuk a bekapcsológombot, egy kapacitív ujjlenyomat-érzékelővel. Az Asszisztens gombbal ellentétben ez kissé be van süllyesztve a keretbe, így könnyebb vakon is megtalálni. Sajnos megvan a hátránya is, ugyanis a szoftverben nem találtunk sehol lehetőséget a véletlen érintések érzékelésének elkerülésére, így zsebben csak picit tartva a telefont, gond nélkül feloldhatjuk ott akaratunk ellenére. Ezt a hiányosságot reméljük, pótolja a Sony a funkciók között. 

Nincs dedikált kioldógomb az Xperia 10 III készüléken, de az előző generációs telefonok egyikén sem volt, így ez nem meglepő. És nem, nincs mód arra, hogy a Google Asszisztens billentyűt zárkioldóként állítsuk be, cserébe a hangerőszabályzó képes erre.

Hardver

A 8 nanométeres gyártástechnológiájú Snapdragon 690 5G közepesen jól teljesít, néha tapasztaltam akadást a tesztidőszak alatt, de a dolgok betöltésére nem kellett irreálisan sok időt várni. A processzor nevéből kiolvasható, hogy a középkategóriás 5G-s modemmel fel van szerelve, csatlakozik eme hálózatokra, már ahol talál piciny országunkban némi lefedettséget. 

Screenshot_20210628-133456

A tárhely bővíthető, alapból 128 GB, amihez 6 GB RAM társul, egyébként ebben is jobb a tavalyi modellnél, amely csak 4 gigabájtot tudott prezentálni. A 2020 nyarán bemutatkozott chipset elég jó konstrukció, nem volt vele különösebb probléma, szerintem a szoftver volt az esetleges akadások okozója.

Szoftver

Az Android 11-be nem nyúlt bele a gyártó, nekem személy szerint nem is tetszik, a színösszeállítás gyenge, sok a kör alakú gomb, nincs Always on display (ezt nem is értem). A gesztusvezérlés elérhető, valamint a Sony a nyújtott képarány miatt nem csak az app előzményeknél, hanem az oldal érzékelőnél - amik egyébként a Samsung Edge paneljére hasonlítanak - is ajánlgatja a többablakos módot, ami nem rossz dolog.

Screenshot_20210630-150350

Egyébként a multitaskinghoz alkalmazás-párokat is berakhatunk, hogy egyszerűbben előhívhassuk őket együttes használathoz. Vannak olyan funkciók, amik jól hangzanak, de nem kézenfekvő a használatuk, ilyen például a fülhöz emelős hívásfelvétel. Adott még a Sony által az alap Androidhoz pakolt funkciók között az egykezes mód és az intelligens háttérvilágítás-vezérlés, de ugyanebben a menüpontban találjuk meg a navigációs lehetőségeket a két opcióval - gesztusokkal vagy navigációs sávval.

Kamera

Egyik ismerősömmel hosszasan terheltük Mark Zuckerberg és a Facebook szerverét azzal, hogy ő érvelt, hogy milyen jó az adott rétegnek a készülék ezzel a kialakítású kijelzővel és a profi kamerákkal, ahol az alap kamera app nincs jól kidolgozva, de van pro alkalmazás helyette gyárilag. 

Ha egy csúcskategóriás Sony-ról beszéltünk volna, elismerném, igaza van a srácnak, de mivel a Sony Xperia 10 III-on látszatra nem makro és mélység kamerákkal vertek át, hanem az átlagnál gyengébb minőségű telefotó és széles látószögű szenzorokkal látták el, amik hasznosabbak, csak nem igazán jók, így nekem volt igazam. 

DSC_0005

Ezen felül az Xperia 10 III meg sem kapja a profi kamera és profi videókamera applikációkat, de az alap kamera alkalmazás továbbra sem igazán jó. Nem úgy értem, hogy kevés lenne a funkció, a random effektek nélkül meg is vagyok, de ha másodpercek telnek el aközött, hogy megnyomom az exponáló gombot és hogy elkészüljön a fotó, az hihetetlen és siralmas, olyannyira, hogy emiatt kértem kölcsön csak utazásra más cégtől más készüléket.

Még ha kifejezetten jó minőségű képeket lőne a Sony Xperia 10 III, talán azt mondanám, hogy megéri a képek készítésénél az a néhány másodperc várakozás és várni a szoftverfrissítést erre, de el kell mondjam, nem éri meg. 

DSC_0014

A fő kamera 12 megapixeles, ami nem baj, senki nem kérte a Sony-t, hogy szálljon be a megapixel-háborúba, de nézzétek, iPhone beszállt? Nem! Jó képeket lő? Igen! Akkor a Sony miért nem képes erre? 

Az Xperia 10 III fő szenzora az IMX 486 érzékelő, 12 megapixeles felbontással, f/1.8-as rekeszértékkel és 1/2.8” mérettel hódít, a fókuszálást pedig PDAF segíti. Meg kell mondjam, ez még a legjobb szenzor, nagyjából éles, a fényminőség kategóriájának megfelel, a színek élénkek és élethűek, pont megfelelőek, de nem jók a kontrasztok, a dinamika viszont viszonylag széles. Hajlamos az alulexponálásra. A 12MP-es felvételek jó részletességgel rendelkeznek és a zaj is rendben van.

DSC_0021

A másik két szenzor 8 megapixeles, kezdem előbb a széleslátóval, melynek rekeszértéke f/2.2, látószöge pedig 120°, ez a Samsung S5K4H7 érzékelőt takarja. Mérete 1/4.0”, így átlagos képeket készít, kicsit más színekkel, mint a fő szenzor, a kontrasztok a kiégés révén pedig sokkal nagyobb probléma. Éjszaka a képek sajnos nagyon zajosak, bár tény, hogy ezen a téren azért csodát nem várunk a középkategóriában, bár az éjszakai mód sokat lendít jó irányban a végeredményt tekintve. 

DSC_0042

A telefotó érzékelő a 8 megapixeles felbontásával, kétszeres veszteségmentes nagyítási képességével és 1/4.0” méretével nem túl meggyőző, a kétszeres nagyítás többnyire vállalható, de amint digitális nagyításra váltunk, zajosodik a kép és feltűnik a stabilizáció hiánya.

Az előlapra 8 megapixeles optika került f/2.0 rekesszel, 24 mm-es széles megoldásban. Fotózásban nagyjából mindenki alatt dolgozik. A bőrszín pontos, de egy kicsit élettelen, a dinamikus tartomány rendben van A finom részletek azonban nem erős tulajdonságai az Xperia szelfi kamerájának, és még világosban is kisimulnak az arc textúrái a szépítési funkciók kikapcsolása mellett is. Videókat az előlapi kamera 4K@30fps, 1080p@30fps, míg a hátlapi 1080p@30fps értékben tud rögzíteni. 

Kijelző

A cikk végére elfér egy kis megérdemelt pozitívum, hiszen a kijelző igazán remek, az OLED technológiás panel egymilliárd HDR szín megjelenítésére képes. A gyártó a megjelenítőt Triluminos display-nek hívja azaz a Sony saját chipje is segít a képfeldolgozásában, ennek köszönhetően a kékek mélyebbek, a pirosak élénkebbek, a zöldek pedig valósághűbbek. 

A megjelenítőre jó ránézni és kézben tartani sem rossz, hiszen a képátló 6 col, így egy kézzel nagyjából átérhető a telefon. A felbontást sem érheti panasz, 1080×2520 pixeles, a képarány pedig 21:9, ez a Sony egyedi heppje, az biztos, hogy nem mainstream, de az is, hogy nem mindig előnyös. 

IMG_20210715_134048_1

Ugyan a telefonok többsége manapság nyújtottabb, mint a 16:9-es képarány, mégis a tartalomgyártók többsége nem tért ki a hitéből, maradtak a megszokott felbontásnál. Abba is gondoljunk bele, hogy videórögzítésnél is a 16:9 az alapértelmezett képarány. Ebből a kitérőből levonható a következtetés, hogy a legtöbb videó megtekintése esetén hatalmas az üres fekete tér és ugyan a videóba bele lehet nagyítani egy mozdulattal, ám akkor a felvétel felső és alsó szélének jelentős része nem lesz látható. 

Ez a képarány a multitaskinghoz lehet hasznos, de nem életszerű a használata, inkább váltogatom az oldalakat, pláne azután, hogy azzal lefagyasztottam a készüléket, hogy megnyitottam az osztott képernyős mód menüjét.

IMG_20210715_133302_1

2021-ben lassan alap egy 90Hz-es panel, ám az Xperia 10 III marad a 60Hz-nél sajnos. Fényerő tekintetében sem esik túlzásokba a mobil, 345nit mérhető a csúszka maximumra húzásával, ez sokkal jobb lehet Adaptív fényerőt használva, ám ott is csak 559nitet ért el a készülék. 

Összefoglalás

Kicsit sajnálom a Sony-t, hogy engem sikerült ezzel a telefonnal kifogniuk, minimális szövegértés elég ahhoz, hogy ki lehessen szűrni, hogy nem ajánlom a telefont. Nem azért, mert a specifikációs lista lenne ormótlan és nem is azért, mert esetleg problémám lenne a márkával, csupán annyi, amihez tényleg egy tesztre van szükség, hogy kiderüljön: optimalizálatlan a rendszer, a kamera lassan készíti el a képet, a gyári töltő adapterrel pedig lassú a töltés

Így az egész telefon megbízhatatlan, egyszerűen nem érzem azt, hogy elsődleges telefonként tudnám használni, hiszen a legnagyobb pozitívum a kijelző szépsége, de számomra sokkal fontosabb, hogy problémamentesen interakcióba léphessek a kamerával, mint a kijelzővel. 

A Sony Xperia 10 III-ért 165 ezer forintot kell kifizetni, hasonló áron kapható az iPhone SE 2020-as generációja, ami Apple termék lévén sokkal időtállóbb, nem jelent problémát, hogy több, mint egy éve adták ki. Ugyan az iPhone SE kamerájának a felbontása ugyanúgy 12 megapixeles és még segédszenzor sincs, de a normális rendszeroptimalizálás sokkal jobbá teszi az egészet. Szintén ez az árkategória a Samsung Galaxy A52 is, erről olvasható a Telefongurun teszt, valamint a Galaxy S20 FE is ma már a gyártótól 180 ezer forintért behúzható akcióban. 

IMG_20210715_134143

Talán a Galaxy A52 5G áll legközelebb az Xperia szolgáltatás készletéhez. A Galaxy kiváló kijelzővel, finomabb chipsettel és sztereó hangszórókkal rendelkezik. Az A52 5G fő- és ultraszéles kamerái valamivel jobbak, de az Xperia kapott egy tisztességes zoom kamerát, amely hiányzik az A52-ből. A Samsung az egyetlen versenytárs, amely nagyon hasonló vízállóságot kínál. 

Ha könnyű és pici telefon kell, akkor ott a Xiaomi Mi 11 Lite 5G, bár a Sony telefonja jobban használható egy kézzel, a kínai gyártó modellje csak cseppálló, cserébe szép kijelzőt, sztereó hangszórókat és jóval erősebb chipsetet kínál. 

A OnePlus Nord is talán szóba jöhet, bár kevésbé összehasonlíthatóak, a Nord sokkal gyorsabban tölt, a szoftver is sokkal pörgősebb, pattogósabb, ám kevésbé bírja jól az akkumulátor. A Sony egyébként összességében sokkal jobb fotókat készít. 

Az Xperia 10 III, hasonlóan a múltbeli Xperiák nagy részéhez, nehezen hoz izgalomba és nem tanácsolja, hogy azonnal rohanjunk megvenni. Megvannak a hibái: a 60Hz-es kijelző akkor tűnik ki, amikor gyakorlatilag az egész iparág magas frissítési gyakoriságra vált. És bár igyekeztem óvatosan beszélni a töltésről, nagyon erős érzéseim vannak e tekintetben. A sztereó hangszórók egyre gyakoribbak a középkategóriában is, az Xperia ezt a tendenciát is kihagyja, valamint szelfikben sem lesz bajnok. 

Előnyök

Hátrányok

Kifejezetten hosszú üzemidő

Lassú exponálás

Szép kijelző

Akadozások

Teleobjektív a kategóriában

 60Hz-es, nem túl fényes kijelző

Gorilla Glass 6, IP65/68

Lassú töltő adapter és lassú töltés