Sony_Xperia_Miro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.57

Tudás: 9.50

Minőség: 9.48

Értékelés: 9.52 | Szavazatok: 126

Szavazzon Ön is!

Sony Xperia miro: cuki belépő szintű okosmobil

A japán gyártó már mindenhol kapható okostelefonja az alsóbb kategóriát erősíti, ráadásul friss rendszerrel. Sajnos a Sony az idén februári, Ericssontól való különválása óta hiába dobott piacra jópár telefont és készített gyakorlatilag vadiúj termékportfóliót, valahogy egyik készülék sem hozta meg a várva várt áttörést. A Sony Xperia S, a Sony Xperia P és a Sony Xperia U után jött az Xperia tipo és az Xperia miro, ez utóbbi kettő jelenti a belépő szintet. A Sony Xperia miro mobilt a VIP Phone-tól kaptuk tesztelésre, méghozzá fullos gyári dobozban, amely nagy méretű, pedig csak a szokásos tartozékokat kapjuk a telefon mellé, egy microUSB kábelt, valamint egy headsetet és egy hálózati töltőfejet. Nálunk a fekete változat járt, azonban kapható a modell rózsaszín, szürke, bronz változatban is, illetve a készülék alsó része szabadon cserélhető más színű „aljakra”.

A Sony Xperia miro kézbe fogva igen kellemes, mind méret – 9.9 mm vékony –, mind anyaghasználat, mind súly – 110 gramm – tekintetében. A burkolat jelentős része műanyag, az előlapot védő rész viszont üveg. Az előlap nagy részét a 3.5 colos, 320×480 képpont felbontású LCD megjelenítő jelenti, amely egyszerre maximum két ujj érzékelésére alkalmas. A kijelző alatt a Sonynál megszokott három, kapacitív gombot találjuk, ezek balról jobbra a vissza/home/menü funkciót jelentik. A gombok alatt látható az átlátszó sáv, amely a gyártó védjegye lett mostanára, ez mindig az aktuális téma színével harmonizál, amikor épp „életre kel”, például képernyőzár feloldásakor. A kijelző felett sem üres az előlap, itt a Sony logo, a távolságérzékelő, az értesítő LED, valamint a VGA felbontású, főként videohívásokhoz használatos kamera.

A Sony Xperia miro bal oldalára került a microUSB portja, ezúttal fedetlenül, jobb oldalt pedig a hangerőgomb párosa lapul. Alul, hátul található a hangszóró, felül pedig a 3.5 mm-es jack dugó, a bekapcsoló/képernyőzár gombja mellett. A hátlap anyaga tapintásra kellemes, nem gyűjti annyira az ujjlenyomatot mint fényes társai, „díszítésként” egyedül a hátsó kamerát és a LED vakut érdemes megemlíteni.

Az Xperia miro-n már gyárilag Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich rendszer található, ez alatt egy 800 megaherztes, egymagos Qualcomm MSM7225A processzor dolgozik, melyhez 512 megabájt RAM és egy Adreno 200 grafikai gyorsító tartozik. A belső háttér 4 gigabájt, a felhasználó számára azonban csak 2.2 gigabájt érhető el, de persze ez tovább bővíthető igény szerinti kapacitású microSD kártyával (32 gigabájttal maximum). Egyébként ezzel a hardverrel igazán gyorsnak mondható a készülék, egyedül akkor akad meg, amikor például a galériát kellene betölteni/újratölteni és a kisképeknél észrevehető némi lassulás.

Gyárilag alkalmazásokkal gazdagon ellátott mobilról beszélhetünk a miro esetében, hiszen nemcsak a Google szolgáltatások appjai vannak itt, hanem számos extra widget, energiatakarékos mód, QR kód olvasó, valamint OfficeSuite a dokumentumok olvasásához és a Sony-tól kötelező TrackID zenefelismerő. Ezek, valamint szinte az összes program egyébként szabadon lecserélhető valamilyen, a felhasználó által preferált változatra, akárcsak minden androidos mobilon. Nagyon tetszett az intelligens csatlakozás funkció, amely nem csinál mást mint hogy megadható neki egy-egy hardver (pl headset vagy töltő), mely csatlakozásakor a következő (egyénileg beállított) alkalmazás induljon el. Apró, de roppant szerethető funkció ez.

Multimédia szempontjából itt a hátlapi, öt megapixeles kamera, amely tartalmaz jópár beállítási lehetőséget, valamint kapott LED vakut is, videó tekintetében pedig VGA felbontásban rögzíthetünk vele mozgóképet maximum 30fps értékkel. Hibátlan képekre persze nem kell számítani ebben a kategóriában, de lényegesen jobb képeket készíthetünk a miroval mint kistestvérével, a tipoval. Legnagyobb bajunk talán a részletesség szinte teljes hiánya, de ezen a szinten sokkal jobb minőséget nem is szokás elvárni.

A zenelejátszó megfelelő, hiszen tud a háttérben futni, mutatja az albumborítókat, van ID3 tagek szerinti rendezés, lejátszási lista készítése, hangszínszabályzó sem maradhatott ki az xLOUD hangminőség-javító technológia és az RDS-es FM-rádió mellől, valamint egy-egy dalról szinte mindent megtudhatunk az írótól, a Wikipediás infokon át egészen a YouTube linkig és dalszövegig. Aranyos a Saját zene menüpont, ahol a telefon az éppen hallgatott dallam szerint választ nekünk zenét, de itt látható az ismerőseink által valamilyen formában megosztott, kedvelt összes zene is. Videólejátszásra is képes a miro, ám 720p-s filmeket már ne akarjunk nézni rajta, de ilyen kijelző-mérettel és –felbontással amúgy sem erre találták ki a telefont.

Internetezés szempontjából adott a GPRS, EDGE, 3G, HSPA és persze Wi-Fi 802.11b/g/n, a mobilnet Wi-Fi-n is megosztható, a Bluetooth pedig támogatja a sztereó headseteket. A navigációhoz A-GPS adott. A gyári böngésző megfelelő, ám nem támogatja a flasht, cserébe viszont villámgyors nemcsak a lapozás, de a nagyítás is. Az 1500 mAh-s akkumulátor a megszokott, nagyjából egy napos üzemidőt hozza, hardcore userek fél nap alatt is kinyírhatják, a lustábbaknak pedig nem elképzelhetetlen a 2-3 nap készenlét sem.

Összességében nagyon helyes kis készülékről van szó, sajnos azonban ezt is a Sony kissé túlárazta, így nem lehet „mindenki mobilja”. A még most is 55 ezer forintos ár nagyon sok érte... Ugyanennyiért lehet a tavalyi modell Samsung S5830 Galaxy Ace-t megvenni, amely gyakorlatilag tudásban szinte teljesen egyezik a miroval, de szintén ugyanennyiért juthatunk hozzá házon belül a Sony Xperia U-hoz is, amely azért komolyabb tudást kínál (nagyobb felbontású kijelzőt, kétmagos, magasabb órajelű processzort, jobb kamerát, jobb videót, stb.). Ha a Sony Xperia miro mondjuk 10-20 ezerrel olcsóbban kapható lenne, úgy tényleg komoly konkurenciát jelenthetne az alsókategóriában, de így egyelőre nem lesz siker mobil (ráadásul a „csak” gyengébb kamerával ellátott Sony Xperia tipo tényleg olcsóbb, minden másban egyezik a két telefon. Extraként feldobja majd a piacot a Sony Xperi J, amely még jobb kijelzővel, ám csak fillérekkel drágábban kínál jobb hardvert.

A Sony Xperia miro tesztkészüléket a VIP Phone-tól kaptuk, amelyet ezúton is köszönünk!