Siemens Xelibri8
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 5.50

Tudás: 1.00

Minőség: 4.50

Értékelés: 3.67 | Szavazatok: 2

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Amikor szokásunkhoz híven betértünk kedvenc gsm kereskedésünkbe, természetesen, mint mindig, most is a még nem tesztelt készülékek után kezdtünk kutatni. Nem kellett sokáig fürkésznünk szemeinkkel, hogy egyöntetűen rábökjünk a választék legkülöncebb darabjára a Xelibri 8-ra.

A külső alapján, sok gondolat nyilalt egyszerre mindnyájunkba, amikor a megfelelő szavakat kerestünk az X8-ra. Egyértelműen felismerhető benne a 8-as szám, illetve a még ki nem fejlett amőba stílusjegyei sem állnak messze tőle. Teljesen áramvonalas apró készülék, amely szinte szappanként csúszik ki kezünkből. És 67 grammos súlyának köszönhetően olyan gyorsan nem is zuhan le. Kicsit ropogós összeszerelésű, de mindenféleképpen elegáns női készülék. Ha kicsit révedezünk a formán, talán valamelyest eszünkbe juttatja a korábbi extravagancia világbajnok motorola v70-t. Nem kinyitott állapotában. A kijelző kidomborodik és körülötte egy díszkeret is ékeskedik. Méretek tekintetében:101x80 pixel 4k colour C-stn. Érdekes, hogy a Xelibri márka felirat éppen fordítva van feltüntetve, mint ahogyan a kijelző információk megjelennek, vagy maga a készüléket logikusan tartani lehet, de ennek is biztosan megvan a maga oka.

Gombjai, illetve gombja egy megfelelő kihívást jelent az extrém sportok kedvelőinek. Egy 5 állású navigációs gomb van helyette, amit jelzések illetve útmutatók nélkül kell kiismerni. Körülötte a telefon rendkívül éles fehér megvilágítást kapott. Az akkumulátor 610mAh Li-ion akksi, ami alá oldalról ékelhető be a sim kártya.

Mivel a készülék ergonómiája nem engedheti meg a nyakba akaszthatóságot, a gyártó erre egy külön tartószerkezetet „fejlesztett” ki, ami olyan, mint egy egyszerű ördöglakat. Csak elfordítva illeszthető be bele a telefon, majd visszafordítás után ott lifeg ebben a kis fém kalitkában, ami ugyancsak 8-as alakú. Mindenesetre rendkívül egyedi felfogást bizonyít.

Belső: nagy nehezen bekapcsoltuk a kis üdvöskét, egy egyszerű animált menü fogad. Könnyedén kereshetünk a navigációval a telefonkönyvben, ahova 150 nevet tudunk eltárolni, és természetesen csengetéseket, illetve képeket hozzárendelni. Van 10 szám hanghívása is, de más igazándiból nincs. Tárcsázni viszont egy még nem ismert számot, nem egy gyors játszma. Akárcsak az sms megírása komoly koncentrálást igényel. Ha mégis belefognánk, lehetőségünk van: MMS, SMS és EMS megírására is, valamint a prediktív t9 szótár segítségére is számíthatunk. A tárolás még nem megoldott alkalmatosság, mindössze 10 üzenet menthető el. Az activitiesben találhatjuk meg az ébresztőórát, a kevés színt használó, de jól átlátható 3 nézetű naptárat. A 30 mp-s diktafon és a rádiót /Fm/ is. Mellesleg több adó is elmenthető, könnyen és gyorsan lehet vele állomást keresni, és egészen magas szintig hangositható. A my xelibri menüben helyezkedik el a testre szabási lehetőségek java része. Itt találtunk képernyő-pihentetőket, háttereket. A hangokban foglalnak helyet a csengőhangok, amiket egyénileg állíthatunk be a telefonkönyvben meglévő, illetve a nem bent foglaltak esetében. 22 melódiából választhatunk, amik kivétel nélkül egyedi mid kiterjesztésű polifonikus hangok. (De szerkeszthetünk saját dallamokat is.) Természetesen a hívásokat mindig kíséri vibra, ez pedig egy folyamatos pulzáló szignált ad. Külön menüt kapott a témák, ami látván a rendelkezésre álló 5 fajta téma lehetőséget, valahol érthető is. Kiválaszthatjuk a xelibri féle futurisztikus hangulatot, a Párizs és Eiffel központú romantikát, a Tokyo című Manga megoldást, a konzervatív Londoni hangulatot, vagy a mediterrán Sao Paolot.

Játékokat vagy villámgyors internet kapcsolódási megoldásokat sajnos nem találtunk, pedig a telefon hangulatába talán beleillene egy-két efféle program.

A gyártó a csomagban mellékel egy sztereo felvevőgombos headsettet.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Egyedi forma
 • Egyedi nyakba akaszthatóság
 • Kellemes animált menürendszer


Amin érdemes lenne javítani:
 • Nincs infra
 • Nincsenek játékok
 • Nehéz SMS-t írni
 • Kicsit ropog a készülékház
 • Kidomborodó kijelző /könnyen karcolódik/


Ami nagyon tetszett:
 • MMS
 • EMS
 • Egyedi téma testre szabás
 • Rádió
 • Ébresztő
 • Naptár
 • T9 szótár
 • Többszólamú csengőhangok


Összegzés:
A xelibri 8-as egy rendkívül egyedi megjelenésű, esetleg már extravaganciát is kölcsönző telefon. Nehezen használható gombsor nélkül a készülék, illetve egy üzenet megírása tényleg nem gyerekjáték. Egyszóval összefoglalva érdekes készülék. Abban az esetben ha bekövetkezik a szerelem első látásra, kiváló kép alakulhat ki a telefonról. A megfontoltabb vásárlók nem feltétlenül fogják szeretni. Ára a magasabb közép kategóriában foglal helyet, de a siemens háttér feltételezhetőleg garancia a minőségre.
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.