Siemens Xelibri4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.00

Tudás: 10.00

Minőség: 5.00

Értékelés: 7.33 | Szavazatok: 1

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


A telefonguru olvasói igen gyakran olvashatnak teszteket, amik természetesen az általános megjelenés előtt már felkerülnek az oldalra. Van néha, hogy azzal szinte egy időben és csak nagy ritkán fordul elő, hogy olyan készüléket kapunk, aminek itthoni gyakorisága (szolgáltatóknál), vagy bevezetése kb. olyan sűrűn fordul elő, mint a lottó ötös. A Siemens tulajdonú Xelibri cég külföldön arról ismerszik meg , hogy teljesen különös, már-már amorf, de kétségkívül divatorientált formavilággal ruházza fel telefonjait. Most tesztelt készülékünk sorban is, meg névileg is a 4-es számot viseli.

Külsőleg, mint előszavunkban is olvashatták, a Xelibri egyedi formavilágával hódít. Ebből adódóan természetes hogy extravaganciáról „kell” beszélnünk. Fiatalos tervezés, egyedi ívek jellemzik, de ami még ennél is több: csepp alakú formába öntötték. A teszt időszak alatt szinte egy kérdés ismételődött, minden külsősben: „jaj de szép, mi az, az is telefon?” Talán e mondat lenne a legtalálóbb, hogy ha egy szóval kellene bemutatni. Billentyűzete mint egy természetes a cseppformát követ, apró gusztusosan kialakított domború gombok. Szokás kérdése, de elsőre furcsa az elrendezés miatt tárcsázni, más szempontból megfelelő. Szinte a geometriai középpontban található a 4 állású joystick. Alapállásban a nyilak: bal (bekapcs-kikapcs + hozzá rendelt funkció), jobb (választ, kijelöl), le (telefonkönyv), fel (utolsó hívások). Gyakran találunk a fel és le közötti logikai gubancokat, mert pl. a naptárban való előre lapozáshoz is felfelé kell nyomnunk a nyilat. A monitor átlagos Siemens méretű, és jó tulajdonságokkal bír. A megvilágítása kék, sötétben is jól olvasható, de diszkrét fényt nyújt. A hátsó rész is szerencsés kidolgozású. Szimpatikus ívek, és egy ovális ezüst lap, amelynek közepén ott díszeleg a SIEMENS logo. Az akkumulátor standard Siemens, kicsit nehéz kiszedni, de nem megoldhatatlan. Végezetül ott van a telefon teteje, valamint alja. Az alsó rész míg bezárja a csepp formát hermetikusan: (a töltő részt egy ívelt „szelep”) zárja el, a felsőn afféle „hasznavehetetlen” (design), de egyedi gumicsík halad végig (ami pl. a nyakban hordásra szolgálhat).

Kicsit beljebb evezve a külső gyönyörök után, egy rövid időn belül is átlátható menüt találunk. Logikailag rendben van a beosztás, az ikonok nincsenek túltervezve. Elsőként az üzenetek várnak megnyitásra. Az SMS-ek és az EMS-ek természetes módon küldhetőek, fogadhatóak, a be billentyűzésük sem okoz egy idő után gondot, pláne hogy van benne t9 szótár, illetve előre elkészített válaszok. Ennél is tovább menve üdvözlőkártyákat is találhatunk, ahol tényleg szabvány gondolatokhoz hasonló képek vannak rendelve. (Mindenesetre a rohanó szerelmeseknek biztosan nagy hasznára fog válni.) Hátránya, hogy két SMS-ben küldi el, és Nokiával pl. nem kompatíbilis. Van még tárolása a kiment és a tervezett üzeneteknek, más igazán nincs. A 10–10–10-es hívás infot az idő beállítása követi. Itt állítható be pl. az ébresztés is. Logikailag is - meg minden szempontból is - ezt követi a naptár. A kalendárium igazán semmi másra sem használható, mint egy kártyanaptár, mert csak a statikus hónapelrendezéseket mutatja. Sem évfordulók, sem fontos időpontok, ne adj Isten titkár programra lehetőség nincs. Az audio részben találjuk azokat a midi csengőhangokat, amik bármelyikét beállíthatjuk a bejövő hívásokhoz, jelzésekhez, üzenetekhez plusz az egyéni csoportokhoz. Számszerint 16 db. áll rendelkezésre, összképük pedig illik a telefon image-éhez (futurisztikus). Van kétfajta beállításunk is, egy a monitorral kapcsolatosokat, a másik inkább a testre szabást szolgálja. Rendelkezik a Xelibri4 a szokásos multimédia könyvtárral, amiben természetesen a képekben, hangokban, animációkban gyönyörködhetünk és módosítgathatjuk azokat. A telefonkönyv végül de nem utolsó sorban: A talán legfontosabb funkció ez esetben a „megfelelő” szócskával címkézhető. Tud mindent, amit egy telefonkönyvtől elvárhatunk, így az egy névhez több szám kapcsolása, valamint pl. a hanghívást. Játékokat azonban ne nagyon keressünk, mert ebben a típusban az pont nincs.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Meghökkentő forma
 • A nyakba akasztó rész
 • A Siemens belső
 • A csak naptár
 • Nem minden típussal kompatibilis
 • A töltője is Siemens


Amin érdemes lenne javítani:
 • Nincsenek játékok
 • Nincs WAP
 • Nincs infra
 • Nincs GPRS
 • Nincs e-mail
 • Néha picit lassan reagál


Ami nagyon tetszett:
 • A kisugárzó extravagancia
 • A divatos anyagok használata
 • A logikus menürendszer
 • Az ergonómiája
 • EMS
 • Képeslapok
 • Csengőhangok
 • Egygombos némítás
 • Hanghívás


Összegzés:
Bár a Xelibri konkrétan idén március után kezdet el csak hallatni magáról, több helyen aratott babérokat. Elsősorban divatkövetőknek ajánlható, de minden, ami a „csak” telefonhoz kell, az meg van benne, ráadásul Siemens minőségben. Esetleg néhány apró kivétellel. Itthoni áráról nem tudunk pontosan nyilatkozni, de világszinten is az alsó közepes áru készülékek közé tartozik. Talán még egy rá jellemző idézet foglalhatná össze a tapasztaltakat, úgy, ahogyan a xelibri igazgatója is nyilatkozott: „a Xelibri telefonok olyan divat-kiegészítők, amivel telefonálni is lehet.”
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.