Siemens SX1

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.00

Tudás: 8.43

Minőség: 7.43

Értékelés: 7.95 | Szavazatok: 7

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Nemrégen teszteltük a német gyártó idei évben megjelent csúcsmodelljét, ami egy afféle de-javu érzést keltett bennünk, ha nem is azt feltételezzük feltétlenül, hogy hiba van a „rendszerben”, érdemes kicsit elrévedezni azon, hogy egy ekkora versenypiacon, vajon van-e új a nap alatt.

Külsőleg innovatív forma kicsit dundi világát finom ívek törik meg. Fém hatás fut végig az SX1 egészén. Az ezüst, valamint a titán szín azt sugallja, hogy egy teljesen letisztult- konzervatív „német” értékeket magán viselő készüléket tartunk a kezünkben. A marokba mellesleg meglehetősen jól passzol és 110 grammja sem mondható nagy falatnak. Első pillantásra azonban mégis a hatalmas kijelző tűnik szembe, ami azon túl, hogy 65000 színt kezel 176x220 pixeles TFT, ami adottságaiból származtathatóan igen jól látható. Az öt irányú navigációs gomb, amelyről dióhéjban csak annyit említenénk, hogy kitűnő reagálású pontos alkalmatosság, amelyről többek közt a kamerát is gyorsan el tudjuk érni, és az alatta elhelyezkedő hívó gombok kellemesen nagy méretűek, ebből adódóan azok hamar működésbe hozhatóak. Ugyanez a mi véleményünk szerint nem mondható el a kijelzőt körülvevő billentyűkről, hiszen azok – bár méretileg rendben vannak - kezelhetőségileg meglehetősen kacifántosak. A tipikus „szokni kell” eset... Talán nem is véletlen, hogy a gyártó egy TypeGun nevű játékot is elraktározott a programok között, amivel kicsit gyakorolhatjuk be-billentyűzést és redukálhatjuk a bevitelre szánt időt. A hátsó felén található a digitális kamera /vga/ ami egy 640x480 pixelig terjedő képminőségben tud álló, vagy mozgóképet rögzíteni. Természetesen, mint más telefonoknál, itt is kiválaszthatjuk a kívánt kép méretet. Zoomolásra 4X méretig van lehetőség, a lejátszáshoz, pedig több program is rendelkezésünkre áll, amiket pl. a Kodak szoftverei is bizonyítanak. A memóriakártyán tárolt adatok ebből adódóan a komolyabb nyomtatókban, vagy a Kodak fényképkidolgozó boltokban is előhívhatóak. Akár alapállapotban, akár pedig a már speciálisan testre szabott, pl. kerettel, szöveggel díszített képeket is nyomtathatjuk. A mozgóképeknek is két opciója van: hanggal spékelt, illetve néma módban rögzíthetőek. A rendelkezésre álló méret vagy idő sajnos mindenféleképen fix, sajnos csak „közel” 1 perc, vagy „közel” 100 Kb-os tartalékból kell gazdálkodnunk.

A belső egy igényesen, de szolidan díszített animált menürendszerből áll össze. Amennyiben nem nézzük a legelső telefonba való visszalépés gombot, illetve a Sim kártya saját menüit, 3x4-es felosztást kapunk. Az SX1 a series platform 60-ast használja akárcsak skandináv versenytársa(i).A gyárilag 16 Mb-os multimédiás memória kártya néhány videó felvétel után eléggé kevésnek bizonyul és abban az esetben, ha nem vásárolunk hozzá nagyobb adattárolót, ebből kell gazdálkodnunk. Az előbbi általános állítás, csak azért fontos, mert pl. a telefonkönyv tárolókapacitása nem kalkulálható. Tudjuk róla, hogy egy számhoz akár 5-6 adat is hozzáadható, valamint az egyéni testre szabás (csengetés, fénykép) mellett kategóriákba is rendezhetjük a kontaktokat. Továbbá a 30 legfontosabb nevet hanghívással is elérhetjük. Az üzenetek szintén kifejlettek, nézhetjük ezt tároló kapacitásban, vagy a szolgáltatások tekintetében is. MMS, SMS, Email is van az SX1-ben és ehhez a csatolt állomány hozzárendelése után a GPRS 10 class lehet segítségünkre. Találhatunk egy jól kezelhető, meglepően felhasználóbarát naptárt, ami összekapcsolható a Microsoft hasonló programjaival. Amennyiben a naptárban lévő bejegyzések kifejtésre szorulnak, tárolhatunk, küldhetünk, fogadhatunk jegyzeteket. A szórakoztatásunkról a leírt kamerán túl többek közt egy Mp3 lejátszó áll rendelkezésünkre, aminek szintén csak a memória szabhat határt. De szerencsére van egy csak lefedettségtől függő FM rádió is. Továbbá a játékok, amik közül kifejezetten a Moziezt emelnénk ki, ami a kamera „sávját” használja és egy aktív akár mozgó élőháttérre vetít rá szúnyogokat, amiket a joystick segítségével kell lelőni, és így pontokat gyüjteni. Fantasztikus érdekessége, hogy a telefont magát kell mozgatni, hogy a kis vérszívókat eltalálhassuk. Amennyiben (bár ez hihetetlen lenne) ez a játék nem elég szórakoztató, esetleg saját kedvenc, pl. moto gp-jét részesíti előnyben azok számára ott a letöltés és a vele járó Wap, GPRS.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Az egyedi billentyűkiosztás
 • A multimédia kártya üzemelés közben is cserélhető
 • 110 gram egy PDA jellegű telefonnál feltétlenül pozitívum.
 • A 6610-re kisértetiesen hasonlitó design


Amin érdemes lenne javítani:
 • Az akkumulátor lapja kicsit gyenge minőségü
 • Nehéz behelyezni a sim kártyát
 • Esetenként túl hosszú a betöltési idő
 • A kamera – fényképezőgép - játék háromszög bármelyik része csak akkor működik, ha a másik kettő ki van kapcsolva.
 • Nincs vaku
 • Serceg a headset
 • A 16 Mb-os memória kevésnek bizonyult


Ami nagyon tetszett
 • Kamera
 • Diktafon
 • Fényképezőgép
 • +4X zoom
 • Kép formázás
 • 65000 színű kijelző
 • Rádió
 • Mp3 lejátszó
 • 30 db. polifónikus csengőhang
 • 5 állású joystick


Összegzés:
Bár a telefon meglehetősen hasonlít a 6600-ra, sőt némelyik alkalmazásnál a 6600 képe is van ott! Mégis külsőleg és belsőleg egyaránt találhatunk lényeges különbségeket. A series platform 60 persze azonos. A gombok elhelyezése szokatlan, de meg lehet szokni, a képernyő, a kamera és a moziez játék pedig csodálatos. Kicsit néha akadozik a szoftvere, de összefoglalva a Siemesesek megalkották a Siemeseseknek, ami nekik járt.
 
Köszönjük a Siemens támogatását tesztünkhöz.