Siemens SL65

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 3.00

Tudás: 2.00

Minőség: 7.00

Értékelés: 4.00 | Szavazatok: 1

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Már régebben is voltak az alapvetően konzervatívnak hitt német gyártónak érdekes, és egyedi próbálkozásai (lásd az alapkoncepció szerint a különlegességeket elváró vevőknek szánt Xelibri, mely telefonokban ott volt minden, ami a női szemek, szájak (inkább fülek) ingere). Aztán a semmiből megjelent a szétnyitató, SL55, és most egy esztendő elteltével, ennek kiteljesült variánsa, az SL65.

Külső:

A Siemens SL 65 akárcsak elődje szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Nehéz annyira predesztinálni, hogy melyik nem kezébe lett tervezve, de inkább maradt női készülék. Formavilága a jelenleg leginkább felfutó csúszka technológiát alkalmazza, amely által a gyártó megspórol egy külső kijelzőt, és közben még a gombok is védve vannak. Az élek kerekebbek, de magukban rejtik azt a csak Siemensre jellemző formavilágot is, ami a fejlett robottechnikát juttatja eszünkbe. Számunkra nagyon megnyerő az anyagok minősége, és az összeszerelés. Ötvözi a fém stabilitását, az alumínium köré elképzelt precizitással.
A monitor egy nagynak mondható, 130 X 130 pixeles TFT kijelző, ami kifejezetten jó minőségben jeleníti meg a tőle elvárható animációkat, grafikákat. Mindehhez, pedig a 65 000 színű kijelző párosul természetesen. A rejtett billentyűzet mihelyst előtűnik, tovább növeli a telefon eleganciáját. Ráadásul működése sem bonyolultabb, vagy más, mint a többi Siemens telefoné (ez ugyanis a tipikus ízlések, és pofonok helyzet). Hátránya csak annyi lehetne, hogy az Internet elérés annyira központivá vált, hogy elkerülhetetlen, hogy időnként arra tévedjen a kezünk. A tömege némiképp megnövekedtet, de a „kritikus” 100 grammos álomhatárt éppen, hogy nem éri el.
A digitális kamera e készülékben természetesen már integrált. A VGA képek készítésére, természetesen több méret lehetőség áll rendelkezésünkre 640x480-as méretig. 5 x zoommal látták el, és van egy 20mp. egységekben megnyilvánuló filmfelvevő kamera is. Szoftverileg még nem tökéletes, reméljük, ezen változtatnak majd a mérnökök. Extraként említhetnénk a Slideshowt, a fényerő szabályozást, és az önkioldót.

Belső:

A menü a 3X3 kiosztáson alapszik. Összességiben 10MB memória áll rendelkezésünkre, ami szinte biztosan elegendő, de itt a „kevesebb több” alapelv nem feltétlenül lenne követendő példa. Az animációk nem a legújabb divatot követik, de szépnek mondhatóak alapjaiban.
A telefonkönyv kapacitását a fent említett 10 Mb memóriából kell majd a felhasználóknak ki ügyeskedni, de ha ez sikerült funkciókat jócskán társíthatunk hozzá. Például itt van a több szám, címek, adatok, naptári bejegyzések hozzáadása, vagy külön kategóriaként említhető a kontaktokhoz csatolható képek, hangok, csoportok.
Az üzenetkezelés nem sok innovatív megoldással szolgált, de szerencsére semmi sem hiányzott belőle ezért csak felsorolásképpen írjuk le a lényeget: E-mail kliens, SMS, MMS, T9. A szabadidő menüpont játékokat (3D golf, 3D rally), letölthető java alkalmazásokat és egy WAP 2.0-ás böngészőt tartalmaz.
A szervezőben van a diktafon funkció, és természetesen a kifogástalan jól átlátható naptár is. Ezeken túl egy emlékeztetőt vehetünk kezelésbe, amely hasznossága sokak szerint felesleges a naptár mellett.
Ami szorosan e kategóriához kapcsolódik, de mégis gyakran külön helyezkedik el, az az extrák. Az Extrák alatt van az ébresztő, számológép, átváltó, és stopper , fájlkezelő, szinkronizáló funkciók. Természetesen az ébresztő jól testre szabható, és akárcsak a 40 szólamú csengőhangoknál itt is jól kihasználható a kitűnő hangszóró. Bluetooth kapcsolatra sajnos nincs lehetőség az SL65-ben, de a GPRS Class 10-et és HSCSD-t tudjuk használni.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Az eredetileg egyértelműen nőies telefon felvett némi férfias külsőt.
 • Egyedi slide technológia
 • Valamivel nehezebb, és vaskosabb az SL55-höz képest.
 • Kicsit körülményesek a beállítások


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Nincs Bluetooth
 • Gyengék az ikonok grafikai szempontból
 • Csupán 10Mb memória
 • Akadozó szoftver


Ami nagyon tetszett:
 • Fájlkezelés
 • 65 000 színu TFT kijelző
 • E-mail kliens
 • VGA kamera
 • MMS
 • Infra
 • Szinkronizáció
 • Egyedi megjelenés
 • Jó minőségű anyagok
 • Hosszú beszéd/ készenléti idő


Összegzés:
A Siemens SL 65 egy extravagáns megjelenésű, stabil és megbízható telefon. Gyakorlatilag a Bluetooth és a bővíthető memória az egyetlen olyan funkció, amit hiányolunk, de ezen kívül, minden megvan benne, ami egy pl. az üzleti életben tevékenykedő, és az elegáns rendezvényeket sem megvető nőnek kellhet. Az SL65 jó választásnak tűnik.
 
Köszönjük a Siemens támogatását tesztünkhöz.