Siemens SL55
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.50

Tudás: 7.50

Minőség: 7.50

Értékelés: 7.50 | Szavazatok: 4

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


A nemcsak GSM termékeirol híres német gyártó általában sok nagyon „hasonló” és csak ritkán nagy újító modellekkel áll elo. Amikor viszont ez utóbbi sikerül, olyankor tényleg meghatározó telefonok készülnek. A már több publikálásban kiadott GSM lexikonok, történelemkönyvek között is mérföldkonek számító SL10 tényleg effajta jelentos lépés volt, hiszen az elso színes kijelzos készülék mivoltán túl, az elso csúszó ajtóval ellátott telefon is. Ezekre a stabil alapokra építve készült el ez évben a Siemens SL55 is, ami szintén nagyot szólt.

A szemet gyönyörködteto készülék méreteit tekintve igencsak apró. Lekerekített formái szinte egy tojásszeru formát zárnak be. Remekül illik a noi tenyerekbe és kifogástalan anyaghasználatának köszönhetoen nem is recseg-ropog abban. Amikor kikerül ezekbol a zárt tenyerekbol és esetleg egy tárgyaló-, étkezo-, dohányzóasztalra kerül, alkalomadtán nyakban lógva pillantjuk meg, exkluzivitásának és különleges színkompozícióinak köszönhetoen kellemes vizuális élményt nyújt. Amikor megfelelo módon használjuk a PRO Slide technológiát, kellemesen lefedi a fül-száj közti távolságot és szintén ennek a technológiának köszönhetoen azon dogmákat is elfelejteti, minthogy „nem szeretem a kinyitható telefonokat…” A gombok becsukott állapotban is szinte teljesek. A négyirányú navigáció, ill. a piros, zöld gomb (ami nem mellékesen szerves része a telefon belso ívét végigköveto krómcsíknak.) ebben az állapotban is használható, ráadásul, mivel ezen apró részletek kidolgozására is figyeltek az összeszerelok, kellemes minoségu anyagokat használtak a gombokhoz is. Természetesen kinyitva már a számokat is képesek vagyunk használni, aminek szintén elofordul sok esetben olyasfajta hátránya, hogy kis méret rovására megy a használhatóság. Szerencsére ez a SL55-nél nincs így. További gombok vannak a telefon oldalán is, méghozzá a hangero szabályozó, a profil válltó és a diktafon. Szinte a mértani középpontban díszeleg az óriási méretu kijelzo, ami 4096 színt használ, minoségileg kevéssé pixeles, 101x80-as felbontású.

Belso tekintetében: egy szabványos 3x3-as menütérképet találunk. Logikus ember számára biztosan könnyen megszokható logikára épül. Ikonok is segítik az eligazodást, amikben szintén nem kellett csalódnunk. Mindennemu belso memóriát egy 1,6Mb nagyságú kártya kezel, ami egy nem-PDA telefonnál elegendo lehet. A telefonkönyv 500 nevet tud eltárolni és ezekhez természetesen egyéb bejegyzések, adatok is társíthatók Érdekessége, hogy a születésnapokat például a naptárral is összefüggésbe hozhatjuk, amivel ténylegesen elkerülhetjük a dátumok elfelejtését. A neveket és a hozzá tartozó adatokat megkülönböztethetjük egymástól a 8 különbözo csoport valamelyikébe való elhelyezéssel. Az üzenetek is jól szolgálnak a használatkor, mert a már említett billentyu kritériumok mellett a szoftver gyorsasága és stabilitása is itt mutatkozott meg. Lehetoség van összefuzött 760 karakteres sms-ek írására, van t9 szótár és végül, de nem utolsó sorban EMS és MMS küldése is adott. További örvendetes tulajdonságok, hogy van mentési lehetoség, mászkálás szövegen belül és a formázás sem elhanyagolható. A naptár is megállta helyét. Ez a funkció szinte minden olyan kényelmi és technikai igényt kielégit, amit elvárhatunk. Színes, több nézetu, aprólékos, pontos és kikapcsolt állapotban is muködésképes. Az intézo tartalmazza a készülékmemória kijelzését, a letöltések is itt eszközölhetok és nem utolsó sorban a képek és a 16 szólamú csengohang beállításokat is itt találjuk meg. Csatlakoztatható az SL55-hez egy kamera is, ami minoségileg kimagasló képeket képes készíteni (gsm viszonylatban) és kellemes meglepetést nyújt az is, hogy vakuval felszerelt.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Bejövo hívásnál a készülék némítható
 • Kompakt kivitelezés


Amin érdemes lenne javítani:
 • Nincs Bluetooth
 • Nincs ékezetes t9 szótár
 • Átlagosnál gyengébb GPRS
 • Gyenge akkumulátor


Ami nagyon tetszett:
 • Infra port
 • Polifonikus csengohangok
 • Pop3 kliens
 • Gyors, stabil szoftver
 • Java
 • MMS
 • EMS
 • Naptár
 • Színes kijelzo
 • Csatlakoztatható fényképezogép


Összegzés:
Ritka, hogy egy ilyen kis méretu készülék ennyi mindent tudjon, ráadásul ilyen minoségben és szoftverileg sem elhanyagolt módon. A tökéletes no tökéletes kiegészítoje is lehetne, de innen mélyfilozófiai viták szoktak elkezdodni. A kamera csak külsoleg csatlakoztatható, de minoségileg már-már kifogástalan képeket készíthetünk vele. Persze, csak ha az akkumulátorunk kibírja, mert sajnos a táp csak 2 napra elegendo.
 
Köszönjük a Kékrózsa GSM (a Rózsakert bevásárlóközpontban) támogatását tesztünkhöz.