Siemens SF65
3

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 3.00

Tudás: 10.00

Minőség: 1.00

Értékelés: 4.67 | Szavazatok: 1

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!
Megjelenés

A teszt készülékeknél már-már megszokott módon, most se vitték túlzásba a csomagolását. Egy fehér doboz, egy fehér telefon, meg egy fekete töltő. Ennyi. Sajnos sem kábelt, sem CD-t nem kaptunk hozzá. A telefon használata során az első próbatétel a telefon akksijának a kivétele volt. Nem árt hozzá valamiféle kis csavarhúzó, mert különben megjárhatjuk, főleg ha útközben egyszer lefagyna a telefon. A SIM kártya cseréje emiatt kifejezetten nehézkes.
Kézbe véve a telefont kicsit úgy tűnik, mintha egy apple IPOD-ot tartanánk a kezünkben, csak kissé összement. Szép a telefon, úgynevezett pollar fehér színű. A készülék oldalán találhatóak a hangerőszabályzó gombok, és a fényképező gomb. A fényképező objektíve mellett egy kis vaku fényt találunk. Hiába is keresgélünk tovább, a külső kijelzőnek csak a hűlt helyét találjuk. Ez egy negatívum, mível minden alkalommal, mikor kiváncsiak vagyunk, hogy pl. hány óra vagy hogy ki hívott, ki kell nyitogatnunk a telefont. Egyetlen egy kis LEDecske mutatja, ha hívásunk vagy esetleg üzenetünk jön. A telefon töltésekor viszont már ez sem világít.
Amint kinyitjuk a kis aranyost, kissé szokni kell majd a szemünknek a látványt. Érdekes megoldás. A hangszoró mellett jobbra és balra van egy mínusz és a plusz jel, míg a kijelző alján szintén van két gombocska. Az hogy ezek mire jók, majd a kamera résznél megtudhatjuk. A billentyűzete szép, beleolvad a telefon házába. Kezelése már nem ennyire szép, kissé határozott gombnyomást igényel, mert különben nem hajlandó reagálni. Hardcore sms-ezőknek nem ajánlott.

Kijelző

A kijelző 128*160 pixel 65 ezer színnel és TFT technólógiával készült. A kijelző jó minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett közepesen jól látható. Menüjében 3*3-as ikonos nézetet találunk, ami csúnya szürke színben van megrajzolva. A vodafone-os vagy T-mobilos változat menüje valószínűleg színes lesz. A készülék egyik hiányossága, hogy nem állíthatjuk a betű méretét, viszont elég nagyok a betűk, és jól látszódnak.

Akkumulátor

Az akkumulátor 660 mAh kapacítású Li-ion. A gyártó szerint ez kb. 4 óra beszélgetésre, és 400 óra készenléti időre elég. A teszt során egészen jól bírta a kiképzést, mert 3-4 napig is elfutkosott egy töltéssel, pedig a fényképezőt és a wap böngészőt is próbára tettük.

Csengőhang, hangrögzítés

64 szólamú polifónikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. Hangszórója a készülék külsején található. Viszonylag szépen szól, jobban mint az elődje a Siemens CFX65. Digitális hangot is meg tud szólaltatni a midi-n kívül, de ez valamilyen saját formátum. MP3-t és AMR-t nem volt hajlandó lejátszani. A csengőtárunkat wapról és infrán keresztül is bővíthetjük. A telefon kezeli a hangutasításokat is. Dupla mintavételezéssel még zajos környezetben is jól felismeri az utasítást. Beszélgetés közben színtén rögzíthetjük a bészédünket.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 500 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet nem rendelhetünk. Sajnos a telefon nem tudja egyszerre kezelni a SIM és a belső telefonykönyvet, ezért el kell döntenünk, hogy melyiket akarjuk használni. Amenyiben a telefon memóriája mellett döntünk, akkor több bejegyzést is tárolhatunk egy névhez. Hanghívás rendelhető névhez is.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Hogy mennyi SMS vagy MMS tárolására képes a telefon az nem derül ki, de százalékos mutató mutatja mennyi van még hátra a szabad helyből. Két jó dolog is található az üzeneteknél: az egyik, mikor smst írunk és megnyomjuk a csillag gombot, akkor előugrik a szimbólum táblázat, melyben billentyűzet gombjaihoz vannak rendelve a különböző szimbólumok. A bal oldali soft key nyomogatásával válthatunk a táblák között, és a szám billentyűk segítségével könnyedén és gyorsan bevihetjük a kívánt szímbólumot. Sajnos maga az sms írás elég lassan megy. A mások hasznos dolog, hogy MMS írásnál a kép, a szöveg és a hang beszúrás bal oldalt egy oszlopban jelenik meg, amelyek között a fel-le gombbal tudunk navigálni. Ami viszont nem tetszett, hogy nem mentette el automatikusan a kimenő sms-eket.

Testreszabhatóság

Sajnos ezen a téren a telefon sokkal nem nagyon büszkélkedhet. A menüben szereplő ikonokat nem változtathatjuk más színűre, a menük színét sem, vagyis nem lehet rá témákat rakni. Viszont amit beteszünk főmenüképet, az az összes menüpont alatt halványan látszik. Az előre definiált profilokat nem változtathatjuk meg, és nem is készíthetünk újakat. A csillag gomb hosszan nyomásával tudjuk teljesen elhalkítani a telefont. Természetesen az eseményekhez különbőző hanghatásokat lehet rendelni. Beállíthatjuk azt is, hogy kinyitásra automatikusan fogadja-e a hívást vagy sem.

Alkalmazások és extrák

My stuff : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok stb... Új könyvtárak létrehozására nincs lehetőség. Jópofa, hogy egy képre lépve a jobbra nyillal nézhetjük meg a képet.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Sajnos havi nézetben nem választhatunk napot.
Ébresztoóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon. Automatikus ki/be kapcsolás is található a készülékben.
Számológép: egy egyszerű általános számológép
Hangfelvétel: készíthetünk hangfelvételt, felvehetjük a beszélgetéseinket is.


Kommunikáció

Kommunikációja a kábelen kívül az infrára kozlátozódik. Elég körülményes összekötni a számítógéppel, viszont a Fujitsu Siemens Pocket PC-vel remekül megértették egymást. Az infrán keresztül küldhetünk és fogadhatunk fájlokat. Tetszett, hogy mikor egy eszközzel kommunikált, kiírta a telefon vagy számítógép nevét.

Java

Támogatja a JAVAMidp2.0-át. Sajnos a gyakorlatban nem sikerült ezt igazolni, mert a teszttelefonunk JAVA része nem működött.

Fényképező

Maximálisan 1280*960-as képet képes készíteni (még kezeli a 320*240 és a 160*120-as felbontást is). 4x-es digitális zoommal is rendelkezik, viszont a zoom használata során automatikusan csökkenti a kép méretét, tehát 4*es zoom-nál már csak 320*240-es képet kapunk.
Hogyan is tudunk fényképezni? Hasonló a módszer, mint a Nokia 6260-nál, csak kissé jobban van kivitelezve a dolog. Elfordítva 180 fokkal a kijelzőt, majd visszahajtva, egyből kamera üzemmódba vált a telefon. Akkor tarjuk megfelelően a telefont, ha a hangerőszabályzó gombok fölfelé néznek. Ilyen összehajtott üzemmódban olyan a telefon, mint egy mini fényképezőgép. A belső hangszorón lévő plusz, mínusz gombbal zoom-olhatunk, míg a kijelző alatt lévő gombok a kamera menüjébe engednek betekintést, ahol bőséges a kínálat. Tetszett, hogy mikor a gép menti a képünket, a kereső ablak alatta is üzemelt. Egy telejes felbontású kép 200-300 kbyte-ot foglal. Sajnos elég homályosak és sötétek a képek. A rivális telefonok fényképezőjét meg se közelíti.

Videó

Videók készítésére és lejátszására nem alkalmas a készülék.

Memória

A memória terén nem lehet panaszunk, mert vagy 20 megabájt memóriával rendelkezik a készülék. Százalékra és tételesen darabszámra is kiirathatjuk, hogy milyen dolgok vannak a telefonunkban. Ez egy jó pont.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 1.2.1-es wap szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, letöltésére. Sajnos a telefon egyik leggyengébb pontja a böngésző lett. Pl.: az olcsosms-re, vagy az alcaportalra nem is lehetett belépni...

Amit érdekesnek találtunk:
 • Lassú szoftware
 • Öteletes sms szimbólum készlet
 • Jól kezelhető kamera mód
 • Nincs külső kijelző
 • Kissé kemény gombok


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Fényképező minősége
 • Wap böngészőt kicserélni egy jobbra
 • Akkumlátor könnyebb levétele


Ami nagyon tetszett:
 • Desing, ami Apple Ipodra emlékeztet
 • Kiforgatható kijelző
 • Kicsi méret


A tesztelés során készített képek:

Összegzés

Egy szép igényes kinézetű készülék, közepes tudással, főleg olyanoknak, akik telefonáláson és SMS-ezésen kivül másra nem használják a telefonjukat.

 
Köszönjük a Siemens támogatását tesztünkhöz.