Siemens S55
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.89

Tudás: 7.67

Minőség: 7.22

Értékelés: 7.59 | Szavazatok: 9

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


A közelmúltban mutatta be legújabb - elsosorban a fiatalos középgeneráció számára címzett - mobiltelefonját a német Siemens. Egy komoly image váltáson esett át a cég és az eladási statisztikákra hivatkozva bátran kijelenthetjük, hogy komoly piaci részesedést tudhat magáénak. Talán nem is véletlen, hogy a gyártó bekerült a top 5 IT-telekommunikációs cég listájára, amit természetesen nettó árbevétel után osztályoztak a „figyelo: trend” munkatársai.

A korral és a kor divatáramlataival folyamatosan lépést tartó Siemens nemrégiben piacra dobta az S55-ös telefonját, ami tesztünk alapján is úgy tunik, beváltotta a hozzá fuzött reményeket. A telefon külsejét vizsgálgatva, a * 55 szériában egy teljesen kikerekített, gömbölyded elemekkel gazdagon ellátott designnal találjuk szembe magunkat. Futurisztikus, de ugyanakkor elegáns kivitelezés e mértékben csak ritkán található meg telefonoknál. Általában a mérleg valamelyik irányba mindig eldol. Sokak ezt az alakzatot szappantartóformának nevezik, de mi inkább a gusztusosan ovális jelzot használnánk rá. Mindemellett természetesen ergonómiája sem elhanyagolható, kellemes tapintású, jól megfogható darabról van szó. Színezete, azaz a kékes fehér elolap, továbbá az ezüst szürke gombsor csak erosítik a futurisztikus összhatást. A gombsorban is történtek kisebb-nagyobb változtatások: sokkal íveltebbek lettek és a navigációs „joystick” is megújult. Ez utobbinak köszönhetoen egyszeri lefelé nyomással a telefonkönyvet, felfelé a hangtárcsázást, balra a GPRS-t jobbra pedig a menüt érhetjük el. A kijelzo is bátran emelheti fel a kesztyut a párbajban (amire a versenytársak hívták ki) ugyanis mostantól a Siemens repertoárjába is bekerültek a 256 színu monitorok. Mindezen áldásos képességeket az S55 meglepoen jól használja ki. Finom, jól látható színezete, valamint kontrasztos árnyazata jó képviszonyokat biztosít. Ezen természetesen élvezhetoen jelennek meg a különbözo animációk, letöltések, ikonok, grafikák. Meg persze a képernyokímélok, és intró-outrok (ki-bejelentkezok, amik alapállapot szerint halacskák)

A menüt vizsgálgatva a következoket tapasztalhatjuk. Egy réges-régen tesztelt Ericsson, a t68-hoz meglehetosen hasonló ikonokkal, szintén „azonos” kiosztású menürendszert találunk (3x3). A telefonkönyv menürendszere szintén emlékeztet a már említett telefonéhoz. Akárcsak a t68 esetében lehetoségünk van a dinamikus memória testre szabására, mi oszthatjuk be és eltávolítással rögzíthetjük milyen adatokat akarunk, tartunk fontosnak egy „névjegykártya” eltárolásánál. Lehetoségünk van emlékeztetoket is hozzávésni egy-egy számhoz és ezért pl. kisebb eséllyel felejtjük el a partnereink születésnapját. Ezek a tárolt adatok szorosan összefüggenek a naptárral, ahol a tárolt információkat külön is megjeleníthetjük. (mondanunk sem kell, hogy hála a színes kijelzonek, ezek piros színben pompáznak) A neveket csoportosíthatjuk is illetve a kialakított csoportok közül tudunk kollektív sms-t küldeni, vagy csak ezek között gyorsabban keresni.

Módunkban áll továbbá e menü ponton belül 8 hívócsoportot megkülönböztetni, és ezeket, egyedi arculati elemekkel megkülönböztetni egymástól (logó, csengohang, vibra).

Üzenetek: a szokásos SMS és az egyre gyakoribb EMS-en kívül még MMS-t és e-mailt is tudunk küldeni, fogadni. Ezek pontos definícióit úgy gondoljuk nem kell bemutatni, de ha esetleg mégis, ajánljuk figyelmükbe korábbi tesztjeinket. Összekapcsolva több mint 750 karakteres üzeneteket tudunk elküldeni és ezeket egyszeruen hangokkal, multimédiás képekkel is tudjuk fuszerezni. A telefon szerencsés logikája automatikusan menti az elküldött üzeneteket, amit igény esetén kell külön törülnünk. A már említett naptár a következo menüpont az elmondottakon kívül; csak annyit érdemes róla tudni, hogy az S55 tudja a napi-havi nézetet ábrázolni, a színeket jó használja ki, valamint, hogy mikor, mennyit és milyen napokon ébresszen. Az intézo menü alatt találhatjuk a letöltött csengohangokat, logókat, képeket, Java alkalmazásokat, továbbá a memória állapot kijelzojét. Itt nyílik lehetoség a különlegesen precíz testre szabásokra. Azon belül csak a polifonikus csengodallamokat említenénk meg, mert ezek messze meghaladják az elvártakat minoségük tekintetében. Végül pedig feltétlenül említést kell tennünk a vakuval ellátott digitális kameráról, (amirol nem tudjuk, hogy része lesz-e a Magyarországon közeljövoben forgalmazásra kerülo alap csomagnak avagy sem.) A fényképezogéppel készített képek más telefonokra, vagy e-mail címekre a GPRS segítségével pillanatok alatt elküldhetok. De mivel a telefonon infra port is el van helyezve a megfelelo háttérrel akár rögtön nyomtathatjuk is mondjuk késo esti felvételeinket.

Amit érdekesnek találtunk
 • Sok megoldást láttunk már tesztelt telefonokból visszaköszönni
 • Új design


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Nehezen nyomható a yes/no gomb
 • Nincsenek alapértelmezett számok
 • Nehezen leszedheto hátlap
 • Rendkívül kevés a memória: kevesebb mint 1 mega


Ami nagyon tetszett:
 • GSM 900/1800/1900 norma
 • Vakus – digitális fényképezogép
 • Totális testreszabhatóság
 • Gazdag szolgáltatásválaszték
 • Polifonikus csengohangok
 • Színes képernyo
 • Igényes kivitelezés
 • Kis súly: 95 gramm
 • Ikonos menürendszer
 • MMS
 • EMS
 • WAP
 • GPRS
 • Infra


Összegzés:
Mindent egybevetve az idei év „szinte” biztos befutói között tartjuk számon az S55-öst. Minden általánosan felmerülo igényt igyekszik kielégíteni, legyen az a kommunikációs lehetoségek minden ismert válfaja, vagy a vizuális „nyalánkságok” eddigi legszebb összessége. Mindez pedig 3 normában, gyárilag csomagban mellékelve az adat szinkronalizációs CD-vel, kábellel.
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.