Siemens CX75

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.00

Tudás: 4.50

Minőség: 6.50

Értékelés: 6.00 | Szavazatok: 2

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Megjelenés

A Siemens új sorozata elérkezett hozzánk is. Első ránézésre elegáns készüléket fogunk a kezünkben, s nem kell attól félnük, hogy elveszik majd a markunban, mert jó nagy darabra sikeredett. Kb 1 cm-rel hosszabb a mostani készülékeknél. A hangszoró feletti rész krómozott, és eléggé tetszetős. Egyedüli dolog ami megtöri a készülék szépségét a kicsi kijelző, ami aránytalan a telefon méretével. Gombjai jól kezelhetőek, kivéve a joystick alatt található wap gyorsgomb, melyet elég nehéz benyomni. A joystick néha félreérzékeli a benyomást, mely főleg fényképezéskor lehet zavaró. A készülék hátoldalán találunk két nagyobb lyukat, az egyiket egy ezüst keret veszi körül, ami hirdeti, hogy ez egy 1,3 Mpixeles kamera, a másik lyuk pedig a külső antennának szolgál. Ezenkívül az oldalán találunk két gyorsgombot is. A RS-MMC kártya a telefon aljára került, kiszedése és behelyezése plusz eszközt igényel, mely lehet pl a hátlap pöcke. Ha kivesszük a kártyát, elötte ne felejtsük el a kártya eltávolítása menüpont aktiválását! A telefonhoz a töltőn és leíráson kívül még egy mini cd is jár.

Kijelző

A kijelző 132*176 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is kitűnően látható. A színek is elég szépek. A kijelző egyetlen hibája, a mérete, ugyanis fizikailag és felbontásilag is kicsi manapság, mikor az alap méret már a minimum 176*220 pixel (lásd 65-ös sorozat). A gyengén látok is bátran vehetnek ilyen telefon, ugyanis a betüméret lehet hatalmas is, így bárki jól láthatja a tartalmat. Menüje 3*3-as elrendezésű és végre valamelyest színesek az ikonok a régi szürke helyett.

Akkumulátor

Az akkumulátor 750 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez kb. 5 óra beszélgetésre, és 250 óra készenléti időre elég. Viszonylag kevés használattal sokáig bírja a telefon, akár 4 napig is, de ha sokat nyomkodjuk és mp3-at is hallgatunk rajta a használati idő lecsökkenhet 1-2 napra is.

Csengőhang

Polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék, és kezeli az mp3-at és AAC hangokat is. Hangszórója egész jó és hangos. Az MP3 hangokat beállíthatjuk csengőhangnak is. SMS-hez és különböző eseményekhez is rendelhetünk hangokat. A telefon kihangosítható beszéd közben és akár a mikrofont is kikapcsolhatjuk.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez rengetek adatot tárolhatunk, még az illető ICQ számát is.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A teszt készülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenet írásnál lehet változtatni a karakterek méretét is. Maximum 100 üzenetet tárolhatunk a telefonban.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. A profilok segítségével a környezetünkhöz szabhatjuk a készüléket.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be: képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is létrehozhatunk.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy bővített általános számológép memória funkcióval, gyökvonással és négyzetre emeléssel felturbózva.
Hangfelvétel: készíthetünk hangfelvételt, amennyiben benyomjuk a készülék oldalán található gombot.
Push to Talk: a T-mobile hálózatán akár már használhatjuk is.
E-mail kilens.
Mp3 lejátszó: szépen szól, csinálhatunk lejátszási listákat is.

Kommunikáció

Van infraportja, bluetooth és GPRS, de nem támogatja az EDGE hálózatot.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is.

Fényképező

Maximálisan 1280*1024-es képet képes készíteni (még kezeli a 640*480 és 180*240-es felbontást is). Könnyen kezelhető a fényképező modul, csak kicsit nehézkes eltalálni a joystickot. Digitális Zoomja maximum 5*ös. A képek minősége viszonylag jónak mondható.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96 és 176*144-es felbontású 3GP videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes, a visszajátszási sebesség pedig lassú és akadozik, főleg amikor memória kártyáról játszunk le.

Memória

A telefonban 14 mega memória áll rendelkezésünkre. Ebből kb 8 mega ami szabadon felhasználható, a maradék a telefonkönyvvé. Ezenkívül RS-MMC kártyával bővíthetjük.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Kissé nagy készülék ház, kis kijelzővel
 • Jól felszerelt telefon
 • Joystick néha pontatlan volt
 • A WAP gyorsgomb nehezen nyomható meg


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Nagyobb felbontású és méretű kijelző
 • Memória kártya ki- és behelyezésének egyszerűsítése
 • EDGE támogatás
 • Kissé lassú software


Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségő kijelző, még erős napfényben is
 • Szépen szól az MP3
 • Rengeteg minden megtalálható benne
 • Jól kezelhető a mellékelt software


A tesztelés során készített képek:

Összegzés

Egy jól kigondolt nagy tudású középkategóriás készülék. Sajnos a kijelző minőségének javulása a méretének és a felbontásának csökkenését eredményezte, de ettől függetlenül egy tartos és jól használható készülék.

2005. szeptember 2.

 
Köszönjük a Siemens támogatását tesztünkhöz.