Siemens CL75

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.50

Tudás: 4.00

Minőség: 3.50

Értékelés: 5.00 | Szavazatok: 2

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

Egy tipikus női telefonnal van dolga annak, aki a kezébe veszi a Siemens új CL75-ös készülékét. Szép formatervezés, jó színösszeállítás jellemzi. Mielőtt kinyitnánk a telefont már meg is tekinthetjük a külső kijelzőt, ami 65 ezer szín megjelenítésére képes és önarckép készítésénél is használható. A kijelző fölött bújik meg a VGA kamera. Sajnos a mobilfényről jelen esetben le kell mondanunk. Oldalán találjuk a Push-to-Talk gombot, és a kamera bekapcsoló gombját, míg a másik oldalán a hangerő szabályzót és az infra portot.
Kinyitva a telefont furcsa látvány fogad bennünket. Ugyanis a belső kijlező helyén egy tükröt találunk egészen addig míg be nem kapcsoljuk. Billentyűi szépek és jó nagyok. Kényelmes velük az írás. Külön billentyű van a tükörhöz rendelve, vagyis ha hosszan megnyomjuk, kikapcsolja a kijelzőt és csak a tükör marad. A dobozában a szokásos töltőn és leíráson kívül mást nem találunk.

Kijelző

A kijelző 132*176 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is kitűnően látható. A színek is elég szépek, egyetlen hibája a mérete; egy kicsivel nagyobb kijelző is elfért volna benne. A gyengénlátok is bátran vehetnek ilyen telefont, ugyanis a betűméretet nagyon nagyra is lehet állítani, így bárki jó láthatja. Menüje 3*4-es elrendezésű és végre valamelyest színesek az ikonok a régi szürke helyett.

Akkumulátor

Az akkumulátor 780 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez kb. 3 óra beszélgetésre, és 220 óra készenléti időre elég. Viszonylag kevés használattal sokáig bírja a telefon, akár 3-4 napig is, gyakoribb használatnál természetesen ez az idő csökken.

Csengőhang

40 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de nem kezeli az mp3-at. Hangszórójának minősége egész jó és hangos is. SMS-hez és különböző eseményekhez is rendelhetünk hangokat. A telefon kihangosítható beszéd közben és akár a mikrofont is kikapcsolhatjuk.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 500 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezettként. Bejegyzésekhez összesen 20 adatot tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A tesztelt készülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenet írásnál lehet változtatni a karakterek méretét is. Maximum 100 üzenetet tárolhatunk a telefonban.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. A profilok segítségével a környezetünkhöz szabhatjuk a készüléket.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy bővített általános számológép memória funkcióval, gyökvonással és négyzetre emeléssel felturbózva.
Hangfelvétel: készíthetünk hangfelvételt, amennyiben benyomjuk a készülék oldalán található gombot.


Kommunikáció

Van infra portja, de bluetooth nincs. A GPRS segítségével wapolhatunk. Támogatja a Push-to-Talk szolgáltatást is.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is.

Fényképező

Maximálisan 640*480-es képet képes készíteni. Könnyen kezelhető a fényképező modul. Digitális zoomja maximum 4*-es. A képek minősége gyengének mondható, főleg a távoli képeknél kissé homályosak és összefolynak.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96 felbontású 3GP videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes.

Memória

A telefonban 11 mega memória áll rendelkezésünkre. Ez szabadon felhasználható. Memória kártya bővítési lehetőség nincs.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Tükör kijelző
 • Szép design
 • Cserélhető fedlapok
 • Csak 90 mp rögzíthető videónál
Amit érdemes lenne változtatni:
 • Nagyobb felbontású és méretű kijelző
 • Memória kártya támogatás
 • EDGE támogatás
 • Bluetooth támogatás
Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű kijelző, még erős napfényben is
 • Nőknek van tervezve
 • Rengeteg minden megtalálható benne
A tesztelés során készített képek:


Összegzés

Szép design-os készülék, főleg nőknek. Ötletes tükör funkció, viszonylag nagy tudás.

2006. február 3.

 
Köszönjük a Siemens támogatását tesztünkhöz.