Siemens CFX65

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.00

Tudás: 4.00

Minőség: 4.80

Értékelés: 5.27 | Szavazatok: 5

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Megjelenés

Kibontva a készülék dobozát a szokásos kép fogad minket. Egy kicsit mélyebre nyúlva a dobozban megtaláljuk az akkumlátort, hátlapot és végül a több nyelvű kézikönyveket. Magyar nem volt közte. A telefon formailag a Siemens CF62 –höz hasonlít, antennáját jobban lekerekítették, kapott egy nagyobb külső kijelzőt fehér háttérvilágítással, egy VGA kamerát egy beépített vaku fénnyel. Kívül és belül a telefon színe a lilától kékig változik, atól függően, hogy hogy fordítjuk és hogy esik rá a fény. A telefont szerintem nőnek tervezhették, mert színvilága és formája ezt tükrözi. A készülék oldalán található a kis infraport, a másikon pedig a hangerő szabályzó gombok. Csukott állapotban a felső a külső kijelző világítását, míg az alsó hosszan megnyomásával zseblámpaként is használhatjuk. Billentyűzete könnyedén és pontosan használható, még azoknak is akiknek kissé nagyobbak az ujjaik.

Kijelző

Külső kijelzője fekete-fehér fehér háttérvilágítással (96*64). Nyitott állapotban is világít és mutatja az időt, töltöttséget, hálózati térerőt. (Belépve a naptárba, eltűnik a külső kijelző tartalma.) Belső kijelzője 128*160 pixel (cStn) 65 szín megjelenítésére képes. De ez csak a papírforma, sajnos a kijelző frissítése elég lassú, ezért főleg a játékoknál és a fényképezésnél a mozgások elég szellemképesek. Nagyfényben viszonylag jól látható. Állítható a kijelző fényereje és kontrasztja is ez pozitívum.

Akkumlátor

A 600 mAh Litium ion akkumlátor gyári adatok szerint 3:20 perc beszélgetésre, és 200 óra készenléti időt biztosítanak. Gyakorlatban használattól függően 2-4 napot megy a telefon Kicsit kevesebb, mint 2 óra alatt feltölthető az akkumlátora.

Csengőhang

Valószínüleg 40 szólamú a csengőhangja, bár erre sehol nem találtam utalást. Szépen szólnak a csengőhangok, bár nagyon hiányzott belőle a mélyhangok. Mivel a hangszóró a telefon hátulján van, így ha lerakjuk halkabban fog szólni a csengés. A telefon képes egyszerre rezegni és csörögni is. Rezgésnél kiválasztható, hogy milyen módon rezegjen. Szinte minden eseményhez rendelhetünk, még a flip kinyitásához és a bezárásához is. Kezeli a midi, sp-midi, MMF, Amr formátumokat.

Telefonkönyv

Mikor bekapcsoljuk először a telefont, felajánlja, hogy bemásolj a sim kártyánkról az összes telefonszámot a telefon memóriájába. Összesen 250 bejegyzést tárolhatunk, mindegyihez különböző adatokat írhatunk be. Bekapcsolhatjuk a bővített üzemmódot így még több adatot vihetünk be. Fényképet is rendelhetünk a nevekhez. Előre definiált csoportokba rendezhetjük bejegyzéseinket és minden csoporthoz külön csengőhangot is rendelhetünk.

Üzenetek

Összesen 100 üzenet tárolására van lehetőségünk. Küldhetünk SMS-t, EMS-t és MMS-t is. Maximálisan 760 karakter hosszúságú lehet egy SMS vagy EMS. Van karakter számláló is. Sőt, formázhatjuk az üzeneteket is, és más kompatibilis készüléken meg is jeleníthetőek. MMS-nél maximum 100 kbyte lehet az üzenet mérete. (előre be lehet állítani, hogy mekkora méretnél reklamáljon a telefon 30,50,100 kb). Beszúrhatunk képeket, hangokat, szöveget és rengeteg oldalt. Én 20 oldalnál tovább nem probálkoztam.

A telefon tartalmaz e-mail kliens is, sokrétű beállítási lehetőségekkel.

Testreszabhatóság

A telefont teljesen az igényeikhez szabhatjuk. Lehet különböző színsémákat beállítani (a teszt készülékben sajnos csak egy volt), háttérképet, ki-be kapcsolási képet. Állíthatjuk, hogy a menüben a betűméret kicsi vagy nagy legyen. Beállíthatunk képernyőkímélőt is. Különböző profilokat definiálhatunk, melyben be beállíthatjuk, hogy csengjen vagy rezegjen csak a telefon, különböző események milyen hangerővel szóljanak (hívások, üzenetek, ébresztőóra, szervező, rendszer, alkalmazások stb.) Beállíthatjuk a kijelző fényerejét, kontrasztját. Továbbá szinte minden eseményhez rendelhetünk dallamot vagy hangeffektet. Programozhatjuk a két soft billentyűt és a navigációs gombok alatt található gyors billentyűt is.

Alkalmazások és extrák

File manager: cuccaim névre fordították a készítők, itt tárolhatjuk a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, színsémák, játékok, animációk stb. Az előre meghatározott mappákba saját mappákat is hozhatunk létre. A telefon támogatja a másol és beilleszt funkciókat is, sőt egyszerre több fájl is kijelölhetünk.

Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés stb. Eseményeinket kategorizálhatjuk, és olyan bejegyzést is létrehozhatunk, ahol az általunk felvett hangot játssza vissza nekünk a telefon.
Ezenkívül rendelkezésünkre állnak: emlékeztetők, feladatok, jegyzetek, stopper, visszaszámláló. Találunk még egy világórát is.
Ébresztőóra: beállíthatjuk melyik napokon ébresszen a telefon.
Számológép: az általános számológépen kívül bekapcsolva a bővített üzemmódot egészen komoly kis számológépet tudhatunk a zsebünkben.
Árfolyam váltó: neve nem egészen takarja képességeit, ugyanis inkább mértékegység átváltónak kellett volna elnevezni.

Kommunikáció

Egyedüli kommunikációja a külvilággal az infrája. Küldhetünk és fogadhatunk vele képeket, csengőhangokat, játékokat. A Bluetooth-t sajnos nem támogatja.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. A teszt készülékben egy játék volt előre telepítve. Sajnos java motorja kissé lassú, ezért a „3d-s” játékok szaggatva futottak rajta. Viszont a kártyás, tetris, vagy táblás játékok sebessége jó.

Fényképező

Maximálisan VGA felbontást (640*480) használhatunk. Fénykép mérete lehet:640*480, 320*240, 160*120, 132*176 vagy 130*130 lehet. Sajnos nem állíthatjuk a kép minőségét, exponálási időt automatikusan vagy manuálisan állíthatjuk, éjszakai üzemód helyett a vakut használhatjuk, melynek maximális hatótávolsága 50 cm (lehet külső vakut is kapni hozzá) Némely esetben jól szolgálhat, de legtöbbször annyira fényes, hogy a lényeg helyett csak egy fehér paca látszik. Fényképezéshez választhatunk effektet (dreamscape, fekete-fehér, ódon), illetve képkeretet. Van önkioldó is. Maximálisan 4*es digitális zoom-ot használhatunk, akár 640*480as felbontásban is. Fényképezés közben sajnos csak a zoom-ot és a fényerőt állíthatjuk. Képminősége a közepes kategóriába tartozik. Néha értelmetlenül nagy képeket kreál, nekem a maximum 180 kbyte volt.

Memória

Összesen 4 mbyte memóriát tartalmaz a készülék, ebből 3,29et használhatunk mi. A többi a telefonkönyv és a naptár bejegyzéseinek van fenntartva.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as wap szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • világít a külső kijelző is mikor nyitva van a készülék
 • naptár üzemmódban üres a külső kijelző
 • némelyik fénykép indokolatlan nagy méretű
 • infra nem kapcsol ki automatán


Amin érdemes lenne javítani:
 • kijelző minőségén
 • java motor gyorsítása
 • fényképezett képek szerkeszthetőségét (átméretezés, forgatás stb.)
 • Kissé lassan jön be a fényképező
 • Csupán két sávos (900/1800 Mhz)


Ami nagyon tetszett:
 • nagyon jó naptár
 • mértékegység váltó
 • file manager
 • „zseblámpa” funkció
 • Könnyű és kis helyen is elfér


A tesztelés során készített képek:

Összegzés:
Szolgáltatásaiban kitűnő készülék. Ha egy kicsivel jobb kijelzője lenne akár 5öst is érdemelhetne. Színvilágát és méretét tekintve inkább hölgyeknek ajánlható. Méltó utódja a Siemens CF62-nek.

 
Köszönjük a Siemens támogatását tesztünkhöz.