Sharp GX-25

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.00

Tudás: 7.00

Minőség: 8.40

Értékelés: 7.80 | Szavazatok: 5


Nézze meg további tesztjeinket is!

OLVASÓI TESZT


A Sharp GX30 megjelenése után a gyártó egy középkategóriás telefont igyekezett készíteni, árban és tudásban a GX15 és a GX30 közé pozícionálva e készüléket. Lényegében tekinthetjük e két készülék hibridjének a 25-ös modellt, előbbinek memóriájának nagyságát, kameráját, fejlettebb naptárkezelését, utóbbinak a csodálatos 262000 színű TFT kijelzőjét átvéve. Dizájnban a bevált kagylóhéj formát választották, a Sharpnál megszokottól eltérő formavilágban materializálva.

Megjelenés

Az eddigi Sharp modelleknél a készülék lényegesen kisebbre és könnyebbre sikeredett. Alapszínei a fekete és ezüst, elegáns kombinációi egymásnak. Létezik egy limitált Ferrari kiadású piros változat is, itt a fekete szín értelemszerűen pirosra cserélődött, nagyon impozáns látványt nyújt. Ezt a verziót sajnos már nem lehet kapni. Fontos előrelépés, hogy a készülék beépített belső antennával rendelkezik. Méreteiben, formáiban újszerű, és elegáns. A fedlapon króm kerettel körülölelve találjuk a VGA kamerát, az önarckép készítést elősegítő tükröt, valamint a mobilfényt, amely zseblámpaként is funkcionál. A tiszta, jó hangminőségű Yamaha hangszóró is a fedlapra került, ez is örvendetes változás a korábbi modellekhez viszonyítva, az viszont kevésbé, hogy nem kihangosítható. A 72x12 pixeles kis, kék fénnyel megvilágított külső kijelző vertikálisan helyezkedik el, kiválóan olvasható, de méretileg lehetett volna nagyobb is. A telefon alján találjuk a töltő csatlakozót, jobb oldalán a mono headset-ét, bal oldalt a hangerő szabályozó gombokat, és az infravörös port-ot. A telefon súlya 90 g, mérete 92x46x23 mm. Kinyitva a telefon határozottan, kattanással rögzül, stabilan. A gombkiosztás a megszokott Sharp trendet követi, viszony a gombok kisebbek lettek jóval, könnyű félrenyomni.

Kijelző

A GX25 a GX30 hatalmas, csodálatos, 320x240 pixeles felbontású, 262000 színű, gyönyörű TFT paneljét örökölte, sőt itt még talán szebb is a panel kisebb mérete miatt. A telefon jelenlegi (30.000 Ft-os) árkategóriájában ez bizony egyedülálló! Borotvaéles, pixelmentes, életszerű a kijelző, csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla. Megjegyezném itt, hogy telefon az újabb, színesebb, ikonos 3x3-as Live menüt kapta.

Akkumulátor

Az akkumulátor 780 mAh-s Li-ion. A leírás szerint ez 3,5 óra beszélgetésre és 250 óra készenlétre elegendő. Ennél valóságos körülmények között jóval kevesebbet bír, kamerázással, Java játékokkal akár két nap alatt is lemeríthető, mérsékelt használattal a duplájára is nyújtható üzemideje. A töltés gyorsan, 2 óra alatt elvégzi a készülék, eközben félerős fénnyel világít a mobilfény.

Csengőhang

40 szólamú dallamot állíthatunk be csengőhangnak, ami MIDI és MMF lehet. Emellett SMAF, iMelody, AMR és wav file-okat is lejátszik a készülék, de ezek nem állíthatók be csengőhangnak. Kevés a beépített, saját csengőhangja a készüléknek. MP3 csengést nem támogat, de ez a 2,1 MB memórián is megbukna. Itt jegyezném meg, hogy a GX25 flipje félaktív, gombnyomással vesszük fel, de ha a telefont összecsukjuk, megszakítja, befejezi a hívást.

Telefonkönyv

500 nevet rögzíthetünk a készülék memóriájában, 14 féle bejegyzéssel, vezeték, és keresztnevet, e-mail címet, több telefonszámot, lakcímet is beállíthatunk, képpel együtt. Csoportokba rendezhetjük kontaktjainkat, és ezekhez különböző csengőhangot is rendelhetünk. A keresést egy betűn keresztül egy teljes névig is elvégezhetjük.

Üzenetek

SMS, MMS, e-mail küldésére nyílik lehetőségünk. Az SMS maximum 1024 karakter hosszú lehet, küldéskor több darabban küldi el a készülék, T9 szótár van. MMS-t 100 kb-os korlátig tud küldeni, a szokásos csatolmányokkal együtt. A telefon hitelesített SMTP szervereket kezel, maximum 100 kb-ig fogadhatjuk a csatolmányokat.

Komunikáció

A 2.0-s WAP böngészőhöz Class 10-es GPRS kapcsolatot is használhatunk. Végre mentes a készülék minden korlátozástól, a Bluetooth 1.1 és az infravörös port is teljes értékűen használható, utóbbi modemként is, CD-n megkapjuk a drivert hozzá. USB adatkábel is vásárolható a telefonhoz. Java programot nem tudunk se fel, se le tölteni a készülékre, kizárólag a WAP-ról szerezhetjük be ezt.

Alkalmazások és extrák

Itt a következők kaptak helyet: riasztás, számológép, hangfelvevő, dallamszerkesztő, telefon súgó. A riasztásoknál hat, akár naponta ismétlődő időpontot állíthatunk be, kikapcsolva is riaszt a készülék. A számológép alapműveletes, valuta átváltóval kiegészítve. Hangot 10 mp hosszúságban vehetünk fel.

Java

A 2.0-s Java-t támogató készülék egy teljes, és kettő darab tízszer játszható demo játékot tartalmaz, amelyek emiatt akár azonnal törölhetők is. A demo-k: Arkanoid és Puzzle Bobble. Az egy darab beépített, nem törölhető játék, a BombLink remek darab. Bombákat kell sorba rendeznünk láncrobbanások elindításához, élvezetes játék. A WAP-ról tölthetünk le további játékokat.

Fényképező

VGA felbontású, maximum 480x640 képpont nagyságú képeket készíthetünk vele. Emellett 240x320, valamint 120x160-as méretet is beállíthatunk. 5 fokozatban állíthatjuk a fényerősséget, teljes képernyős keresőablak, és önkioldó is választható. A menüből, vagy a # gombbal a mobilfény is bekapcsolható. A villódzást 50, vagy 60 Hz-re állítva próbálhatjuk meg csökkenteni. Kisebb felbontásban maximálisan 4x-es digitális zoom is használható. A keresés lassan követi a mozdulatokat, a kép torzulni is hajlamos. 176x144-es felbontásban videót is vehetünk fel, ezek kép- és hangminősége hagy némi kívánnivalót maga után. A VGA fényképezős telefonok mezőnyében összességében igen komoly versenyző ez a készülék, vetélytársaihoz mérten is remek minőséget produkál a kamera.

Memória

Ez talán a készülék leggyengébb pontja. MMS-eknek kb. 1,5 MB memória van elkülönítve, ez elég is, azonban a játékoknak, képeknek, csengőhangoknak mindösszesen 2,1 MB jut. Ez bizony kevés. Finom minőségű VGA képből maximum 17-20 darab fér így bele, feltéve, hogy más tartalom nincs mellette. Ha ritkán kamerázunk, vagy lehetőségünk van PC-re menteni képeinket, akkor beosztva a memóriát elég lehet.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Újszerű dizájn elemek, méretcsökkenés
 • Kifogástalan Bluetooth, infra
 • A félaktív flip még mindig megmaradt
 • A 10x játszató demo játékok
 • A GX10i-hez képest visszafejlődött a külső kijelző

Amit érdemes lenne változtatni:

 • 2,1 MB felhasználói memória
 • Rádió hiánya
 • MP3 csengés hiánya
 • Könnyen kopik, sérül a telefon
 • A külső kijelző mérete, a világítás színe
 • Túl kicsik a gombok
Ami nagyon tetszett:
 • Megdöbbentően jó minőségű kijelző
 • Kiváló VGA fényképezőgép
 • Külső antenna hiánya
 • A korábbi modellek hibáinak kijavítása


Összegzés

Az eddigi talán legszebb Sharp telefon, elérhető árfekvéssel, a régebbi modellek hibától mentesen, ám néhány funkciójában sajnos bosszantó továbbra is hiányosságokat tartalmaz. A szűkös memóriától, és egy-két másik apróságtól eltekintve kijelenthető, hogy ilyen minőségű kijelzőt, és VGA kamerát még sosem kínáltak ilyen olcsón.

2006. január 6.