Sharp 902
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 1.00

Tudás: 4.00

Minőség: 7.00

Értékelés: 4.00 | Szavazatok: 1

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


OLVASÓI TESZT:

Előbb-utóbb számolnunk kell azzal, hogy a határok az egyes mobil eszközök (mp3 lejátszó, fényképezőgép, telefon stb…) között elmosódnak, sőt lényegében meg is szűnnek. Erre egy jó példa az alább bemutatott Sharp 902-es típusú telefon.

Külső:

Itt a vélemények némileg megoszlanak abban a tekintetben, hogy most ez a telefon nagy-e vagy sem. Abban azonban mindenki egyetért, hogy egy nagy kijelzőt nem lehet egy picurka telefonba tenni. S akinek volt már régebbi típusú (GX 20-30) Sharp telefon a kezében, annak nem is fog nagynak tűnni a készülék.
Nehéznek viszont lehet, mivel a „vas” hajszál híján kerek 150 grammot nyom, ami azért manapság nem mondható csekélynek, ezért nem a legjobb megoldás pl. ingzsebben hordani, de egy övtokban már nem okozhat gondot a kissé méretes tömeg. A nagy tömeg nagy általánosságban az UMTS telefonok sajátja, hiszen a rengeteg pluszszolgáltatásnak (videotelefonálás, streaming stb.) kell a technika, ami súlygyarapodással jár. Egyébként a telefon desing-ja meglehetősen érdekes, amolyan átmenet a telefon és a fényképezőgép között…
Színeit tekintve kettősséget tapasztalunk: (a tesztünkben szereplő telefon a „mirror white” kódnevet viselte, ami alul elegáns ezüst színt, a képernyős részen pedig egyszerű fehéret takart.)
A készüléket felnyitva rögtön szembeötlik a hatalmas kijelző, valamint a jó nyomáspontú billentyűzet, a készülék jobb oldalán a kamera/fényképezőgép exponáló-gombját találjuk egy fel/le (zoom) gombbal, valamint az SD/MMC kártyát rejtő nyílás fedelét.

Kijelző:

Itt a készülék hozza a Sharp-tól elvárt, pixelmentes, gyönyörű, élénk színeket, melyek felbontása az előző modellekben is alkalmazott 320*240 képpont. Ennél a telefonnál alkalmaztak először Európai piacon is kapható telefonban ún. „AQUOS” technológiát, - amit a cég az LCD televízióiban is használ - ami 160 fokos láthatóságot biztosít.

Akkumulátor:

Az akkumulátor 760 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez 3-4 óra beszélgetésre, és 250 óra készenléti időre elég. A teszt során sikerült huzamosabb nyomkodással kevesebb, mint három nap alatt lemeríteni, viszont meglehetősen gyorsan, bő kér óra alatt feltölthetjük.

Csengőhang:

48 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. Mp3 zenéket sajnos nem tudunk beállítani csengőhangnak, viszont némi konvertálás után 300 Kb-ig mmf formátumú -akár realtone- hangokat is képes kezelni a készülék. A hangszóró ami a készülékben található frenetikusra sikeredett, az egyik csengőhangnál szinte „látja” maga előtt az ember az elsuhanó Forma 1-es versenyautót. A csomagban található stereo headsettel pedig meglepően jó minőségben tudunk zenét hallgatni.

Telefonkönyv:

500 nevet tudunk eltárolni a készülékben, mindegyikhez rögzíthetünk a vezeték- illetve keresztnéven kívül 2 telefonszámot, e-mail címet, lakóhelyet, (utca/város/régió/irányítószám/ország) jegyzetet, születésnap időpontját , képet illetve hangot/videót (mindkettőt 300Kb-ig), valamint csoportokba is rendezhetjük kontaktjainkat.

Üzenetek:

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk, utóbbira számítógép segítsége nélkül is képes a készülék, mivel beépített e-mail-kliens található benne. A szövegbevitel kényelmes, a T9-es szövegbeviteli mód pedig meglepően jól teljesített.

Szervező:

Itt találjuk a - nagy kijelzőnek köszönhetően remekül használható - naptárat, egy számológépet, hangrögzítőt (itt csak a memóriakártya szab határt a rögzítés hosszának), egy stoppert, egy feladatszervezőt, világórát, visszaszámlálót, kiadás-nyilvántartót, telefon-súgót, ami segíthet az első időkben, valamint egy érdekes, vonalkód illetve szöveg beolvasó/felismerő alkalmazást, aminek szerintem nincs sok értelme, de jópofa.

Testreszabhatóság:

A telefonban található –nem túl sok- háttérképen kívül a memóriakártyán található, vagy a fényképezőgéppel készített képeket is beállíthatjuk háttérként (szintén 300 Kb-ig), egyénileg testre szabhatjuk a csengőhangokat/csengővideókat/üzenetjelző hangokat akár profilonként, akár nevenként, tehát testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.
Sajnos, aki sokat játszana a készülékkel, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, mivel a szolgáltatói korlátozás miatt játékokat nem tudunk a memóriakártyán, esetleg infrán/bluetooth-on küldeni a telefonra, csak Live!-on, esetleg wap-on keresztül.

Kommunikáció:

A telefon széleskörű kommunikációs lehetőségeket biztosít. Van benne GPRS class 8, illetve Bluetooth, infraport, valamint egy RCA kábel, amivel a televíziónk képernyőjén tekinthetjük meg elkészített képeinket, videóinkat.

Fényképező:

Itt jön elő a készülék leginkább egyedi vonása, a 180 fokban elfordítható, majd visszahajtható kijelző, aminek köszönhetően a készülék képek készítése közben teljesen fényképezőgépnek hat.
Fényképezője 2 Megapixeles (1632x1224) képeket készít. Minőségében hozza a gyártó által elvárt, hagyományosan jónak mondható minőséget. A képek minőséget három lépcsőben állíthatjuk, a kép méretet viszont 7 fokozaton keresztül tudjuk módosítani 120*128-as mérettől egészen a 1224*1632 pixeles maximumig. A készülék tízszeres digitális zoom-mal, autófókusz funkcióval rendelkezik, valamint –kategóriájában elsőként- kétszeres optikai zoom-ot kapott. Az exponálógombot félig lenyomva a telefon fókuszál, majd a gomb teljes megnyomásakor exponál (aminek a hangját természetesen ízlésünknek megfelelően állíthatjuk be, kikapcsolni azonban nem lehet). A kép készítésére szolgáló gomb mellet található fel/le gombbal pedig az optikai/digitális zoomot állíthatjuk.
Természetesen „normál” helyzetben is készíthetünk képeket, ez esetben a kör alakú navigációs gomb segítségével szabályozhatjuk a zoom-olás mértékét.
Itt jön elő a készülék egy bosszantó hibája: ilyen állásban az optikát elég könnyű ujjunkkal kitakarni.
Egy egyszerű képszerkesztőt is találunk előre felinstallálva a készülékben. Meghatározhatjuk, hogy a telefonba vagy a memória kártyára mentsük a képeket. A második, CIF felbontású kijelzőt -ami a videotelefonálásnál kapna szerepet- a megfelelő hálózat hiányában sajnos nem sikerült kipróbálni…

Videó:

Videót 320*240, 176*144 vagy 128*96 felbontásban rögzíthetünk. Formátuma 3GP, illetve ASF lehet, hanggal együtt. Maximális rögzítési méretének csak a memória kapacitása szab határt.
Itt jön elő a készülék másik nagy erőssége: a video-lejátszás. Kis „mesterkedéssel” ugyanis a teljes képernyőn tudjuk kedvenc videóinkat nézni.

Memória:

A telefonban alapból 26 megabyte memória van. Ezenkívül 32 Mbyte SD kártyát csomagolnak alaptartozékként a készülékhez, amit akár 1 Gb-ra is bővíthetünk.

WAP:

Class 8-as, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, játékok letöltésére (Vodafone live!-on keresztül). Megfelelő gyorsaságú a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli a 2.0-s Java alkalmazásokat is.

Amit érdekesnek találtunk:
  • Jól kezelhető billentyűzet
  • Ki lehetett cserélni a memóriakártyát használat közben
  • Kamerája éles, telt színű képeket készít, akár 2x optikai zoom-mal.
  • Stereo headset


Amit érdemes lenne változtatni:
  • Telefon indításának, menüjének sebessége.
  • Rádió hiánya


Ami nagyon tetszett:
  • Élénk, szemcsementes kijelző
  • Képszerkesztő
  • Bővíthető memória
  • Forgatható kijelző


A tesztelés során készített képek:

Összegzés:

Méretét tekintve hangyányival nagyobb, mint egy Sharp Gx30-as, de még így is kezelhető marad a készülék. Árát tekintve felső-középkategóriás készülék is lehetne, reméljük, hamarosan eljut hazánkba is.

2005. július 22.