Sharp 770SH

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.00

Tudás: 6.67

Minőség: 7.00

Értékelés: 6.89 | Szavazatok: 3


OLVASÓI TESZTAlig másfél éve vettem a Sharp GX25 telefonom, melynek tesztjét megírtam ide az oldalra, ám ez idő alatt e középkategóriás telefon gyakorlatilag belépő kategóriássá vált, eljött az ideje a cserének. Mindemellett elmondhatom, hogy talán az eddigi legkiválóbb, legmegbízhatóbb telefonom volt a GX25. Házon belül maradtam a cserénél, gyakorlatilag az őt felváltó középkategóriás modellt, a 770SH-t vettem meg. Megjelenéskori szinte azonos feltöltőkártyás áruk is predesztinálja ezt a tényt. Sajnos a csúcskategóriás 902-903-as modellek nálunk nem kapható. Viszont, mint GX25 tulajdonosnak, adott az összehasonlítási alap, mit fejlődött a készülék tudása a két évvel későbbi megjelenésig.

Megjelenés

A GX25 kis mérete után meglehetősen nagy a telefon, de például egy Nokia 6131 mellett már tekinthető annak. Ez a nagy méret leginkább a 10 cm-es hosszban érhető tetten. Szokatlan elsőre pengeszerű és szögletes a kialakítása, de hamar megszokható. Viszont talán a méret, a használt anyagok és színek miatt figyelemfelkeltő a telefon külseje, kiemelkedő dizájnú a kagylókialakítású telefonok között. Elméletileg kétféle színben kapható, ezüstben és feketében, gyakorlatilag csak ez utóbbi változat szerezhető be. Mindkettő elegáns, azonban a fekete rendelkezik azzal a hátránnyal, hogy fényes hátlapján nagyon meglátszik a kosz, az izzadtság és az ujjlenyomatok. Nem volt szerencsés az anyagválasztás. A telefon külseje fekete, középen a billentyűzet panelja ezüst, oldalról megnézve így ezüst csíkot látunk a feketék között, elegáns. A kockás mintázatú, az alsónál rövidebb fedlapra a GX25-höz képest kisebb 12x72 pixeles monokróm kijelző került igen jól látható lila színű megvilágítással. A kijelző funkcióját tökéletesen ellátja, a szükséges információk leolvashatók róla. Ennek keretén a márkafeliratot láthatjuk, ezen kívül csak egy kidomborodó Vodafone logó és felirat található itt. A kamera a hátlapra került, ezüstmetál keretbe besüllyesztve, örvendetes, hogy gyárilag fóliát tettek rá. A GX25-höz képest megszűnt a dupla hangszóró, a belső hangszóróban halljuk a csörgést is, logikus döntés volt ez is. A telefon bal oldalán találjuk a töltő csatlakozót, melybe az adatkábelt is csatlakoztathatjuk, valamint a hangerőszabályzót. Jobb oldalt a headset csatlakozóját láthatjuk. Mindegyiket gumisapka fedi, melyek elforgathatóak kinyitás után, azonban csak nagyobb körömmel, vagy segédeszközzel tudjuk kinyitni őket. A billentyűzet a V3 pengéhez hasonló, szálcsiszolt anyagból készült, mely amellett, hogy jól mutat, kitűnően használható!

Kijelző

A külső kijelzőt már említettem, a telefont felnyitva szembesülünk az eddigiekhez mérten hatalmas méretű, 2,2 hüvelykes kijelzővel, mely megmaradt 320x240-es felbontású, és 262.144 színű, azonban a technológia fejlődésének köszönhetően jóval szebb képet varázsol szemünk elé, mint a GX25, pedig annak displaye is igen kiváló volt. Fizikai mérete 33x45 mm, napfényben is jól látható. Összegezve talán a csúcskategóriás kijelző a telefon egyik legerősebb pontja. A menürendszer is fejlődött, 12 ikonos lett, ráadásul három témával megjelenését is változtathatjuk. Alap a fekete hátterű Vodafone változat, van egy klasszikus piros-kék, mely igen látványos, és létezik egy ezüst változat is.

Akkumulátor

A készülék 820 mAh-s akkumulátort kapott, papíron max. 330 órás készenléttel és 2 óra 40 perc beszélgetési idővel. A gyakorlatban három napot kibírt zenehallgatással, játékokkal, közepes használat mellett. 3G hálózaton kevesebb ideig bírja, ezt nem állt módomban kipróbálni még.

Csengőhang

A szokásos 40 szólamú csengőhang mellett MP3-at és AAC-t állíthatunk be, hangszórója tisztán szól, de azért ne tegyük a maximum hangerőre. A basszus kissé kevés, de ezl más telefonnal is így van. Az MP3 szépen szól, érezni a különbséget a CD minőségű zene, és a rosszabb minőségre vett csengőhang között. A csengőhangot csak a szűkös belső memóriából választhatjuk ki, ami kellemetlen.

Telefonkönyv

500 neves, pont mint a GX25-ben, sok adat megadható, ez a rész fejlődött a legkevésbé, de már az előző készülékben is mondhatni tökéletes volt. Itt is, mint máshol a menükben, alkalmazzák a fülekre osztást.

Üzenetek

A hangszóró mellett az üzenetek is univerzálisak lettek, most már szerencsére nem kell külön SMS-t, MMS-t választani, a készülék, kép, hang csatolásakor automatikusan MMS-re vált. A csatolást alul öt tetszetős ikon segíti. A címzett csatolásakor felajánlja a legutóbbi neveket, akiknek küldtünk, kellemes. E-mailt is kezel, 300 kB-os csatolmányig.

Kommunikáció

A Class 10-es GPRS mellett 3G-t (max 384 kbps) használhatunk WAP-olásra. Sajnálatos módon a régi HSCSD adatátvitel kikerült, így minimum a GPRS-re elő kell fizetnünk, ahol nincs 3G lefedettség. A beépített böngésző mellett érdemes az Opera Mini-t is használni, mely többet tud. Az 1.1-es Bluetooth mellett adatkábellel is összeköthetjük a készüléket a PC-vel, infra nincs. Az USB adatkábel nem tartozéka az alapcsomagnak, olcsón beszerezhető viszont. Bosszantó, hogy Java-t továbbra is csak WAP-ról tölthetünk át, illetve Bluetooth-ról nem fogad fájlokat PC-ről. A legjobb megoldás erre az adatkábel, de használható kártyaolvasó is. Más telefonnal tökéletesen működik a Bluetooth, a készenléti képernyőre lépve még nyomjuk meg a hívásletevő gombot a használat megkezdése előtt, utána működik csak az átvitel.

Alkalmazások és extrák

Választhatunk riasztást (kikapcsolva is ébreszt), valutakonverteres számológépet, naptárat, stopperórát, több köridő mérésével, visszaszámlálót, diktafont, világórát, e-könyv olvasót XMDF és TXT fájlok olvasásához, kiadási jegyzeteket, és teendőinket is összegyűjthetjük. Mindegyik program testre szabható, jól használható. 3G-s lévén támogatja a Mobil TV-t is. A zenelejátszó külön menüből és gombbal is előhozható, fut a háttérben is, támogatja a számok ismétlését, a véletlenszerű lejátszást, azonban hangszínszabályzó nincs hozzá. Ennek ellenére a sztereo (mikrofonos) fülessel szépen szól. Ennek kábele kellően hosszú, van rajta csiptető is, és kapunk szivacsokat is hozzá, melyeket rátehetünk a hangszórókra. Egyedül a hangerő szabályozó gomb hiányzik róla.

Java játékok és programok

Gyárilag a készülék három demo-t tartalmaz korlátokkal, emiatt élvezhetetlenek az amúgy remek játékok. Az Extreme Air Snowboarding 3D-s, szép grafikája megüti a PlayStation 1 szintjét. A Pac-Mant szinte mindenki ismeri, ahogy a Tetrist is. Színvonalas játékok közül böngészhetünk a Live-on, melyek azonban nem olcsók. Java a csengőhanghoz hasonlóan csak a belső memóriába kerülhet, azonban most az 5,3 MB memória engedi, hogy viszonylag nagy mennyiséget tároljunk belőlük.

Kamera

A 3G miatt bekerült egy második kamera is a videóhívásokhoz, felbontása 120x160 pixel. A fő kamera 1,3 MP-es, 960x1280 képpontos képeket készít, elég nagy méretben, a fél MB nem ritka. A képek minősége jó, önkioldót is használhatunk az éjszakai mód mellett, vaku viszont nincs. Videófelvétel és lejátszás sajnos csak 176x144 pixelben lehetséges, lehetne jobb is. Elméletileg PC-n átkonvertálva akár teljes filmeket is nézhetünk a telefonon, teljes képernyőre kinagyítva is.

Memória

A belső memória „szokás szerint” a leggyengébb pontja a készüléknek, az 5,3 MB önmagában megfelelő, de az itt tárolandó csengőhangok és játékok miatt már kissé szűkös. Mindenesetre a GX25-höz képest ebből a szempontból igen nagy a fejlődés. Szerencsére gyárilag kedveskednek nekünk egy 64 MB microSD kártyával (SD átalakító is jár hozzá), ez jó kiindulási alap a zenefunkciók kipróbálásához. Az akkumulátort nem kell kivennünk berakásához, a kézikönyv ezt a műveletet kikapcsolt állapotban javasolja. Komolyabb felhasználáshoz érdemes vennünk egy 512 MB - 1 GB-os kártyát, a fényképeknek és a zenéknek így bőséges helyet biztosíthatunk. A Saját tételek fülön külön-külön nézhetjük meg a belső memória és a kártya tartalmát, mely hasznos funkció.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Pengeszerű dizájn, megnőtt méret
 • Még felhasználóbarátabb lett a telefon
 • A Bluetooth csak 1.1-es
 • Nincs HSCSD adatátvitel


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Rádió hiánya
 • Zenelejátszó szoftver
 • Nagyobb belső memória
 • Csengőhang és Java korlátozások


Ami nagyon tetszett:
 • Formaterv
 • Szálcsiszolt billentyűzet
 • Kiváló minőségű, nagy kijelző
 • 3D-s Java játékok
 • 3G (UMTS)
 • Jól felszerelt alapcsomag
 • A zenelejátszás minősége


Összegzés

A Sharpnak sikerült minden téren előrelépést tennie korábbi modelljéhez képest, a készülék bővebb szolgáltatásokat és jobb testre szabhatóságot kapott, mely képes kielégíteni a legtöbb átlagfelhasználó igényeit. Nyomott ára az egyik legolcsóbb 3G-s modellé teszi, mely nem tükröződik tudásában, épp ellenkezőleg. Hibái megbocsáthatóak, tulajdonosa a készüléket megvásárolva nagy tudású, elegáns, megbízható, minőségi telefont kap.

2007. június 9.        Leimeiszter Bálint