Samsung S8500 Wave
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.65

Tudás: 8.35

Minőség: 8.74

Értékelés: 8.58 | Szavazatok: 68

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Samsung Wave S8500 – az új hullám

 

Sokan még a mai napig sem tudják, mi az a bada operációs rendszer, pedig esetleg ott van a telefonjukon. Valljuk be őszintén, a Samsung bejelentette úgy egy éve a badát nagy csinnadrattával és azóta nem igazán hallani róla, holott mára már hat badás mobil is kapható. Egyelőre inkább a fejlesztőket célozza meg a Samsung és ez nem véletlen. A badáról annyit érdemes tudni, hogy a Samsung nem elégszik meg az Androiddal, elvégre ez más készülékeken is elérhető, nem elég exkluzív, ám egy év után sem hozta meg azt a hatalmas áttörést itt Európában a rendszer, amire számítottak, mivel kissé lassan haladnak a fejlesztéssel (mármint ezen a téren, minden másban tarolnak). A bada lényege talán az lehet, hogy így próbálnak meg függetlenné válni a Google rendszerétől, ami nem jelenti azt, hogy ez be is következik, csak épp a Samsung szeret több lábon is állni és bebiztosítani magát.

A rendszerhez persze kötelező ma már egy online tartalombolt, ez nem más mint az Android rendszeren is megtalálható Samsung Apps, amely azonban a bada mobilokon lényegesen több, egyébként rögtön készülék-specifikus tartalmakat dob fel (persze a nagy része fizetős, ez ráaádul nem is érhető el hazánkban…). Egyelőre persze közel sincs annyi letölthető tartalom hozzá mint a most már talán konkurenciának is mondható Androidra, ez valakinek jó (nem kell átrágni magát annyi mindenen), valakinek pedig rossz (mert nagy az esély, hogy a régi kedvencet nem fogja megtalálni, mivel még nem írták át badára).

 

 Összességében elmondható, hogy az, aki szereti hackelni, moddolni a telefonját, annak nem igazán a bada lesz a megfelelő rendszer. A badát sokkal inkább azoknak lehet ajánlani, akik egy régebbi, zárt rendszerről váltanának az okostelefonok felé, hiszen itt még nem lehet hackelni, telepíteni is csak ímmel-ámmal keresgél az ember a tartalmak között, ám átmeneti megoldásnak nem rossz. Főleg, hogy a bada mobilok gyorsak. De tényleg. Durva rendszert kell a bada alá tenni, hogy a már piacon lévő rendszereknek és mobiloknak tényleg konkurenciái lehessenek, ezt a Samsung jól érezte.

 

A Samsung S8500 Wave tavaly júniusban került a piacra, hozzánk pedig most érkezett el a /txt/hirek/kepek/gsmline_20110425.jpg  jóvoltából. A gyári dobozban megtalálható egy hálózati töltő, adatkábel és a kötelező sztereó headset, azonban memóriakártyát nem rejt a telefon. A Wave S8500 maga nem a trendin túl vékony kategória, bár talán már ezt súrolja a 10.9 mm-es készülékház, ez a méret még jól kézben tartható. A Wave majdnem egésze egy darab szálcsiszolt alumíniumból áll, a hátlap, az oldalak és a kijelző feletti rész ugyanis tényleg egyben van. Ebből kifolyólag nem recseg, nem ropog, nagyon minőségi. Az előlapon és a hátlapon azonnal feltűnik a badás mobilok egyik fő jellegzetessége, a rombusz minta. A hátlapon ez a kamera optikája körüli részen figyelhető meg, valamint egyedi módon a vaku is rombusz mintát kapott. Az akkumulátor fedele szintén szálcsiszolt fém lapja, szerencsére nem kell feszegetni, alatta van egy korrekt kis gombocska, ami felpattintja a körmünk helyett. Fekete pontot érdemel sajnos a modell, amiért a microSD kártya slotja az akkumulátor alatt van.

 Jobb oldalon a képernyőzár és a kamera gyorsgombja hever, míg bal oldalra került a hangerőgomb párosa. A telefon teteje és alja fekete műanyag burkolatú, ujjlenyomat-gyűjtő darab, felül megtaláljuk a másodlagos hangszórót (ilyet sem sűrűn látni), a 3.5 mm-es jack dugó portját (ez egyébként a Tv-kimenet is egyben), valamint a szabványos microUSB csatlakozóját, ezt egy vékony kis műanyag fedél védi a szennyeződésektől okosan.

 A Wave kijelzője egy 3.3 colos, 480×800 képpont felbontású változat, ráadásul Super-AMOLED technológiával készült, így nemcsak rendkívül színtelített, de nem terheli meg nagyon az akkumulátort sem. Ekkora felbontású megjelenítő ilyen pici képátlóval nem túl sűrű, így egyértelmű, hogy a képernyő gyönyörű, ráadásul még napfényben is jól olvasható marad, ami nem egy utolsó szempont. A kijelző felett a szinte kötelező távolság- és fényszenzorok, valamint az előlapi kamera foglalják a helyet. A megjelenítő alatt végre három gomb látható, ezek közül a két szélső a hívásindító és –fogadó, a középső pedig a menübe visz bennünket.

 A Wave S8500 lelke egy 1 gigahertzes ARM Cortex-A8 processzor, ez még napjainkban is a felsőkategóriát jelenti, e mellett dolgozik 256 megabájt RAM és 512 megabájt ROM. A hozzá tartozó grafikus gyorsító egy PowerVR SGX540. A belső memória mérete 2 gigabájt volt a mi tesztkészülékünkben, ám a Samsungnál még ezt is felosztották külön az üzeneteknek (MMS és e-mail), ide 540 megabájt jutott, a Médiaalbum 370 megabájton, míg a bada alkalmazások, a játékok és a letöltött widgetek 920 megabájton osztozhattak. A rendszer, mint írtuk, kimondottan gyors, nagyjából annyira mint a mostanság elvárt, felsőkategóriás telefonok, bár néha picit hajlamos gondolkodni, de egyáltalán nem zavaró mértékben. Viszont nem osztom azt a nézetet, amit a legtöbb tesztben olvasni lehet, hogy „elképesztően gyors és sose láttunk ilyet”.

A badán – mint a legtöbb Samsung mobilon – a TouchWiz kezelőfelület található, ezúttal a 3.0 verziószámúhoz van szerencsénk. Persze ne a régi, alapfunkciós telefonokon látható rettenetre gondoljunk, attól ez jobb. És szerencsére valamennyire skinezhető, témák letölthetők, amelyekkel akár az ikonok is módosíthatók, mert egyébként a TouchWiz egyáltalán nem túl személyre szabható kezelőfelület. A TouchWiz 3.0-ban akár tíz kezelőfelület is megadható, mindegyikre kitehető widget (vannak előre definiáltak, de a Samsung Appsből is tölthetünk le), ám ezek sokkal kötöttebbek mint ahogy azt szeretnénk.

Az éppen widget nélkül üresen maradt képernyőket egyszerűen törölhetjük, hogy a képernyő bal felső sarkán lévő „widget” feliratra kattintunk és fekvő módba váltunk főképernyőn. A felső redőny, amit ugyanúgy húzhatunk le mint az Androidnál, hasonlít funkcióját tekintve, ám némileg csökkentett tudással. Alapesetben ugyanis itt láthatók az értesítések, ki- és bekapcsolható a Wi-Fi, a Bluetooth és a csendes mód. Sajnos a főképernyőn az alsó sorban lévő három ikon fixnek tűnik, nem lehet őket módosítani, ez elég nagy hiba.

A főmenü horizontális elrendezésű, több lapra teszi ki a programokat 3×4-es kivitelben, tetszett, hogy a lapok „körbeérnek”, tehát a harmadik után ha jobbra tekerünk, nem áll meg a tudomány, hanem az első jön automatikusan. A főmenü ikonjai szabadon cserélhetők, ami a sorrendet illeti, de akár még az adaptív menü is bekapcsolható, ilyenkor a rendszer figyeli, hogy mit használunk a legsűrűbben és azokat helyezi el elöl gyakorisági sorrendben. Egy dolog nem nagyon tetszett, nevezetesen, hogy a képernyőzár gombján kívül semmivel sem lehet felnyitni és lezárni a képernyőt, ez máshol egyszerűen megoldható. Nem feltétlenül esik ugyanis az a gomb kézre jobb oldalon.

A telefonkönyv kontaktlistája nincs maximalizálva, a memória erejéig pakolható tele nevekkel, számokkal és egyéb információval (16 telefonszám, 3 e-mail cím, több név, munkahelyi, insatnt messenger, webcím, gyerekek, születésnap, házastárs, évforduló, jegyzet, stb. mezők adhatók meg pluszban igény szerint). Persze mindenkit lehet csoportba rendezni, csengőhangot és képet hozzárendelni, valamint akár az SN-linkeket is emberekhez lehet csatolni. Ez utóbbi kissé nehézkes, mivel először be kell jelentkezni például Facebookra, majd a telefonkönyvben az Ismerősök szerzése menüpontra ugrani, innen pedig egyesével, kézzel kell összekapcsolni a partnereket. Először macerás, de többször nem kell megejteni eme hosszú feladatot. Itt is működik az a Samsung „trükk”, hogy amennyiben egy telefonkönyvi kontakton jobbra húzzuk az ujjunkat, akkor máris hívja a nevet a telefon, balra húzásnál pedig üzenetet írhatunk neki.

A Wave üzenetkezelése rendben van, álló és fekvő módú virtuális billentyűzeten gépelhetjük be az üzennivalónkat, ráadásul magyarul. Egyetlen dolog lepett meg, legfeljebb 1300 üzenetet tud tárolni a telefon, érthetetlen a korlátozás. A beépített e-mail kliens a főbb ismert e-mail-fiók beállításokat automatikusan ismeri (Google, Yahoo!, Hotmail).

Szintén az alapfunkciók közé tartozik a naptár, amely számos egyéb naptárral szinkronizálható (Google, Facebook, Exchange), kitehető widget a főképernyők bármelyikére, van napi és havi nézet benne, megadhatók emlékeztetővel egybekötött események. A naptárat egészíti ki a feladatlista és a többféle színű jegyzettömbre való írás lehetősége is. A számológép álló módban alapfunkciós, fekvő módban pedig tudományos lesz.

Az előre telepített alkalmazások listája a képernyőmentéseken látható, ám mivel oprendszerről van szó, így nem annyira kardinális egy-egy program megléte vagy hiánya, hiszen ezek pótolhatók (plusz a nálunk járt telefon eredetileg a francia Orange-nál került boltba, tehát a magyar változatú Wave-eken található programok ettől eltérhetnek). Ennek ellenére jó tudni a beépített keresőről, amely képes keresni a telefonon és az interneten is. Nagyon hasznosak az anno a HTC-nél megismert funkciók, úgymint a mobil hasra fordításakor elérhető némító üzemmód (bejövő hívásnál) vagy ha az asztalról vesszük fel a mobilt, érzékeli a mozgást és lehalkítja a zenét, hogy ne üvöltsön a fülünkbe, valamint ha beszélgetés közben az asztalra tesszük, automatikusan bekapcsol a kihangosító üzemmód. Én ezeket kötelező funkciókká tenném minden telefonon. Szintén extraként említhető meg, hogy a Wave gyárilag képes a hívások felvételére, nem kell trükközni vele.

A hátlapi, öt megapixeles kamera meglehetősen szép képeket készít, gyenge fényben a LED vaku segít majd ki a bajból. A beállítási lehetőségek jók, vannak fényképmódok (egyszerű, mosoly, szépség, folyamatos, panoráma), számos téma (tájkép, portré, éjszakai, buli, strand, napnyugta), időzítő, fehéregyensúly, ISO (ISO 100-800), képstabilizátor, folyamatos újrafókuszálás, makró mód (akár 5 centiről is!), érintő- és autofókusz. Videókat 720p felbontásban és 30 képkocka másodpercenkénti értékkel tud rögzíteni, ilyenkor az autofókusz nem működik.

 

A gyári zenelejátszó a legtöbb átlagos igényt kielégíti, megjeleníti az albumborítókat, ID3 tagek alapján szűr, van benne hangszínszabályzó és fut a háttérben. Ilyenkor bár külön főképernyős widgete nincsen, a redőnybe kerül bele a megfelelő minimalista funkciólista. Érdemes fekvő módba váltani a lejátszót, Cover Flow-szerű látványban lehet részünk. A beállításokban olyan funkciók találhatók mint adott zene beállítása különféle csengőhangnak, szám megosztása e-mailben, Bluetooth-on, AllShare-en, készíthetünk lejátszási listákat, van beépített zenefelismerés, hasonló számok keresési opció, többféle megjelenés. A zenei részt erősíti a beépített FM-rádió, amely a headset csatlakoztatása után automatikus keresésbe kezd és el is menti a talált csatornákat.

Internetelérésre minden adott, amire csak szükség lehet, HSPA (7.2 Mbit le és 2 Mbit feltöltéssel), Wi-Fi 802.11b/g/n, a Bluetooth verziószáma 3.0, aki pedig a kábeles megoldásokat részesíti előnyben, adott a 2.0-s microUSB, amely tölti is a telefont. A gyári, Webkit alapú Dolphin 2.0 böngésző jelenleg az egyetlen, amit használni lehet, mivel más cég még nem fejlesztett alternatív böngészőt badára. Rendkívül fáj, hogy nem képes a program betördelni a szövegeket, így hiába a kétujjas nagyítás, állandóan görgetni kell, rendkívül fárasztó és idegesítő. Cserébe legalább támogatja a Java-t, a Flash-t, a multitouch-ot, , a teljes kijelzős nézetet, a kinetikus görgetést, többlapos böngészést és még RSS olvasót is tartalmaz. Külön tetszett a fordító funkció, elég kijelölni egy adott szöveget, hosszan rányomni, majd a fordítás gombot megnyomni. Ez automatikusan a Google Translate szolgáltatáshoz dob és bemásolja a kijelölt szövegrészt.

A gyári akkumulátor 1500 mAh-s változat, ez meglepően sokáig bírja, gond nélkül viszi három napig a mobilt komoly használat mellett, tehát a kevésbé mobilfüggőknél nem kizárt a négy-öt napos rendelkezésre állás sem, ez pedig az okostelefonok között elképesztően jónak mondható. A beépített GPS-vevő használható fotózásnál geotag információk rögzítésére, illetve a Google Mapsnél, valamint a Route 66 és a Sygic navigáció is elérhető badára.

A Samsung S8500 Wave mellett szól a Super AMOLED érintőkijelző, az 1 gigahertzes processzor, a kamera és a mindenféle kapcsolódási lehetőség, valamint a vékony és tetszetős külső, fém ház. A tudásához képest az ára mára rendkívül lecsökkent, főleg ha a konkurencia hasonló tudású mobiljaihoz hasonlítjuk a Wave-et. Jelenleg is nagy tudású modellnek számít a Wave, 60-70 ezer forint között juthatunk hozzá egy ilyen komoly hardverrel ellátott telefonhoz.

A Samsung S8500 Wave teszthez a készüléket a /txt/hirek/kepek/gsmline_20110425.jpg  biztosította, amelyet ezúton is köszönünk.