Samsung S7230e Wave 723 teszt

Tovább a Samsung S7230e Wave 723 készülékre

Samsung S7230e Wave 723

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.50

Tudás: 6.44

Minőség: 7.19

Értékelés: 7.04 | Szavazatok: 32

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Teszt: Samsung Wave 723 – alakul ez

Nálunk járt a Samsung S7230E Wave olcsóbb és egyben butább utódja, a Wave 723. A Wave 723 eredetileg szeptembertől kapható lett volna, ám a gyártó kis csúszással csak novemberben dobta piacra. A kezdeti olcsó árhoz képest rendkívül drága lett a telefon, legalábbis ami az ár-érték arányt illeti, főleg ha ezt, a negyedik Bada rendszerű telefont az elsővel, a Wave ár-érték arányával hasonlítjuk össze. A Samsung egyelőre minden Bada OS-t futtató telefonjának a Wave kezdőnevet adja, de hogy a 723 honnan jött, nem tudni.

 Az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20101128.jpg -től kapott Samsung S7230E Wave 723 pici dobozban érkezett, ám nem spóroltak ki sok mindent belőle: a telefonon kívül kapunk hozzá egy microUSB-kábelt, egy töltőt, 3.5 mm-es sztereó headsetet, valamint az egyedi, felapplikálható, bőr előlapot (ami az istennek se akar lejönni a teszt írásakor a mobilról, plusz a lefelé hajló megoldás nem túl praktikus kézben). Egyedül a memóriakártya hiányzik a csomagból, hiszen számos funkció nem használható bővítőkártya nélkül, a belső kilencven megabájt pedig valljuk be nőiesen, igen gyengusz.

 

Kettős hatást vált ki az emberből a Wave 723. A sötétszürke, szálcsiszolt fém hátlap, ennek a kialakítása egyértelműen ötös, igazán igényes hatást kelt. Ezzel szemben azonban a műanyag eleje teljesen középszerű, semmi izgalom, megkapó nincs benne, plusz a hátlapi fém eleganciája itt totálisan eltűnik. A minőséggel nincs baj, csak nagy a kontraszt a telefon elő- és hátlapja között. A 11.8 mm vékony készülék kerek 100 grammot nyom a mérlegen, kellemes kézben tartani. Az előlapon látható a 3.2 colos, 240×400 képpont felbontású, TFT érintőkijelző, amely kapacitív és a böngészőben és a képnézegetőben ismeri a dual-touch nagyítást/kicsinyítést.

A felbontás maga is jelzi, hogy nem csúcsmobillal állunk szemben, ez bizony maximum középkategória. A kijelző alatt három hardveres gomb található, ezek nagyon jó szolgálatot tesznek, hiszen szép és trendi dolog a szenzoros érintős megoldás, de azért ez a három gomb (hívásindító és –elutasító, valamint a menü) sokkal praktikusabb fizikai megvalósításban (lásd: könnyebb elutasítani egy hívást mintsem tapicskolni a kijelzőt – á lá Nokia 5800-m).

A Wave 723 jobb oldalon alul a kamera gyorsgombja, felül a bekapcsológomb/képernyőzár billentyűje található, a telefon tetején elhúzható ablak mögött a microUSB csatlakozó, valamint takaró nélkül a 3.5 mm-es jack aljzat található, míg bal oldalon cska a hangerőgomb párosa látható. 

Ahogy már említettem, a Wave 723 Bada OS-t futtat, amelyen a Samsung fejlesztése, a régóta használt TouchWIZ kezelőfelület található, azon belül is a 3.0 verziószámú (érdekesség, hogy ezt találjuk több androidos modellen mint például a Galaxy S-en). A Bada OS 1.1-et rejti a telefon, bár rég elérhető az 1.2 is. Maga a rendszer nem villámgyors, meg lehet akasztani, néha gondolkodik, de nem vészes ideig. Akinek ez lesz az első okostelefonja, annak fel se tűnik majd.

Az alap főképernyő egyetlen, széles háttérből és négy főoldalból áll, ezt akár tízre bővíthetjük (widget gomb megnyom, fekvő módba dönt a telefon és máris adhatjuk hozzá a plusz képernyőket). Ezeken az oldalakat telepakolhatjuk widgetekkel, bár túl sok nem áll rendelkezésre (naptár, szülinap-emlékeztető, e-mail szinkronizálás, hálózatinfo, Yahoo! kereső, IM, Samsung Apps, dupla óra, SNS hírek, képek, Google kereső, naptár és e-mail) és kevésbé szabható személyre mint például az Androidnál, elég kötöttek a widgetek helyei.

A főmenü ikonjainak sorrendje tetszés szerint módosítható illetve beállítható, hogy a legsűrűbben használt ikonok legyenek elöl, ez egy tetszetős lehetőség, éltem is vele. Kissé zavaró, hogy a főmenü világoskék háttere nem változtatható még további témák letöltésével sem (nagy hiba), egyébként maga a főmenü az első indításkor három képernyőt foglal el, ezek között horizontálisan görgethetünk, háromszor négy ikon látható laponként. Alaphelyzetben a képernyő alján három gyorsgomb látható, a tárcsázás, a telefonkönyv és az üzenetek, de ezeket is teljesen személyre szabhatjuk.

A telefonkönyv könnyen kezelhető, a szélső csíkot húzva az ABC betűi nagyban megjelennek, így könnyű a megfelelő helyre ugrani a listában. Létrehozhatók csoportok és kedvencek is, egy-egy új kontakthoz pedig bőven sok a mezők száma, amit információval tölthetünk meg. A Barátok hozzáadása menüpont a Facebook-os, Twitteres, MySpace, Exchange ismerőseinkkel fésüli össze a listánkat.

Az üzenetlistákat mappába és nevek szerint is rendezhetjük – ez utóbbi esetben szövegbuborékokban, chat-szerűen jelennek meg az üzenetek –, SMS-t pedig érdemes fektetett módban írni, álló helyzetben ugyanis elég könnyű melléütni. A virtuális QWERTY billentyűzet mellett választható tipikus numerikus billentyűzet (12 gombos változat) és kézírás-felismerés is.

A Wave 723-ban egy öt megapixeles, autofókuszos, makrós képeket is készíteni képes kamera teljesít szolgálatot, ennek az optikája látható a szálcsiszolt fém hátlapon. Lencsevédő nem, de legalább LED vaku, geotaggelési lehetőség, valamint mosolyfelismerő funkció jár hozzá. Videót 320×240@15fps felbontásban tud rögzíteni, ez manapság elég karcsú, amikor a VGA is kevés lett volna.

A telefonban található zenelejátszó, amely egész jó tudást kapott, lehet lejátszási listákat készíteni és lejátszatni vele, képes albumok, előadók, szerzők, év és stílusok szerint listázni a fájlokat – valamint utoljára, sűrűn és most játszottak szerint is –, megjeleníteni az albumborítót, beépített zenefelismerő található benne, van előre definiált hangszínszabályzója, használhatók effektek is. Jó tudni, hogy Bada 1.2 frissítés után akár FLAC fájlok lejátszására is képes lesz a telefon. Meglehetősen hangosan szól kihangosítva maximum hangerőn és tiszta, csak fordítsuk hasra (a hátsó hangszórón szól ugyanis).

A zenei részhez szerencsére tartozik RDS-es FM-rádió, amely hat csatornát tud megjeleníteni az oldalon, de persze többet tud elmenteni, automatikusan képes a frekvenciát utánaállítani, megadott idő után automatikusan kikapcsoltathatjuk a rádiót, valamint rögzíthetjük is a rádióadásokat.

A navigációhoz szükséges microSD kártya, a 8 gigásomtól újraindításkor kiakadt a telefon, állandóan restartolt, majd miután még egy 512 megabájtos és egy 2 gigabájtosra is hasonlóképp reagált, kénytelen voltam további kártyák híján feladni a Route 66 navigáció kipróbálását.

A naptár meglehetősen jó tudást kapott, van benne háromféle nézet és egy minden igényt kielégítő emlékeztető-rendszere. A számológép képes tudományos műveletek elvégzésére is, de elérhető a Samsung Apps online tartalomáruház (egyelőre kissé szegényes kínálattal, de legalább van és fejlesztik), van hangrögzítő, játékok, YouTube kliens (a böngésző ugyanis nem képes ilyen videók lejátszására), e-mail kliens, kereső, jegyzetíró, instant messenger (a felénk kevéssé használt Palringo és Yahoo!).

Internetelérést EDGE, 7.2 Mbps HSDPA és Wi-Fi 802.11 b/g/n is biztosíthat. A gyári böngésző sajnos hagy maga után némi kívánnivalót, mivel a Dolphine 2.0 nem tud öt lapnál többet egyszerre megnyitni, nem tördeli be az oldalakat, nem játszik le videókat, cserébe viszont tudja a kétujjas „csippentős” nagyítást. Badára azonban egyelőre nincs Opera és más alternatív böngésző sem, úgyhogy ezzel kell beérni, de ez a telefon nem igazán az állandó szörfölésre van kitalálva ezzel a felbontású kijelzővel, tehát együtt lehet élni a Dolphinnal.

A Wave 723-ban külön kliensek látják el a Facebook, a Twitter és a MySpace-eléréseket, de a My Accounts ezek együttes kezelésére is képes. Helyi adatkommunikáció microUSB kábellel vagy 3.0 Bluetooth-szal lehetséges, ez utóbbi támogatja a sztereó BT füleseket is. Az 1200 mAh-s akkumulátor nagyjából három-négy napig bírja majd átlagos használattal, Wi-Fi sokat levesz belőle.

Összegzésként elmondhatom, hogy egy teljesen kellemes készülékről van szó, bár a nagy Bada fantasztikumot sehol sem találtam a telefonban, valahogy nem értem, miért volt erre szükség, de hátha majd az újabb Bada mobilok meggyőznek a platform létjogosultságáról. A Wave 723 tudása szimpatikus és ha hozzávesszük, hogy alig egy hónap alatt közel húszezer forintot esett a kártyafüggetlen változat ára, akkor máris igen érdekes lehet. Az XXL GSM-nél a cikk írásakor 60 ezer forintért juthatunk hozzá egy Wave 723-hoz, míg a nagy és tényleg alulárazott bevezető Wave mobil még mindig 80 ezer. Ha a 723 ára még egy bő tízest esik, igazán nagyszerű vételnek lesz mondható.

A Samsung Wave 723 teszthez a telefont az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20101128.jpg  biztosította, amelyet ezúton is köszönünk!