Samsung S5620

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.93

Tudás: 7.30

Minőség: 8.03

Értékelés: 7.76 | Szavazatok: 119


Samsung Monte – érintős mobil fiataloknak 

A nagyobbik dél-koreai gyártó leginkább arra utazik a Samsung S5620 Monte készülékkel, hogy elérhető áron jó tudást biztosítson a felhasználói számára.

A Samsung S5620 Monte mobil az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20100617.jpg jóvoltából került szerkesztőségünkbe tesztre egy darab töltővel, így sajnos nem tudok hiteles információt adni arról, hogy a doboz pontosan mit tartalmaz, de némi utánajárás után rájöttem, hogy nagyjából a szokásos felhozatalt kapjuk a készülék mellé: töltőt, adatkábelt és egy sztereó, agybadugós fülest.

Ha őszinte akarok lenni, nem ragaszkodtam volna feltétlen egy újabb TouchWiz kezelőfelületes mobilhoz, mert a tapasztalataim nem túl pozitívak vele, de meglepően kellemesen csalódtam a Montéban.

/txt/hirek/kepek/kulso1_20100617.jpg

A Monte méreteit tekintve tökéletesen kézbe simul, jó arányokkal rendelkezik (108,8 x53,7 x 12,4 mm) és a 92 grammos tömege is pont megfelelő. Az egész készülék műanyag burkolatot kapott, ám nem sikerült megnyekeregtetni, stabil, az illesztések is jók. A telefon hátlapján a Samsung felirat, a hangszóró rácsai és a kamera objektíve hever, ez utóbbi mellé sem mobilfény, sem tükör, sem lencsevédő nem társul, de nem is kifejezetten fotózásra szánt telefon.

Ennek ellenére a 3 megapixeles kamera teljesen jónak mondható a kategóriájában. A hátlapot levéve előbukkan az akkumulátor, ám ezt egyáltalán nem szükséges kivenni, mivel az opcionálisan megvásárolható microSD kártya és a SIM kártya is oldalról csúsztatható a mobilba, nagyon szimpatikus megoldás – kis pontosítás: a microSD cseréjéhez még a hátlapot sem kell levenni.

/txt/hirek/kepek/6_20100617.jpg

A Monte jobb oldalán található a gumidugóval védett microSD slot, a billentyűzár (képernyőzár) és a kamera gyorsgombja, a tetején szintén védő burok alatt a szabványos – éljen! – microUSB csatlakozó, valamint a szintén szabvány 3.5 mm-es jack dugó helye. A bal oldal csak a hangerőgomb párosát rejti. A telefon két oldalán narancssárga csík díszíti, dobja fel a készülék egyébként szürke színét, ez a szín az előlapi középső gombon is visszaköszön.

/txt/hirek/kepek/kulso2_20100617.jpg

Az előlapon felül a tyúkrácsos előlapi hangszórót láthatjuk, mellette a másodlagos kamera rejtőzik. A 3 colos megjelenítő 240×400 képpont felbontást ad vissza, mindez TFT technológiával készült, és a Samsungot ismerve furcsálltam volna, ha nem kapacitív, nem is csalódtam. A kijelző alatt három gomb található, kettő a hívásfogadó és –megszakító, egy pedig a vissza funkciót látja el.

A Samsung Monte zárt rendszert kapott, amely jelen esetben TouchWiz névre hallgat. A kezelőfelület ennek egy már sokadjára továbbfejlesztett változata, hivatalos nevén TouchWiz 2.0 Plus. Főképernyőből rögtön hármat is kapunk, mindegyikre kitehetők a gyártó által megadott widgetek tetszőleges elrendezésben, ehhez már nem a bal oldali sávot kell előcsalogatni, hanem a bal felső sarokban látható widget feliratra tapintani.

A kezelőfelület személyre szabhatósága nem ad túl sok szabadságot a felhasználónak, mivel Samsung szokáshoz híven témák nincsenek, a menü háttere csak fekete vagy egy nagyon rusnya sötétzöld lehet, a betűnek is csak a típusát módosíthatjuk a gyárilag telepített három verzió közül.

/txt/hirek/kepek/kulso3_20100617.jpg

A menü itt már nem egy oldal, hanem két és fél képernyőnyi, eltévedni nem fogunk benne, de jóval logikusabban is fel lehetett volna építeni. Ennek ellenére, mivel az ikonok helye a főmenüben szabadon változtatható, a legtöbbet használt ikonokat elég az első képernyőre húzni és máris megoldottuk a többlapos menü gondját.

Főképernyő esetében alul fixen látszik három gyorsikon, ezek a billentyűzet a számok tárcsázásához, a Névjegyek és a Menü, míg a menüben szintén foglalják a helyet alul, ott a lista Billentyűzet, Névjegyek és Üzenetekre változik.

/txt/hirek/kepek/7_20100617.jpg

Alapfunkciók

A Montéban 2000 darab névjegy fér el, minden kontakthoz több plusz mező csatolható, így biztosan nem lesz hiány telefonszámokból, e-mail címekből, születésnapi bejegyzésből, jegyzetből, és a hívás jelzésének módosításából, stb. Keresni többféleképp lehet, egyrészt működik a kinetikus görgetés, tehát scrollozhatunk mint a nagyok, de akár egy virtuális gombsoron is bepötyöghetjük a nevek kezdőbetűjét, így szűkít a lista.

Természetesen készíthetők csoportok és külön kedvencek is, ez utóbbiból 11-et hozhatunk létre a numerikus gombsorhoz kapcsolódó virtuális billentyűzetre (az 1-est a hangposta foglalja fixen). Az üzeneteknél 1300 darabot ment el nekünk a telefon, minden másra a 200 megabájtos belső memória áll rendelkezésre. Az üzeneteknél egy furcsaságra figyeltem fel, virtuális numerikus gombsor van, QWERTY sehogy sincs.

/txt/hirek/kepek/1_20100617.jpg

A szervező nagy részét külön ikonoknak kirakták főmenübe, így például a  naptárat is, amely gyönyörűen átlátható – sztem az egyik legszebb naptár -, ide 200 eseményt vagy 100 tennivalót rögzíthetünk. Ébresztőből több is készíthető, tud ismételni akár megadott napokon is és van szundi benne. A főmenüben található a magáért beszélő Jegyzet, Játékok (ebből négy demot kapunk), Feladat, számológép, mértékegység-átváltó, világóra (jópofa a képi világa), időzítő, stopper és hangrögzítő programokat.

Multimédia

A Monte 3.2 megapixeles kamerája elég fapados, sem autofókusz, sem mobilfény nem tartozik hozzá, a beállításokban is csak az alap dolgokat piszkálhatjuk értelemszerűen (felbontás, effektek, expozíciómérés, képminőség, segédvonalak, előnézet, GPS koordináták elmentése, zárhang, tárolás helye, fényképezési mód, panorámakép, sorozat mód, mosoly felvétel, időzítő), tehát semmi érdemleges.

A készített képeket utólag szerkeszthetjük, van erre egy program a főmenüben, valamint akár rögtön feltölthetjük őket az internetre, ha úgy gondoljuk. Videót is tud rögzíteni a Monte, 240×320 képpont felbontással, 15 fps értékkel, ez a YouTube-ra feltölthető azonnal.

/txt/hirek/kepek/2_20100617.jpg

A zenei rész is jónak mondható, a zenelejátszó ugyanis tud id3 tag-ek alapján szűrni, képes megjeleníteni az albumborítót, készíthető lejátszási lista, fut a háttérben, előre meghatározott értékekkel ugyan, de a hangszínszabályzó is birizgálható (normál, rock, jazz, élő, klasszikus, megabasszus, koncertterem, széles, basszuserősítés és zenei tisztaság), ráadásul adott a zenelejátszó widget, amelyet a főképernyőre kitehetünk és alapvető funkciókat használhatunk, így például láthatjuk az épp játszott szám adatait, tekerhetünk előre-hátra és pillanatálljt is mondhatunk.

Külön plusz pont a 3.5 mm-es jack dugó jelenléte, így saját, megszokott fülesünket is használhatjuk. A zenei részt erősíti a zenefelismerő program (net szükséges hozzá) és az RDS-es FM-rádió, ebből akár fel is vehetjük a rádióadást .mp3 kiterjesztésben! Ez sajnos még mindig nagy számnak számít a mobilok funkciólistájában.

/txt/hirek/kepek/3_20100617.jpg

Extrák

Az extra programok között található a Facebook, a MySpace, a Közösségi oldal és az IM, ezek mindegyikéhez értelemszerűen mobilnet szükséges, de akad itt még Google menüpont (Keresés, Levelezés és Térkép funkcióval). A Google Maps működik is rendesen, mivel van beépített GPS-vevő a készülékben, ám senki se akarjon offline navigációt telepíteni a telefonra, nem fog menni. A navigáció egyébként háromszögeléssel is képes meghatározni nagyjából a helyünket, ez elég gyors, bár nem teljesen pontos. Akad még itt a listából Szótár is.

/txt/hirek/kepek/4_20100617.jpg

A Monte természetesen képes csatlakozni az internetre a Samsung Dolfin Browser 1.5 segítségével, ehhez 3.6 Mbps HSDPA vagy Wi-Fi adatkapcsolat áll rendelkezésére! Igen, Wi-Fi ebben a kategóriában, ez igen jó hír. A beépített böngésző nem rossz darab, képes az oldalakat a mobil képernyő felbontásához optimalizálni, a szöveget tördelni, flash tartalmakat is megjelenít és persze lehet nagyítani is. A helyi adatkommunikációt Bluetooth és microUSB segíti, ez utóbbi tölteni is képes a telefont.

/txt/hirek/kepek/5_20100617.jpg

A Monte akkumulátora egy 960 mAh-s változat, ez bőven elketyeg három-négy napig, kevesebb internethasználattal még tovább is elmehet egy feltöltéssel, de persze egy maratoni zenehallgatás egy nap alatt lemeríti.

Összegzés

A Samsung Monte tipikusan az a telefon, amely jelenleg nagyon megéri a pénzét. Megfelelően fejlesztett kezelőfelület, GPS és Wi-Fi, érintőkijelző, rádió, mindez az elérhető árkategóriában, abszolút javasolható döntés. A Monte a djuice kínálatában a cikk írásakor előfizetéssel 20 ezer, kártyásan pedig 44 ezer forintért elhozható, az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20100617.jpg -nél a kártyafüggetlen új 45 ezer, használtan pedig 40 ezresért hozzájuthatunk.