Samsung I8190 Galaxy S III mini teszt

Tovább a Samsung I8190 Galaxy S III mini készülékre

Samsung I8190 Galaxy S III mini

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.96

Tudás: 7.71

Minőség: 7.73

Értékelés: 7.80 | Szavazatok: 359

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Szerkesztőségünkben járt a nagy sikerű Samsung i9300 Galaxy S III kistestvére, az S3 mini. A nagyobbik dél-koreai hihetetlen mértékben fejlődik és dobja piacra megállás nélkül az újabbnál újabb mobilokat. Ezúttal sem volt máshogy, ám az S3 minit nem mindig értettük, attól függetlenül, hogy férfi és női kezekben egyaránt az instant get érzését váltotta ki. A mai modellek legfőbb gondja a hatalmas méretű és felbontású kijelző, amely nem csak az üzemidőre van rossz hatással, de sokak konfortérzetére is, ugyanis nem mindenki szeretne tepsivel a zsebében/kezében/táskájában rohangászni, a felhasználók jelentősebb része a mai napig egy még elviselhető méretű, tehát kompakt készüléket szeretne telefonjának tudni. A Samsung elkészítette a már nagynak mondott Galaxy S3 kisebb méretű változatát.

A Samsung Galaxy S3 mini ugyanis külsőre egy az egyben az S3, csak épp kisebb méretben és szerényebb tudással. A VIP Phone-tól kapott gyári pici dobozban a telefon alatt a szokásos tartozékok találhatók, így a hálózati töltő, az USB adatkábel és a sztereó füles a három pár, különböző méretű fülgumival. A polikarbonát burkolat még mindig magas minőségű, az összerakásra sem lehet panasz, egy nyisszt sem hallani használat közben a telefonból. Persze igaz az, amit régóta mondanak a Samsung okostelefon Galaxy családtagjaira, hogy fényes szappantartó, ettől függetlenül gyönyörű. Kissé meglepő lehet, de az oldalt szálcsiszolt fémnek tűnő keret is műanyag, amit mintha lakkoztak volna. A hátlap nagy részét a sajnos csúszós – és tok nélkül feltehetően később karcolódó – burkolat jelenti, ezen található a hátlapi hangszóró két nyílása, a kamera, alatta a LED vaku és a Samsung felirat. A Galaxy S3 mini tetején a 3.5 mm-es jack dugó, valamint a hátlap leszedését segítő lyuk rejtőzik, alulra került a mikrofon és a védelem nélküli microUSB csatlakozó. Bal oldalt a hangerőgomb párosa, jobb oldalt pedig a billentyűzár található.

Méreteit tekintve épphogycsak kisebb a Samsung i9100 Galaxy S2 modellnél (121.6 x 63 x 9.9 mm  vs 125.3 x 66.1 x 8.5 mm), cserébe vastagabb lett. Az előlap jelentős részét a 4 col felbontású, 480×800 képpont felbontású kijelző foglalja el, amely Super AMOLED technológiás. A megjelenítő alatt a már megszokott gombok láthatók, ezek a bal és jobb oldali érintős billentyűk, a menü és a vissza, a középső home gomb fizikai, ezzel is fel lehet kelteni inaktív módból a kijelzőt az oldalsó gomb helyett. A kijelző felett az ezüstös rács az előlapi hangszórót rejti, mellette pedig a távolságszenzor és az előlapi kamera látható. Sajnos ezúttal kimaradt a fényszenzor és az állapotjelző LED, ez utóbbi helyett továbbra is a NoLED programot ajánljuk az elmulasztott események megjelenítésére, amely az AMOLED kijelző miatt nem fogja leszívni az akkumulátort. Itt is az S2-höz hasonlítanánk inkább, hiszen valójában ennek egy módosított változatáról van szó, a kijelző pixelsűrűsége az azonos felbontás, ám az S3 mini esetében kisebb méret miatt jobb, 233ppi a kerekded szépség tudása, míg a szögletesebb S2 217ppi megjelenítésére képes. Sajnos nem szól arról a fáma, hogy az S3 mini megjelenítőjét is Gorilla Glass védi-e vagy sem.

Ami a belső tudást jelenti, az Android 4.1.1 Jelly Bean rendszer és a NatureUX kezelőfelület alatt egy kétmagos, 1 gigahertzes NovaThor U8420 processzor ketyeg, ehhez 1 gigabájt RAM és egy Mali-400MP GPU tartozik. A beépített tárhely 8 vagy 16 gigabájt lehet, ebben is gyengébb, hisz az S2 esetében 16 és 32 gigabájtról beszélhetünk, cserébe mindkettő maximum 32 gigabájtos microSD kártyát fogad el. A teljesítmény annyiból nem tetszik, hogy nyilván az S3-tól messze van, de még az S2-nél is lassabb lett, nem egy erőgépről van szó. Ez persze az átlagos felhasználókat szinte egyáltalán nem érinti, akik amúgy sem csúcsmodellre vágytak és összességét tekintve nincs gond a gyorsasággal, csak nem szabad jobb mobilról lefelé váltani, mert úgy észrevehető a gondolkodás.

A TouchWiz-ről NatureUX-re váltás több szempontból jelent változást, azonban az alapvető – és egyébként is jól működő – funkciókat nem bántották. Ami feltűnő, hogy például a naptár az S Tervező nevet kapta és végre minden nézet elérhető. Tetszett, hogy gyárilag is kitehetők mappák, új a felugró ablak a képernyő hosszú nyomására, szintén új a widgetek és alkalmazások választásának lehetősége, illetve annak a kezelőfelülete, de még a menü is fülecskés lett. Adott az appok és a widgetek, valamint a letöltött programok, de itt a beállítások is igencsak kiterjedt lett. Van Play Áruház hozzáférés, ikonok helyének szerkesztési lehetősége, mappa létrehozása (menün belül!), eltávolítás (menüből!), testreszabható rács, betűrendes rács vagy betűrendes listanézet, de megoszthatók vagy el is rejthetők alkalmazások.

A Samsung i8190 Galaxy S3 mini öt megapixeles kamerát kapott, ez autofókusszal, érintőfókusszal, arcfelismerővel és LED vakuval kiegészített, videóból maximum 720p@30fps értékűt tud rögíteni, ezúttal hiányzik a folyamatos fókusz (lásd S3). Az előlapi kamera VGA felbontású. A hátlapi kamera beállításai nem olyan sokrétűek mint a másolni kívánt nagytestvéré, de megfelelő a kategóriában, tehát van módosítható felbontás, minőség, geotag, fehéregyensúly, ISO, effektusok, érintőfókusz, vaku, időzítő, valamint ezeket a gombokat igény szerint módosíthatjuk a szoftverben a gyors elérés érdekében. A képek ráadásul tényleg nagyon jó minőségűek!

A zenelejátszó új lett, a szokásos kötelező dolgokat tudja (háttérben futás, ID3 tagek szerinti rendezés, albumborító mutatása, értesítési sávból való kezelés), újdonság a Zenesarok rész, a szoftver saját maga kategorizálja be a számokat. Jó hír, hogy a hangszínszabályzó nem hiányzik a funkciók közül. A zenei részt RDS-es FM-rádió egészíti ki, de adott a GPS és a GLONASS-támogatás is. Böngészők tekintetében rögtön kettővel is kedveskedik a Samsung S3 mini, hiszen a gyárin kívül adott rögtön a Google Chrome is, amit ugye akár az asztali Chrome-mal is szinkronizálhatunk teljes mértékben. Sajnos gyárilag a flash ugyebár nem támogatott az Android 4.1-től, így vagy ráhekkeljük vagy megszokjuk, hogy lassan elfelejthetjük mindenhol az erőforrás-zabáló flasht.

Internetelérés tekintetében minden adott az S3 mini esetében, ami csak elvárható, így van négysávos GSM és háromsávos 3G modul, HSDPA (14.4 Mbps le- és 5.76 Mbps feltöltéssel), adott a Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct és Wi-Fi Hotspot, de még NFC is (bizonyos modellek és piacok esetén). A Bluetooth 4.0 verziószámú és támogatja az A2DP, LE és EDR szabványokat, a microUSB pedig MHL és host funkciót is kapott. A beépített akkumulátor 1500 mAh-s, így átlagos üzemidőre számíthatunk az S3 mininél. Tekintve, hogy a Samsung i8190 Samsung Galaxy S III mini ára mostanra még mindig inkább a 80-90 ezres kategóriát üti, kell kis idő, hogy elfoglalja egyébként teljesen méltó helyét a palettán. Még némi árcsökkenéssel igazán ajánlható telefon lesz, mi a karácsony miatti hosszú tesztidőszak alatt imádtunk, fiúk és lányok egyaránt!

A Samsung i8190 Samsung Galaxy S III mini teszthez a készüléket a VIP Phone biztosította, amelyet ezúton is köszönünk!