Samsung i7500

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.57

Tudás: 9.29

Minőség: 9.43

Értékelés: 9.43 | Szavazatok: 7

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Samsung i7500 – galaktikus Google mobil

A Samsung i7500 a dél-koreai gyártó első Google OS-t futtató telefonja, kíváncsian vártuk, vajon mit tud nekünk mutatni. Bevallom őszintén, nagyon vártam az első Androidos mobilt, ami a kezembe kerül majd, hiszen kíváncsi voltam, mennyiben tud mást nyújtani, mint például a Windows Mobile vagy a Symbian, amelyek évek óta vezető pozíciót töltenek be a mobil operációs rendszerek piacán.

galaxy galaxy galaxy galaxy 

A HTC már több Android telefont is piacra dobott, ám a Samsungnak sosem lehet elég az újításból, így gyorsan összedobtak egy saját mobilt az új rendszer égisze alatt. Az első telefon neve Samsung Galaxy i7500. A Galaxy doboza átlagos méretű volt, tele papírral, egy sztereó headsettel, egy tokkal – amely kissé kínai piacos jellegű, leszámítva a belső puha borítást -, és egy töltővel. A telefon meglehetősen vékony, ám kissé tepsi jellegű, ezt most pozitív értelemben lehet venni. Amennyiben a nagy méret oka ugyanis a nagy méretű kijelző, azt sosem utáljuk :). A 3.2 colos, kapacitív érintőkijelző egyébként az androidos rendszer sztenderdje, 320×480 pixel felbontású.

galaxyy

A Galaxy egyébként ránézésre tipikus Samsung, kissé furcsa, hogy a HTC-vel ellentétben sehol sem látszik rajta, milyen rendszer rejtőzik benne. Sehol egy Google felirat ugyanis. Kis negatívum, hogy a bootolás elég sokáig tart, simán egyezik egy átlagos WinMo felállással a maga 50-55 másodpercével, a kikapcsolás 12 másodperc (192 megabájt a RAM).

A billentyűzet gombjai igen nagyok és jónak mondhatók, a nagyja egyértelmű, két dolgot említenénk meg, a bal felső az opciógomb (általában plusz funkciókat, beállításokat hozza elő), míg a jobb oldali kis csíkocska a home gomb, hosszan megnyomva pedig az utolsó hat futtatott alkalmazást mutatja. Érdekes tudni, hogy valójában nem lépünk ki a programokból ilyenkor, így fontos lehet egy taskmanager beszerzése, hogy a nem szükséges alkalmazásokat ténylegesen be lehessen zárni és ne zabálja a memóriát. Plusz érdekesség, hogy nagyon sok programba – a fentiek miatt – úgy lép vissza, ahogy hagytuk, tehát még a számológépben is megmaradnak például a beírt értékek.

galaxy galaxy galaxy galaxy

Ezeken kívül bal oldalon fent található a hangerőgomb párosa, jobb oldalon a képernyőzár és a kamera gyorsgombja. Ez a kettő fejtörést tud okozni, mivel mindenáron a kamera gombja esik nekem kézre a billzár helyett. A telefon tetején egy 3.5 mm-es jack dugó és a microUSB csatlakozó helyezkedik el, ez utóbbi porvédett helyen.

A hátlap egyszerű, csak a hangszóró három rácsa és a felirat nélküli, 5 megapixeles kamera objektívje töri meg az egyhangúságot. Az anyaghasználatnál egyetlen dolog nem tetszett, az előlapi gombokon kívül mindenhol ujjlenyomat-gyűjtő, fekete műanyag található. Nem méltó ehhez a telefonhoz. További negatívum, hogy ha a hátlapot leszedjük, az akkumulátor nemes egyszerűséggel kiesik a helyéről, tehát a kártyacserét érdemes óvatosan végrehajtani.

galaxy galaxy galaxy galaxy

A viszonylag hosszú bootolás után az Android 1.5 Cupcake rendszer fogad minket. Ehhez három főképernyő tartozik, mindegyik testre szabható widgetek, gyorsikonok, mappák segítségével. Fontos tudni, hogy ez a gyári rendszer, tehát nem a HTC Sense vagy a Motorola Motoblur kezelőfelület látható a Samsungon, egyelőre nincsen saját UI-ja a gyártónak, ez a későbbiekben változhat persze.

Alapfunkciók

A négyjegyzék egyszerű felépítésű és könnyű kezelni, jó hír azoknak, akik szeretik a több lapos megoldásokat. Egy-egy kontakthoz szinte akármennyi adatmezőt kitölthetünk, vannak csoportok és hívókép is, bár ez utóbbi sajnos elég kis méretben jeleníti meg a kívánt fotót. Üzenetírásnál csak virtuális QWERTY billentyűzet áll a rendelkezésre, a könnyebb kezelés miatt érdemes fektetve gépelni rajta. Egyetlen hátrány, hogy magyar billentyűzet még nincs, de ami késik, nem múlik. Nagyon tetszett az üzeneteknél a chat-nézet, tehát egymás alatt láthatók az adott kontakttal folytatott SMS-ek a mi válaszainkkal időrendi sorrendben. Androidos mobil lévén az alap e-mail fiók mi más is lenne, mint a GMail, de több fiókot is hozzácsaphatunk a klienshez.

Multimédia

Az öt megapixeles kamera mellett található egy LED-es vaku és semmi más, se aktív lencsevédő, se xenon nem leledzik. Beállítási lehetőség szinte zéró (szinte hihetetlen), megadható, hogy mentse-e a gép a geotag-eket, a videó minősége magas legyen-e, valamint használni akarjuk-e a vakut vagy sem. Videóból maximum CIF felbontású, 30 fps mozgóképeket lehet vele rögzíteni, hát ezen még bizony van mit csiszolni. A képek nézegetése a galériában úgy lehetséges, hogy az ujjunkat végighúzzuk jobbra vagy balra a képernyőn, tehát sajnos a giroszenzor itt nem működik (hogy például megdöntjük egyik irányba a mobilt és a képek automatikusan nekilódulnak), illetve kicsit sajnáljuk, hogy a multitouch lehetőségét kihagyták a repertoárból.

galaxy

A fotók elmentésénél nem lesz gond a tárhellyel, hiszen van 1 gigabájt beépített tárhely, 8 gigabájt beépített memóriával és adott a lehetőség további bővítésre microSD kártyával. Ez utóbbit egyébként a hátlap alatt találjuk, szerencsére az akkumulátort nem szükséges kivenni a cseréhez.

A gyári zenelejátszó alapfunkciós, előadók, albumok, dalok és lejátszási listák szerint keres, tud albumképet mutatni, és nagyjából ennyi. Nincs hangszínszabályzó, se gyári, se egyedi, és FM-rádiót is hiába keresünk. Ez utóbbiért pláne nagy fekete pont. Legalább akad már 3.5 mm-es jack dugó.

galaxy galaxy galaxy galaxy

A navigáció AGPS-szel hamar talál pozíciót a telefon, és szerencsére már most elérhető navigációs szoftver, tehát nem kell e funkció nélkül maradnunk a Galaxyval.

Az Android Market online alkalmazásbolt készlete szinte napról napra bővül, érdemes sűrűn ellátogatni, mivel a legtöbb alkalmazás hasznos és ingyenes, valamint nagyon egyszerű és gyors a programok telepítése. A telepítéshez rendelkezésre áll microUSB, a HSDPA és HSUPA, valamint Wi-Fi is, amely igen érzékeny.

galaxy galaxy galaxy galaxy

Egy dolgot fontos tudni, internetelérés egészen egyszerűen kell az Andoroidhoz, különben egy „alap”tudású telefont veszünk csak. Leginkább a beépített funkciók tetszettek – amelyek bővítése ugyebár kötelező -, ilyen a GMail, a GTalk, GMaps, a Documents To Go (próba változat), .pdf Viewer, Wi-Fi kereső, GPS mérő, YouTube alkalmazás, de hosszasan sorolhatnánk még a plusz programokat. Nagyon rosszul érintett a tény, hogy a sztereó Bluetooth, amely gond nélkül hajlandó volt együttműködni a sztereó BT headsettel, fájlküldésre alkalmatlan! Tiszta iPhone-fíling, ezúttal a sötét oldaláról tekintve.

A gyári akkumulátor 1500 mAh-s változat, amely ugyan nagyon jónak mondható, ám teljes megdöbbenésemre – amikor is szándékosan, 100%-ra való feltöltés után nem nyúltam 2.5 napig a telefonhoz – teljesen lemerült! Írd és mondd, se üzenet, se hívás, se adatforgalom, de még bekapcsolt képernyő sem játszhatott közre. Tehát az akkumulátor kezeléssel még valamit tenni kell, de nagyon.

galaxy galaxy galaxy

Összegzés

Az újdonságnak megkérik egyelőre az árát, hiszen a magas 120 ezer forintjával igencsak húzós kategóriába tartozik a Samsung i7500 Galaxy és valljuk be, ennyit nem ér, tudásban bőven felveheti több telefon vele a versenyt, akár ugyanazon márkán belül is, tehát bármikor találhatunk jobb áron nagyobb tudású telefont. Aki azonban mégis Android-mániás és együtt tud élni azzal, hogy egy folyamatosan fejlesztett újdonságot birtokol, amely nem tökéletes minden szempontból (fényképező, multimédia), az elgondolkodhat egy ilyen készülék megvásárlásán, mivel egyedi mobilja lesz a rendszerből adódóan, az fix.

A tesztkészüléket a VIP Phone biztosította, amelyet ezúton is köszönünk.