Samsung Gear S3 frontier teszt

Tovább a Samsung Gear S3 frontier készülékre

Samsung_Gear_S3_frontier

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.34

Tudás: 8.03

Minőség: 8.28

Értékelés: 8.21 | Szavazatok: 191

Szavazzon Ön is!

Egy nagy, Samsung Galaxy Note 4 telefon mellett kimondottan hasznos tud lenni, ha nem kell minden értesítésért előkapkodni a zsebből, a táska mélyéről, hanem csak egyszerűen megnézi az ember az óráján az értesítést, aztán eldönti, hogy érdemes-e ezért komolyabb erőfeszítést is tenni vagy ráér majd valamikor. Nálam ezért volt értelme az okosórának. Sokat lehet vitatkozni ugyanis, hogy mi értelme a még egy kütyünek nem kevés pénzért. A Gear S3 más volt. Azt bemutatták ősszel és nekem is „azonnal kell” kategória lett. Miért? Mert óra formájú, mert nagy, mert tetszik a Classic, bár ezzel én vagyok a kisebbség, mindenki Frontier-re hajt. És ha karácsonyra nem is, de január közepén megérkezett végre Magyarországra is.

A kétféle kivitel (Gear S3 Frontier SM-R760 és a Gear S3 Classic SM-R770) gyakorlatilag azonos hardvert takar, bár a Frontier létezik GSM képes változatban is, amely saját e-SIM-mel rendelkezik, így az óra önállóan, telefon nélkül is teljes értékűen használható. Ez a változat viszont Európában hivatalosan nem érhető el. A fekete Frontier sportosabb kialakítású, lapos széles gombokkal, míg a Classic visszafogottabb, ezüst fémszínű, kisebb méretű, kerek gombokkal, ami elegánsabb megjelenés ad.  Itt is megtaláljuk a Samsung Gear S2-nél már megjelent recézett funkciógyűrűt, ez nem újdonság, viszont a Glonass műholdakkal is együttműködő saját GPS és a Bluetooth kapcsolaton túl már Wi-Fi hálózaton való kapcsolódás a telefonhoz már igen.

Ugyanis ha nincs elérhető Bluetooth-kapcsolat, akkor Wi-Fi-n csatlakozik távolról a Gear a mobilkészülékhez Samsung fiókja használatával. Így továbbra is tudunk fogadni értesítéseket a mobilkészülékről. A funkció automatikusan aktiválódik, amikor először csatlakoztatjuk Bluetooth-on az órát a telefonhoz. A telefon által ismert Wi-Fi hálózatokat ezután már gond nélkül használja az Gear S3.

A doboz az órához méltó kivitelű, ennél a kategóriánál már el is várja az ember az ilyen csomagolást. Első ránézésre nekem is hatalmasnak tűnt a Gear S3, de felvéve már nem volt ilyen érzésem. A dobozban a vezeték nélküli töltésre alkalmas dokkolón kívül kapunk egy S-es méretű óraszíjat is, tehát gondoltak a kisebb csuklójú felhasználókra is. A Classic kivitelt gyárilag fekete bőrszíjjal, a Frontier-t pedig fekete szilikon szíjjal szállítják.  Apró figyelmesség, hogy az óra szabvány 22 mm szélességű szíj csatlakozással rendelkezik, így szabadon választhatunk a hagyományos óraszíjak közül is nekünk tetszőt.

A dokkolóhoz egy szabványos 2.0-ás microUSB töltőt kapunk, amivel kb. 2,5 óra alatt lehet 15%-ról teljesen feltölteni a készüléket. A dokkoló gumírozott felületébe határozottan ül bele az óra, egy mágnes segít a helyén tartani. Teljesen mindegy, hogy gombokkal le vagy felfelé helyezzük rá az órát, mert ez nem befolyásolja a töltést és ugyanolyan stabilan ül mindkét pozícióban. A bölcső elején egy három színű LED tájékoztat a töltés menetéről. Piros hálózati adapterről töltés, narancssárga alacsony feszültségű töltés (PC, laptop USB ajzatáról töltve), és zöld teljesen feltöltve.  

Az óra párosítása a Note 4 telefonhoz teljesen problémamentes volt. A Samsung Gear telefonos alkalmazás már fent volt a készüléken az előző Gear-em miatt. Az óra bekapcsolása után Bluetooth-on keresztül pillanatok alatt megtalálták egymást. Az azonosítások jóváhagyása után egy oktató anyag jelenik meg, ami bemutatja a Gear kezelését és már használatba is vehetjük az új óránkat.  Az óra nem csak Samsung készülékekkel használható, hanem más Android telefonokkal is, sőt most már az iOS rendszerekkel is kommunikál. A másik kevésbé jó hír, hogy nem Samsung androidos telefonnal már látványosan csökken a tudáslista hossza, ami iOS esetében pedig egészen minimális lesz.

Természetesen ezeknél csak korlátozottan érhetők el a különböző funkciói. A párom OnePlus 3 telefonjával is összeházasítottuk. Különbség annyi volt, hogy a Samsung Gear Appon kívül egy plugin-t is telepíteni kellett, de ezen kívül ugyanúgy problémamentesen kapcsolódott. Más androidos, ám nem Samsung készülékek esetén érhet még apró bosszantó meglepetés. Ilyen például amikor a  bejövő hívást felvesszük a telefonon, de mégis az órán szólal meg néha a másik fél (OnePlus 3 készüléknél tapasztaltuk), de a FB Messenger hívást is lazán kirakta oda.  Ilyen hibákat valószínű a következő szoftver frissítések egyikén kiküszöbölik majd, de addig tud kellemetlen pillanatokat okozni. A Samsung support tanácsa erre a bugra, kapcsoljuk ki a Bluetooth beállításoknál a Hívás hangja funkciót, ami valljuk be azért nem egy elegáns megoldás, mert ezzel az egyik fő funkciójától esik el a készülék.

Az óra személyre szabásához szükségünk lesz a telefonunkra is. A Gear alkalmazásban – ami ezek után már megtalálható a redőnyön – Infó fül alatt megtaláljuk az S3 főbb aktuális értéket (akkumulátor töltöttség, összes/szabad tárhely, RAM foglaltság), letölthetünk újabb óra számlapokat és alkalmazásokat, illetve az S Health alkalmazást indíthatjuk el. A Beállítás fülön választhatunk a már az órán levő számlapok közül, stilizálhatjuk, rendezhetjük azokat és törölhetjük, amikre nincs szükségünk. Az Értesítések alatt kiválaszthatjuk a telefonra telepített programok közül, hogy melyik küldhet értesítést az órára és mikor, milyen formában szeretnénk látni. Beállíthatjuk, hogy csak az óra viselésekor látszódjanak az üzenetek vagy a telefon nézésekor ne értesítsen, hiszen úgy is látjuk a telefonon.  Az óra számlapon egyébként jelzi is, ha olvasatlan üzenetünk van, 9 óránál egy kis sárga jelet rak ki.

Természetesen megmaradt az a praktikus funkció is, ami már az első Gear-ben is tetszett, hogy az órán megjelenő információ a telefon felemelésekor automatikusan azon is megjelenik. Bár itt már kevésbé fontos ez, hiszen már el tudjuk olvasni az órán a teljes e-mailt – az első Samsung okosóra erre nem volt képes –, messenger üzenetet, reagálhatunk is rá smiley-kal, hangfájllal vagy szöveget pötyöghetünk egy miniatűr T9-es billentyűzeten.

Az Alkalmazások alatt találjuk az órára telepített programok listáját. Itt csak néhány program, mint az Időjárás, E-mail, Hangjegyzet ad beállítási lehetőséget. Mivel a készülékhez már párosíthatunk Bluetooth fülhallgatót, értelmet nyert a zene tárolása az órán. Számokat küldhetünk át, de beállíthatunk mappákat is, amiket utána szinkronizál a készülék. Ugyanígy fényképeket is helyezhetünk az órára – bár ennek már közel sem látom annyira az értelmét, mint a zenének. Az órából itt már elhagyták a Samsung Gear kamera funkcióját. Ez jó játék volt anno, de bevallom ezen kívül nem sokat használtam, nem hiányolom a Gear S3-ból.

A GPS-nek köszönhetően egy újdonság is helyet kapott a Gear S3-ban. A két gomb közül az alsó Home gomb háromszori gyors megnyomásával azonnali segélykérést küldhetünk az előre megadott telefonokra. Ilyenkor az előre beállított névjegyekre elküldi az aktuális pozíciónkat, egy linket, amin 60 percig követhető a telefon mozgása és hívja az előre beállított telefonszámot, ez utóbbiból csak egyet lehet megadni. Gondoltak a próbálgató felhasználókra is, tehát segélyhívás után egy 5 másodperces visszaszámlálás indul el, ami alatt megszakítható a segélyküldés, még mielőtt ok nélkül a szívrohamot hozzuk véletlenül a szeretteinkre. Még mindig a Beállítások fül alatt kereshetjük meg a valahol letett óránkat és itt készíthetünk kényelmesebb kezelőfelületről előre válasz-, ill. hívás elutasító üzeneteket.

Vegyünk kezünkbe a Gear S3-at! Masszív, nagyon jó anyaghasználatot tapasztalhatunk vagy inkább prémium kategóriát. Az óra tervezésénél együttműködött Yvan Arpa óra dizájner is. A külső méretek a Frontier és a Classic példányoknál teljesen azonosak (46×49×12,9 mm), viszont az előbbi 10 grammal nehezebb. Már a méreteinél fogva is komoly megjelenést biztosít, a matt felületek pedig eleganciát adnak az órának. A gyártó állítása szerint mind a fém, mind az üveg (Gorilla Glass SR+ védelmet kapott) kiemelkedően karcálló. Ezt majd eldönthetjük, ha már lesznek több éves Frontier példányok is. Ott sokkal inkább valószínű, hogy a fekete fémtesten előbb jelentkeznek majd a használati nyomok, ennek tanúi is lehetünk amerikai fórumokon, ahol már négy hónapos darabok gazdái is megjelentek és bizony a festés kopik. Nem kicsit. Érdekes, hogy a Classic-kal kapcsolatban ilyet nem olvashatunk, ez a Frontier eloxált megoldásának a hátránya.

Ez az óra nem kicsi, de megjelenése mégis elegáns egy férfi karon. Igen, csak azon, mert egy női csuklón egy Gear S2 mutat jól, az S3 már túl nagy. A gyártó viszont ennek ellenére nem tervezi az S3-at kisebb méretben gyártani, arra meghagyja az S2-t. Ezzel az is eldőlt, hogy a Gear S3 nem váltja le a Gear S2-t, amit így továbbra is gyártanak és forgalmaznak majd. A funkció gyűrű – lünetta – fogásán javított a nagyobb recézettség, még nedves ujjakkal is biztosan forgatható. Könnyen, de mégis határozottan mozog, minimális „lötyögés” érezhető csak rajta. Akár egy ujjal is forgathatjuk, ha gyorsan akarunk eljutni egy-egy widget-hez. Természetesen a számlapot ujjal lapozva is navigálhatunk, de miért is maszatolnánk össze a kijelző üveglapját, ha ilyen elegánsan is megtehetjük ezt a lünettával? A funkció gyűrű segítségével vehetjük fel vagy éppen utasíthatjuk el a hívásokat, nyugtázhatjuk az értesítéseket vagy éppen szundiba küldhetjük a figyelmeztetéseket.

Az óra jobb oldalán két gombot találunk. A felső a Vissza gomb, az alsó Home gomb, aminek viszont több funkciója is van. Hosszan megnyomva bekapcsolja a készüléket illetve bekapcsolt állapotban a kikapcsolási menüt adja. A „kétszer gyorsan” megnyomva funkcióhoz magunk rendelhetünk parancsot. Nálam ez a telefon megkeresése, mint gyakorta használt funkció. Alap Óra képernyőről az Alkalmazások nyitható meg, minden más képernyőről visszatér az Óra képernyőre.

A készülék bal oldalán található a hangszóró 3 kicsi nyílása, Mi méreteihez képest tisztességesen szól. A Home gomb alatt a mikrofon, a hátoldalon a pulzusmérő és a légnyomásmérő érzékélője található. A készülék már rendelkezik az IP68-as por- és vízállósági védjeggyel és ezen kívül megkapta a MIL-STD-810G minősítést is. Tehát a gyártó szerint 1,5 méter vízoszlop alatt 30 percig gond nélkül vízálló, de a hangsúlyozottan kiköti a használati útmutatóban, hogy úszásra, búvárkodásra nem alkalmas, az ebből történő meghibásodásra nem vállal garanciát. Mindenesetre ez egy érdekes hozzáállás a Samsung részéről, bár ezt tapasztalhattuk már más telefonjainál is. Magyarázata, hogy a vízzáró gumik állaga az idővel megváltozhat, elöregszik így veszíthet a kezdeti képességéből (ez az amortizáció nagyjából fél év után kezdődik). Ezzel az indoklással a konkurencia is korlátozta a garanciát ilyen meghibásodás esetére, tehát nem egyedi megoldás ez a Samsung részéről.

A kijelző a Gear S2-höz hasonlóan magas fényerejű, Super AMOLED technológiát kapott. Felbontása 360×360, ami így nem változott az elődhöz képest. A nagyobb kijelzőben ugyanaz a felbontás kisebb pixel/inch értéket ad, de ez egyáltalán nem vehető észre. Az AMOLED technológiával kiválóan sikerült optimalizálni az élénk színeket a magas fényerővel, így még napsütésben is tökéletesen lehet olvasni a szöveget. A kontraszt aránya hatalmas, a feketék mélyek és mégsem jelentkezik világító udvar a sötét háttéren megjelenő fehér szöveg körül. A képernyő fényerejét 1-10 között manuálisan szabályozhatjuk. Bár rendelkezik az óra fényérzékelővel is, ez nem állítja a fényerőt. A kijelző természetesen a kar felemelésére bekapcsol és leengedésére azonnal ki, függetlenül attól, hogy az előre beállítható képernyő idő nem járt még le. Újdonságként viszont megjelent az Mindig óra (Always-on-display) funkció is. Tehát amikor karunkat leengedjük, az óra leveszi a fényerőt, de nem kapcsol ki, folyamatosan mutatja az óra számlapot. Így már tényleg egy hagyományos órához hasonlít és nem tűnik fel azonnal, hogy egy okosóránk van. Jó néhány óra számlap már kihasználja ezt és külön nyugalmi számlapot is ad, ami kíméli a kijelzőt és az akkumulátort is. Tetszik ez az új funkció! Tud még egyéb okosságot is a kijelző. A közelség érzékelőnek köszönhetően lekapcsolja a kijelzőt, ha az letakarjuk, ezzel segíti az energiatakarékosabb üzemelést.

Az óra motorja egy 14 nanométeres technológiával gyártott 2 magos, 1 gigahertzes, 64 bites Exynos 7270 típusú processzor, 768 megabájt RAM kíséretében, a grafikus megjelenítést pedig egy Mali-T720 biztosítja. Belső tárhelyből összesen 4 gigabájt áll rendelkezésünkre, ezek együtt akadásmentes váltásokat biztosítanak. Nem lehet zavarba hozni a készüléket. Bármilyen gyors menü váltást képes végrehajtani, soha egy pillanatra nem vettem észre késlekedést a működésében. Ezt a motort egy 380 mAh-s akkumulátor táplálja energiával, egy átlagos használat esetén 2 napig. Ebbe belefér a 10 percenkénti automata pulzusmérés, egy jól látható képernyő fényerő (7-8 fokozat), napi sportolás, értesítések, hívások. Ha már flancolunk, és folyamatos képernyő módban használjuk, akkor egy nap után 50% alá csúszhatunk. A gyártó 3-4 napot ad meg maximális üzemidőnek egy feltöltéssel, de ebből a második számot elfelejthetjük. A 3 nap viszont elérhető nem túl aktív napi használat mellett.

Az órán Tizen rendszer fut, konkrétan annak is az OS 2.3.2.1-es verziója. A kiindulási ablak az óra. Innen jobbra találhatjuk az értesítéseket, balra pedig a személyre szabható widget-eket. Ezek között a lünettával lépkedhetünk vagy a képernyő simításával. Szokjunk rá a lünetta használatára, esztétikusabb marad a készülék üveglapja ;) . A kezdő képernyőre bármelyik gombbal vagy egy, a kijelzőn fentről lefelé simítással léphetünk azonnal vissza. A kezdő képernyőn a telefonok redőnyéhez hasonlóan lehúzhatunk az állapotjelző panelt. Itt módosíthatjuk a fényerőt, a hangerősséget (különböző értéket állíthatunk 1-15 között a csengőhangnak, az értesítéseknek, a médiának és a rendszernek), ki/be kapcsolhatjuk a Ne zavarj módot, a  repülő módot és indíthatjuk el a zenelejátszót. Nagyon praktikus, mert bár ezek funkciók megtalálhatók a Beállítások alatt is, de itt gyorsan, azonnal elérhetők, nem kell a menük között keresgélnünk.

A Ne zavarj üzemmód elengedhetetlen, ha éjszaka is viseljük az órát, mert pl. érdekel minket az S-Health Alvási adatok, ugyanis ekkor kikapcsolja az értesítéseket és a kar mozdulatára felébredést. Nem kellemes az éjszaka közepén a kijelző erős fényére felriadni, amivel nagyjából vallatni lehet a sötét szobában. Legegyszerűbb egy időintervallumot beállítani erre és akkor nem kell foglalkozni a bekapcsolásával sem. Én városi autóvezetés közben is használom ezt az üzemmódot, mert a telefonon úgyis látok mindent (tartóban van előttem), viszont nem ébresztem fel teljesen feleslegesen minden egyes kanyarodáskor a kijelzőt.

Az óra számlapok között legegyszerűbben úgy navigálhatunk, hogy hosszan nyomjuk a kezdő képernyőt, majd jobbra/balra navigálva kiválasztjuk a kívánt számlapot. Ha a számlap beállítási lehetőségeket is takar (óralap színe, mutatók, kis információs ablakok stb.), akkor ezeket is itt tudjuk beállítani. Ha mindennel végeztünk, bökjünk rá a számlapra és aktuálissá válik. Több óra skin tartalmaz külön nyugalmi állapotra kialakított számlapot, ezek általában redukált funkciókkal, sötét háttérrel rendelkeznek, hogy csökkentsék az Always-on-display energiaigényét. Tehát ha használni szeretnénk ezt a funkciót, érdemes ezek közül választani egy nekünk tetszőt. A widget-ek szabadon bővíthetők, sorrendjük változtatható, törölhető. Az utolsó widget után találjuk az „Új widget” gombot, ezt megnyomva megjelennek a még ki nem rakott programok.

Az alap képernyőn megnyomva az alsó Home gombot, a kör elrendezésű alkalmazásmenübe jutunk. Egy képernyőn 8 alkalmazás ikonja található, de lapozható további képernyőkre. Az alkalmazás indítók szabadon áthelyezhetőek, tehát tetszés szerint válogathatjuk össze a nekünk fontos ikonokat az első képernyőre. Csak nyomjuk le hosszan és húzzuk az új helyre! A teljesség igénye nélkül a következő alkalmazásokat találjuk meg: üzenetek, e-mail, telefon, névjegyzék, S-Health, időjárás, beállítások, időzítő, zenelejátszás, S-Voice, magasságmérő, barométer, emlékeztető, programok, jelzés, galéria. A Samsung Galaxy Apps-ban a Gear alatt aztán kedvünkre keresgélhetünk még alkalmazásokat. Praktikus lehet egy pl. HERE WeGo a városi sétákhoz, a Hangjegyzet gyors memok készítéséhez vagy egy számológép.

Több kategóriában több száz App (ingyenes és fizetős) között válogathatunk. Ha valaki iOS rendszer mellett használja az órát, akkor készüljön arra, hogy néhány app nem lesz elérhető számára, mint pl az előbb említett HERE WeGo-t sem találja meg a Galaxy Apps-ban. A zenelejátszó alapból az óra hangszóróján szólal meg vagy a csatlakoztatott Bluetooth felhallgatón, de átválthatunk a telefonra is. Itt találjuk az Indítás/szünet, a léptetés előre/hátra, a hangerő, a szám (fájl) címe gombokat. Alul az Alkalmazás megnyitása gomb után felfelé suhintva tallózhatunk a zenei könyvtárban, a lejátszási listák közt vagy választhatunk a számok, az előadók vagy az albumok közül.

A legösszetettebb program az S-Health és ha nem is kimondottan sportóra a Gear S3, szenzorjai révén jól használható erre a feladatra is. Napi lépésszám, megtett emeletek száma, kalória fogyasztás, pulzus, folyadék-, kávé bevitel, alvás mellett sokféle edzésfajtát is tud regisztrálni. Ilyenek a gyaloglás, a futás, a kerékpár, az ellipszis gép, az evező gép, a dinamikus edzés. Ha bekapcsoljuk a tétlenség időt, akkor napközben is figyelmeztet, hogy mozduljunk már meg végre. Persze ezt akár néhány lépéssel vagy intenzív kar lengetéssel is elintézhetjük, de ha nagyon belemerülünk a munkába, akkor ténylegesen jól is jöhet. Az már más kérdés, hogy autóvezetés közben kicsit értetlenül néztem rá, hogy keljek fel és mozogjak. Viszont jó edző módjára azonnal dicséretet kapunk, ha engedelmeskedünk. Biztos sokakat idegesít ez a funkció – azok kapcsolják ki –, de én látom értelmét és sokszor mosolyt csalt az arcomra a lelkesedése és már csak ezért is bekapcsolva hagytam.

A futás, gyaloglás vagy kerékpározás alatt folyamatosan monitorozza a pulzusszámot. Ilyenkor ajánlatos szorosan felcsatolni az órát, mert ezzel növelhetjük a mérési pontosságot. Terepen történő kerékpározásnál viszont számítsunk rá, hogy bele-belehibáz a mérésbe a rázkódás miatt.

A kezdő képernyőtől balra találjuk az értesítéseket. Itt jelennek meg az általunk beállított programok üzenetei, mint pl. e-mail, SMS, Messenger, Viber, S-Health. A szöveges üzeneteket elolvashatjuk az órán is, majd a bal oldali menükből további sorsukról is dönthetünk. Törölhetjük, archiválhatjuk, válaszolhatunk rá, blokkolhatjuk azt az üzenet típust, megjeleníthetjük a telefonon. Ha eleve érdektelen, akkor meg sem kell nyitni, csak suhintsunk felfelé és máris törölhetjük azt. Az üzenetekre válaszolhatunk az előre létrehozott szövegekkel, smile-kal, hangüzenettel, vagy az óra T9-es billentyűzetén is próbálkozhatunk.

Lehetőségünk van Energiatakarékos módba kapcsolni a készüléket. Ilyenkor le kell mondanunk a színes kijelzőről (monokróm, szürke árnyalatos megjelenítés), a Wi-Fi kapcsolatról, minden egyéb funkcióról, csak a hívás és üzenet értesítések érkeznek meg az órára. Ez életmentésre jó, de valljuk be, nem ezért vásároltunk egy felső kategóriás okosórát. A GearS3 4.2 verziójú Bluetooth-szal rendelkezik, tudja a 802.11b/g/n Wi-Fi szabványt, GPS modulja kommunikál a GLONASS műholdakkal is. Az NFC csak Samsung Pay funkcióra alkalmas, csak kár hogy ez Európában nem elérhető, így aztán nem lehet lazán az órával fizetni az Aldiban. A készülék védelméről a képernyő zárnál beállítható PIN kóddal gondoskodhatunk.

A Samsung Gear S2-höz képest az utód éppen annyit változott, hogy önálló, következő generáció legyen. De mivel abban sem találunk sok kivetni valót, ez így jó. Az önálló GPS fontos hiányosságot pótolt, így már önállóan is mehetünk vele futni, miközben kedvenc zenénket hallgatjuk a Bluetooth fülesen keresztül. A Wi-Fi képességgel megnőtt a hatósugara, így egy nagyobb házban nem kell állandóan Bluetooth hatókörön belül tartani a telefont. Az IP68 víz- és porállóság hiányát is sokan emlegették már az elődben, ez is elvárható ma már egy önálló sportolásra is alkalmas órától. Az S2-nél bevezetett lünetta már nem újdonság, de ez is finomodott, jobb a fogása, könnyebben használható lett. A méretnövekedésről megoszlanak a vélemények. Nekem határozottan tetszik, én pozitív változásként értékelem, viszont sokakat éppen ez tántorít el a vásárlástól. De ezt a vitát megszokhattuk már a telefonok esetében is.

Összegzésként a Super AMOLED kijelző, a tökéletesen működő, recézett funkciógyűrű és a késlekedésmentes működést biztosító hardver együttese, ebben a szépen megmunkált óra formájú külsőben egy elegáns, funkciókban gazdag órát eredményez. Hogy a hivatalos 129.900 Ft-os ár mindezekhez mennyire reális, azt döntse el mindenki maga.  A Samsung erre a készülékére is 1+1 év garanciát ad online regisztráció után.

A tesztet - szerkesztőnket kímélve és óráját imádva - a párja készítette :)