Samsung Galaxy Y Duos teszt

Tovább a Samsung Galaxy Y Duos készülékre

Samsung Galaxy Y Duos

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.14

Tudás: 6.83

Minőség: 7.04

Értékelés: 7.00 | Szavazatok: 72

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Samsung Galaxy Y DuoS – van még mit csiszolni

A nagyobbik dél-koreai gyártó egyik, két SIM kártya kezelését megoldani képes telefonja járt nálunk, ám nem voltunk maradéktalanul elégedettek vele.

Ennek egyik oka, hogy látszólag – és gyakorlatilag is – a gyártók úgy vélik, csak és kizárólag a vékony pénztárcájú és gyenge hardverrel felszerelt mobilok iránt érdeklődnek a vásárlók, akik két SIM kártyát szeretnének egyetlen modellbe beletuszkolni, ezen a kontinensen ugyanis még nem láttunk olyan dual SIM-es telefont, amely képes lenne felsőkategóriás szinten űzni ezt az egyébként nem feltétlen bonyolult műveletet. A Samsungnál a Galaxy Y-t vették alapul, ami alapvetően jó ötlet lenne, csak épp lényegesen jobban fel kellett volna turbózni. Összességében több mindenen módosítottak, így nőtt a kijelző fizikai mérete – a felbontása nem –, a kamera felbontása, az előlap dizájnja is picit más lett. Az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20120328.jpg -től kapott icipici dobozban a Galaxy Y DuoS, egy hálózati töltő és egy adatkábel hever, füles nincs, microSD kártyából egy 2 gigabájtos viszont megbújt a doboz alján. A füles hiánya azért is vicces, mert rádió van a mobilban, ellenben headset nélkül nem lehet használni.

Az ezüst keretbe foglalt fekete műanyag dizájn erősen hajaz egy szappantartóra – mint szinte az összes Galaxy mobil esetében – ám ezt általában jó értelemben mondjuk. A belépő kategória miatt az anyaghasználatnál az olcsóbb megoldáshoz nyúltak a mérnökök, ezt lehet érezni a készüléken, de egyáltalán nem zavaró. Az előlap nagy részét a 3.14 colos kijelző foglalja el, ám a felbontása botrány, mindössze 240×320 pixel, egy-egy unalmas órán simán nekiállhat az ember és megszámolhatja a pixeleket, úgyis látszanak. A felbontással való variálást azért sem értem, mert ezt nézi úgyis a felhasználó, minimum HVGA-t illett volna beledobni az Y DuoS-ba. A megjelenítő alatt látható a két SIM kezelését mutató DuoS felirat, alatta pedig a már megszokott három gomb, amelyek közül a főképernyőt előhozó home billentyű fizikai változat.

A könnyű hátlap felső részén látható a 3.2 megapixeles kamera objektívje, mellette a hangszóró rácsa pihen, ez is ugyanolyan dudort kapott mint a legtöbb Galaxy mobil hátsó rácsa. A Galaxy Y DuoS alján hever a védelem nélküli microUSB csatlakozó, felül a 3.5 mm-es jack dugó, bal oldalt a hangerőgomb párosa, jobbra pedig a képernyőzár gombja. A Samsung Galaxy Y DuoS legnagyobb ellensége jelenleg az ára. A Samsung Galaxy Y DuoS-ban a 832 megahertzes Broadcom BCM21553 processzor található 384 megabájt RAM társaságában – ha eddig nem lett volna egyértelmű, hogy erre nem lesz Ice Cream Sandwich, akkor most már biztosak lehetünk benne, cserébe viszont jár az Android 2.3 Gingerbread mindenkori legfrissebb változata. A háttértár 160 megabájt, szerencse, hogy jár a 2 gigás microSD a telefon mellé. A TouchWiz kezelőfelületet is kénytelen volt a Samsung kissé lebutítani a hardverhez, ráadásul nem is fut se a platform, se az UI röccenésmentesen.

Az alapvető funkciók tekintetében nincs semmi újdonság, a legjobban azonban nyilván a két SIM kezelése érdekli a kedves olvasókat, hogy végre sikerült-e megoldani a dual standby helyett a dual active módot. Szomorúan jelentem, hogy nem. Amint az egyik kártyát használjuk (hívást bonyolítunk, üzenetet küldünk, internetezünk), addig a másik elérhetetlen, így aztán változatlanul csak átmeneti megoldásnak mondható a dual standby mint olyan. A menüben a két SIM behelyezése után megadhatjuk, hogy melyik kártyán szeretnénk majd netezni, a másikon való mobilnetezéshez előbb át kell állítani ezt a funkciót a másik kártyára. Fenn a status baron látható két térerő-jelzés, itt látható melyik az elsődleges kártyánk, amelyről válogatás nélkül mennek a hívások és üzenetek, ez a rendszer másik nagy hibája, ugyanis nem lehet hívás vagy SMS küldés előtt eldönteni, hogy melyik kártyánkról szeretnénk indítani adott folyamatot. Nagy hiba! A SIM cseréjéhez (az elsődleges és másodlagos kártyák közti váltáshoz) le kell gördíteni a redőnyt, itt már egy kattintással elérhető a csere. A telefonkönyvre azért külön kitérnénk azért, ugyanis egyszerre két SIM adatait jeleníti meg a belső memórián és a Google fiókon kívül, így aztán nem kevés információ tolong hirtelen a kis kijelzőre. Mivel mindössze négy nevet tud egyszerre mutatni a Galaxy Y DuoS a TouchWiz miatt, így praktikus okokból érdemes a Partner keresése funkciót használni.

Közel 50 ezer forintért sokkal jobb tudású mobilokat is vehetünk, igaz, egy SIM kezelésre alkalmas verzióban. Egész egyszerűen ennyit vastagon nem ér meg a készülék, a felét viszont már bőven. Ha 30-35 ezer forintra leesik az új, kártyafüggetlen ára, akkor már elmondható, hogy megéri.

A Samsung Galaxy Y DuoS teszthez a készüléket az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20120328.jpg  biztosította, amelyet ezúton is köszönünk!