Samsung_Galaxy_Watch

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.19

Tudás: 7.91

Minőség: 8.00

Értékelés: 8.03 | Szavazatok: 74

Szavazzon Ön is!

A Samsung Galaxy Watch a cég okosóra családjának sokadik tagja, a gyártó hosszú évek óta fejleszti ezt a perifériát, hogy még jobb legyen. Meglepő ugyan, de a Samsung továbbra sem áll át Android Wear OS-re, helyette a Tizen OS-t fejleszti, a piacon egyedüliként. A bejelentéskor kiderült, hogy nevet változtatott a cég, így Galaxy Gear-ből Galaxy Watch lett a márka, ám érdemi módosítás – úgy mint operációs rendszer például – nem történt, a megszokott fejlesztéseket leszámítva.

A Samsungtól kaptuk a Watch-ot gyári dobozában, amelyet kibontva rögtön maga az óra kerül elénk. Ezt kiemelve két oldalt egy-egy külön dobozkában találhatók a tartozékok, a microUSB-s (miért nem USB C?) kábel, a hálózati adapter, valamint a vezeték nélküli bölcső, hiszen csak így lehet energiát az akkumulátorba pakolni. Sajnos Qi-s vezeték nélküli padon nem működik a töltés.

A Samsung megmaradt a kerek dizájnnál, míg az Apple a jellegzetes, négyzet alakú készülékházzal teszi könnyedén felismerhetővé saját óráját, ízlésen nincs mit vitatkozni. Amiért jobb a kerek megjelenés, az az, hogy lünettát is kaphatott így a Galaxy Watch, a kezelést pedig nagyban megkönnyítik ez a fajta lehetőség, szemben a konkurencia macerájával. Éppen ezért az Apple Watch kijelzőjét sokkal könnyebb megrongálni annak ellenére, hogy karcálló Gorilla Glass védi, míg a Galaxy Watchon katonai minősítésű Gorilla DX+ üveg található a fizikai védelem mellett. 

Persze a forgó korona helyett az érintőképernyő is használható, de sokkal elegánsabb a lünettát pörgetni. Érdekes, hogy sokak szerint szebb a Watch a Gear S3-nál, itthon mindkettő megtalálható, első blikkre még megkülönböztetni sem lehet őket egymástól kézen. Az óra főbb jellemzői továbbra is adottak, úgymint a jobb oldalra kerülő két, enyhén kiálló fizikai gomb, a tekerhető korona és a szabványos méretű, cserélhető szíjak.

Samsung Galaxy Watch választása esetén az első és legfontosabb eldönteni a méretét, ugyanis kétféle változatban is kapható az óra, a kisebb, 42 mm-es modell fekete vagy rose gold színekben, míg a 46 mm-es csak ezüst színben választható. A méretbeli különbség értelemszerűen grammokban is kifejezhető, a nagyobb modell nehezebb, cserébe a kijelző nagyobb és az üzemidő is jobb. A 46 mm-es Watch a Samsung Gear S3 Frontier, míg a 42 mm-es óra a kompaktabb Gear Sport utódjaként tekinthető. A kijelző maradt ugyanaz, mint a Gear S3-nál, 360×360 pixel felbontású Super AMOLED panel, a képátló a kisebb modell esetében 1.2, a nagyobbnál pedig 1.3 col.

A valódi különbségek, amelyek a Gearek és a Watch között megtalálhatók, a belső értékekben keresendők. Ilyen például a valóban vízálló burkolat, amely 5 ATM-ig biztosítja a tökéletes működést. Ez ugyan egyezik a Gear Sport tudásával, ám a Gear S3-nál csak IP68-at biztosított a ház, a Galaxy Watch azonban kifejezetten ajánlható úszáshoz, akár sós vagy klóros vízben is.

A Galaxy Watch mindkét verzióban ugyanazzal a hardverrel felszerelt, a Samsung 1.15 gigahertzes, kétmagos Exynos 9110 processzora és 748 megabájt RAM, 4 gigabájt tárhely található a burkolat alatt, az LTE változat – erre eSIM segítségével képes – 1.5 gigabájt RAM-mal rendelkezik. Az akkumulátor üzemidő a nagyobb óra esetén négy, a kisebbnél három nap átlagosan.

Már csak a névből adódóan is, a Galaxy Watch főként a Samsung Galaxy mobiljaihoz optimalizált okosóra, ennek ellenére együttműködik más androidos és iOS rendszerrel is – a kompatibilitási lista itt található –, helyenként limitált képességekkel, például hívást nem lehet iPhone-ra kapcsolódva lebonyolítani az órán. A korábban Samsung Gear alkalmazást a telefonon felváltotta a Galaxy Wearable Androidon és a Galaxy Watch iOS-en.

A megújult fitnesz funkciók között köszönthetünk számos új sportot, amelyeket képes helyesen követni a Galaxy Watch, összesen 21 beltéri és 39 kültéri edzést ismer fel. A fitnesz és az alvásfigyelő rész továbbra is az S Health appban található alapértelmezetten, ám támogatást élvez az Under Armour, a MapMyRun, a Speedo és több más alkalmazás is.

A teszt során az alvásfigyelés nem tűnt teljesen pontosnak, jóval kevesebbet mutatott a másik csuklómon lévő Garminhoz képest, illetve mást mér a Galaxy Watch az Apple Watch-hoz képest. Ezek persze nem hatalmas különbségek, de kíváncsiak voltunk a pontosságra, amely elengedhetetlen egy edzéshez is használt óra esetén. Szerencsére futásnál kifejezetten pontos a Watch, utólag összevetettük a megtett távot a Google Maps adataival.

A Bixby asszisztenssel csak angolul kommunikálhatunk, de aki egy kis alap tudással rendezik, edzés közben jó hasznát veheti például a „Start workout” vagy a „Play music” egyszerű mondatoknak. Ettől persze sokkal többet is tud Bixby, viszont az iPhone-osok hátrányba kerülnek, ugyanis nem tudják ezt kihasználni a támogatás hiánya miatt.

A sok funkció mellett a legjobb a személyre szabhatóság, amit a Galaxy Watch esetében is a watch face-ek biztosítanak. Ezzel nem csak a kinézetet, de az aktuálisan látott információkat is módosíthatjuk, lehet sportos, számos információval, lehet minimalista és elegáns vagy akár valódi órát ábrázoló. Az éles és kontrasztos AMOLED kijelzőnek köszönhetően gyönyörűek a számlapok. A letöltött watch face-ek kezelhetők az órán és a Galaxy Wearable app segítségével telefonon keresztül.

A Galaxy Watchok választhatók csak Wi-Fi-s vagy LTE hálózatot is támogató verzióban. Utóbbi értelemszerűen 4G-re is kapcsolódik belehelyezett SIM kártya esetén és a telefontól teljes mértékben, önállóan is képes működni, míg a Wi-Fi-s modell csak ilyen hálózatra tud csatlakozni. Amennyiben fennálló Bluetooth kapcsolat van a telefon és az óra között, zokszó nélkül lehet rajta telefonálni, visszaadja a „Kitt, gyere ide” fílinget.

A Galaxy Watch 42 mm-es verziójában egy 270 mAh-s, míg a 46 mm-es modellben egy 472 mAh-s telep dolgozik (az előd Galaxy S3-ban 380 mAh kapacitású akkumulátor található). Ami az üzemidőt illeti, valóban elmegy három napig egy feltöltéssel a kisebb Watch, azonban ehhez tenni is kell. Először is érdemes limitálni a Wi-Fi használatot az órán és nem folyamatosra állítani a pulzusmérőt, bőven elég 10 percenként, továbbá pár másodperc után kapcsoljon le a kijelző, ez is sokat levesz ugyanis a telep tartalékaiból. Ezek azok a beállítások, amelyek a mindennapi használatban észre sem vehetők, tehát nem kompromisszumosak még. Extraként adott egy energiatakarékos üzemmód is, amely az irreális 2% körül aktiválja magát, de még ezek után is órákig működnek az értesítések.

A töltés nagyjából két órát vesz igénybe a gyári bölcsőt használva. Adódott vicces szituáció otthon, amikor egy gagyi, alis töltőre tettük a Gear S3-at és gond nélkül elkezdte a töltést, majd a Galaxy Watch gyári töltőjére megtagadta az együttműködést és közölte, hogy gyári kiegészítőt használjunk. Persze chip ide és oda, attól még vicces volt.

A Spotify támogatás sokaknak lesz hasznos és érdekes, hogy egészen napjainkig a stream cég egyedül a Samsunggal paktált le, így a Spotify Premium felhasználók letölthetik a Galaxy Watch-ra is a lejátszási listáikat. Ezzel szemben a Garmin pár modellje is támogatást élvez offline lejátszás tekintetében, azonban Wear OS-en egyik opció sem támogatott.

A Watch mellett szól a gyönyörű dizájn, a sokat javított akkumulátor élettartam, a teljesen vízálló burkolat és a sok száz watch face. A Samsung a korábbi szériákhoz képest javított a szoftveren és a fitnesz funkciók is pontosabbak. A Spotify felhasználók külön örülhetnek a lejátszási lista órára való betöltési lehetőségén, ráadásul ez iOS vagy Android rendszerrel egyaránt működik.

Ami kevésbé tetszett, hogy a Bixby lehetne jobb, bár tény, hogy eleve hazánkban nem sokan használják a Samsung digitális asszisztensét, hiszen a magyar nyelv nem támogatott. Összességében a Samsung Galaxy Watch egy valóban szép okosóra, amely akkumulátor teljesítményben messze veri az Apple Watch utolsó generációját is és egyediséget biztosít a számtalan watch face-nek köszönhetően. Ahol a Galaxy még leveri az Apple óráját, az a nagyobb, ám vékonyabb megjelenés, a jobb audio élmény és az általánosan gyorsabb működés.

Sajnos a hölgyek most javarészt kimaradtak a szórásból, mert női csuklóra a Galaxy Watch túl nagynak és nehéznek bizonyult. A Samsung Galaxy Watch itthon 110.000, illetve 120.000 forintos áron érhető el, a kicsi is egy átlag férfi kezén mutat jól, a nagyobb pedig egyértelműen olyan valakin, akit ránézésre sem fúj el a szél.