Samsung Galaxy S7 edge teszt

Tovább a Samsung Galaxy S7 edge készülékre

Samsung_Galaxy_S7_edge

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.39

Tudás: 8.23

Minőség: 8.11

Értékelés: 8.25 | Szavazatok: 671

Szavazzon Ön is!

A Samsung tavaly már bebizonyította, hogy igenis tud prémium okostelefont készíteni, ám a Galaxy S6 és S6 edge esetében több szempontból is erősen kompromisszumot kellett kötni a rajongóknak. Szerencsénkre a gyártó tanult ebből és úgy tűnik, nagyon komolyan vette a felhasználói visszajelzéseket, így számos olyan funkció került bele vagy éppen vissza, amit hiányoltak az S6 vásárlók. Ezek az említett negatívumok voltak a microSD bővíthetőség hiánya, az S5 után eltűnt vízállóság, valamint a cserélhető hátlap, ezzel együtt a cserélhető akkumulátor. Sokak számára emiatt tiltólistára is került az S6 és az S6 edge.

A Samsung Galaxy S7 edge megjelenésekor fanyalgott a szakma, hogy semmi újítás a megjelenés terén, pedig ez nem véletlen, így csökkentette a gyártó a termelési költségeket, valamint mivel már az S6 duó is igencsak sikeres volt, nem nagyon akart változtatni a bevált összhatáson. Az tény és való, hogy a Samsung Galaxy S7 edge gyönyörű. Vékony ház, amely az edge kijelző miatt még karcsúbbnak hat, üveg elő- és hátlap, ezek alatt alumínium keret, amely nem kopik, mi kellhet még a valóban prémium érzéshez? Nos az biztos, hogy nem sok helyen lehet belekötni az új modellekbe, hiszen szinte minden fent említett hiányosságot pótolt, egyedül a cserélhető hátlap és akkumulátor nem megoldható a készülékház kialakítása miatt. Az összeszerelés minőségére panasz nem lehet, hihetetlen pontos illesztések jellemzik. A 157 grammos tömeg és a 150.9×72,6×7,7 milliméteres fizikai méretek hozzák a kategóriaátlagot.

A dobozban a telefon alatt egy microUSB kábel, egy 2 amperes töltőfej, egy SIM-tű, egy agyba-dugós headset lapul (egyébiránt kiemelkedően jó minőségű), valamint extraként egy USB-OTG adaptert is találunk a tartozékok között, ezt használva ugyanis pillanatok alatt ugyanazt találhatjuk az új kütyün, mint a régi Samsungunkon, ugyanis szinte minden alkalmazást, személyes adatot és beállítást áthúzhatunk vele és a Smart Switch alkalmazással. A vízállósággal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy ha vizes lett a microUSB port, úgy kiszáradásig nem szabad tölteni, valamint a figyelmetlenek miatt a Samsung beépített egy nedvességfigyelő szenzort is, ha ez érzékeli a vizet/egyéb folyadékot, nem is engedélyezi a töltés megkezdését.

A hátlap egyetlen hátránya, hogy tok nélkül az üveg elég gyorsan zsíros, ujjlenyomatos lesz, de ezzel nem lehet mit tenni, ez minden gyártónál probléma. Ezzel együtt meglepő lehet, hogy nem akar kicsúszni az ember kezéből. A hátlapon található kamera púpja sokkal kisebb mint a Galaxy S6 edge esetében volt, ez határozottan jót tett a telefonnak.

A Samsung Galaxy S7 edge méreteit tekintve az S6 edge és az S6 edge+ között helyezkedik el, hiszen az előd edge kétféle kijelző méretben is kapható. Érdekes, hogy mindkét elődhöz képest jóval vastagabb lett a telefon, ám ez csak javítja a stabil fogást a vastagabb keret miatt. Ezt segíti még a már nem teljesen egyenes hátlap, ugyanis az is enyhén íves. Az előlap több mint 76 százalékát a kijelző foglalja el, alatta találhatók a kezelőgombok, a fizikai home gomb, beépített ujjlenyomat-olvasóval, mellette két oldalt pedig az alkalmazásváltó és a vissza érintős gombok. A kijelző felett a fény- és közelségszenzor, az értesítési LED, a hangszóró, valamint az öt megapixeles előlapi kamera található. Ez utóbbihoz „vaku” is jár, ugyanis ilyen esetben a telefon az AMOLED kijelzőt villantja fel fehérben. Jobb oldalra csak a bekapcsoló-gomb került, bal oldalon található a hangerőgomb páros. Alul foglalja a helyet a „hátlapi” hangszóró, a mikrofon, a microUSB port, valamint a 3.5-es jack, míg felülre a másodlagos zajszűrő mikrofon és a SIM/microSD kártya tálcája került. Ezek IP68 vízállóságát mind, kivétel nélkül úgy oldotta meg a Samsung, hogy nem szükséges semmilyen gumi dugó vagy hasonló a portok védelmére, a védő szigetelés a burkolaton belül található. Egyetlen dolog lehet fájó az S6 tulajdonosoknak, nincs infra, ezt kispórolta a cég sajnos.

A már említett megjelenítő ugyanaz mint amit tavaly megismerhettünk a Samsung Galaxy S6-nál, így tehát egy 5.1 colos, QHD, azaz 1440 x 2560 pixel felbontású AMOLED panelt köszönthetünk ismét. Ez a kijelző már tavaly is első osztályú volt és idén is esélyes az első helyre, köszönhetően az 534ppi pixelsűrűségnek, ergo a tűéles képnek, a gyönyörű, életteli színeknek. Az új panel különlegessége még a fehér képernyős maximális fényerő 560 és 777 nit közötti értékű, amely elképesztően jó. A betekintési szög hibátlan, a fényerő szinte nem csökken ilyen esetben van, ráadásul az RG, BG megjelenítés miatt jelenleg nincs jobb kijelző a mobilos piacon.

Egyértelmű újítás a Samsung Galaxy S7-ben dolgozó Snapdragon 820 processzor, valamint a párja, a gyári független modellekben található Exynos 8890. Európába az Exynos változat kerül, egyelőre Amerikát árasztja el a Samsung a Snapdragon 820 változattal, ezzel ismét akadnak helyenként gondok (slow-motion videók esetében meg-megugrik a felvétel). 

A CPU nyolc magjából négy, Exynos M1-es ez utóbbi esetben maximum 2.6 gigahertzen dolgozhat, a másik négy Cortex-A53 pedig 1.6 gigahertzre skálázott. Ha mind a nyolc mag egyszerre dolgozik, így csak 2.3 gigahertz a tudása az Exynos M1-eknek, így tudja a Samsung biztosítani a jó hőkezelést. A grafikus megjelenítés szinte tökéletes működéséről a Mali-T880 MP12 GPU gondoskodik, a teljesítménye jól levehető a benchmark teszteken, ahol szinte teljesen akadás mentesen futnak a videók, egészen elképesztő több évnyi akadás nézése után ilyet látni. A két verzió benchmarkos összehasonlításainál alig-alig jobb egyik a másiknál és mindig csak részeredményekben győzik le egymást, nem lehet egyértelműen jobbnak kikiáltani az egyik processzort. Minden hivatalos teszt eredményétől függetlenül az az egy biztos, hogy a Samsung Galaxy S7 edge piszok gyors, nem gondolkodik, azonnal és látványosan teszi a dolgát, az alkalmazásokat is villámgyorsan indítja el.

Melegedést az egy hetes normál használatnál nem tapasztaltunk, mindössze a benchmark tesztek futtatása alatt lett nagyon meleg, de még nem foghatatlanul forró. Zárójeles megjegyzés, hogy a beköltözéskor, amikor a Note 4-ről húzta át az adatokat, akkor igencsak megdolgoztattuk a rendszert, így akkor melegedett a gép, ráadásul akadt a TouchWiz is, ám ebből a belakás után semmi sem maradt. RAM-ból négy gigabájt LPDDR4 jár a telefonhoz, ráadásul sokkal jobb lett a memória menedzser mint amit eddig megszokhattunk. A Samsung Galaxy S7 edge 32 vagy 64 gigabájtos, USB 2.0 szabványú, villámgyors belső tárhelye bővíthető és akár 200 gigabájtos microSD kártyát is kezelni képes. Jó hír, hogy az alkalmazások adatainak jelentős része kipakolható a bővítő kártyára.

A Galaxy S7 edge-en az Android 6.0 Marshmallow rendszer fut, azon pedig a TouchWiz kezelőfelület, amely az évek múlásával egyre használhatóbb, még számunkra is meglepő volt, hogy mennyit javult az UX. Igen jól lehet személyre szabni – főleg a témázhatóságnak hála – valamint a mappák készítésének lehetősége és pár egyéb nyalánkság, az ikonkiosztás módosításának lehetősége bebizonyította, hogy – legalább – egy hétig lehet élni a TW-zel. Jó tudni, hogy bár a Samsung sosem jeleskedett a gyors frissítésekben, főleg ami a komplett verzióváltást illeti, a Samsung Galaxy S6 óta minden hónapban követik a Google havi biztonsági frissítéseit.

A Samsung Galaxy S7 edge esetében is a home gombban található az ujjlenyomat-olvasó, amely nem húzós végre, hanem érintős és szerencsére elég gyors, bár a találati pontossága lehetne jobb, nálam átlag minden második, harmadik próbálkozást ismert fel csak, pedig próbáltam olyan formán regisztráltatni az ujjlenyomataimat, ahogy várhatóan éles szituációban oldom majd fel a képernyőt. Összesen öt ujj regisztrálható, maga a feloldás egy másodperc nagyjából és a Samsung, valamint az Android Pay fizetési módoknál, az online fiókokba való bejelentkezéshez is használható.

Gyárilag nem sok felesleges programot találunk a telefonon, a kötelező Google appok mellett néhány Samsung program és pár Microsoft alkalmazás (Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, OneNote, Skype) található csak, ez utóbbihoz 100 gigabájt OneDrive felhő tárhely is jár két évre. Ezek között megtalálható az S Health, amely egy fitnesz app lépésszámlálóval, pulzusmérő, alvásfigyelő opcióval, érdemes bekapcsolni vagy akár teljes funkcionalitását kihasználni. Akad még előre telepítve S Tervező naptár, Gear okosóra kezelő, valamint S Voice asszisztens, minden más szükséges app a Galaxy Apps-ból vagy a Playről tölthető le.

A Samsung Galaxy S7 és Galaxy S7 edge legütősebb funkciója egyértelműen az egekig magasztalt hátlapi kamera, amely úgy néz ki, per pillanat a világ legjobb mobilos kamerája. Hiába kisebb négy megapixellel a felbontás a tavalyi csúcsmobil 16 megapixeléhez képest, sokkal jobb minőségű fotók készíthetők az S7-tel mint az S6-tal, köszönhetően az F/1.7 fényértékű, kiemelkedően jó fényerejű lencsének így újfent bizonyítást nyert, hogy a megapixelek száma teljesen mindegy a végeredmény szempontjából, az a lényeg, milyen szenzor dolgozik a lencse mögött. Elképesztő, hogy szabad szemmel közel teljes sötétség esetén is az S7 kamerája lát és rögzít! A Samsung a technológiát és a háttérben dolgozó Sony IMX260 szenzort Dual Pixelnek nevezte el, a tudását természetesen optikai képstabilizátor erősíti. A Dual Pixel lelke a fáziskülönbség érzékelés, illetve ennek a felturbózása, amelynek köszönhető az elképesztően gyors fókuszálás. Annyit lehet belekötni a kamerába, hogy maximális felbontáson nem érhető el a 16:9 képarány, automatikusan 4:3-ra vált, sajnos ez hátrány a szélesvásznú megjelenítők esetében (tévé, monitor, másik telefon).

A kamerához tartozó új funkció a home gomb dupla lenyomására automatikusan elinduló kamera, valamint a professzionális mód három mérési móddal, két fókusz móddal, kézi expozíció állítással, záridő módosítással, fényérzékenység állítással és fehéregyensúllyal is játszhatunk kedvünkre. Igazán fotómániások örülhetnek a DNG RAW-ba való mentésnek. A nem profi mód esetében akad szelektív fókusz, videokollázs, ételfotó lehetőség vagy éppen gyorsított/lassított felvétel és panorámakép, valamint ehhez kapcsolódóan a virtuális felvétel. Fotózásnál egyetlen dolog hiányzott nekünk, egy tok, mivel nagyon instabil ilyenkor kézben és kevésbé volt kedvünk egy negyedmilliós, teljesen üveg borítású kütyüt „eldobni”.

Mozgóképek rögzítésénél adott a Smart OIS optikai képstabilizátor, valamint itt is dolgozik a Dual Pixel technológia, így videók esetében is rendkívül gyors a mozgáskövető fókusz. Videók esetében 4K felbontású klip rögzíthető 30 fps-sel, 1080p-nél 60 fps, míg 720p felbontásban akár 240 fps érték is elérhető. A kép és a hang minősége kiváló. Az előlapi kamera öt megapixel felbontású, nagy látószögű, a lencse itt is F/1.7 rekeszértékű.

A szoftveres újdonságok között megtaláljuk a bejelentéskor – és már előtte is – nagyban beharangozott és újként bemutatott funkciót, az Always On kijelzőt. Ez nem tesz mást, mint a telefon inaktív helyzetében is mindig mutatja az időt, a dátumot, valamint az akkumulátor töltöttségét. Egyetlen nagy ziccert kihagyott a Samsung, teljesen érthetetlen módon, ez pedig az értesítések megjelenítésének hiánya, mindössze a nem fogadott hívásokat és olvasatlan SMS-eket tudja mutatni. Tekintve, hogy az AMOLED kijelző ilyen használata gyakorlatilag észrevehetetlenül csökkenti mindössze az akkumulátor töltöttségét, ajánljuk mindenkinek, nagyon hasznos kis funkció. A beégéstől, ami évekkel ezelőtt még valós problémát jelentett az AMOLED esetében.

A Samsung Galaxy S7 edge Cat.9 LTE hálózati támogatást kapott, a Wi-Fi kétcsatornás, támogatja a MiMo-t, a Wi-Fi Directet, valamint a hotspot funkciót is. Bluetooth-ból 4.2 adott A2DP-vel, LE-vel együtt, USB-ből pedig 2.0 MTP és OTG funkció is jár. A navigáláshoz nem csak a GPS és GLONASS műholdakat veszi figyelembe, de a routereket is és egyszerre húszhoz tud kapcsolódni. Adott még NFC is, viszont a már említett infra kimaradt. Kár érte.

A többi tesztvideó megtekinthető itt és itt.

Egyértelműen érezhető, hogy a Samsung ezúttal nem a konkurenseket vette figyelembe a tervezéskor, hanem a felhasználókat és az igényeiket. Ezért lehet, hogy a nagyobb kapacitású, 3600 mAh-s akkumulátor miatt vastagabb a készülék mint a konkurens iPhone 6s, cserébe viszont mindenképpen nyertek, hiszen jobban fogható. Az üzemidő ennek megfelelően – valamint a Marshmallow akkumulátor kímélő trükkjei és az energiatakarékos Exynos processzor miatt – röhögve lehet két nap, bár erős használattal fél nap alatt is kinyírható (mint bármi). Az átlag egyébként 4-6 óra kijelző idő volt nálunk, ez megegyezik a hosszútávú tapasztalatunkkal, ami a Note 4-et illeti (leszámítva az extrém, 8.5 óra kijelző időt, amit csak egyszer sikerült produkálni ez utóbbival). A gyorstöltővel száz perc alatt lehet nulláról feltölteni maximumra az S7 edge-et, a vezetékmentes töltés valamivel lassabban működik.

Összességében mit mondhatnánk még? Eszméletlen szép és jó is lett a Samsung Galaxy S7 edge, így aki rá van állva a hajlított kijelzőre, aki a leggyorsabb telefont akarja, aki csúcsminőségű fotókat szeretne, aki IP68-as burkolattal ellátott telefont akar, az mindenképp válassza az S7-et. Az ára egyébként újonnan 270 ezer forinttól indul, amely rendkívül magas, ám ha összevetjük az S6 tavalyi kezdő árával, amely inkább 250 ezertől indult – és ez még nem az edge volt – akkor valójában nem is annyira drága. Sajnos az utóbbi nagyjából két évben elszabadultak teljesen az árak, így ha valaki lényegesen szerényebb pénztárcával rendelkezik, úgy célszerű fél-egy évet várni a beszerzéssel.

A Samsung Galaxy S7 edge teszthez a készüléket a Samsung PR ügynöksége biztosította számunkat, melyet ezúton is köszönünk!