Samsung Galaxy S5 mini teszt

Tovább a Samsung Galaxy S5 mini készülékre

Samsung_Galaxy_S5_mini

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.49

Tudás: 7.39

Minőség: 7.37

Értékelés: 7.42 | Szavazatok: 118


Nálunk járt a Samsung Galaxy S5 kistestvére, az S5 mini. Nekünk bejött. A Samsung immár több mint négy éve debütált a Galaxy családdal, amely abszolút világsiker lett, mind az öt S modellt vitték mint a cukrot. Most a már tesztelt nagytestvér S5 öccse járt nálunk az S5 mini képében, a VIP Phone-nak köszönhetően. Mini változatot kapott már a Samsung Galaxy S3, ahogy az S4, majd most az S5 is. Ahogy nőnek a kijelzők, úgy nő az igény a továbbra is normális, nem tepsi méretű okostelefonok iránt, ebben értelemszerűen főként a hölgyek jeleskednek, pedig a férfiembernek is gondot okozhat már az 5 és 5.5 colos kistepsik zsebre tétele anélkül, hogy fizikai kár keletkezne hosszú távon a mobilban.

Külső tekintetében sok újdonságra nem számíthatunk, ugyanis megjelenésében tökéletesen lemásolta a nagytestvért az S5 mini, nem erőltették meg magukat a dizájnerek, egyértelműen az volt a cél, hogy messziről felismerhető legyen a készülék. A 120 gramm tömegével könnyűnek mondható S5 mini 9.1 mm vékony, így jobban kézre áll vastagsága miatt. A nálunk járt fehér modell hátlapja ugyanúgy sebtapasz mintájú (és akárki akármit mond, nekem ez is csúszik...), az előlap pedig pöttyös. A körben futó ezüst keret műanyag, a kopás ellen érdemes tokot beszerezni és lehetőleg nem túl sűrűn cserélni.

A telefonon szokás szerint bal oldalra került a hangerőgomb párosa, alulra a fedetlen microUSB csatlakozó, jobbra a bekapcsológomb/képernyőzár, felülre pedig a 3.5-es jack és az infraport, amely akár tévé távirányításához is használható. Jó hír, hogy az IP67 vízállóság jelen van még a fedetlen csatlakozók ellenére is! Ami meglepő lehet, az a hátlapot eltávolítva látható, a jobbra orientált, igen hosszúkás akkumulátor ugyanis szokatlan elrendezésben foglal helyet, pedig kézben tartva nem érződik egyirányban súlyosnak a készülék. A hátlapon a kamera alatt a „kötelező” pulzusmérő szenzora foglalja a helyet.

Érdekes, hogy a hátlapon leledzik a hangszóró is és bár nem vall túl nagy meglátásra, de több hívásról is lemaradtam, amikor az ágyon hevert a telefon, ugyanis hiába volt max hangerőn – és egyébként tényleg hangos is – egyszerűen nem hallottam meg. User hiba ON, mentségemre szolgáljon, bedugult füllel, betegen voltam otthon.

Az S5 mini kijelzője lényegesen rosszabb minden szempontból a testvéréhez képest, mivel csak egy 4.5 colos, 720p felbontású panelt kapunk, igaz, legalább Super AMOLED. Ezzel a ppi is csak 326-ra csökkent, ettől függetlenül azért nagy panaszunk nem lehet, szabad szemmel tényleg szép a kép. A karcállóságról Gorilla Glass 3 gondoskodik és olyan apróságok is rendelkezésre állnak mint a több betűtípus és betűméret, kesztyűs mód, négyféle kijelzőmód. A kijelző felett foglal helyet a 2.1 megapixeles előlapi kamera, amely 1080p felbontást is támogat, valamint értesítő LED is található, bár mivel az előlap burkolata alá helyezték, így közel sem annyira jól látható mint más megoldásoknál. A kijelző alatti home gombba nagy meglepetésre bekerült az ujjlenyomat-olvasó, ezzel nem csak a telefon maga, de fájlok is zárolhatók, valamint fizetésre is használható.

A telefonon Android 4.4.2 KitKat rendszer fut, amely gyors, köszönhetően a 28 nanométeres technológiával készült Exynos 3 Quad 3470 processzornak és a 1.5 gigabájt RAM-nak. A belső tárhely 16 gigabájt, bővíthető, a grafikus gyorsító pedig egy Mali-400 MP4. Gyárilag a megszokott TouchWizt kapjuk, mi nem szeretjük, de hallottunk már olyanról, aki unokahúgának a szomszédjának a szemésze esetleg igen. Pedig itt most tényleg röccenésmentes a használat.

Mini lévén az S5 mini kamerája sem egyezik a nagytestvérével, hiszen csak egy 8 megapixeles villanót kapott, a beállítások átlagosak, a funkciók között megtalálható számos üzemmód, HDR, szép arc, panoráma, képstabilizátor, arcészlelés, ISO állítás, effektek is. Meglepően szép fotók készíthetők az S5 minivel, videóból pedig 1080p a maximum, a 4K felbontás megmarad a csúcskategória privilégiumának. Gyárilag előre telepített programból számos áll rendelkezésünkre, így például a pulzusmérőt is használó fitness app, az S Health, a teljes lista a képernyőmentéseken látható, extra újdonság nincs, a Samsung szokásához híven előre gondolkodott sok tulajdonos helyett.

A fent már említett akkumulátor 2100 mAh-s, a hosszú készenléti időt vagy vészhelyzetben az elérhetőséget az Ultra Power Saving Mode is biztosítja, ezt kifejezetten imádjuk, elképesztő módon meghosszabbítja ugyanis az elérhetőséget, amely vészhelyzetben életmentő is lehet, ilyen esetben pedig nem is nagyon akar az ember pont Facebookozni. Egy feltöltéssel a szokásos 1 napot hozta az S5 mini nálunk. Némi negatívum, hogy ebbe a változatba sem került FM rádió, a mai napig hiányoljuk ezt a lehetőséget, amit a gyártó évek óta nem tesz bele az Európai Galaxy mobilokba. Internetkapcsolatra LTE, kétcsatornás Wi-Fi használható, valamint van hotspot, Wi-Fi Direct, NFC, GPS, USB OTG és Blueototh 4.0, ahogy az elvárható. A Samsung Galaxy S5 mini nekünk nagyon bejött, kompakt, kényelmes és megfelelően gyors, okos, ráadásul még vízálló is. Sajnos az ára még magasabb mint illene.

A Samsung Galaxy S5 mini mobilt a VIP Phone-tól kaptuk tesztelésre!