Samsung Galaxy S4 mini teszt

Tovább a Samsung Galaxy S4 mini készülékre

Samsung_Galaxy_S4_mini

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.22

Tudás: 7.28

Minőség: 7.20

Értékelés: 7.23 | Szavazatok: 318


Samsung Galaxy S4 mini: szuper kompakt

Nálunk járt a Samsung i9195 Galaxy S4 mini és mi tagadás, kifejezetten imádtuk. A gyártók körében egyre népszerűbbek a csúcsmodellekből készült, lebutított és kompaktabb készülékházba tett „mini” változatok, nincs ez máshogy a Samsung Galaxy S4 és az S4 mini esetében sem. Kicsit butább, jóval kisebb, ám tökéletes választás lehet azok számára, akik nem akarnak feltétlen egy fél tepsivel mászkálni. A kis készülék fa mintázatú dobozban érkezett hozzánk a VIP Phone-tól, ezzel is a környezettudatosságot mutatja a gyártó. A dobozban a Samsung Galaxy S4 mini alatt rejtőzik a hófehér headset a három gumipárral, a szintén fehér töltőfej és a microUSB kábel.

Az S4 mini külsőre nem hozott újdonságot, megmaradt a jellegzetes Samsung Galaxy vonalvezetés, bár tény, hogy inkább hajaz az S3-ra mint az S4-re a modell. Az első, ami rögtön bevillan az S4 minivel kapcsolatban, hogy a legelső kézbe vételtől számítva rendkívül kezesbárány. Tekintve, hogy elég, de nem túl vékony, nagyon keskeny, így igencsak kompakt és tényleg, szinte vonzza az ember kezét, pont tökéletes méretű! Nők számára pedig pláne hibátlan választás. Hozzánk a fekete színű változat került, a hátlapon jól látható a gyártó által most már a Note 3-mal éppen elhagyott mintás, fényes műanyag hátlap, az előlap szerencsére nem pöttyös. Az S4 mini kijelzője egy 4.3 colos, 960×540 pixel felbontású Super AMOLED panel, ekkora mérethez a felbontás hibátlan. A panel fényereje igen komoly, éjjel maximumon retinaszaggató, a betekintési szög pedig közel 180 fok, de ezt megszokhattuk az AMOLED-nél. A megjelenítőt Gorilla Glass védi.

Az ezüstös fém kerettel körbefogott előlappal együtt igen elegáns a telefon megjelenése. A kijelző felett az ezüstös hangszórórács, az előlapi kamera, valamint a távolság- és fényszenzor láthatók. Alulra került a kötelező három gomb, melyből kettő kapacitív, újat nem mondunk annak, aki valaha látott már Samsung okostelefont. Az értesítési LED itt kimaradt a funkciók szórásából, ez azonban könnyedén helyettesíthető a rendkívül jól személyre szabható NoLED alkalmazással, javasoljuk az app tüzetes átnézését, Super AMOLED kijelzők esetén tényleg alig eszi az akkumulátort.

 Az S4 mini jobb oldalán a bekapcsológomb/képernyőzár gombja leledzik, alul a mikrofon és a microUSB port, bal oldalra a hangerőgombok, felülre pedig a 3.5-es jack, a másodlagos mikrofon a zajszűréshez és az infra került, mellyel bármilyen tévé, médialejátszó, egyéb kompatibilis kütyü irányítható. Ha valakit zavar, hogy nincs kamera gomb, annak javasoljuk a gyári helyett/mellett más kamera alkalmazás használatát, amely lehetővé teszi a hangerőgombok vagy a képernyőzár billentyű funkciójának módosítását (egyébiránt a hangerőgomb a gyári kamerabeállításokban is kameragombbá varázsolható).

 Hardver tekintetében az S4 miniben egy kétmagos, 1.7 gigahertzes processzor és egy Adreno 305 grafikus gyorsító dolgozik, a másfél gigabájt RAM pedig gondoskodik a tényleges gyorsaságról és lagmentességről. Az Android 4.2.2 Jelly Bean rendszer – mely a telefon első bekapcsolásakor érkezett – hibátlanul fut, a teszt alatt nem találkoztunk belassulással (kivétel a FB app, amely önmagát hajlamos kinyírni). Természetesen gyárilag a TouchWiz kezelőfelületet kapjuk, amely már sokkal okosabb és jobb mint akár két éve volt, ennek ellenére az igazán heavy userek feltehetően az első netre jutáskor felteszik a Nova vagy az Apex launchert, mivel azok mégiscsak személyre szabhatóbbak a gyári megoldásnál.

Mindenképp érdemes akár már régi Samsungosként is elidőzni a beállításoknál (itt a tesztben a képeket érdemes megnézni, mindenről készült screenshot), hiszen brutálisan jól személyre szabható a teljes rendszer, lehetőségek tárháza rejtőzik a beállítások mögött; olyanok, amikre régebben külön programot kellett telepíteni. Az S4 mini nagyon okos, csak érteni kell hozzá.

Gyárilag telepítve rengeteg programot találunk, ilyen a Google teljes tárháza, például a Chrome, ez teljesen összeköthető és szinkronizálható az asztali változattal, a Play Könyvek, ahol ingyenes és fizetős e-bookok olvashatók vagy a Samsung saját chat programja, a ChatON, esetleg a Dropbox, a Documents To Go office csomag, de mindenképp megemlíteném a Group Playt és a Samsung Linket, mely segítségével bármilyen tartalom megosztható, ha egy Wi-Fi-s csoportot hozunk létre. Szintén Samsung fejlesztés a jegyzetelésre vagy rajzolásra is használható S jegyzet, az S tervező, amely egy naptár, a sajnos magyarul nem tudó S fordító és az S Voice, ez utóbbi egy intelligens asszisztens.

Fotózáshoz a hátlapi 8 megapixeles kamera használható, ezt LED vaku egészíti ki. Számos üzemmód adott ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki a fotókból, ilyen az automata, a szép arc, a legjobb fénykép, sorozatfelvétel, legjobb arc, hangos kép, árnyalatgazdag fotó (ez a HDR-t rejti), a panoráma, a sport és az éjszakai módok. Érdemes használni őket, ugyanis tényleg más algoritmussal dolgoznak és minden esetben más és más eredményt kapunk, hasznos. Természetesen adottak azok az alapvető funkciók, amelyek elvártak, így a mérés állítható, az ISO, van képstabiliztátor, GPS címke, előnézet, fehéregyensúly, fényérték és segédvonalak is kérhetők. Videót full HD-ben tud felvenni az S4 mini, mindezt pedig 30fps sebességgel. A zeneiséghez két zenelejátszó használható, a gyári beépített és a Play zene, illetve az FM-rádió, merthogy az is van az S4 miniben, nem úgy mint a Samsung i9505 S4-ben. Extra piros pont jár a rádióműsorok rögzíthetőségéért!

A Samsung Galaxy S4 mini akkumulátora 1900 mAh-s, átlagos teljesítményre képes. A beépített 8 gigabájtos tárhely könnyedén bővíthető microSD kártyával igény szerint, bár gyárilag nem jár a készülékhez. Interneteléréshez gyakorlatilag minden adott, 3G-4G-támogatás, Wi-Fi a/b/g/n, DLNA megosztás, de természetesen megtalálható NFC, valamint Bluetooth 4.0 is. Összességét tekintve egy rendkívül jó készülékről van szó, mindössze a kamera teljesítménye lehetne jobb, ám kompakt, elegáns, nagyon is sokat tudó telefon a Samsung Galaxy S4 mini. Amennyiben az ára normalizálódik a mostani 110-130 ezer forintos túlzáshoz képest, abszolút első osztályú választás lesz!

A Samsung i9195 Galaxy S4 mini teszthez a készüléket a VIP Phone biztosította, melyet ezúton is köszönünk!