Samsung Galaxy S20 Ultra teszt

Tovább a Samsung Galaxy S20 Ultra készülékre

Samsung Galaxy S20 Ultra

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.45

Tudás: 7.64

Minőség: 7.00

Értékelés: 7.70 | Szavazatok: 11

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Így lett a 2020-as Galaxy S széria legerősebb tagja a Galaxy S20 Ultra. A gyártó hosszú évek óta olyan okostelefonokat ad ki a család égisze alatt, amely röhögve mutat utat a konkurenciának, azonban az Ultra esetén még ez is kevés volt. A Samsung egy igazi wow-faktoros telefont akart kiadni a rajongóknak és a fanyalgóknak.

Így tehát fogta magát és mindent beleadott, a legnagyobb kijelzőt, a legnagyobb akkumulátort, a legerősebb kamerás hardvert. Mi kellhet még? Nos időre lett volna mindenképpen szükség, ugyanis annyira gyors lett a kiadás, hogy a tesztünk alatt is érkezett még komoly hibákat javító szoftverfrissítés, ami annyiból ciki, hogy az ember kiad brutálisan nagy összeget egy telefonért, aztán nem is azt kapja, amit várt, helyette heteket, hónapokat várhat a teljes javításra.

Kezdő hiba, egy ekkora cég ezt nem engedhetné meg magának alapvetően, a konkurencia a markába röhög és ez kellemetlen, főleg annak fényében, hogy nem is lett annyira erős pont azon a téren az Ultra, ahová szánta a gyártó, de haladjunk sorjában!

20200429_140159

Az tehát egy dolog, ha papíron szörnyeteget kapunk a jó értelemben és olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek nem léteznek más okostelefonokon, de az a kérdés, mennyire hasznos mindez azok számára, akik 485 ezer forintot költenek a telefonra. Ne tévesszen meg, azért a közel félmillió forint sok pénz, és a Galaxy S20 Ultrának elég meglehetősen különleges eszköznek kell lennie, hogy igazolja ezt az árat. Szóval? Megfelel-e a Samsung okostelefonja az elvárásoknak? Ezt tudjuk meg a Galaxy S20 Ultra ismertetőnkben.

Az S20 Ultra gyári dobozban érkezett hozzánk. Kézbe fogva nagyon kellemes, igen nehéz telefonról van szó. A dizájnra mondható, hogy unalmas, sokkal inkább az a helyzet, hogy a Samsung nem pont az évek óta sikerszériában fog valami újjal előrukkolni, úgymint hajlítható kialakítás, pop-up kamera, vagy valami extra, a jól bevált és kifizetődő hagyományos kialakításban pedig sok újdonságot már nem lehet mutatni, de nincs is ezzel semmi probléma.

20200429_140932

Az Ultra fém- és üveg burkolata rendkívül stabil, prémium érzet a köbön. Az IP68 minősítésről talán említést sem kell tenni, annyira alap. A hátsó üveg finom ívei igyekeznek finomabbá tenni a fogást, de hogy őszinte legyek, két perc után tettem is tokba a telefont, elvégre az üveg csúszik, Murphy pedig nem alszik. Nagyon örültem, hogy a hangerő és a bekapcsoló gomb a keret jobb oldalára került, akárcsak az S20+-nál.

Azonban ne tévesszen meg senkit a fotó, az S20 Ultra nagy. Tényleg. 166,9×76×8,8 mm, a súlya pedig 222 gramm. Mivel a saját telefonom tokkal együtt ennyi, eléggé feltűnt a különbség, de abszolút megszokható (úgy, hogy kizárólag táskában hordom, zsebben soha). Vicces, de az S20 Ultra magasabb, vastagabb és nehezebb is a Galaxy Note 10+-nál, holott a Note széria mindig is határozottan méretesebb volt. Csodák viszont nincsenek, a Samsung egy 6.9 colos kijelzőt pakolt az Ultrába, a fizikát pedig nem lehet átverni, egyszerűen ez a minimum méret, amire szükség volt.

Az Ultra meghatározó eleme a hatalmas, tolakodó és csúnyán kiálló kamera betét a hátlapon, ami valójában a negyedét – na jó, ez túlzás, hatodát – elfoglalja. A dizájn elcsúfítása egy dolog, ez abszolút szubjektív, de a méretes kitüremkedés azt jelenti, amire már a Huawei P40 Pro tesztemben is panaszkodtam, asztalra lerakva nem lehet rajta gépelni, mert ugrál a telefon minden egyes pöttyintésnél. Egy tok segít a problémán nagyjából.

20200429_141745

A kereten végre nincs Bixby gomb, a dual SIM/microSD tárolója és a másodlagos, zajszűrő mikrofon a felső élen helyezkedik el, míg az USB C port, a fő mikrofon és a hangszóró alul. Jobb oldalt a hangerőgombok és a bekapcsoló gomb található.

Nézzünk gyönyörű kijelzőt!

Ahogy azt már említettem, az „Ultraság” mindenben igaz a telefonra, ebbe kerül a gyártó valaha, telefonba szánt legnagyobb kijelzője, a 6.9 colos QHD+ felbontású, HDR10+ tanúsítvánnyal is rendelkező Infinity-O megjelenítő. Ha nem rémít meg a méret, akkor imádni fogod ugyanúgy, ahogy én is. Tartalomfogyasztásra, jelentsen ez neked szinte bármit, szuper!

20200429_141324

A fentiekhez hozzárakjuk a Super AMOLED panelt, annak a 10+ éve ismert minőségét, a mélyfeketéjét és a szinte 180 fokos betekintési szögét és kérdés sem marad, hogy akarjuk-e. Sokak számára jó hír, hogy bár edge a panel, mégis alig tűnik hajlítottnak, az S7 edge-nél anno megismert, hatalmas lehajlásnak nyoma sincs, éppen csak a prémium érzet miatt hajlítottak az oldalakon kicsit. Így a töréstől is kevésbé kell félteni, ami mindenképpen jó pont.

Az igazi fejlesztés azonban a 120Hz melletti döntés volt, ez annyit tesz, hogy a képernyő kétszer olyan gyorsan frissül, mint a korábbi modellek esetén, egyszerűen sokkal simább a látvány. Ilyen:

Igaz, egy emelt rátás kijelző után cefet rossz gyengébb kijelzőre visszatérni, szóval óvatosan a hosszas próbálgatásokkal, mert drága móka lehet, ha ragaszkodsz hozzá utána. A 120Hz-es ráta kevésbé fárasztja a szemet, a játékoknál pedig a 240Hz-es érintőképernyő mintavételi gyakorisággal együtt méretes versenyelőnyt szerezhetünk a CoD-ban vagy a Fortnite-ban.

Egy dolog rontja csak az ódámat a kijelzőről, a 120Hz nem használható a maximális felbontáson, „csak” fullHD+on, avagy 2400×1080 pixel esetén tudja lekezelni az Ultra. Technikai oka nincs a dolognak, más gyártó megoldotta már, valószínűleg a Samsung direkt limitálta az opciót az akkumulátor kímélése érdekében, amiben egyébként sem erős már sok éve. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy gyárilag 60Hz-en fut a rendszer, külön kell engedélyezni a 120Hz-et.

Akkor sem kell megijedni, ha hirtelen furcsa lesz a megjelenítő, ugyanis ha az Ultra hőmérséklete 40 fok fölé emelkedik, automatikusan 60Hz-re áll vissza a frissítés. Ez játékoknál, illetve melegben jön elő.

A rejtett értékek

A Samsung csúcsmobiljaiba kizárólag csúcs hardver kerülhet, nincs ez máshogy a nálunk járt darabnál sem, amelyet a cég saját fejlesztésű Exynos 990 processzora táplál, méghozzá 12 gigabájt RAM mellett. A teljesítmény ennél jobb nem is lehetne, gyakorlatilag nincs, amit ne tudna kisujjból kirázni a telefon és ez nagy eséllyel még így marad pár évig.

A 12 gigabájt LPDDR5 memóriamodulnak köszönhetően nincs szükség a sokszor agresszív memóriakezelésre, az S20 Ultra nem fogja bezárni a háttérben futó programokat sűrűn, mert egyszerűen nincs rá szüksége, röhögve lekezeli őket. A legutóbbi appok képernyőjén három program rögzíthető is, így ezeket sosem állítja le, praktikus játékok esetén.

Screenshot_20200429-155624_Device care

A játék rendkívül élvezetes a Galaxy S20 Ultrán. A legújabb, hatalmas kijelző, 120 Hz-es frissítési gyakoriság, magasabb érintési mintavételi gyakoriság és több rendelkezésre álló memória, mint amire szükség van, ennyi pont elég ahhoz, hogy ez a tökéletes összeállítás legyen a játékosok számára. Nincs olyan telefonos játék jelenleg, amelyet a Galaxy S20 Ultra nem futtat, ráadásul a teljesítménye miatt akár PC-ről streamelt játékokkal is megbirkózik.

Ez talán a Samsung leginkább jövőbiztos okostelefonja. A Galaxy S20 Ultra és a többi S20 is a legtöbb piacon natív módon támogatják az 5G-t. A Samsung felszerelte őket a szükséges hardverrel, hogy még pár évig garantáltan gond nélkül lehessen őket használni, az Ultra pedig mindenből a leg-et kapta, nincsenek optimalizálás gondjai sem, mint a kisebb modellnek.

A Galaxy S20 Ultra Android 10 és One UI 2.1 verzióval érkezik, ez az operációs rendszer és a Samsung csomagjának legújabb verziója. A Samsung által az One UI 2.1-gyel bevezetett új funkciók mellett sok más ismerős funkció található itt. A Zene megosztása az egyik kedvencem, ez lényegében lehetővé teszi, a saját telefon Bluetooth-kapcsolatának megosztását másokkal. Például, ha telefonját Bluetooth-on keresztül csatlakoztatja az autó sztereó készülékéhez, akkor nem kell először leválasztania, hogy barátja zenét játsszon a telefonjáról. Csak visszavághatják telefonja sztereó csatlakozását. Ez működni fog minden Bluetooth hangszóróval, de a Music Share opcióhoz a másik csatlakoztatott telefonon is Android 10-re van szükség.

Screenshot_20200429-154408_One UI Home

A Quick Share szintén említést érdemel, ez a Samsung válasza az Apple AirDrop-ra, amely lehetővé teszi a fájlok azonnali megosztását a közelben lévő több emberrel. Azt is lehetővé teszi, hogy kiválassza, ha csak a telefonkönyvben szereplő személyektől szeretne fájlokat fogadni, vagy ha bárki mástól is.

A Zene megosztás és a Gyors megosztás kiváló példák olyan szolgáltatásokra, amelyek valóban értéket teremtenek a felhasználók számára, nem pedig csak az „új szolgáltatások” listájának kitöltése érdekében léteznek. Úgy működnek, ahogy hirdetik. Az One UI 2.1 alkalmazásával bevezetett apró, mégis nagyon hasznos fejlesztés az a képesség, hogy videó felvétele közben váltani lehet az első és a hátsó kamera között, ami főként a vloggerek számára készült.

A One UI 2.1 a Google Duo natív integrációját is lehetővé teszi a tárcsázóban, lehetővé téve, hogy Full HD videohívásokat kezdeményezzen akár 8 emberrel, valamint 8K-os videókat tölthessen fel közvetlenül a YouTube-ra. Az összes ismert Samsung funkció is megtalálható, ami jó dolog, mivel nem fog hiányozni semmi, amit a jelenlegi eszközén használ. A lista olyan funkciókat tartalmaz, mint a rendszerszintű sötét mód, a biztonságos mappa, a Game Launcher, a Dual Messenger, az Edge képernyő, az Always-on Display és még sok más. Teljes a Samsung DeX és a Samsung Pay támogatás is. A Galaxy S20 Ultra két főverzió frissítést megkap az ígéretek szerint, illetve három évig a biztonsági frissítéseket is.

Screenshot_20200429-154633_Settings

Mutasd az ujjad!

A Samsung kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót használ már egy ideje, az ultrahangos mellett tette le voksát és továbbra sem akar optikaira váltani. A technológia továbbra sem ér fel a fizikai érzékelőkhöz, de nem rossz. Igaz, azt is bevallotta, hogy a Galaxy S10 széria óta nem fejlesztett rajta érdemben sokat, mindössze nagyobb lett az érzékelő terület, ami üdvözítő, illetve valamivel gyorsabb. Such is life, az arcfelismerő viszont gyors és pontos.

Take a photo, please!

A Galaxy S20 Ultra kameráira óriási figyelmet fordítottak a hirdetési kampányában, nem véletlenül. Papíron a Galaxy S20 Ultrába mindent belepakoltak, amit a korábbi Galaxy zászlóshajókban láttunk. Egy 108 megapixeles elsődleges kamera, egy 48 megapixeles zoomkamera 100x Space Zoommal, egy 40 megapixeles szelfi kamera és olyan funkciók, mint a 8K-os videofelvétel, mind nagyon lenyűgözően hangzik, de ezek az őrült számok a való életben is ennyire ütősek?

20200428_161026

A Samsung a Galaxy S20 Ultra 5G hátulján négykamerás rendszert adott. A standard lencse 108MP-es érzékelővel rendelkezik, f/1.8 sebességgel. Alapértelmezés szerint 12MP képeket készít, kilenc pixelből állít össze egyet (nona-binning). Ehhez csatlakozik az ultraszéles látószögű 12MP-es kamera f/2.2-es értékkel, az optikai 48 MP-es teleobjektív kamera f/3.5-tel és a Time-of-Flight érzékelő a mélységgel kapcsolatos információk feldolgozásának elősegítéséhez. A Samsung által kínált szolgáltatások közé tartozik a 100-szoros zoom és a 8K-os videofelvétel.

Ami a fő kamerát illeti, az S20 Ultra valójában nem kínál semmi különösebben jobbat, mint a Galaxy S20 vagy az S20+, főleg ha automata módban fogsz fotózni. A 108 megapixeles kamera 9-to-1 pixel összevonást használ a 12MP képek előállításához, és ezek nem részletgazdagabbak, mint a Galaxy S20+ telefonon kapott 12 megapixeles képek. Kézzel viszont készíthető teljes felbontású, 108 megapixeles kép, és a fizikai törvényeknek köszönhetően ezek sokkal részletesebbek.

A fő kamera fotói egyébként kiválóak, részletben alapvetően gazdagok, megfelelő a dinamikus tartomány és színhű a végeredmény. Nézd meg jobban, egyébként baromi jók a fotók! Ha bele akarnék kötni, az egyetlen a néha túlzásba vitt fehéregyensúly, amely miatt „melegebbek” a képek helyenként. Az éjszakai fotózáshoz érdemes az éjszakai módot használni, sokkal kevesebb zaj látható a fotókon, élesebb is.

20200429_132942

A 12 megapixeles ultraszéles kamera jól dolgozik nappal, de gyengébb fényviszonyokhoz itt is érdemes az éjszakai módot bekapcsolni, sokat segít rajta, főleg annak tükrében, hogy csak f/2.2 a rekesz. A vele készült fotók fantasztikusak!

Ha a zoomolási képességet nézzük, akkor az S20 Ultra viszi a prímet. A 48 megapixeles periszkópos teleobjektív 4x-es optikai zoommal rendelkezik és akár százszorosra is képes, mixelve az optikai és digitális nagyítást. Technikailag valós is az információ, de mégsem emiatt fogják tömegek megvenni az Ultrát. Ami még elfogadható, az a 10x-es nagyítás, bár itt már eltűnik az élesség, de azért jól néznek ki a képek. Megdöbbentő, főleg a P40 Pro után, de még a 30x-os fotók is jól használhatók, illetve a 100x-os is teljesen rendben van ahhoz képest, hogy telefonos digitális zoomról beszélünk.

20200429_133558

Sajnos a nagyítás minősége éjszaka és gyenge fényviszonyok között is sok kívánnivalót hagy maga után. A zoom lencséjének f/3,5 rekesze van, ez közel fele a fő kamera f/1,8 értékének, ez pedig azt jelenti, hogy az éjszakai képekben sok a zaj, mert az ISO értékeket felemeli. Amikor igazán sötét lesz, csak a 2x-es zoom használható jól, mivel ezeket a főkamera 108MP-es képeiből vágja le a szoftver. Őszintén szólva, jobb lenne, ha a telefon ezeket a 108MP-es fényképeket 4x vagy 10x-es zoomra is használná, ha nagyon kevés a fény, de csak akkor használja a zoom lencsét, ha kétszeres nagyítást használunk, ez viszont a minőséget gyorsan csökkenti.

20200426_180829

A fókuszálás a zoom lencsével sem tökéletes, bár az autofókusszal kapcsolatos panaszok a 108MP-es főkamerával kapcsolatosak, de a zoom érzékelő sem tökéletes. Gyakran nem sikerült fókuszálni, amikor a kép közepén apró tárgyak voltak, mint például egy madár és kézi fókuszálásra kényszerítette a keresőt. Ezt egy későbbi szoftverfrissítéssel a Samsung javíthatja, ahogy már a főkamera esetében is megtette – az utolsó előtti frissítéssel a 108MP kamera javarészt gyorsan és pontosan fókuszál.

20200429_133006

A Galaxy S20 Ultra, akárcsak a Galaxy S20 és S20 +, támogatja a 8K-os videofelvételt. Alapvetően a 8K kissé átverés, ugyanis csak 24fps-sel készülnek a mozgóképek és sok a bedadogás benne forgatáskor. A 4K-hoz képest nem észrevehető a jobb élesség vagy a részletgazdagabb eredmény, ha nincs otthon 8K-s tévé, teljesen felesleges ez a funkció. Sokkal inkább a 4K, illetve a 4K/60fps felvételt ajánljuk. Az megbízhatóan dolgozik és kiváló felvételeket garantál. Jópofa még az Okos Felvétel, amely videókat és fotókat készít 3-10 másodperc alatt, miközben mozgatjuk a kamerát.

Screenshot_20200429-161556_Camera

A Samsung Galaxy mobilok között az Ultra szelfi kamerája a legnagyobb felbontású, 40 megapixeles. Praktikusan pixel összevonással 10 megapixeles fotókat kapunk. Erős fényben szuper képeket kapunk, beltérben pedig alapvetően jókat, de nem kiemelkedő a minőség. Gyenge fényviszonyoknál mindenképp érdemes a képernyő vakut használni, mert ebben nem erős az Ultra. A fentiek fényében meglepő, de jelenleg az S20 Ultra csak a hetedik legjobb fotós a mobilok között, hiába a legjobb a Samsungok kínálatában.

20200429_110011

Audio, üzemidő

Miután a jack eltűnt a Note 10-ből, egyértelmű volt, hogy ez a sors vár a Galaxy S családra is, így nem lepődtünk meg a 3.5 mm-es port hiányán. A Samsung USB C-s fülhallgatót tett a dobozba a telefon mellé, illetve aki előrendelte, ajándékba kapott Galaxy Buds+ Bluetooth fülhallgatót hozzá.

Az S20 Ultra sztereó hangszórókkal rendelkezik, bár kissé megosztó, ugyanis a két hangszóró nem egyforma. A Dolby Atmosnak köszönhetően gazdag a hangélmény és a célnak tökéletesen megfelel, elvégre egy telefonról beszélünk. A hívások elég hangosak, jól érthetőek, pont ennyire van szükség.

Az Ultra akkumulátora 5000 mAh kapacitású, az egy teljes napot nagy eséllyel mindenkinél simán kibírja, bár a Samsung két napot ígér, ezt már csak trükközve hisszük el. 5-6 óra kijelzőidő az általános, ha mindent használunk és sehol sem akarjuk szándékosan kikapcsolni a rendelkezésre álló funkciókat. Tény és való, a 120Hz lecsökkentése drasztikusan tud emelni a hátralévő időn, illetve nagyon érzékeny a telefon a háttérben futó folyamatok számára, a lefedettségre.

20200429_140448

Kipróbáltam egy nap 120Hz-en, full HD+ felbontáson, éppen annyi maradt az akksiban, hogy már nem bírta volna ki a következő délelőttöt. Ugyanezt tapasztaltam másnap, amikor 60Hz-re visszavettem a frissítést, ám a felbontást növeltem QHD+-ra. Ez is bizonyítja, hogy nem véletlenül tiltotta le a gyártó a maximális felbontáshoz a maximális frissítési rátát, egyszerűen nem bírná ki egy napig az akkumulátor.

Bár a Galaxy S20 Ultra támogatja a 45W-os töltést, a vállalat csak 25W-os adaptert ad a dobozban mellé. Elég ciki, szinte minden gyártó biztosítja a lehető leggyorsabb töltést technikailag, az Apple csak az, aki még nem. Ennek ellenére így is gyors a töltés. 10 perc alatt 21 százalékra, 20 perc alatt 42-re tölthető. Félig 30 perc alatt töltődik, a teljes töltöttséghez pedig egy óra kell. Azért ez így sem kispályás.

Konklúzió

A márka rajongói számára maga a tökély az Ultra, de vajon megér majdnem félmillió forintot? Kérdéses. A konkurencia is drága ugyan, de ennek azért nincs a közelében még, ellenben fotózásban már több telefon is jobbat nyújt az Ultránál, ha hiszünk az erre szakosodott DxOMarknak.

Az Ultra inkább annak a kemény hű rajongói magnak készült, akik minden másnál jobb telefont akarnak papíron és ezért hajlandóak horror árat fizetni. Megkapják. Ha egy átlag vásárlót nézünk, aki az S20 családból szeretne választani és nem elvetemülten a legjobb kell, pusztán az ár-érték arányt nézi, akkor nem az Ultrát ajánljuk. Egyszerűen túl sok olyan funkciót kínál, amely szuper ugyan, de az életben nem használjuk ki, viszont kompromisszum az Ultra a súlya és mérete miatt. Egy dolog mentheti meg a modellt és lehet sok vásárlója, a szolgáltatói akciók, illetve a magas havidíjhoz olcsón adott telefon.

Szerencsére annak ellenére, hogy a Galaxy S20 Ultra a legjobb a trióból, mindhárom S20 megkapta a 120Hz-es kijelzőt, a 8K-s videót, az 5G támogatást és minden szoftveres funkciót. Kamerában annyival nem több az Ultra, hogy érdemes lenne érte felárat fizetni. Aki tehát ezt a telefont szeretné, de kompakt méretben, annak a Galaxy S20+-t ajánljuk, jelenleg 120 ezer forinttal olcsóbb.