Samsung Galaxy J5 (2017) teszt

Tovább a Samsung Galaxy J5 (2017) készülékre

Samsung_Galaxy_J5_(2017)

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.56

Tudás: 7.32

Minőség: 7.67

Értékelés: 7.52 | Szavazatok: 535

Szavazzon Ön is!

Nem kicsit lepődtem meg, amikor a Samsungos kapcsolattartónk felhívott, hogy helyből három telefont is adna tesztelésre, a Samsung Galaxy J széria idei újdonságait. Bár sejthettem volna ezt a kis részletet, hiszen már a Samsung Galaxy A3 2017 és a Samsung Galaxy A5 2017 is együtt érkeztek. A 2017-es év legforróbb hetében kellett erre a három újdonságra koncentrálnom, amikor még az agy is olvad, nem csak az aszfalt. Lássuk hát!

A Samsung Galaxy J-vel kezdődött a család létezése még 2013-ban, akkor jelent meg ugyanis a készülék, ezt a Samsung a japán NTT DoCoMo szolgáltatóval közösen mutatta be ősszel, majd világszerte 2013 decemberétől volt elérhető. Már akkor is a Qualcomm processzort használtak hozzá, a távol-keleti modell igen előremutató volt akkoriban a full HD felbontású AMOLED kijelzőjével és a 3 gigabájt RAM-mal. Sajnos Európában inkább lejjebb pozícionálták a Galaxy J termékcsaládot, így a középkategória minden tartományában találhatunk nemcsak Galaxy A, hanem Galaxy J modellt is. Szerencsére a ráncfelvarrás idén is jót tett a telefonoknak, több helyen kapunk üdvözítő újdonságokat, de vajon elég-e ahhoz, hogy egy korábbi Galaxy J tulaj újra ezt válassza?

Kattints a balra nyílra a galéria folytatásához!

Amiben a három telefon ugyanazt nyújtja

A Galaxy J telefonok nem is olyan régen még mind műanyag burkolatot kaptak, azonban idénre már fém házra váltottak, így egyre közelebb kerültek a Galaxy A család tagjaihoz minőségben és tudásban is és egyre szűkebb minden tekintetben a különbség.

A Samsung Galaxy J3 2017, a Samsung Galaxy J5 2017 és a Samsung Galaxy J7 2017 telefonok egy jelölés nélküli dobozban, egy töltővel érkeztek hozzám. Arra figyelt a kapcsolattartóm és külön köszönet érte, hogy mindegyik, itthon elérhető színből legyen egy a dobozban, így lett a legkisebb mobil arany, a középső kék, a legnagyobb pedig fekete. Örülünk, hogy a Samsung itt nem ragaszkodott ahhoz, amihez a Samsung Galaxy S8-nál, tehát nem fekete az összes előlapja, hanem a hátlap színével egyezik. A dizájn a hosszú évek alatt megszokott, semmi extrát nem nyújt, tipikusan Samsungos és ez rendben is van. A fém ház miatt kifejezetten elegáns és minőséget sugároznak kézben tartva a telefonok, még a legolcsóbbal sem kell szégyenkezni sehol sem.

Külsőleg látszólag egy telefon háromféle méretű kiadásait tartom a kezemben, egyedül a J3 lóg ki picit a sorból, mert neki csak a kerete fém, nem a teljes ház az. Elölről annyira azonos az elrendezés, hogy még a kijelző feletti szenzorok, a beszéd hangszóró és az előlapi kamera is pontosan ugyanabban a sorrendben követik egymást. A megjelenítő alatti gombok triója sok év óta ugyanaz a Samsungnál, ebben nincs újítás, bár némiképp meglepő az oldalsó gombok háttérvilágításának teljes hiánya. Abban azonban újítottak, hogy a „hátlapi” hangszóró jobb oldalon felülre került, a bekapcsológomb felett helyezkedik el nem sokkal. Ez több szempontból is praktikus ebben a formában, mert nem halkul le a telefon, ha az asztalra tesszük, valamint nem igazán lehet véletlenül lefogni a hangkeltőt.

Kattints a balra nyílra a Galaxy J3 2017 galéria folytatásához!

A mérnökök bal oldalon felülre álmodták meg a hangerőgomb párosát, ezzel önmagában semmi gond nincs, azonban nagyon magasra kerültek, így egy-egy állításnál komolyan fenyegeti a leesés a telefont egykezes használat esetén. A dual SIM és a microSD tálcája ezek alatt található, felül a kisebb az elsődleges SIM kártyát tartja, a hosszabb pedig a másodlagos SIM és a microSD kártya helye. Ritka darab a Galaxy J 2017-es széria, ugyanis alig lehet már olyan dual SIM-es telefont találni, amely ne hibrid vagy fix egy SIM-es és egy microSD-s lenne, ez hatalmas piros pont mind a három J készüléknek. A Samsung az értesítési LED-et lespórolta, így a J3 2017 és a J5 2017 esetében kénytelenek vagyunk a NoLED-et használni, a J7 2017 esetében viszont kihasználható az Always-on Display, így nem szenvedünk kárt a LED hiánya miatt.

A J3, a J5 és a J7 kijelzőjére egyaránt igaz, hogy kifejezetten kellemes, egyrészt a tartalom tűéles rajta, a fekete az AMOLED miatt elképesztően mély, a betekintési szög hibátlan, napfényben pedig tökéletesen olvashatók és extra fényerő is jár hozzá, ez a mintegy 600 nit fényerősségnek köszönhető, sok csúcsmobil megirigyelné ezt a tudást. A megjelenített színek lehetnek szabványosak vagy Samsungosan élénkek, egyéni ízlés szerint beállítható.  

A Touchwiz – khömm elnézést, Samsung Experience – launcher is sokat fejlődött az utóbbi években, így több apróbb hasznos funkció is belekerült a repertorába. Az alkalmazáslista lehet teljesen különálló, vagy iOS-szerű, avagy a főképernyő további oldalaira pakolhatjuk a programjainkat. Ha a külön lista mellett döntünk, elég a hozzáféréshez fel- vagy lefelé suhintani a kezdőképernyőn, nincs szükség külön ikonra hozzá. A főképernyős elrendezés esetén mappázhatók az ikonok, így nem lesz zsúfolt, helyette viszont letisztult az app lista. A kezdőrács lehet 4×4, 5×4 vagy 5×5 elrendezésű és egyénileg kiválasztott alkalmazásokat el is rejthetünk a listából. Érdemes kikapcsolni az Upday nevű fantasztikumot, amely ez a főképernyőtől balra helyezkedik el, híreket és egyéb, hasznosnak mondott információkat prezentál, ám magyarul nem kommunikál, cserébe az egész rendszert úgy, ahogy van, belassítja. Kukába vele! Az új UI-val egyszerűbb, egységesebb lett az egész rendszer, áttekinthetőbb a menürendszer, egyszerűen rendezettebb, aki pedig nehezen barátkozik meg vele, a több ezer téma közül választhat bármikor, ezek minden apró részletet módosítanak a telefon kinézetén. A redőnyben a toggle ikonok – ezekkel lehet gyorsan ki-bekapcsolni funkciókat – kétoldalas, minimalista, pontosan annyira átgondolt és letisztult mint az egész kezelőfelület.

Kattints a balra nyílra a Galaxy J5 2017 galéria folytatásához!

A telefonok tudása nagyjából egyforma, azonban természetesen vannak apróbb vagy nagyobb különbségek. Ilyen például, hogy a J3 2017-ben nincs NFC, míg a J5 és a J7-ben igen. Sok olyan extra funkció van, amely hasznos és kevés a felesleges, külön tetszett a két fiókos bejelentkezés egy alkalmazásba vagy éppen a lebegőablak, a mindig aktív kijelző.

A hívás közbeni rezgés beállítható mindhárom telefonban, ahogy a szabadon időzíthető Ne zavarjanak üzemmód is elérhető. A hangminőség és effekteknél található a zenelejátszóhoz kapcsolódóan az ekvalizer, öt gyári értékkel és egy egyénre szabhatóval, de van térhatás és koncertterem lehetőség is. Mindegyik telefon szabadon témázható a Samsung themes-nek köszönhetően (igen, a használata Samsung fiókot és bejelentkezést igényel értelemszerűen). Az egykezes mód mindenhol beállítható, ilyenkor a képernyőméretet és –elrendezést úgy alakítja a telefon, hogy egyszerűbb legyen egy kézzel vezérelni a készüléket, más kérdés, hogy ekkora méretű mobilnál feleslegesnek tűnik ez a funkció.

A fényképező gyorsindítása is elérhető, ehhez a kezdőlap gombot kell kétszer egymás után gyorsan megnyomni. A több ablak funkciót sem hagyták ki a fejlesztők, bár nem minden alkalmazás támogatja ezt a lehetőséget. Érdekes, hogy a közvetlen hívást csak a J3 2017 nem tudja, azonban az intelligens jelzést, amikor a készülék felemelésekor szolidan rezeg az elmulasztott eseményekről, igen. Szintén a gesztusvezérléshez tartozik az egyszerű némítás és a hívás, üzenetküldés simítással.

Az Eszköz karbantartása a Samsung Galaxy S szériában debütált nem is olyan régen, kifejezetten hasznos lehet, bár megjegyezzük, hogy évek óta ugyanezt tudják a sokkal olcsóbb Huawei telefonok is, ott az EMUI launcher része. A karbantartó megmondja az akkumulátor és a telefon állapotát, a tárhely és a memória aktuális leterheltségét, valamint az eszköz biztonsága is bekapcsolható, ez utóbbit az Intel Security biztosítja, ha valaki élne a lehetőséggel. Mi a szerkesztőségben nem hiszünk a kártevőkben, hiszen ez user hiba, tehát kikapcsolva hagytuk, ne fusson valami örökké a háttérben feleslegesen. Persze arra használható, ha valaki retteg a lehetőségtől, hogy egy alkalmazás kémkedik utána, ugyanis ezeket is figyelik a kártevőirtó appok.

A zárolt képernyő és védelem legfontosabb érdekessége az ujjlenyomat-olvasó, amely szintén kimaradt a J3 2017-ből, így aki ezt használná, mindenképp a J5 vagy a J7 2017-et kell, hogy válassza ebből a családból. A szkenner jó beolvasás után gyors és pontos, ehhez mindössze arra van szükség, hogy a felhasználó ügyesen tanítsa meg az ujjlenyomatait a telefonnak.

Kattints a balra nyílra a Galaxy J7 2017 galéria folytatásához!

A J3 kijelzőnek beállítása más, mint a két nagyobb telefon esetében, itt ugyanis van utcai üzemmód, amely 15 percre megnöveli a képernyő fényerejét a jobb olvashatóság érdekében. Erre nincs szükség a J5 és a J7 2017-nél az automatikus fényerőállítás miatt. Sajnos hiányzik a zseb mód a legkisebb Galaxy J-ből, amely megakadályozná a megjelenítő véletlen bekapcsolását sötét helyeken, például táskában vagy zsebben.

Amiben a három telefon különbözik egymástól és az előd modelltől

Samsung Galaxy J3 2017 tudásban a legkevesebbet módosult, a kijelző maradt a 2016-os modellben már megismert öt colos, 720×1080 pixel felbontású, 294ppi pixelsűrűséggel rendelkező AMOLED panellel ellátott darab. A processzor Snapdragon 410 8916-ról Samsung Exynos 7 Quad 7570-re módosult, Mali-T720 grafikus gyorsítóval, ez gyakorlatilag nem jelent előrelépést, a RAM maradt 1.5 gigabájt, a belső tárhely azonban 8-ról 16 gigabájtra nőtt. Ehhez kapcsolódik az akár 256 gigabájtos microSD kártya fogadása is.

Kamerában nagyobb az újdonság, hiszen míg a tavalyi telefon 5/2 megapixeles szenzorokat kapott, addig az idei 13/5 megapixeles villanókkal rendelkezik. Előbbi f/1.9 fényértéket, LED vakut, autofókuszt, érintőfókuszt, arcfelismerőt és HDR módot kapott, videóból 1080p@30fps érthető el. A szelfi kamera f/2.2 rekesznyílású, öt megapixeles darab. Dizájn tekintetében a korábbi modellhez képest mindenképp nagyon pozitív a változás, a 2016-os változat nem volt túl dekoratív, ellentétben a 2017-es modellel.

A tudáslistát aktív zajszűrési rendszer, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Direct és hotspot, valamint 4.2 verziószámú, A2DP-t és LE-t támogató Bluetooth adja. Navigációra Glonass és BDS használható, infra nincs, FM-rádió van. A beépített 2400 mAh-s akkumulátor nem cserélhető ugyan, viszont meglepően jól bírja egy feltöltéssel, egy teljes napig nem kér enni. A töltést a microUSB porton keresztül tehetjük meg.

Összességében a Samsung Galaxy J3 2017 ára szódával elmegy, jó hír az akár 256 gigabájtos microSD támogatás, a legújabb Android rendszer, ám a RAM a rendszer normális működéséhez elég mindössze, a kamerák pedig a konkurenciához képest túl alacsony felbontásúak, így helyette lényegesen jobb alternatíva lehet a Moto E4.

Samsung Galaxy J5 2017 finoman lépett csak előre, a 2016-os modellhez képest a megjelenítője maradt 5.2 colos, 720p felbontással és 282ppi pixelsűrűséggel rendelkező Super AMOLED, a processzor Snapdragon 410 8916-ról Samsung Exynos 7 Octa 7870-re tért át, méghozzá Mali-T830MP2 GPU-val, ez méretes előrelépés, hiszen a négymagos chipset helyett már nyolcmagos dolgozik és az órajel is magasabb, így egyértelműen gyorsabb és jobb az újdonság. RAM-ból továbbra is 2, míg ROM-ból 16 gigabájt jár hozzá. A 16 gigabájtos tárhely mellé itt is megtalálható a maximum 256 gigabájtos bővíthetőségi lehetőség. Megjelenés szempontjából egyértelműen áramvonalasabb formákat, kisebb oldalsó keretet kapott, valamint jobban illeszkedik a Samsung dizájnnyelvébe. Az összeszerelés minőségére a legkisebb panasz sem lehet, az illesztések tökéletesek, az új antenna csíkok pedig üdítően frissnek hatnak.

Kamera ügyében a 13/5 megapixeles pár 13/13-ra módosult, valamint extraként LED vaku is megjelent a szelfik szerelmesei számára. A hátlapi kamera f/1.7 fényértékű, autofókusszal, érintőfókusszal, arcfelismerővel, HDR-rel és panoráma móddal ellátott. Ezekhez mérten az ISO (100-800) és a fényérték piszkálható még a professzionális módban. A fotók minősége megfelel, a részletgazdagság, a vonalélesség is, bár a túlexponálással még mindig nem birkózott meg a Samsung. A fotók gyorsan elkészülnek, a fókusz is gyors. Videóból hozza az elvárt 1080p@30fps értéket. Az előlapi szelfi kamera 13 megapixel felbontású, f/1.9 fényértékű.

A zenei részt furcsa módon csak a Play Zene adja, Samsung lejátszó nincs, ekvalizer viszont a beállításokban van, használjuk! Az FM-rádióhoz kell a headset antennának, egy jobbfajta fülessel tökéletesen szólhat. Az oldalsó hangszóró szintén megfelel, nem túl erős, viszont nem is torzít, ha esetleg valaki valami érthetetlen okból ott szeretné a zenét hallgatni.

A Wi-Fi a J5-ben már ismeri a két csatornát, van Direct és hotspot funkció, a Bluetooth A2DP-támogatást élvez. Infra nincs, NFC van. A nem cserélhető 3000 mAh-s akkumulátor egy napig szolgál gond nélkül, microUSB porton tölthető, ez utóbbi OTG-képes, fontos apróság, főleg azoknak, akik szeretik pendrive-on tárolni a filmeket és esetleg a zenéket is. Összességében szinte egy Galaxy A5-ről beszélünk, az ugyanis mindössze annyival jobb, hogy full HD kijelzővel, vízálló burkolattal, valamint egy hangyányit jobb kamerával és processzorral rendelkezik, bár az is igaz, hogy cserébe többe is kerül. Akinek viszont ezek nem lényegesek, viszont árérzékeny, sokáig szeretheti a J5 2017-et.

A Samsung Galaxy J7 2017 szintén jobb lesz, mint a tavalyi elődje volt. Megjelenés szempontjából valóban sokat változott a modell, egyrészt sokkal vékonyabb lett, másrészt csökkent a kijelző körüli keret vastagsága, a hátlap pedig sokkal szebb lett. 5.5 colos kijelzője 720p-ről 1080 pixel felbontásra nőtt, ezzel együtt a pixelsűrűség 267-ről 401-re módosult, a panel maradt Super AMOLED és megjelent hozzá az Always-on display. Processzorban nincs változás, a cég nem nyúlt a Samsung Exynos 7 Octa 7870 és Mali-T830MP2 GPU kombinációjához, viszont a RAM-ot felhúzta 2-ről 3 gigabájtra. A 16 gigabájtos tárhely mellé itt is jár a maximum 256 gigabájtos bővíthetőségi lehetőség. A gond a ROM mérete, ugyanis nagyon kevés hely marad a telepítendő alkalmazásoknak és ezen a microSD kártya sem segít. Egyszerűen 2017-ben 16 gigabájt tárhely, aminek a fele maga a rendszer, egyszerűen kevés és akkor nem is vettük hozzá, hogy ez a három tesztelt modell közül a legerősebb darab.

A hátlapi kamera apróbb részleteiben jobb lett, így f/1.9 helyett f/1.7 fényértékkel bír, autofókusz, LED vaku, érintőfókusz, arcfelismerő, geotagging, panoráma mód és HDR alap. Az elkészült fotók rendben vannak, sem pozitív, sem negatív megjegyzést nem fűznénk hozzá, alapvetően a korrekt a legjobb szó rá. Semmi extra, árának nagyjából megfelelően teszi a dolgát. Videóból 1080p felbontás adott, az elkészült mozgófilmeken egyedül az optikai képstabilizátor segítene látványosan. A szelfi kamera szintén 13 megapixeles, LED vakuval és f/1.9 értékkel bír, videót 1080p felbontással tud közvetíteni, így videochateléshez is kiválóan használható.

Zeneileg itt is Play Zenét kapunk, az ekvalizer vagy a Adaptive Sound segít egy jó – nem gyári – headseten is jó minőségű végeredményt kapni MP3-ban, bár a veszteségmentes formátumot is kezeli a J7 2017. Az FM-rádióhoz is fülesre van szükség.

A Wi-Fi kétcsatornás, Direct és hotspot funkcióval ellátott. A Bluetooth 4.1 verziószámú, A2DP támogatást kapott. NFC van, infra nincsen sajnos, a 3600 mAh-s akkumulátor – bár nem cserélhető –, microUSB 2.0 porton keresztül tölthető, az OTG támogatást a J7 2017 is megkapta. Átlagos használattal 1-2 napot bír az akkumulátor, ez praktikusan 6-8 óra kijelzőidőt jelent. Majdnem a saját telefonom tudását hozza, kétharmad áron, úgyhogy jár a piros pont.

Összességében az elérhető ár, mint olyan, ami eddig a szériára jellemző tudás volt, eltűnt, az ajánlott 70-90-110 ezer forintos fogyasztói ár már több lehet, mint amit a korábbi modelleknél megszoktak a vásárlók és elképzelhető, hogy ezért más márka után néznek. Ár-érték arányban egyértelműen a két, magasabb tudású modellt ajánljuk, a J3 2017 túl sok kompromisszumot kér és arányaiban a húszezer forintos felárat vastagon megéri a J5 2017.

Az egyik fő gond a J3 esetében 16 gigabájt tárhely, hiszen a rendszer bő felét leveszi, hiába bővíthető, az alkalmazások nagy része microSD-re nem telepíthető. Szerencsére több új funkcióval és a végre leporolt „TouchWiz” sokat dob a készülékeken. A J5-nél még mindig nem áll teljesen arányban az ár a tudással, helyett inkább ajánlanánk a Huawei P10 Lite vagy a Xiaomi Redmi 4X-et, helyenként jobb tudást is nyújtanak, a J7-be viszont nagyon nehezen tudunk belekötni. Fantasztikus anyaghasználat, felsőkategóriás érzés szinte mindenhol, ám még házon belül is több konkurenciát állított magának a cég a J7 2017-hez, elég nehéz választani a Samsung Galaxy A5 2017 és a Samsung Galaxy C7 között, ha ugyanazt nyújtják.

Jó lett volna, ha a Samsung nem „prémiumosít” minden telefont lassan, lehetne olcsóbb kinézetű, cserébe lényegesen versenyképesebb árú modell is tőlük a piacon. Eddig a J sorozat volt a legolcsóbb a Samsungnál, így reméljük, kitalálnak valamit helyette, elvégre van még piaci rés, amihez a kínálatukból hiányzik az ajánlat. Közelebb került a J széria az A termékcsaládhoz, bár ez utóbbi még mindig több tárhelyet, jobb kamerát, hangminőséget és processzort ad a felhasználóknak, ám cserébe az ára is másfélszeres.