Samsung Galaxy Fold

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzat


Szavazás
Külső: 7.26

Tudás: 7.95

Minőség: 7.11

Értékelés: 7.44 | Szavazatok: 19


Az biztos, hogy a Galaxy Fold az utcán helyből feltűnést kelt még összecsukva is, hiszen régen láttunk már közel két centi vastag mobilt. Ez a kialakítás - muszájból vastagság - úgy nagyjából 20 éve volt divat a Nokia N szériájánál és elképesztően menő és horror drága volt. Nincs ez máshogy most sem. Akárhol jártunk, az emberek megállítottak és kérdeztek róla – már aki mert, persze –, így sok helyen népszerűsítettük a 4.6 colos külsőt mutató, majd kinyitáskor áll leesést kiváltó, 7.3 colos kijelzős Foldot. A következő áll kapargatás az ára kiejtése után érkezett rendszerint. A Fold ugyanis jelenleg nagyjából kétszer drágább az átlagos csúcsmobiloknál, ezt pedig – spoiler veszély – nem éri meg.

A Samsung a bejelentést követően gyorsan az újságírók kezébe adta a különleges telefont, akik annak rendje és módja szerint, ahogy egyébként a felhasználók is tettek volna, módszeresen tönkretették az igen érzékeny kijelzőt, így a cég nagyon gyorsan visszavonulót fújt és kijavította a hibákat. A legtöbben ugyanis egyszerűen fóliának hitték azt a réteget, ami kvázi összetartotta a telefon két kijelzőjét. Ez tehát a piacra kerülés 2019. április 26-i dátum meghiúsulásának története, végül szeptemberben érkezett a végleges, átdolgozott modell.

Galaxy Fold design

A vállalatnak nem kellett különösebben sietnie, ugyanis bár lassan kerek egy éve lesz a bejelentés, vele együtt a Huawei is prezentálta a Mate X-et, majd Trump úgy belerúgott a kínai cégbe, hogy az életben maradásért küzdenek nagyjából azóta is, nemhogy a Mate X nemzetközi kiadásán. A Mate X egyébként a novemberi piacra kerülés óta Kínában úgy fogy, mint a cukorka, nem is tudnak belőle eleget gyártani, ez is az egyik oka, hogy Európa egyelőre maximum álmodozhat róla.

A nálunk járt Galaxy Fold normál piaci kiadás volt, járt mellé egy Samsung Galaxy Buds és egy vékony, értelemszerűen két részből álló Kevlar védőtok, amely semmilyen behatástól nem védi meg a Foldot, de a karcoktól mindenképpen és még jól is néz ki. Mondjuk van abban valami szolid báj, ahogy a gyártó még a hivatalos oldalon is videón hívja fel a figyelmet arra, hogy igencsak érzékeny modellt vásároltunk.

Ezt a Samsung is érzi, ezért alkotta meg a Galaxy Fold Premier Szolgáltatást. Ez áll egyrészt egy 0-24-es, telefonos ügyfélszolgálatból, másrészt egy 1 éves extra kijelző-védelemből áll, amely praktikusan egyszeri, kedvezményes árú kijelző cserét foglal magában, maximum 50 ezer forintos javítási költség mellett. Elgondolkodtató.

A Fold oldalán olvasható: „A hajlékony gerinc minden összehajtást könnyeddé és elegánssá tesz.” Ezzel a mondattal kissé vitatkoznék, nem elegáns, amikor becsapódik a két rész, ellenben hangosan csattan. Mondjuk, amíg nem láttam ezt a marketing szöveget, kevésbé zavart. Ezzel viszont nem tudok vitatkozni: „Az órák mechanikájának pontossága ihlette a műszaki bravúrt, a zsanért, amely biztosítja a szimmetrikus mozgást miközben biztonságosan rögzül a helyén. A Galaxy Fold olyan természetesen hajtható össze, mint akár egy könyv.” A csuklópánt egy bonyolult és lenyűgöző műalkotás. Az egyetlen hátulütő az összecsukásnál is látszódó „lyuk”, ahol bizony a kosz és bármi, ami befér, a két, igencsak érzékeny kijelző közé tud kerülni.

A hajtogatós kialakítás egy dologért cefet jó, kifejezetten kézre áll így a telefon, van súlya, jó mérete ahhoz, hogy megfogjuk és sétáljunk vele az utcán anélkül, hogy félnénk, kiesik, leesik, összetörik, puff neki. Nem csúszik, nem túl vékony.

A Galaxy Fold örökölte a Galaxy S10 Plus teljesítményét és a kamerákat, azonban nem kapja meg a One UI 2.0-t, így a Note 10 Plus extra tudása kimarad belőle, ez egyébként épp az öt hónapos késés, tehát nem az egyik legerősebb tudást adja kamerában a telefon. Ugyanígy S Pen sincs hozzá, de miért is lenne, nem Note-ról beszélünk, bár a 700 ezer forintba amúgy bele is férhetett volna ilyen funkció, ha bírná a műanyag a kijelzőn. De nem bírja.

IMG_20200202_123754

A kijelzőt tekintve jó hír, hogy a nálunk járt egy hét alatt – és nagyjából 1.5 hónapja jár tesztelőről-tesztelőre – semmilyen elváltozást nem tapasztaltunk a panelen, tiszta, gyönyörűek a színek, az OLED kontrasztja. Egyedül az összehajtás miatt elkerülhetetlen hajlás látszik, de egyrészt ez vele jár, másrészt egyáltalán nem zavaró. Hallottunk panaszt, miszerint a frissítési ráta nem egyezik a két megjelenítőn, így minimálisan, de az egyik mindig lemarad a másiktól. Kifejezetten kerestük a hibát, de a nálunk járt példányon nem tapasztaltuk, így nagy esélyt adunk annak, hogy a bekapcsolás után érkezett szoftverfrissítés javított rajta.

Szerk: teltek-múltak a napok a Folddal a kezemben és de, egyértelműen látható görgetésnél a két kijelző közt a csúszás. Ennek egyszerű az oka, a paneleknél ugyanis meghagyták a balról jobbra való frissítést a fentről lefelé irány helyett, így az évekkel ezelőtt a OnePlusnál látott Jelly-effekt is totálisan jól látható.

IMG_20200202_124044

A külső, 4.6 colos Super AMOLED kijelző szuper megoldás, gyönyörű színek, magas kontraszt jellemzi és ha nem akarunk gépelni, akkor tökéletesen használható szétnyitás nélkül is a Fold, nem éreztem egy pillanatig sem hátrányát a „kis” megjelenítőnek. A távirányító érzés itt is megvan a 21:9 képarány miatt, de nem zavaró. Maximális fényereje 620nit, ez pont elég, de semmi extrát nem nyújt.

A belső egy 7.3 colos, hajlékony Infinity Flex Display panel 4.2:3 képaránnyal a hatékonyabb munkavégzés érdekében és a Samsung legújabb fejlesztésével, a Dynamic AMOLED technológiával. A fényerővel sosem volt gondunk, bár tény, hogy valójában kevésbé magas a fényereje, ebből kifolyólag a nit száma a többi Samsung kijelzőhöz képest. A legnagyobb hátrány és aggodalmunk a hosszú távú használattal kapcsolatban a megjelenítő ráncolódása a hajtás mentén. Egy bizonyos pontig ugyanis a használattal egyértelműen nőtt a látvány.

Nagyon bejött és hatékonyság miatt sokszor kihasználtam, hogy egyszerre akár három appot is képes megnyitni és érdemben használható méretűre tenni a Fold, akárcsak egy tableten dolgoztam volna. Nagyon könnyű és átlátható így például a fotók szerkesztése, táblázatokban való kutakodás és munka és legyünk őszinték, a Facebook és egyéb közösségi oldalak és sokkal élvezhetőbbek ilyen szélességben.

Fold screenshots

 

És persze ami igaz, az igaz, a mobilpiac egyelőre nincs felkészülve az ilyen kialakítású okostelefonok kezelésére. A kezelőfelület bár sokkal jobb lesz a One UI 2.1-gyel, rengeteg apró részlet hiányzik még az igazán, minden szempontból gördülékeny használathoz, elég csak megemlíteni, hogy kinyitva nincs egykezes mód. Persze nincs kizárva, hogy egyszerűen feleslegesnek tartotta a Samsung ezt prezentálni, mert a Foldot úgyis két kézzel fogja az ember kinyitva.

Az viszont menő, hogy amilyen appot éppen a külső kijelzőn használunk, szétnyitva az az alkalmazás ugrik elő. Logikus, hasznos, imádtuk. Már azokban a programokban, amik ezt támogatták, mert sok app erre nincs felkészítve és egy másik kijelzőn való elindulás a nulláról való újraindításként látható, úgyhogy ezzel még lesz dolga a fejlesztőknek.

Mindenesetre a két hüvelykujjas gépelés sosem volt ilyen gyors még, köszönhetően az akár osztott billentyűzetnek, nagyon kényelmes használni, ha átállnak rá az ujjaink. Ehhez kapcsolódik a hagyományos navigációs lehetőségek között a jobbra, balra vagy középre helyezett három gomb.

IMG_20200202_124044

A Samsung jelenlegi zászlóshajóinak megfelelően – figyelembe véve, hogy ugye az S10-ekkel együtt érkezett volna tavaly – kifejezetten erős a tudása. Hardveresen egy 12 megapixeles, Dual Pixel ISOCELL érzékelő lett a fő kameramodul, ehhez egy szintén 12 megapixeles, f/2.4-es szenzor társul, mindkettő optikai képstabilizátorral ellátott. A harmadik kamera a változatosság kedvéért 12 megapixeles, f/2.2 fényértékű ultraszéles látószögű darab. Az összeállítás valóban többé-kevésbé a Galaxy S10 és S10+-nak felel meg.

A kamera kezelőfelülete a már ismert Samsungos, a módok közti váltás nem mindig egyszerű, cserébe eszméletlen jó a hatalmas kijelzőn való téma keresés. Egy hátrányt mégis találtunk, ha logikusan, mint egy könyvet kinyitva tartjuk a Foldot és fotózunk, úgy 4:3 képarány helyett 3:4-gyel készülnek a képek.

Mind a fő, mind a két különálló szelfi kamera (belül és kívül) akár 4K felbontással is képes felvételt készíteni. Az előbbi akár 60 kép/mp sebességet is képes 4K-n és a full HD-n, bár ez esetben nincs autofókusz és a valós idejű videós hatásokról is le kell mondani.

Galaxy Fold photos

A Galaxy Fold 4380 mAh kapacitású akkumulátort kapott, ez megfelel nagyjából, ha figyelembe vesszük az energiazabáló kijelzők méretét. A 4380 mAh akkumulátor technikailag két részből áll és mindkét cellát használja a töltéshez és visszatöltéshez, így akadályozza meg a túlmelegedést. Az energiatakarékosság miatt az intelligens akkumulátor-kezelő tartalék módba helyezi a nem használt alkalmazásokat.

Az üzemidő elképesztően tág keretek között mozog, logikusan a belső panel fogyasztja a telepet legjobban. Ha sokáig elég a külső kijelzőt használnunk, akár két nap is elérhető, értelemszerűen az újdonság ereje miatt az első hetekben inkább az egy nap lesz reális, de az maximálisan. A Samsung újabban nagyon jól optimalizál és ezt a Foldnál sem felejtették el.

A Samsung a Foldot az első iPhone megjelenése óta a legnagyobb szenzációnak érzi és ennek megfelelően árazta be az egyébként valóban technikailag sem egyszerű kütyüt. 700 ezer forint. Ennyit kell itthon leszurkolnia annak, akik újonnan akar hozzájutni egy Foldhoz. A modell tehát kifejezetten azoknak szól, akik azzal akarnak menőzni, hogy nekik telik rá és meg akarják mutatni, hogy mekkora geekek, cserébe legalább tényleg jó tudást kapnak a pénzükért.

Más kérdés, hogy ha a „limitált széria” érzést levesszük, akkor egy Galaxy S10+-t vagy egy iPhone 11 Prot is vehetünk helyette. Kevesebb, mint feleannyiért. Mindenki más tehát várjon még egy picit és vegyen olcsóbbat, jobbat, strapabíróbbat a következő hónapokban, években.