Samsung Galaxy A5 (2017) teszt

Tovább a Samsung Galaxy A5 (2017) készülékre

Samsung_Galaxy_A5_(2017)

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.93

Tudás: 7.71

Minőség: 7.88

Értékelés: 7.84 | Szavazatok: 584

Szavazzon Ön is!

A két újdonság a régóta létező Galaxy A széria legújabb tagjai és annyira csak ráncfelvarrásként tekint rá még a gyártó is, hogy új számozást sem kaptak (évek óta), mindössze az évet jelölik mögötte, amikor piacra került. A két újdonságot 2017. január 2-án mutatta be a gyártó, mindkettő a középkategóriát erősíti, egyébként február 3-a óta lehet őket megvásárolni Magyarországon, ha valaki még nem botlott volna az iszonyatos mennyiségű reklám egyikébe, akkor új lehet az infó. Kissé sajnáltuk, hogy mindkét modell fekete színben érkezett, buli lett volna, ha az egyik például arany. Fontos tudni, hogy a legnagyobb modell, az A7 itthon hivatalosan sosem kerül forgalomba.

A gyári dobozról nem tudok nyilatkozni, mert nem így érkeztek a telefonok, viszont az biztos, hogy kapunk majd melléjük egy 5V/2A töltőfejet, egy C típusú USB kábelt, egy SIM tűt és egy átlagos tudású, mikrofonos headsetet, amivel telefonálni lehet, de zenehallgatásra természetesen valami mást ajánlanánk inkább. Kézbe véve a telefonokat, amelyek egyébként egymás kiköpött másai, csak méretbeli eltérés látható – az igazán minimális egyéb különbséget később írom. Megdöbbentő volt viszont, hogy nagyon rég éreztem utoljára ennyire „jól” egy telefont a kezemben, ez most marketing bullshitnek hangzik, de próbáljátok ki és megértitek, mire gondoltam. A fém keret hűvössége és az üveg hátlap együtt rendkívül elegánssá teszik a telefont, használni pedig egyenesen öröm.

Na persze a hátlap miatt sajnos nagyon oda kell figyelni, ugyanis hihetetlenül csúszós tud lenni például ágyra téve, de kézben nem. Az sem túl meglepő, hogy a Samsung Galaxy S7-re hajaz az egész kialakítás, a lekerekített sarokívek és oldalélek, valamint az elő- és hátlapon egyaránt megtalálható, elvileg karcálló Gorilla Glass. A telefonok teljesítik az IP68 szabvány előírásait is por- és vízállóak, bár ez utóbbi esetben azért vannak határai ennek (másfél méter mély víz alatt fél órát kell kibírnia csak hivatalosan).

Az A3 és A5 kijelzői alatt találjuk a kezelőgombokat, melyek maradtak a Samsungnál megszokott módon bal oldalt az alkalmazásváltó, jobb oldalt a vissza gomb, mindkettő érintésérzékeny és használatkor fehér háttérvilágítást kap. A középső gombot fizikailag kell benyomni a használathoz, ebben rejtőzik az ujjlenyomat-olvasó, amely bekapcsolását rögtön kéri a telefon (bár átugorható, de csak ajánlani tudjuk, mert kiváló), egyébiránt duplán gyorsan lenyomva a kamerát indítja el. A megjelenítő felett látható a fénymérő, a távolságszenzor, az előlapi kamera, a Samsung felirat és persze a beszélgetési hangszóró is.

A 3.5 mm-es jack dugó és a C típusú USB port a mikrofonnal együtt alulra került, a telefonok tetején a nanoSIM és microSD közös tálcája és a másodlagos mikrofon, jobb oldalt a bekapcsoló gomb és a „hátlapi” hangszóró, míg bal oldalt a hangerőgombok foglalják a helyet visszafogottan.

Samsung Galaxy A3 (2017) képernyőfotók

Az A3 és az A5 egyaránt Grace UX kezelőfelületet futtat, ezt a Note 7-ben ismerhették meg azok a szerencsések, akik a kezükbe foghattak a visszahívás előtt egy példányt. A launchert alapvetően elég jól kipofozták a mérnökök, letisztult lett és a témázhatóság nagy áldás, a felhasználó sokáig nem fogja lecserélni a Grace UX-et, hiszen ezzel módosítható a teljes megjelenés, legyen szó háttérről, ikonoktól, billentyűzeten át akár a tárcsázó megjelenéséig. Később persze mindenki számára a sokkal több funkciót kínáló Nova vagy Apex launchert ajánljuk.

A gyárilag telepített alkalmazások mellett megtalálhatunk olyan kedves újdonságokat mint például az Eszköz karbantartása, amely a telep, a tárhely, a memória és a biztonság állapotát figyeli, majd kérésre optimalizálja a rendszert. Megjelent már ebben a családban is a Game Launcher és a Game Tools. Előbbi rögtön egyetlen mappában kezdi gyűjteni az összes játékot, így segítve a felhasználót, illetve megadható, hogy némán indítsa el azokat – például munkát imitálva átverhető a főnök, kivéve ha ő is épp játszik –, utóbbi pedig egy lebegőikon, segítségével gyorsan készíthető a játék alatt képernyőkép, videó, letiltható a véletlen nyomások ellen a vissza és az app váltó gomb is, és az értesítések sem villognak a képernyőn, hanem csendben várják a játék végét.

Gyárilag egyébként megtaláljuk még a Microsoft számot programját, így a Word, az Excel, a PowerPoint, a OneDrive és a OneNote is telepítve van, akár a Facebook vagy az Instagram. A Samsung saját programjai is természetesen jelen vannak, ilyenek az S Health, az S Voice hangasszisztens és hangrögzítő, az óra, a számológép, az időjárás app, van Gear okosóra kezelő is és a naptár továbbra is első osztályú. Jó tudni, hogy a Samsung Cloudban minden felhasználó 15 gigabájt ingyen tárhelyet kap a fotók és videók, valamint a biztonsági mentések tárolására. Az Internet nevű gyári böngésző extra funkciója, hogy ujjlenyomatra beenged bármilyen webes fiókba, így nem szükséges a jelszavakat böngészni állandóan, csak egyszer kell megadni neki a szükséges adatokat.

Samsung Galaxy A3 (2017) képernyőfotók

Lefuttattam mindkét telefonon az AnTuTu benchmark programot, ilyen eredményeket kaptam: az A3 45922 pontot ért el, míg az A5 60528 ponttal büszkélkedett. A legnagyobb különbség a 3D részben látható, 5382 vs 16947 pont. Ennek ellenére a mindennapi életben gyakorlatilag az itt látható pontszámok semmit sem érnek, tökéletesen egyformának lehet érezni a használhatóságot, gyorsaságot, gördülékenységet.

Annyit hozzátennék, hogy egy másodperccel később sikerült elindítani az A5 tesztjét, ennek ellenére hetven százalékos tesztnél már bőven ő vezetett, itt kiütközik a processzorok közötti kis eltérés. Ezzel együtt a grafikus gyorsító sem egyforma, hiszen míg az A5 elég jól vette az akadályt, addig az A3 szegény nagyon beszaggatott. Alapvetően ez nem meglepő, hiszen a teszt videó brutálisan kikészített eddig minden telefont.

Anno, amikor két éve a Samsung bemutatta a család elődjét, a Galaxy Alphát, majd ezután következtek az A szériás példányok, nos akkor még az volt a koncepció, hogy relatíve olcsón középkategóriás tudást és prémium kinézetet adtak. Sajnos mára ott tartunk, hogy már az olcsóság eltűnt, de szerencsére a többi pozitívum azért nem. Ez már csak azért is érdekes, mert az igencsak kompakt méretűnek mondható Samsung Galaxy A3 2017 jelenleg százezer forintba kerül, míg a Samsung Galaxy A5 2017-ért százharmincezer forintot kell leszurkolnunk. Már ez sem igazán reális – főleg ha megnézzük a kevésbé prémium külsejű, ám legalább ilyen jó tudású konkurencia árazását, sok-sok tízezressel olcsóbb – viszont az az igazán nem szép ebben a párosban, hogy valójában alig tud többet mint a kisebb testvér.

Összességében a fő különbség az A3 2017 és A5 2017 között a processzor (ezek közt nüansznyi a difi), a RAM, a nagyobb méretű és felbontású kijelző és a kamera. Processzorból az A3-ba az 1.6 gigahertzes Samsung Exynos 7870 (32 bit) került, míg az A5-be az 1.9 gigahertzes Exynos 7880 (64 bit). Megdöbbentő, de a grafikus gyorsító ugyanaz az ARM Mali-T830 mindkét esetben.

RAM-ból 2, illetve 3 gigabájt áll a felhasználó rendelkezésére, ezekhez 16, illetve 32 gigabájt belső tárhely jár – az A3 és az A5 egyaránt 256 gigabájtos microSD kártyát fogad el maximum, amelyre formázás után egyébként telepíteni is lehet (adoptive storage) –, míg ami a kijelzőt illeti, az A3 4.7 colon 720p felbontást nyújt, az A5 pedig 5.2 colon full HD felbontást. Ennek ellenére egymás mellé téve őket nem látszik a különbség.

Kamerából az A3-ba a Sony IMX258 szenzor került 13 megapixel felbontással és f/1.9 rekeszértékkel, míg az A5-be egy 16 megapixeles darab került, szintén f/1.9 rekeszértékkel. Érdekes, hogy a kisebb modellnél a szelfi kamera csak 8 megapixeles, addig az A5-ben az előlapi pontosan megegyezik a hátlapi lencsével.

Samsung Galaxy A3 (2017) tesztfotók

A különbségek közé tartozik még a méret, a kisebb telefon ugyanis 135,4×66,2×7,9 mm fizikai méretekkel bír, míg a nagyobb 146,1×71,4×7,9 mm. Az A3 egy 2350 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, míg az A5-be egy 3000 mAh-s telep került, erre szükség is volt a nagyobb felbontású kijelző miatt, viszont még így is fej-fej mellett bírják egy feltöltéssel és azonos használattal. Érdekes, hogy a Samsung csak a Galaxy A5-be tett gyorstöltés funkciót.

Samsung Galaxy A5 (2017) tesztfotók

Persze nem hagyjuk ki a számunkra szimpatikus részeket sem, mivel alapvetően – és itt lelövöm a poént – bejöttek az új A széria tagjai. Üveg és fém házat kaptak a telefonok, ezzel is a Galaxy S szériához szeretnének hasonlítani, bár ha teljesen őszinte akarok lenni, sokkal inkább néz ki a hátlap fényes műanyagnak, az A3 ráadásul ujjal be is nyomható.

Nagyon szerettük a C típusú USB portot – lévén itthon is már ilyen kütyük vannak –, az Always-On kijelzőt, amely alapértelmezetten be van kapcsolva és nagyon hiányozni fog a teszt miatt a saját mobilomból. Ez nem tesz mást, mint a kikapcsolt kijelzőn minimális információkat és értesítéseket állandóan megjelenít úgy, hogy közben az akkumulátort nem szívja le. Ezt persze csak az OLED megjelenítőkkel felvértezett telefonokkal lehet eljátszani, más egyelőre alkalmatlan erre. Pont emiatt lespórolták az előlapi értesítési LED-et, de így talán nem olyan nagy baj.

A fizikai gombba került az ujjlenyomat-olvasó, ez nagyon pontos és nem ujj-húzós mint a régebbi Samsungoknál, hanem érintéssel működik. Bitang gyorsan. Nagy piros pont jár érte, figyelembe véve utolsó Samsungomat, a tavaly nyáron eladott Note 4-et, ahol a húzós megoldás minden volt, csak minőségi és pontos nem.

A Samsung természetesen nem hagyta ki KNOX védelmet, valamint az NFC-t sem, amely mobilfizetésre is használható. Wi-Fi-ből kétcsatornás változat áll rendelkezésre (802.11 a/b/g/n/ac), a Bluetooth 4.2 verziószámú, megtalálható bennük ANT+ is. Némi hátulütő, hogy így 2017-ben nem ildomos egy 2015-ös rendszerrel (Android 6.0.1 Marshmallow) kiadni egy telefont. Persze valahol érthető ez a lépés, hiszen mivel a két készülék a Samsung Galaxy S7-et másolja, nem lehet előbb kiadni a Nougat rendszert, mint a csúcsmobilra, de ettől függetlenül kissé ciki, hiszen szinte minden konkurencia rég kiadta a már tavaly nyár óta elérhető új operációs rendszert a felsőkategóriás modelljeire.

Összességében elmondható, hogy a Samsung Galaxy A3 2017 bárki számára ajánlható és kedvelni fogja, hacsak nem kifejezetten a nagy telefonok rajongója. Ehhez képest kevésbé jó vétel talán a Samsung Galaxy A5 2017 ilyen áron, ezzel a tudással és főleg a mindennapi használatot figyelembe véve.