Samsung_Galaxy_A21s

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.16

Tudás: 5.86

Minőség: 5.83

Értékelés: 5.95 | Szavazatok: 58

Szavazzon Ön is!

A Samsung Galaxy A21s nem a gyári dobozában érkezett, de a vásárlók a készülék mellé kapnak egy 15 wattos töltőfejet, egy mindkét végén USB-C kábelt, egy SIM-tűt, valamint egy fülhallgatót. Az utóbbi kettő nem érkezett hozzám. A telefon anyaghasználatára sem a prémium, sem az gagyi szó nem jellemző. A Galaxy A21s előlapja üveg, kerete és hátlapja műanyag. Sajnos az „üveg hatású” kijelentés nem jellemzi úgy, mint az A41-et. A hátlap nagyon gyorsan gyűjti az ujjlenyomatokat és eléggé csúszik, így tokba mindenképp érdemes beruházni.

A Galaxy A21s kijelzőjét mindössze a kis méretű kameralyuk töri meg, a megjelenítő körül a káva mérete kategóriájához képest kicsinek mondható. Az előlapon található a beszédhangszóró, viszont értesítési LED-et nem kapunk.

IMG_0014

Az A21s hátlapja nem rejt mást, mint a téglalap alakú panelt, melyben 4 kamera és a vaku foglal helyet, valamint a közepesen gyors ujjlenyomat-olvasót a betéten kívül. A készülék keretein a megszokott billentyűk találhatóak. Jobb oldalon virít a be/kikapcsoló gomb, valamint a hangerőszabályozó gombpáros. A szemközti oldalon látható a SIM-tálca, 2 SIM és a microSD társaságára várva. A keret felső része a másodlagos, zajszűrő mikrofont rejti. Az alsó kereten pedig az USB C portot, a jack-csatlakozót, a hangkeltőt és a beszéd mikrofont találjuk.

Az A21s-t a Samsung saját gyártású Exynos 850-es chipsete hajtja meg, megfelelő sebességet biztosítva. Mint napjaink legtöbb mobilos processzorában, úgy itt is 8 mag teljesítménye hajtja meg a készüléket. Tárhelyből 32 vagy 64 GB áll rendelkezésre, előbbihez 3, utóbbihoz 4 vagy 6 GB RAM társul. Hozzám a középső verzió jutott el, észrevételeim alapján a felhasználók nagy részének megfelelő a sebessége.

Screenshot_20200613-123954_One UI Home

A telefon nem képes 5G hálózatra kapcsolódni, de a gyors adatátvitel kedvéért rendelkezik Bluetooth 5.0-val. Ha nem akarsz készpénzt használni a boltban, lehetőséged van a Galaxy A21s segítségével érintéses fizetésre, hiszen a készülékbe beszerelték az NFC chipet. Kétsávos Wi-Fi is rendelkezésre áll.

A Samsung Galaxy A21s Android 10-et futtat a gyártó saját felhasználói felületével, a One UI 2.0-val. A rendszer letisztult, jól testre szabható, a beépített alkalmazásokban a legfontosabb gombok kézre eső helyen vannak. Rendelkezésünkre áll a rendszerszintű sötét mód, többféle gesztusvezérlés.

IMG_0023

Akinek jó a memóriája és olvasta az A41 tesztünket, észrevehette, hogy ebből a leírásból csak 2-3, kijelzőt érintő funkciót töröltem ki, ami a nagyjából 20.000 forintos árkülönbség mellett nem kifogásolható. Amit innen kihagytak, az az AOD, valamint az edge panel és a világító szélek. Az alkalmazásokat előugró nézetben is futtathatjuk, ami a multitaskingos képességeknek az egyik legfontosabb alappillére.

A Samsung Galaxy A21s kijelzőjével nem voltam maradéktalanul megelégedve. A felbontás alapból nem nagy és a kép élességét még a méretes megjelenítő is tovább rontja, emiatt a pixelsűrűség csak 270 ppi, ami bizony nem túl combos manapság. A fekete nem volt rendes fekete, amin meg sem lepődtem, hiszen nem egy OLED panelről van szó, emellett a megjelenítő legalacsonyabb fényerőn, sötét módban is túl világos volt a késői órákban. Ezt kapjuk 60.000 forintért. Még régebben a Samsung a hasonló árú Galaxy J5-be belerakta az AMOLED kijelzőt, az most miért nem fért bele?

Felbontás

720×1600 pixel

Képátló

6,5”

Pixelsűrűség

270 ppi

Panel típusa

PLS TFT

Képarány

20:9

Az egykezes módot fontosnak tartottam részletezni, hiszen ennél a nagy telefonnál szükségünk lehet rá. Amennyiben gesztusvezérlést használunk, a középső csíkot kell lefelé pöccinteni, ha a megszokott gombokkal navigálunk, akkor a főgombnak szolgáló felületet kell lefelé húzni.

Az A21s négytagú kamera-rendszerének élén áll a 48 megapixeles főszenzor, amit megszokott módon alapértelmezetten 12 megapixel felbontású képek készítésére használhatunk, de lehetőség adódik a teljes felbontású képek megörökítésére is. Az A21s-sel készített képek színei kicsit túlszaturáltak, de minden esetre jól néznek ki, sötétben nem érdemes képeket lőni, hiszen hiányzik a dedikált éjszakai mód.

20200611_193704

A kamerasziget első ránézésre elég menő a négy szenzor miatt, de a 2 megapixeles makró- és mélységszenzorokkal legtöbb esetben nem sokat érünk. A képek, amiket velük lehet készíteni, nem rosszak, de én nem tudtam igazán kihasználni. A makro szép közeliket lő, QR-kód olvasáshoz tökéletes, de a fényképezési műfaj, amihez hozzájárul, nem igazán az én világom. Pláne nem a portréfotózás, amiben a mélységszenzor segít, ezt leszámítva a hátteret a témától jól elkülöníti.

Eddig nem tettem említést a 8 megapixeles ultraszéles látószögű egységről. A vele készített fotó akkor szép, éles és zajtalan, ha van elég fény és utólag nem nagyítunk bele. Mivel a széleslátószögű lencse fix fókuszos, nem érdemes tájképek készítésén kívül más alternatív felhasználási formára használni.

20200611_194155

A képek nappali fényben remek vonalélességgel és dinamikatartománnyal rendelkeznek, a képek megfelelően kontrasztosak, viszont a kamera szoftvere elég hiányos. Se gyorsított-, se lassított felvételek rögzítésére nincs lehetőség, viszont készíthetünk makro, étel és portré fotókat. Önarcképeket 13 megapixel felbontásban lehet lőni, ez nem túl meglepő módon arcfelismerésre is használható, ami nem túlzottan gyors, de az ujjlenyomat-olvasó mellé megfelelő alternatíva lehet.

Az A21s igen méretes telepet kapott, 5000 milliamperórás az akkumulátor. Ez 8-9,5 órás kijelzőidőre futotta, ami nagyon jónak számít! A töltési idő még a 15 wattos gyorstöltővel sem túl gyors, 2 óra körüli időket mértem a 20-97 töltésen, de a legtöbb ember úgyis éjszaka tölti a mobilját. Az A21s-t ráadásul elég csak két éjszakánként árammal etetni, szóval ebbe abszolút nem tudok belekötni, az akkumulátor tulajdonságai teljes mértékben korrektnek mondhatók. A Samsung Galaxy A21s ára 70 ezer körül alakult a teszt írásakor. Alapjában véve meg voltam elégedve a mobillal, a kamera szegényes mennyiségű funkcióit és a kijelzőt leszámítva nincs igazán mibe belekötni a készüléket illetően.

Az oldal Instagramjára kikerült egy story, amiben arra kértelek titeket, hogy tegyetek fel kérdéseket a telefonnal kapcsolatban. Kérdés ugyan nem érkezett, de szeretném felhívni a figyelmet a @telefon_guru Instagram oldalunkra, ahol jelezni tudjuk, milyen tesztre lehet számítani a közeljövőben és kérdezni lehet róluk, hogy tudjuk, mi érdekel az adott termékkel kapcsolatban.

 

Írta: Herskovits Gábor